Geltonų plytų kelias 0

Tokį pavadinimą pasirinkau neatsitiktinai. Ar pamenat šios visiems gerai žinomos dainos žodžius? „<…>Geltonas kelias veda keliaut ir nugalėt arba <….> kartu kliūtis įveiksim, kol kelias pasibaigs<…>“. Prasidėjo kelionė tuo auksiniu krepšinio keliu. Iki LKL finišo – keturios tarpinės stotelės, kol kas nė vienos žalgiriečiams pasiekti dar nepavyko, tačiau „<…>Eiki juo, nesustoki<..>“ skamba dainos žodžiai, kitaip ir negali būti, šie žodžiai įrašyti ir Lietuvos čempionų galvose bei širdyse. Nesustoti iki paskutinės sekundės, iki tos paskutinės sekundės, kurios pritrūko pirmajame superfinalo mače.

Kaip ir dera finalui, jis prasidėjo emocingai, atakakliai, pirmosios rungtynės nutildė tų skeptikų kalbas, kurios teigė „Žalgirio“ silpnumą.

Tik per stebuklą… – po varžybų sakė Vilniaus ekipos treneris N.Spahija.

„Kas būtų, jeigu būtų…“ – galima manipuliuoti šia fraze, tačiau krepšinyje nėra kompromisų.

Jei kalbant apie už aikštės kilusias aistras – „Žalgirio“ protestas sporto visuomenei buvo nušviestas ar „nusuktas“ visai į kitą pusę.

Keista, kad didesnis dėmesys buvo skiriamas faktui, kad „Žalgiris“ nori anuliuoti pirmųjų rungtynių rezultatą, buvo akcentuojamas paskutinis, laiku ar ne laiku atliktas V.Ginevičiaus metimas, o pagrindinė technikos broko problema, kurią savo proteste akcentavo „Žalgiris“, liko visko užnugaryje, tik šešėliu.

Dar keistesnis atrodo nacionalinės televizijos LTV pasiaiškinimas, teigiantis, jog laiko vėlavimai, ta 0.4 sekundės dalis, dingo dėl naujesnės, modernesnės technikos įdiegimo ir naudojimo. Visa tai primena vėžio ėjimą atbulomis. Juk praėjusiame sezone tas pats transliuotojas panašių problemų neturėjo.

Su finalų teisėjais situacija yra taip pat įdomi – kodėl Vilniuje vykstantiems mačams skiriami du sostinės arbitrai ir vienas kaunietis, o Kaune – taip pat teisėjauja tik vienas kaunietis. Nejaugi bus bandoma pasiteisinti, kad Lietuvos krepšinio sostinė nebeturi arbitrų?

Kodėl nebandoma išvengti kasmet per finalus kylančių šnekų apie tendencingą, šališką teisėjavimą, o anaiptol, jos tik provokuojamos?

Ar visada fortūna šypsosi stipriausiems? Aišku daugelis labai greitai man atsakytų, apeliuodamas antrosios dvikovos rezultatu. Kaune „Žalgiris“ pralaimėjo iš tikrųjų, namie „Žalgiriui“ fatališkai nekrito – galima būtų pagirti varžovų gynybą, jei neatsižvelgtumėmė į tą faktą, kad labai daug laisvų metimų lėlė pro šalį. “Žalgiris” per pirmąsias 20 minučių pataikė tik vieną tritaškį iš 13. O iš visų per rungtynės mestų (24 ) tolimų metimų, tik trys buvo tikslūs, tai vos 12.5 proc. taiklumas

Tą patį pabrėžė ir A.Bagatskis – nors žaidėme kantriai, padarėme mažai klaidų, tačiau prastai metėme tiek nuo dviejų, tiek nuo trijų taškų zonos, blogai kovojome dėl atšokusių kamuolių (26:48).

Išretėjusi „Žalgirio“ aukštaūgių pozicija – viena pagrindinių to priežasčių. D.Lavrinovičiaus netektį turi kompensuoti visų žaidėjų mobilizacija, vienas T.Beardas kauniečių į pergalę neatves, noro yra, tiesiog tam neužteks jėgų. Komandos kapitonui reikia solidesnės pagalbos.

„Žalgirio“ gynybai didelių priekaištų nėra, tačiau reikia gerinti pataikymą ir koncentruotis baudos aikštelėje, neleisti „Lietuvos ryto“ krepšininkams kartoti metimų. Šios korekcijos gali padėti siekti teigiamo rezultato, šioje superfinalo stadijoje jis yra itin svarbus. „Grįžti į Kauną su pergale“ – gali tapti ne vien tik kalbomis pagrįstas noras. Šiuos savo ištartus žodžius A.Bagatskis jau netrukus pabandys paversti realybe. „Eisime kautis. Dar nežinia, kiek rungtynių bus sužaista, kol kuri nors komanda laimės seriją“ – strategui antrino P.Jankūnas.

„Žalgiris“ turi ir labai gerų žinių – jau birželio mėnesį Kauno klubas pasirašys naują trejų metų sutartį su Eurolyga ir bus vienintelė mūsų šalies garbę atstovaujanti ekipa prestižiškiausiame Senojo žemyno turnyre. „Žalgiris“ savo vertę įrodė ir vardinį Eurolygos kvietimą išsikovojo pagal paskutinių trejų metų sportinius pasiekimus, laimėję dvejus paskutiniuosius LKL čempionatus. Šių metų nacionalinių pirmenybių baigtis jokios įtakos komandų reitingo lentelėje jau neturės

Todėl dar mažiausiai tris metus iš eilės lauksime rudens, nes tuomet startuoja Eurolyga ir dar mažiausiai tris pavasarius sveikinsime šio čempionato nugalėtojus. Vienaip ar kitaip – kartu su „Žalgiriu“ – Lietuvos krepšinio sostinės širdimi.

