Krepšinio aikštėse temperatūra kyla 0

Europos krepšinis ruošiasi gražiausioms kovoms.

Jau netrukus, balandžio 28 – 30 dienomis, paaiškės, kuri ekipa šiemet karaliaus Senajame žemyne. Tačiau likus dar savaitei iki Prahoje įvyksiančio finalinio ketverto varžybų, bilietai į šį renginį jau buvo išpirkti. Svarbiausias Eurolygos kovas stebės žiūrovai net iš 42 šalių, tarp kurių yra Naujoji Zelandija ir Kanada.

Barselonos komanda į finalinį ketvertą sugrįžo po trejų metų pertraukos, po 2003-iųjų, kuomet katalonai šiame turnyre buvo geriausi. “Dabar mums nieko nėra svarbesnio. Aš galiu užtikrinti, kad mes į Prahą vykstame su vieninteliu tikslu – iškovoti Eurolygos titulą.Bet taip pat esu visiškai įsitikinęs, kas su lygiai tokiu pat tikslu čia atkeliauja CSKA, “Maccabi” ir “Tau Ceramica”.” – sakė D.Ivanovičius.

“Kai tu patenki į finalinį ketvertą, negali žiūrėti atgal, o tik pirmyn, nes vienintelis tikslas – Eurolygos taurė. Bus trys dienos, per kurias gali įvykti bet kas“ – čempioniškosios Tel Avivo komandos likimo nenorėjo prognozuoti ekipos vyriausiasis treneris P.Gershonas.

„Man yra dviguba motyvacija ir didžiulis akstinas neleisti „Maccabi“ Eurolygoje triumfuoti trečią kartą iš eilės, tačiau svarbiausias iššūkis ir malonumas – įveikti puikią komandą, kai pergalės vertė yra tokia didelė“ – pripažino Vitorijos klubo strategas V.Perasovičius.

„Keturios pačios stipriausios komandos, kurios įrodė savo vertę, bus Prahoje.Čia nebus labai didelių staigmenų, o tik maži dalykai, kurie vieniems lems sėkmę, o kitiems pralaimėjimą. „ – sakė „krepšinio profesoriumi“ vadinamas E.Messina, treneris, kuris stengsis padaryti viską, kad CSKA gerbėjai užmirštų praėjusio sezono finalų fiasko.

Finalinio ketverto varžybose galima prognozuoti tik bekompromises ir atkaklias kovas, azartą bei gražų akiai krepšinį. Finalinėse varžybose nebėra favoritų ar autsaiderių – patekimas tarp keturių geriausių jau yra didelis laimėjimas.

Per Eurolygos finalinio ketverto varžybas antrus metus iš eilės garbę teisėjauti gavo lietuvis Romualdas Brazauskas.

Viena diena anksčiau, nei Eurolygos finalinis ketvertas, startuos tradicinis pajėgiausių Europos komandų jaunių turnyras į kurį jau ketvirtus metus iš eilės pakviesta ir Kauno “Žalgirio” jaunimo komanda. Kartu su žalgiriečiais, šiame turnyre dalyvaus Zagrebo „Cibonos“, Maskvos CSKA, Sienos „Montepaschi“, Prahos 2006 rinktinė, Sopoto Prokom Trefl, Liublianos „Olimpija“, Barselonos „Winterthur FCB“ krepšininkai. Bus sužaista trylika rungtynių, po kurių paaiškės, kuri komanda yra verta geriausiosios vardo. Paskutinį kartą šiame turnyre triumfavo šeimininkavęs CSKA jaunimas, tai buvo antras toks jų pasiekimas.

“Žalgirio” pamaina dar neseniai triumfavo Vilagarsijos mieste, Ispanijoje, čia žalgiriečiai nerado sau lygių.

