Nuosprendis dar nepaskelbtas 0

Atsidūrėme Eurolygos TOP 16 pusiaukelėje, tačiau tuščiais pilvais, kamuojami bado.Pergalės skonio atkrintamosiose varžybose nepatyrė keturios komandos, kurios dabar stovi ant bedugnės krašto. D grupėje tokioje situacijoje atsidūrė Kauno „Žalgiris“. Po pralaimėjimų „Barcelonai“ ir „Olympiacos“, Lietuvos čempionai jau trečiajame kėlinuke pradėjo buksuoti ir prieš Malagos „Unicaja“ gynybą ir nebespėjo atremti Ispanijos krepšininkų puolimo. Negalima sakyti, kad ispanai labiau norėjo laimėti – labai laimėti norėjo ir Kauno Žalgiris“, tačiau, kaip po mačo sakė Kauno ekipos vyriausiasis treneris A.Sireika: „…pralaimėjome stipresniems varžovams…“. „“Žalgiris“ – tai stipri komanda, kuri niekada nepasiduoda anksčiau laiko“, – po dvikovos pripažino Malagos klubo strategas S.Scariolo. Visgi andalūzai sugebėjo rasti formulę, kaip pagaliau įsirašyti pirmąją pergalę TOP 16 cikle. Krepšinio ekspertų nuomonė vieninga – „Žalgiryje“ nėra tinkamo įžaidėjo, kuris galėtų protingai diriguoti komandos puolimui, reikiamu metu imtis iniciatyvos, per trumpas Kauno klubo žaidėjų suolelis.

Kitas dalykas – nesugebėjimas uždengti varžovų lyderių – mače su „Barcelona“ naudingiausiu žaidėju tapo J.C.Navarro, po dvikovos Pirėjuje – S.Schortsanitis, „Unicaja“ išsivežė naudingiausiojo titulą J.Garbajosai. „Unicaja“ geriau gynėsi nei „Žalgiris“ – tai antra įvardinta pralaimėjimo priežastis. Kaip ten bebūtų, guodžia V.Ginevičiaus ištarti žodžiai – kol turime nors menkus šansus, mes nepasiduosime. Jau skaičiuojami „Žalgirio“ šansai patekti į kitą atkrintamųjų varžybų etapą, tačiau pirma reikia iškovoti pergales, o tada spręsti galvosūkius. Ir „Žalgirio“ aistruolių norėtųsi paprašyti – kritikuokite, bet nelaidokite mylimos komandos. Kaip sakoma: „juk draugą nelaimėje pažinsi…“

Pažvelkime, kaip pasikeitė kitų ekipų pozicijos po pastarosios savaitės rungtynių. „Žalgirio“ grupėje įsitvirtino katalonai, keturių taškų skirtumu įveikę J.Kazlausko vedamą „Olympiacos“. Iš Barselonos ekipos krepšininkų kauniečiai galėtų pasimokyti, kaip reikia stabdyti “ Baby Shaq” vadinamą graikų milžiną. Nors ispanai susidūrė su kita problema – buvusio „Žalgirio“ dievuko tango , katalonų laimei, jo vieno pastangų neužteko.

Barcelonos komandoje tą vakarą visomis vaivorykštės spalvomis sužibėjo iki tol dažniausiai šešėlyje buvęs mažylis G.Basile.

E grupės medžio viršūnėje jaukų lizdą susisuko Madrido „Realas“, Ispanijos sostinės komanda kol kas saugo tris pergalės kiaušinius, tačiau karališkajam klubui įkandin seka Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkai, kurie vargais negalais išvykoje sugebėjo palaužti Bolonijos „Climamio“. Dar vienas įdomus faktas – „Maccabi“ šį sezoną pirmieji nuskriaudė „Climamio“ savų žiūrovų akivaizdoje, iki tol Paladozza arena nematė Bolonijos krepšininkų, išeinant su pralaimėjimo kartėliu. Patekimas į kitą etapą žydų klubui daugiau nei garbės reikalas – nesėkmės atveju Eurolygos čempionai savo šalyje pasigailėjimo gali ir nesulaukti. Tiesa, „Maccabi“ savo sirgalius pamalonino, kai sekmadienį po atkaklių rungtynių namų arenoje iškovojo pergalę (96:91) prieš Jeruzalės „Hapoel“ komandą ir devintą sezoną iš eilės, o iš viso 36-ąjį kartą laimėjo Izraelio taurės turnyrą.

