“Žalgiris” prieš AEK panaudojo savo kozirius, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Lietuvos čempionų ekipa graikų klubą pranoko visais atžvilgiais

Galingas puolimas, kovingumas ir komandinė gynyba leido Kauno “Žalgiriui” džiaugtis penktąja pergale Eurolygos B grupėje. Ketvirtadienio vakarą Lietuvos čempionai 81:71 (27:19, 22:16, 8:19, 24:17) nugalėjo Atėnų AEK, parklupdydami graikų klubą jau antrą kartą šį sezoną.
Kitas Eurolygos rungtynes “Žalgirio” ekipa žais sausio 13 dieną Slovėnijoje su Liublianos “Olimpija”.

Įžaidėjo netektis sutelkė komandą

“Atrodo, kad “Žalgiris” išsiugdė vieną savybę – kuo blogiau būna, tuo geriau žaidžiame. Tuomet vyrai labiau mobilizuojasi”, – po pergalės sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Nuo sezono pradžios komandą persekiojusios traumos nesibaigė ir prasidėjus naujiems metams. Žinia, kad mače su Tel Avivo “Maccabi” traumą patyręs Robertas Pekas negalės padėti dvikovoje su AEK, trenerius pasiekė jau po visų švenčių. A.Sireika neslėpė, kad dėl to viso kolektyvo nuotaika buvo prasta.
Tačiau “Žalgirio” krepšininkai, suprasdami, kad teks atidirbti už R.Peką, nuo pirmųjų minučių diktavo varžovams savo valią. Sugebėję sumaniai pasinaudoti visais savo koziriais, 18-ąją minutę jie pirmavo 45:29.
Tik trečiajame ketvirtyje šeimininkai privertė jaudintis savo gerbėjus. Pralaimėję kėlinį 8:19, žalgiriečiai leido priartėti varžovams iki 57:54. Lemiamas lūžis įvyko ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai du tritaškius pataikė Ainaras Bagatskis ir “Žalgiris” atitrūko 66:56. Penkių minučių atkarpą kauniečiai laimėjo 15:2 (72:56) ir mačo baigtis buvo nulemta.
Penkis tritaškius pataikęs ir 19 taškų pelnęs A.Bagatskis teigė tikįs, kad savo geriausias rungtynes jis dar sužais ateityje. Iniciatyvos ketvirtojo kėlinio pradžioje jis ėmėsi jausdamas, kad gali pataikyti: “Atsidūriau toje vietoje, iš kur galiu įmesti, todėl ir atakavau”.

Nusipelnė pergalės

“Neturėjome Peko, bet į rikiuotę sugrįžo Ainaras Bagatskis, Darjušas Lavrinovičius, Simonas Serapinas. Tad prieš rungtynes juokavome, kad vis tiek iš ko nors padarysime įžaidėją, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo A.Sireika. – Esu sužavėtas Mindaugo Timinsko, Dainiaus Šalengos kovingumu, kurie nesidairė į šonus, o kovojo iš paskutiniųjų. Visi vyrai savo žaidimu nusipelnė pergalės”.
D.Šalenga aikštėje praleido visas 40 minučių. Jis vienintelis žaidė be keitimo.
Komentuodamas auklėtinių žaidimą trečiajame kėlinyje, A.Sireika teigė, kad reikėtų jį atidžiau išanalizuoti, nes iškart sunku pasakyti, kodėl taip išsiderino visi veiksmai.
“Aišku, kad ne tyčia taip blogai sužaidėme. Tačiau kodėl taip nutiko, vienareikšmiškai atsakyti sunku, – svarstė treneris. – Tanoka Berdas nesugraibė kelių kamuolių, kilo nedidelė panika, o galbūt prisidėjo ir jausmas, kad pusė darbo jau padaryta, nes per pirmuosius du kėlinius sukaupėme nemažą persvarą”.

Taktinė gudrybė nepasiteisino

AEK strategas Fotis Katsikaris teigė, kad jo komanda gerai gynėsi tik 10 minučių, o taip žaidžiant su viena galingiausiai Eurolygoje atakuojančių komandų laimėti neįmanoma.
“Dar prieš rungtynes aiškinau žaidėjams, kad, norint nugalėti “Žalgirį”, reikia patiems valdyti žaidimą, laimėti kovą dėl kamuolio ir protingai žaisti puolant, nes “Žalgiris” yra geresnis nei AEK. Ir Kauno klubas tai įrodė. Nepaisant trečio kėlinio, kai beveik pavyko pavyti “Žalgirį”, kitas 30 minučių situaciją kontroliavo kauniečiai”, – susitikimo baigtį reziumavo F.Katsikaris.
Pasiteiravus, kodėl jis visą pirmąjį kėlinį ant atsarginių suolo laikė vieną naudingiausių komandos žaidėjų 210 cm ūgio “centrą” Sandrą Ničevičių, kuris vėliau pelnė 16 taškų, treneris atsakė, kad toks buvo jo taktinis sumanymas.