Šį savaitgalį LKL išsiaiškino bronzinę turnyro komandą. Penktą kartą per klubo istoriją ir trečią iš eilės mažajame finale triumfavo Šiaulių „Šiauliai“. Seriją iki trijų pergalių šiauliečiai baigė be kluptelėjimų. Panašu, kad pagrindinis „Šiaulių“ koziris čia buvo bronzinių dvikovų patirtis.

Po lemiamos trečiosios pergalės pireš Kėdainių „Nevėžį“, „Šiaulių“ kapitonui V.Pauliukėnui Šiaulių miesto savivaldybė įteikė dovaną komandai – 100 tūkstančių litų čekį. LKL savo ruožtu bronzos medalių laimėtojams įteiks 80 tūkstančių litų piniginį prizą.

Neliks nuskriaustas ir kėdainių „Nevėžis“, kuris šį sezoną padarė išties didelį kokybinį šuolį ir nusipelnė daug simpatijų bei pagyrimų – tiek Baltijos lygos turnyre , tiek mūsų šalies čempionate kėdainiškiai užėmė ketvirtą vietą, už pastarąją „Nevėžio“ krepšininkai pasidalins 40 tūkstančių litų. Tuo tarpu 2005/06 metų sezono Lietuvos čempionai pasipuoš brilijantais puoštais aukso žiedais, kurie atkeliaus iš Užatlantės, nugalėtojų žiedus jau gamina Niujorke įsikūrusi kompanija.

Jei Lietuva skaičiuoja dienas iki čempionato pabaigos, tai viena stipriausių Europos krepšinio lygų (ACB) baigė reguliarųjį sezoną.

Iki Ispanijos čempionato reguliaraus sezono pabaigos likus dar vienerioms rungtynėms, 18-os ACB komandų treneriai jau išrinko geriausius lygos žaidėjus. Jais tapo: įžaidėjas Pablo Prigioni („Tau Ceramica“) , atakuojantys žaidėjai Juan Carlos Navarro („Winterthur FCB), Carlos Jimenezas („Adecco Estudiantes“), puolėjai-centrai Luisas Scola („Tau Ceramica“) bei Jorge Garbajosa (Malagos „Unicaja“).

ACB reguliarųjį čempionatą su 26 pergalėmis laimėjo Malagos „Unicaja“, antri liko Vitorijos klubo krepšininkai, iškovoję 25. Paskutiniame ture baskai įveikė trečioje vietoje likusią Barselonos miesto komandą.

Ispanijos vyrų krepšinio čempionato atkrintamosiose varžybose kovos tik vienas klubas su krepšininku iš Lietuvos. Tai paaiškėjo po paskutiniojo turo rungtynių, kai galimybę patekti tarp aštuonių stipriausiųjų prarado Mindaugo Timinsko Valensijos „Pamesa“.

„Pamesa“ iškovojusi 16 pergalių, liko devinta. Tai – blogiausias ekipos pasiekimas per pastaruosius aštuonerius metus.

Dviem pergalėmis daugiau nei Valensijos ekipa iškovojo Žeronos „Akasvayu“ su D.Šalenga. Ketvirtfinalyje Žeronos klubas varžysis su Vitorijos „Tau Ceramica“.

Šį sekmadienį baigėsi Italijos krepšinio lygos (LEGA) reguliarusis sezonas. Į atkrintamąsias varžybas pateko trys komandos, kuriose rungtyniauja lietuviai.

Ketvirtfinalyje žais antrąją vietą užėmęs Trevizo „Benetton“ klubas, treti likę Sienos „Montepaschi“ krepšininkai ir Udinės „Snaidero“ ekipa, užėmusi penktąją poziciją

Reguliarųjį LEGA čempionatą laimėjo nugalėtojų titulą ginantys Bolonijos „Climamio“ krepšininkai.

Atkrintamųjų varžybų aistros verda ir aukščiausioje Rusijos krepšinio lygoje

Sensacingai baigėsi pirmosios rusų čempionato pusfinalio rungtynės, kuriose Eurolygos nugalėtojas Maskvos CSKA savo aikštėje turėjo pripažinti Kazanės “Unics” pranašumą – 81:78. Daugiausiai prie CSKA nesėkmės prisidėjo lietuvis S.Štombergas, kuris nokautavo „armiečių“ gynybą pelnęs 25 bei atkovojęs 5 kamuolius. Būtent S.Štombergui po įspūdingos pergalės ypatingai dėkojo “Unics” treneris Stanislavas Jeriomas.

Tačiau įpykę CSKA su kaupu atsirevanšavo savo skriaudikams, sekmadienį antrosiose superlygos pusfinalio iki trijų pergalių rungtynėse, namuose sutriuškino Kazanės krepšininkus net 29 taškų skirtumu (94:65) bei išlygino rezultatą 1:1. Maskviečiai visiškai neutralizavo pirmoje tarpusavio dvikovoje spindėjusį S.Štombergą, kuris sugebėjo įmesti tik du taškus.

Mažiau intriguojančioje kitoje pusfinalio poroje, kurioje kaunasi Maskvos srities „Chimki“ ir Sankt Peterburgo „Dinamo“ – taip pat lygybė.

Geltonų plytų kelias kiekvienam nutiestas, svarbiausia atrasti , nebūtinai lengviausią, bet tiesiausią maršrutą juo.

Komentarai