Dar ne metas sudėti kardus 0

Motyvacija

Pasibaigus ketvirtajam Eurolygos TOP 16 turui, lieka vis mažiau nežinomųjų. Aiškiausia padėtis D grupėje, kurioje rungtyniauja Kauno „Žalgiris“. Po ketvirtojo iš eilės pralaimėjimo šiame atkrintamųjų varžybų etape, žalgiriečių pasirodymas – tarsi pagal filmo „Boni ir Klaidas“ scenarijų – reguliariajame sezone kauniečiai tapo pavojingais pergalių plėšikais, tačiau vėliau papuolė į varžovų pinkles ir it nutrūkusi styga nustojo skambėti.

Kad ir kaip ten bebūtų, „Žalgirio“ vardas įpareigoja kautis – ne tik dėl pergalės, bet ir dėl garbės. Todėl Lietuvos čempionams reikės atrasti motyvaciją, susikaupti, nuryti visas nuoskaudas ir užsigydyti žaizdas bei įrodyti savo vertę. Gal bus pavėluota, gal ne taip skanu, bet labai naudinga.

Tendencija

Krepšinio ekspertai ir komentatoriai dabar kanda kone visiems žalgiriečiams – prasti gynėjai, neefektyvus puolimas, ne komandinis žaidimas. Daugiausiai kliūna legionieriams ir treneriams. Taip. Amerikietis K.Andersonas atvyko nepasiruošęs, gynėjas neatgauna formos ir nėra ekipos ramstis, toks, kokio reikėjo ir kokio tikėtasi. Taip. Amerikietis R.Freemanas TOP 16 varžybose nedemonstruoja tokio žaidimo, kokį jis rodė reguliariajame sezone, tačiau matėme, ką gali šis puolėjas ir tai leidžia manyti, kad šio legionieriaus žaidybinė duobė yra laikina.

Trečiasis ant kaltinamųjų suolo – komandos kapitonas T.Beardas. Pažvelkime, ką aukštaūgis nuveikė TOP 16 turnyre.

Pirmoji akistata su katalonais – 19 taškų, 11 atkovotų kamuolių, 2 rezultatyvūs perdavimai.

Antrasis mūšis – su „Olympiacos“ – 7 taškai, 7 atkovotų kamuoliai ir 2 rezultatyvūs perdavimai. Mažoka, bet vienas „Žalgirio“ lyderių jau kitame mače įrodė savo vertę.

Dvikova su „Unicaja“ – 24 taškai, 10 atkovotų kamuolių, 2 rezultatyvūs perdavimai ir pagaliau – antrasis tarpusavio mūšis su „Barcelona“ – 14 taškų, 7 atkovoti kamuoliai ir vienas rezultatyvus perdavimas.

Vidutiniškai: 16 taškų per kiekvienas rungtynes, 8.7 atkovoto kamuolio ir beveik du rezultatyvūs perdavimai.

Nuosprendis

Kalbama, kad amerikietis neatsigauna po traumos, nenoriai ginasi ir yra nebe toks efektyvus. Tačiau jei palygintume 2004/05 m.sezono T.Beardo rezultatus su dabartiniais, pamatysime, kad jie beveik identiški – 16.1 tšk., 9.6 atk. kam. ir 1.8 rez. perd.

Dar prieš metus(2003/04 m.) – 14.8 tšk, 7.4 atk. kam. ir 0.5 rez.perd. Būsime iki galo teisingi ir priminsime, kad tais metais T.Beardas buvo vadinamas dievu.

Dievas lyg ir toks pats, bet dabar jau nebe dievas?? O gal daromės panašūs į Biblijinį herojų Judą, už 30 sidabrinių pardavusį savo mokytoją Jėzų?

Medžioklė

Dar daugiau pastabų susilaukia komandos strategai, kuriems „atseit“ trūksta ….tik niekas nepasako tiksliai ko….“Aš nežinau, kas yra gera muzika, bet žinau kokia muzika yra bloga – jos yra daugiausia“. Lengva matyti tai, kas yra blogai, rėkti ir badyti pirštais, bet kur kas sunkiau priiminėti sprendimus, todėl palikime sprendimų galią tiems, kurie sugeba tai daryti.