R.Peko net nepasigedo

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas, buvęs ilgametis “Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės treneris Vladas Garastas teigė, jog “Žalgiris” žaidė taip gerai, kad jis net nepasigedo R.Peko: “Tik per pertrauką prisiminiau, kad nėra pagrindinio įžaidėjo. Beje, mano įsitikinimu, vyresnio amžiaus žaidėjas turi būti labiau drausmingas ir nerizikuoti savo sveikata – Pekui Tel Avive nevertėjo dėti į krepšį, kai galėjo įmesti paprastai.
Ainarui Bagatskiui mačas su AEK tikriausiai buvo geriausias jo karjeroje “Žalgiryje”. Jis pataikė tritaškius tuomet, kai komandai labiausiai to reikėjo, o du jo metimai paskutiniajame ketvirtyje buvo lemiami.
Nors “Žalgiris” daug laimi savo kovingumu, akivaizdu, kad ir komandos žaidimas vis gerėja. Krepšininkai yra susižaidę, vis geriau vienas kitą jaučia aikštėje, be to, visi labai gerai juda puldami, be reikalo “netrina” kamuolio. Dvikovoje su AEK jie ir neblogai gynėsi.
Manau, kad neverta gilintis į tai, kas komandai atsitiko trečiajame kėlinyje, kai ji išbarstė persvarą – per rungtynes visaip būna, o viską sprendžia galutinis rezultatas”.

Žaidė agresyviai

Buvęs “Žalgirio” gynėjas Mindaugas Arlauskas džiaugėsi, kad kartu su pergale jo buvusi komanda padovanojo žiūrovams ir puikų reginį: “Vyrai žaidė gražų krepšinį ir, svarbiausia, laimėjo. Manau, pergalę pirmiausia lėmė nebloga gynyba, gera kova dėl kamuolio, taip pat svarbų vaidmenį atliko ir žaidėjų pasiaukojimas. Visi žaidė turėdami vieną tikslą – laimėti. Su tokia mintimi, degdami kovos dvasia, žalgiriečiai ir rungtyniavo beveik visas 40 minučių, išskyrus stabtelėjimą po didžiosios pertraukos.
Labai gerai, kad visi “Žalgirio” krepšininkai buvo agresyvūs. Nors ir ne visi pelnė daug taškų, tačiau savo veiksmais ardė varžovų gynybą. Tai ypač galima pasakyti apie Dainių Šalengą. O Ainaro Bagatskio tritaškiai buvo tarsi smūgiai varžovams į veidą. Jo tritaškiai ketvirtajame kėlinyje leido atsitiesti “Žalgiriui” ir galutinai pasmerkė varžovus pralaimėjimui.
AEK – įveikiama komanda, visi tikėjomės kauniečių pergalės. Tačiau buvo neramu, kaip seksis žaisti be R.Peko. Vis dėlto komanda išsprendė šią problemą, kiti žaidėjai surinko jo pelnomų taškų vidurkį”.

Paneigė gandus dėl T.Berdo

Vakar pasigirdo žinių, kad kitą savaitę į JAV privalės grįžti T.Berdas, nes vyks vadinamųjų “Ogdeno riaušių” bylos nagrinėjimas, todėl jis negalės žaisti rungtynių su “Olimpija”.
A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro vadovai vakar tvirtino, kad vidurio puolėjas tikrai vyks į Liublianą, jam jau užsakytas ir bilietas.
2003 metų birželio pabaigoje T.Berdas JAV buvo apkaltintas riaušių kėlimu, areštu pasibaigusiu trukdymu pareigūnams ir pareigūnų užpuolimu. Susirėmimas įvyko po to, kai policija bandė patekti į krepšininko įrašų kompanijos “Dub Dub Records” surengtą hiphopo koncertą Ogdeno mieste Jutos valstijoje. Buvo manoma, kad renginyje pažeidžiamos prekybos alkoholiu taisyklės. Nors pirminiai kaltinimai buvo panaikinti, tačiau bylos tyrimas įstrigo.

Komentarai