„Žalgirį“ palaužė fizinis ir psichologinis nuovargis 0

Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“

Jeigu komanda nepradės lipti iš duobės, joje gali įvykti permainų dar nepasibaigus sezonui. “Pralaimėjome mūšį, bet ne karą. Darysime išvadas ir, neabejoju, daugiau tokių pralaimėjimų nepatirsime”, – po nesėkmės dvikovoje su “Lietuvos rytu” sakė Arvydo Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko pavaduotojas Gediminas Navikauskas.

Kodėl pastaruoju metu “Žalgirio” žaidimas nė iš tolo neprimena sezono pradžios, kai kauniečiai rungtyniavo itin galingai? Apie tai – pokalbis su G.Navikausku.

Žaidėjams suteiks poilsio

– Kaip vertinate komandos pralaimėjimą Vilniuje?

– Žaidėjai yra persisotinę krepšinio. Nemačiau jokio ryžto, motyvacijos jų akyse, jie yra pervargę ir fiziškai, ir psichologiškai. Tik tuo galima paaiškinti ir taip stipriai pralaimėtą kovą dėl kamuolio.

– Bet “Lietuvos ryto” žaidėjai turėtų būti ne mažiau pavargę?

– Nemanau. Šiuo metu, kai sezonas eina į pabaigą, labai svarbi kiekviena poilsio diena. O mes Eurolygos rungtynes žaidėme ketvirtadienį išvykoje, vilniečiai – trečiadienį namuose. Mūsų žaidėjai namus pasiekė tik naktį į šeštadienį. Todėl visai neturėjome laiko pailsėti ir pasirengti mačui. Tai – viena pralaimėjimo priežasčių.

Komanda yra dugne. Į duobę kristi pradėjome po paskutiniųjų Eurolygos reguliariojo sezono rungtynių su Bolonijos “Climamio”. Manau, yra klaidų ir trenerių darbe. Mes jas matome ir įvardysime. Dabar svarbiausia suteikti komandai poilsio, nes visada pagrindine sudėtimi žaisti LKL, BBL ir Eurolygos varžybas yra neteisinga. Tad likusias LKL ir BBL rungtynes daugiau žais atsarginiai žaidėjai.

– Akivaizdu, kad “Žalgiriui” trūksta pajėgių žaidėjų. Dėl vilčių nepateisinusių legionierių atsakomybę turėtų prisiimti ir klubo vadovai.

– Negerai yra tik dėl įžaidėjų. Redžis Frymenas moka ir gali žaisti, tą jis įrodė reguliariajame sezone. Ir jis, kaip ir Tanoka Beardas, kartu su visa komanda atsidūrė duobėje, apie kurią jau sakiau. Bet ji turi baigtis. Darysime viską, kad tokia padėtis pasikeistų.

Priekaištai T.Beardui – nepelnyti?

– Tanoka Beardas šį sezoną susilaukė kaip niekada daug prieštaringų vertinimų, nors iki šiol jo vardas buvo siejamas su komandos pergalėmis. Ar nemanote, kad rudenį pasirašytas naujas trejų metų kontraktas jam padarė neigiamos įtakos?

– Atsakysiu klausimu: ar nemanote, kad Beardo įvaizdis griaunamas dirbtinai? Jis lygiai taip pat gynėsi ir praėjusiais metais. Bet visi mato du jo negrįžimus prie savo krepšio per rungtynes. Ar galite turėti priekaištų jo gynybai šeštadienio mače? Jam tiesiog nesisekė, bet jo oponentas Robertas Javtokas nieko išskirtinio taip pat nepadarė.

Niekas negali sakyti, kad Tanoka nekovoja. Jis daro viską, ką jam treneriai liepia. Bet visos Europos komandos prieš šį krepšininką rengia specialią taktiką, kaip dvigubinti ir trigubinti gynybą. Todėl jam nėra taip pat paprasta. Be to, Tanoka ir kamuolį ne visada gauna reikiamu laiku.

Daugiau rūpesčių kelia Pauliaus Jankūno žaidimas. Bet vaikinas dėl to nekaltas. Jau daugelį metų be poilsio žaidžiantis krepšininkas atstovavo vyrų ir jaunimo rinktinėms, dar rungtyniauja studentų čempionate, tad nenuostabu, kad jo fiziniai ištekliai baigėsi.

– Dar rudenį buvo kalbėta, kad taip gali atsitikti. Bet Jūs pageidavote, kad Paulius Jankūnas, kaip ir Vidas Ginevičius, iškart po Europos čempionato vyktų su “Žalgiriu” į Prancūziją. Galbūt tuomet reikėjo jiems suteikti poilsio?

– Jie abu ten dirbo pagal atskirą programą. Mes ir taip vėlai susirenkame sezono pradžioje. Bet šiems žaidėjams sezono eigoje reikėjo sudaryti sąlygas poilsiui. Reikės leisti jiems pailsėti dabar, bet nežinau, ar jau ne per vėlu.

Koreguos treniruočių procesą

– Kokios nuotaikos komandos viduje? Ar nėra nepasitenkinimo?

– Yra nepasitenkinimas savo žaidimu. Kitokiam nepasitenkinimui priežasčių nėra, atlyginimai mokami laiku. Bet, esu tikras, žemiau kristi jau nėra kur, dabar pradėsime kilti į viršų. Kalbėsime su treneriais, kaip pakeisti treniruočių procesą. Gal aš neteisus, bet man atrodo, kad komanda per daug dirba.

– Ar iki sezono negali įvykti kokių nors drastiškų sprendimų?

– Gali. Jeigu nesikeis rezultatas, bus permainų. Bet nebūtinai bus keičiami treneriai. Žaidėjai turi rodyti norą kovoti. Aš prisiimu atsakomybę dėl to, kad anksčiau netrimitavau dėl neteisingai sudaryto LKL ir BBL tvarkaraščio. “Žalgiris” visas svarbiausias varžybas žaidė grįžęs iš kelionių. Mums nereikėjo su tuo sutikti.

Dėl legionierių įsigijimo niekada negali nieko prognozuoti. Didžiausia problema – įžaidėjas. Bet yra ir teigiamų dalykų – atsiskleidė mūsų jaunimas.

Palyginti su praėjusiu sezonu, labiausiai trūksta Mindaugo Timinsko, kuris buvo jungiamoji grandis tarp lietuvių ir amerikiečių. Ne dėl kalbos mokėjimo, bet dėl to, kad Mindaugas puikiai žino, kokie yra amerikiečių mentalitetas ir kultūra. Buvo puikus savitarpio supratimas, kurio šį sezoną pasigendu.

Komentarai