„Real“ triumfas Eurolygoje taip pat nebuvo lengvas, Stambulo „Ulker“ puolėjas, patyręs komandos veteranas I.Kutluay dar turėjo progą savo komandai išplėšti bent jau pratęsimą, tačiau kartu su prarastu kamuoliu išsklaidė ir pergalės miražą.

F grupėje lyderiauja Maskvos „CSKA“ , paskutiniame mače įveikę vokiškai pedantišką „Bamberg GHP“ ekipą. D.Bauermano komanda rusams nervus tampė iki trečiojo kėlinio, bet jį pralaimėję dešimties taškų skirtumu, atsitiesti nebepajėgė arba nebespėjo. Galingoji Vitorijos „Tau Ceramica“ puolimo mašina, partrenkė baskų žemėse viešėjusius „Lietuvos ryto“ krepšininkus. Šeimininkų pergalės koziriu tapo turkas S.Erdoganas, sumušęs visus savo rezultatyvumo rekordus ir tapęs neįveikiama mįsle vilniečių gynybai.

G grupėje išdaigas savo priešininkams ir toliau krečia Zagrebo „Cibona“. Kroatijos čempionai, kuriuos drąsiai galima vadinti TOP 16 fenomenu, šįsyk tuo įsitikino Trevizo „Benetton“ su neseniai Rusijos vyriausiuoju vyrų krepšinio rinktinės treneriu išrinktu D.Blattu. „Cibona“, su nepavargstančiu komandos varikliu, amerikiečiu J.Pennu priešaky, parašė dar vieną istoriją savo pergalių knygoje.

Stebina ne tik stebuklus išdarinėjanti „Cibona“, bet ir anti stebuklus rodantis Atėnų „Panathinaikos“. Kas galėjo pagalvoti, kad graikų čempionai, įpusėjus TOP 16 varžybų ciklui, neturės nei vienos pergalės. Nežinia, kas dabar dedasi Ž.Obradovičiaus galvoje, tačiau galima spėti, kad po pralaimėjimo „Efes Pilsen“, šiam strategui atėjo ne patys linksmiausi laikai. Serbas po paskutinio mačo suskubo apkaltinti net ir arbitrus, kurie anot trenerio, lemiamu momentu, padarė šešias klaidas ir nusprendė rungtynių baigtį. Tačiau kur kas sunkiau suskaičiuoti, kiek kartų teisėjai gelbėjo Atėnų „Panathinaikos“.

O tuo tarpu Eurolyga jau skaičiuoja į Finalinį ketvertą parduotų bilietų skaičių. Į balandžio pabaigoje vyksiantį krepšinio renginį iš 16 300 bilietų jau parduoti du trečdaliai. Juos įsigijo krepšinio gerbėjai iš 37 šalių. NBA rungtyniaujantis čekas Jiri Welschas, savo kaip profesionalaus krepšininko karjerą pradėjęs būdamas tik septyniolikos sakė, kad vienintelis skirtumas tarp NBA ir Eurolygos yra tik taisyklės, o varžybų lygis Europoje nenusileidžia NBA.

Šį savaitgalį Kaune viešėjo dabar NBA dirbantis buvęs garsus krepšininkas, Lietuvos rinktinės žaidėjas Artūras Karnišovas. Viešnagės tikslas – „NBA be sienų“ Europos stovyklos surengimas Lietuvoje. Tokio pobūdžio stovyklos yra rengiamos tiek Pietų Amerikoje, tiek Azijoje. Šis renginys yra labdaringas ir skirtas vaikams bei krepšinio populiarinimui. A.Karnišovas su dvylikos žmonių palyda lankėsi Kauno sporto halėje, kur gali būti surengta „NBA be sienų“ visų žvaigždžių diena, „ A.Sabonio krepšinio mokykloje, kuri svečiams paliko labai gerą įspūdį, domėjosi vaikų maitinimo galimybėmis, mat į šį renginį planuojama sukviesti apie 500 vaikų. „NBA be sienų“ krepšinio stovykla bus rengiama šių metų birželio pabaigoje ir liepos pradžioje. Gali būti, kad ši puiki krepšinio akcija, sulaukianti atgarsio visame pasaulyje, gali įvykti Lietuvos krepšinio sostinėje.