Prasidėjo „Karališkoji A.Sireikos ir T.Beardo medžioklė“, gal dar patikslinsime, pavasarinė medžioklė, prieš LKL/BBL finalus, pasiruošimas, taktika…bet kas, kas gali išvesti iš kantrybės ar priversti abejoti savo jėgomis. Tačiau silpni dažnai būna ne tie, kurie ginasi, o tie, kurie puola. Ir nugaros skausmų teorija čia nebus įrodinėjama. Šachas ir matas bus tariamas varžovams, viešai – krepšinio aikštėje.

Pavasarinis vėjas

Grįžtant prie Eurolygos reikalų – „Žalgiriui“ liko dvikova su Malagos „Unicaja“ ir Pirėjo „Olympiacos“. D grupėje viskas aišku tarsi ant delno – į kitą atkrintamųjų varžybų etapą patenka Barselonos „Winterthur FCB“ ir Pirėjo „Olympiacos“ krepšininkai, pastarieji dar bandys pakovoti dėl pirmosios vietos pogrupyje. Kauno klubas savo ruožtu dar turės progą pakaišioti pagalius graikams į ratus, kuomet jie atvyks į Kauną. Pagaliau, žalgiriečiams reikia reabilitacijos, reikia atsikratyti psichologinio sunkumo.

Gal tik jo nejaučia klubo naujokas ir itin krepšinio mėgėjų giriamas M.Kalnietis, kuris į Lietuvos čempionų komandą įsiliejo kaip gaivus pavasarinis vėjas, dar vienas talentas, dar vienas A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinis ir auganti žvaigždė.

„Žvaigždžių karai“

E grupėje iki tol pirmavusį Madrido „Real“ klubą pasivijo čempionų titulą ginantis Tel Avivo „Maccabi“, šių dviejų ekipų keliai susikirto praėjusią savaitę, o pasukti į pergalės kryptimi suskubo žydai, ispanus nugalėję net penkiolikos taškų skirtumu, lygiai tokiu pat, kokiu „gavo į kaulus“ Palacio Vistalegre arenoje.

Gana netikėtas šio pogrupio rezultatas buvo užfiksuotas Stambule, kur vietos „Ulker“ keturias taškais palaužė Bolonijos „Climamio“. Turkai susigrąžino šansą sau ir sukomplikavo padėtį italams.

F grupėje „Lengvai ir saldžiai“ kitą atkrintamųjų varžybų etapą jau pasiekė Maskvos „CSKA“. Po pergalės prieš „Lietuvos rytą“, maskviečiai jau gali ramiai pabaigti TOP 16-tuką ir laukti būsimųjų varžovų.

Į antrą vietą čia realiausiai pretenduoja Vitorijos „Tau Ceramica“. Baskai iškovojo trečiąją pergalę, namuose dvidešimties taškų skirtumu nušlavę Bambergo „Bamberg GHP“. Mačo baigtis jau buvo aiški po pirmojo kėlinio, kuomet ispanai jį laimėjo net 22:6.

G grupėje baigėsi stebuklų metas. Zagrebo „Cibona“ praėjusią savaitę antrą kartą jau nebesugebėjo pergudrauti Ž.Obradovičiaus ir jo „Panathinaikos“ armijos. Atsirevanšavo įsiutę graikai su kaupu – net aštuoniolika taškų ir taip paženklino pirmosios pergalės skonį. Trevize „status quo“ atstatė Trevizo „Benetton“, namuose įveikęs Stambulo „Efes Pilsen ir atsirevanšavęs už pralaimėjimą Turkijoje. Šių komandų atkakli kova ir taškų dalyba paranki „Panathinaikosui“ – juk „kai du pešasi, trečias laimi“.

„Buvo – nebuvo“

Praėjusią savaitė Kauno „Žalgirio“ vadovai buvo išvykę į Kanus, kur, prancūzų kvietimu, susitiko su Kauno sporto rūmų Nemuno saloje koncesijos konkurso dalyviais bendrovės „Bouygues Construction“ bei dukterinės įmonės „Bouygues Batiment International“ vadovais bei sudėliojo paskutines šių, labai svarbių, statybų mozaikos detales.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ suskubo pranešti, kad A.Sabonis, nuvyko į Kanuose surengtą Europos ir pasaulio tarptautinę nekilnojamo turto parodą MIPIM’06, tačiau joje taip ir nepasirodė, taip lyg ir norėdamas sumenkinti kelionės tikslingumą, įgelti.