Tačiau šį savaitgalį “Žalgirio” pamaina baigė savo pasirodymą NKL lygoje. Ketvirtfinalio serijoje iki dviejų pergalių Kauno ekipa, lemiamoje trečioje dvikovoje, nusileido Prienų “Prienai” krepšininkams. Viena iš pagrindinių pralaimėjimo priežasčių – nuovargis ir kiek trumpesnis nei įprastai atsarginių žaidėjų suolelis. Kauniečiai, ką tik sugrįžę iš Ispanijos ir dar kaip reikiant nespėję išsipakuoti lagaminų, turėjo stoti į kovą su prieniškiais. „Žalgirio“ pamainai pritrūko kartu su Lietuvos jaunių (iki 18 metų ) rinktine, į Vokietijoje surengtą Alberto Schweitzerio vardo krepšinio turnyrą, vadinamą neoficialiu šios amžiaus grupės pasaulio čempionatu, išvykusių R.Ūzo ir L.Kleizos. Šeštadienį dvikovoje dėl penktos vietos jaunieji krepšininkai tik po pratęsimo, dviem taškais įveikė bendraamžius iš Italijos.
Per savaitę Lietuvos rinktinė sužaidė šešerias rungtynes iš kurių ketverias laimėjo ir dvi pralaimėjo. Be italų lietuviai 74:65 nugalėjo Ukrainą, 100:91 – Australiją, 80:64 – Vokietiją, tačiau nusileido abiem finalininkams – 76:92 prancūzams ir 76:83 – Turkijos krepšininkams.
Turnyro nugalėtoja tapo Prancūzijos rinktinė finale sutriuškinusi praėjusių metų šio turnyro nugalėtoją Turkiją.
Trečioji vieta atiteko Serbijos ir Juodkalnijos komandai, kuri mažajame finale įveikė Kroatijos ekipą.


Kauno „Žalgirio“ krepšininkai praėjusią savaitę pradėjo LKL ketvirtfinalio kovas. Lietuvos čempionai šioje atkrintamųjų varžybų stadijoje buvo laikomi aiškiais ir neginčijamais favoritais. Kauniečiai ketvirtfinalio varžovą Panevėžio „Panevėžį“ sutriuškino abu kartus ir tiesiausiu keliu pasiekė pirmenybių pusfinalį.

Abu kartus rungtynių baigtį žalgiriečiai nulėmė per pirmuosius du kėlinukus, o visa kita buvo tik formalumas. 76 – tokiu bendru skirtumu Lietuvos čempionai nokautavo panevėžiečius. Pusfinalyje Kauno ekipos laukia Šiaulių „Šiauliai“, komanda, kuri ketvirtfinalyje gana nesunkiai įveikė Klaipėdos „Neptūną“, ekipą, pasižyminti kovingumu ir didelėmis ambicijomis. Vienas „Žalgirio“ priešininkų privalumas, kurį galima išskirti jau dabar – „Šiauliai“ labai sėkmingai rungtyniauja namie, tačiau, visgi, tikimybė, kad „Žalgiris“ sukomplikuos savo padėtį ir žais trečiąsias lemiamas pusfinalio serijos varžybas yra labai maža. Reguliariajame sezone kauniečiai „Šiaulius“ nugalėjo abu kartus, abu kartus septyniolikos taškų skirtumu. Gal to ir negalima pavadinti sutriuškinimu, tačiau abi pergalės buvo solidžios ir įtikinamos. Šiauliečiams bus labai sunku (o gal neįmanoma?) rasti kontrargumentų Lietuvos čempionų žaidimui, kuris, iškritus D.Lavrinovičiui, mobilizavosi ir atrado papildomų resursų.

Kaip ir „Žalgiris“, ketvirtfinalio seriją greitai užbaigė ir Vilniaus „Lietuvos rytas“. Tačiau pastarieji vis dar nežino būsimųjų pusfinalio varžovų.

Mat Vilniaus „Sakalų“ ir Kėdainių „Nevėžio“ poros ketvirtfinalio serija klostosi kur kas atkakliau. Pirmajame mače kėdainiškiai savų žiūrovų akivaizdoje, palaužė „Sakalus“ devyniais taškais. Tačiau jau po dviejų dienų Vilniaus ekipa su kaupu atsilygino „Nevėžio“ krepšininkams – antroje dvikovoje vilniečiai nulinčiavo savo varžovus penkiolikos taškų skirtumu. Jei kalbėtų tik skaičiai, tai kol kas šešiais taškais pirmautų „Sakalai“, tačiau dėl lemiamos pergalės jiems teks vykti į Kėdainius – juk ne veltui ne vienas krepšinio treneris yra pasakęs, kad savi žiūrovai yra tarsi šeštas žaidėjas aikštėje.

Tačiau “Sakalų” kapitonas R.Matulis, po pergalės Vilniuje, buvo nusiteikęs optimistiškai – “labai smagu, kad išlyginome serijos rezultatą 1:1. Dabar psichologinis pranašumas yra mūsų pusėje. Nors varžybos ir vyks Kėdainiuose, aš manau, mes turim visus šansus laimėti.”

Dabar belieka tik tai įrodyti.

Krepšinio aikštėse temperatūra kyla – ir ne dėl to, kad pagaliau atėjo pavasaris.

Komentarai