LKL/BBL čempionate absoliutūs turnyro lyderiai žalgiriečiai šį savaitgalį iškovojo jau dvidešimt septintąją pergalę. Kauno klubas be didesnio vargo sugriovė Rygos „Barons“ statytas užtvaras, o D.Lavrinovičius, per mažiau nei dvidešimt dvikovos minučių, surinko dvigubą dublį – pelnė 21 tašką ir atkovojo 15 kamuolių. Taiklią ranką pagaliau pademonstravo ir amerikietis K.Andersonas, pataikęs abu mestus tritaškius ir du dvitaškius iš penkių. Legionierius dar pridėjo ir penkis rezultatyvius perdavimus. Praėjusią savaitę „Žalgirio“ gretose debiutavo devyniolikmetis gynėjas M.Kalnietis, anksčiau gynęs Lietuvos čempionų dukterinės komandos garbę. Pirmąkart į aikštelę jis buvo „įmestas“ mūšyje su Malagos „Unicaja“ ir įnešė šviežumo gūsį, rungtynėse su „Barons“ „Žalgirio“ naujokas žaidė dar daugiau – abu pasirodymus galima vertinti teigiamai. Panašu, kad auga nauja Lietuvos krepšinio perspektyva, o vis dar Lietuvoje jaučiant didelį pirmojo numerio deficitą, M.Kalniečio tobulėjimas dar labiau džiugina.

Sekmadienį Kauno sporto halėje įvyko dar viena krepšinio šventė – Lietuvos moterų krepšinio lygos “Žvaigždžių diena”, nuotaikingas renginys, priviliojęs daugiau kaip tris tūkstančius žiūrovų.

Tradiciniame “LMKL snaiperės” konkurse titulą pirmą kartą iškovojo 34 metų “Lemminkainen” gynėja D.Anužienė, vienu tašku aplenkusi Marijampolės “Arvi” atstovę Mildą Sauliūtę.

Labai intriguojantis buvo pirmą kartą surengtas “Oro karalienės” konkursas. Krepšininkės dėjo kamuolį į pusmetriu žemiau nuleistą krepšį. Vertinimo komisiją sudarė daugkartinis “LKL oro karalius” Vaidas Jurgilas, “Žalgirio” kapitonas Tanoka Berdas ir krepšinio komentatorius Linas Kunigėlis. Nugalėtoja tapo 177 cm ūgio “LKKA Kaunas” gynėja B.Račaitė. Ji techniškiausiai krovė kamuolį į krepšį, be to, kartą jį įdėjo per atsitūpusį savo brolį, už tai ji buvo įvertinta aukščiausiais balais.

LMKL rinktinės ir “Superberniukų” rungtynės tapo vakaro puošmena. Per komandų pristatymą vyrai visoms žaidėjoms įteikė po rožę. Tačiau toks vyrų dėmesys neužbūrė moterų rinktinės “Superberniukai” (Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas, treneris Vydas Gedvilas, Krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, krepšinio komentatorius Robertas Petrauskas, Arūnas Valinskas ir kiti šou pasaulio atstovai) nesugebėjo atsispirti krepšininkių žavesiui ir trijų kėlinių rungtynes pralaimėjo rezultatu 54:49. Naudingiausia žaidėja tapo Vilniaus “Lietuvos telekomo” puolėja Eglė Šulčiūtė.

O apžvalgą norėtųsi pabaigti „Žalgirio“ gerbėjo atsiųstų eilių ištrauka: „Ryžtingai ir galingai sutiksim varžovus…” Juk nuosprendis dar nepaskelbtas.

Komentarai