Taip. Nepasirodė, bet ir neturėjo pasirodyti, kelionės tikslas buvo visai ne tas – ne į parodą “Žalgirio” vadovai vyko ne eksponatų apžiūrinėti, o strateginių klausimų spręsti.

Receptas

Kitas svarbus šios savaitės akcentas – “Žalgirio” vadovų susitikimas su ULEB prezidentu E.Portela ir Eurolygos direktoriumi J.Bertomeu. Abiejuose susitikimuose buvo pažymėta BBL čempionato svarba.

Jei neklausome savų, tai paklausykime svetimų – Eurolygos ir ULEB vadovai vienbalsiai pripažįsta, kad reikia tęsti pradėtą darbą ir eiti šiuo teisingu keliu. Dideli regionai turi tiek ekonominį, tiek sportinį potencialą, jau dabar BBL čempionato lygis yra aukštesnis nei LKL. Baltijos lygos dešimtuke – penkios komandos iš Lietuvos, trys komandos iš Latvijos ir dvi iš Estijos. Rygoje naujam sezonui jau buriama pajėgi komanda – Ryga turi naują modernią areną, miesto savivaldybė, Kauno valdžios pavyzdžiu, žada nemenką paramą Rygos reprezentacinei komandai. Į priekį juda ir estai – kyla naujos arenos, mūsų kaimynai tikisi iš užsienio susigrąžinti geriausius savo krepšininkus ir burti vieną stiprią komandą. Tuo tarpu Lietuvoje niekas nesikeičia – tragiška sporto salių padėtis, prastas rungtynių lankomumas, visiškai menkas dalyvaujančių komandų skaičius. O palyginimui – pavyzdžiui, Italijos ir Ispanijos čempionatuose rungtyniauja 18 panašaus lygio komandų, turnyrai populiarūs tiek savo šalyse, tiek už jų ribų, abi šalys turi po keturias vietas Eurolygoje.

LKL pirmenybėse dalyvauja vos aštuonios ekipos ir intriga mūsų čempionate jau seniai nekvepia. Dar neprasidėjus sezonui aiškūs finalininkai, nesunku nuspėti ir prizininkus.

Tik “Žalgirio” ir “Lietuvos ryto” tarpusavio akistatos susilaukia deramo dėmesio. Šio populiarumo trupiniais nori pasisotinti ir likusios lietuviškos ekipos, kurios pageidautų kuo daugiau mačų sužaisti su “Žalgiriu” ar “Lietuvos rytu” – padidinti LKL ratų skaičių, tačiau nieko nedaryti pačios, tiesiog vegetuoti, o tokį pasyvumą pateisindamos reglamentuota pusės milijono biudžeto imitacija.

Reikia stiprinti BBL pirmenybes ir šios lygos pagalba išsikovoti sau antrąjį kelialapį į Eurolygą. Tai vienintelis receptas ir tiesiausias kelias.

Formatas

Eurolygos formatas bent jau kol kas išliks toks pat, koks buvo nustatytas prieš trejus metus.Reitingavimas pagal trejų metų pasiekimus nacionaliniame čempionate nėra naujiena, todėl reiškiamas nepasitenkinimas dėl Lietuvai neskiriamos antros vietos Eurolygoje, yra nesuprantamas. Juk, pavyzdžiui, kitame Eurolygos sezone galbūt nežais tokia pajėgi komanda kaip Malagos „Unicaja“, kuri pagal trejų metų pasiekimus negaus kelialapio rungtyniauti kito sezono Eurolygoje.

Lietuvai atstovaus viena komanda – “Žalgiris” – per pastaruosius du sezonus triumfavęs nacionaliniame čempionate , savo varžovus, „Lietuvos ryto“ krepšininkus, dėl pirmosios pozicijos nugalėjęs abu kartus, abu kartus sausu rezultatu – 4:0.

Eurolyga nuo pat turnyro egzistavimo pradžios skiria didelį dėmesį ilgalaikiams rezultatams, todėl klubų reitingavimas pagal trejų metų pasiekimus duoda akivaizdžios naudos – lyga nuolat stiprėja, auga jos populiarumas, Eurolyga kaip lygus su lygiu bendrauja ir bendradarbiauja su NBA.

Liko dar daug kovų – dar ne metas sudėti kardus.

Komentarai