Formuojama nuomonė klaidinga – rungtynių laikas TV transliacijoje vėluoti negali 0

Pasirodė informacija, kad „Žalgirio“ krepšinio klubo protestas dėl  techninės klaidos pirmųjų superfinalo rungtynių metu (protestuojamų rungtynių metu, Vilniaus „Siemens“ arenos krepšio lentose įtaisytas šviesos signalas (LED lights) ketvirtojo kėlinuko pabaigą parodė iki rungtynių pabaigos likus 0,4 sekundės, t.y. nesibaigus rungtynių laikui), kuri aiškiai matėsi rungtynių vaizdo įraše, neturi pagrindo, nes  teigiama, kad televizijos transliuojamame rungtynių vaizde, laikas dėl techninių sąlygų rodomas pavėluotai.

 Tokia formuojama nuomonė yra visiškai klaidinga.  

„Iš tablo vaizdas nuimamas tik su kamera, ta kamera pastatoma ir nukreipiama į virš krepšio esantį tablo. Tuomet vaizdas sumažinamas ir įterpiamas į titrų langelį,  kuris matomas televizoriaus ekrane.

 Visos rungtynes filmuojančios kameros, kaip ir absoliučiai visi kiti kilnojamos televizijos stoties (KTS) aparatai, sujungtos į vieną pultą arba kitaip vadinamą „svičerį“, veikia nuo vieno sinchrogeneratoriaus, kuris sureguliuoja visas kameras, kad jos veiktų realiam laike vienodai. Vėlavimų negali būti, nes tuomet transliacijos metu prasilenktų garsas su vaizdu, kadrai trūkčiotų. Sinchrogeneratorius yra  pagrindinis KTS aparatas, be jo transliacija yra neįmanoma.

Dar kartą pakartosiu, kad kameros negali vėluoti, nes sinchrogeneratorius, tarsi metronomas muzikoje, pagal jį nusistato visi KTS aparatai ir todėl viskas veikia realiu laiku, kitaip techniškai negali būti“ – taip situaciją paaiškino kompetentingas, visas televizijos transliacijų detales išmanantis asmuo, dabar dirbantis televizijoje.

Komentarai