„Žalgirio“ talentą I.Hartensteiną gyvenimo posūkis sukrėtė, bet kartu ir užgrūdino 0

Donatas Urbonas, 24sek.lt inf.

Jau mėnesį Kaune viešintis Isaiah Hartensteinas penktadienį „Žalgirio“ arenoje stebės naujos jo komandos ir Bambergo „Brose Baskets“ mūšį Eurolygoje. Septyniolikmečiui nekyla jokių abejonių, kuriai komandai plos po taiklaus metimo. „Būsiu arenoje ir tikrai palaikysiu „Žalgirį“. Tai – mano komanda“, – pareiškė jaunuolis. Dvigubą pilietybę turintį žaidėją dauguma laiko vokiečiu, nors didžiąją savo gyvenimo dalį jis praleido Amerikoje ir iš pradžių visai neliko sužavėtas tėvų sprendimu vykti į Vokietiją.

Isaiah 1998-aisiais gimė Judžine, antrame pagal dydį Oregono valstijos mieste šiaurės vakarų JAV. Jaunuolio mama amerikietė, o tėtis vokietis.

Augdamas Amerikoje jis dievino visas populiariausias vietines sporto šakas – beisbolą, amerikietiškąjį futbolą, krepšinį. Bet tik būdamas aštuonerių nusprendė, kad lankys krepšinio treniruotes.

Vaikystėje Isaiah teko mokytis gyventi be tėčio, nes ištisus mėnesius Florianas Hartensteinas leido Vokietijoje, kur profesionaliai žaidė krepšinį. Visa šeima pas tėtį atsikraustė 2009-aisiais. Tokie gyvenimo pokyčiai vienuolikmečio berniuko su sesute visai nesužavėjo.

„Tuomet tikrai nemaniau, kad tai yra geras sprendimas, – 24sek apie savo klajones pasakojo I.Hartensteinas. – Juk augau Amerikoje, mūsų gyvenimo stilius buvo visai kitoks, o Vokietijoje teko kraustytis į mažą miestelį. Bet pripratau ir viskas buvo labai gerai. Dabar galiu pasakyti, kad tai buvo geras sprendimas“.

I.Hartensteiną gyvenimas nubloškė iš maždaug Klaipėdos dydžio miesto JAV, į Kuršėnų dydžio provinciją Vokietijoje. Judriam berniukui tai atrodė beprotystė.

Bet I.Hartensteinas jau anksti sužinojo savo gyvenimo kryptį. Ir tokios aplinkybės kaip gyvenamoji vieta šiai kelionei nesudarė kliūčių.

Be rūkalų ir alkoholio

Kaip sako pats Isaiah, didesnį progresą kaip krepšininkas jis padarė atvykęs į Vokietiją. Tam yra svari priežastis – ten pat žaidė ir vėliau treneriu tapo jo tėtis.

„Vokietijoje žengiau didžiulį žingsnį į priekį. Kai atvykau į Vokietiją, buvau nežinomas vietiniams. Bet žmonės pradėjo mane įsiminti“, – sakė aukštaūgis, dabar Vokietijoje matomas ir ant krepšinio žurnalų viršelių.

Kadangi Kvakenbriukas – mažas miestelis, daug veiklos I.Hartensteinas ten neturėjo, todėl nuolat eidavo į salę pamėtyti. „Mačiau tik salę“, – pripažįsta žaidėjas.

Kai Florianas vis rimčiau ėmėsi individualiai treniruoti sūnų, Isaiah nejautė spaudimo. Anaiptol, tėtis mokė nedaryti klaidų ir nurodė tiesiausią kelią tikslo link. Kaip sako, spaudė prie žemės, bet tai buvo labiau ne spaudimas, o pagalba.

„Pradedant nuo tokių smulkmenų, kaip elgtis aikštėje ir už jos ribų, kaip prižiūrėti savo kūną, kaip neklaidžioti naktimis. Žodžiu, didžiulė koncentracija tikslui pasiekti“, – detalizavo I.Hartensteinas.

Nei Isaiah tėtis, nei mama nevartoja alkoholio ir nerūko. Galbūt todėl pats Isaiah taip pat niekada net nebandė nusižengti krepšininko disciplinai.

„Nesu prieš, bet pats nematau priežasties, kodėl turėčiau gerti ar rūkyti“, – pridūrė I.Hartensteinas.

Todėl tai viena priežasčių, kodėl aktyviam paaugliui neteko nueiti klystkeliais. Kita priežastis – paauglį supo supratingi žmonės, kurie žinojo, koks yra Isaiah tikslas.

Nenori būti lyginamas su Nowitzkiu

Tas pats pasitikinčių žmonių ratas atlydėjo jį į Kauną. Paklaustas, kaip nori, kad jį vadintų Kaune – amerikiečiu ar vokiečiu, Isaiah taip ir nepateikė tikslaus atsakymo.

„Ir tuo, ir tuo, – šypteli Isaiah. – Kadangi žaidžiu Vokietijos rinktinėje, žmonės įpratę vadinti mane vokiečiu. Pats turiu abi pilietybes ir jaučiuosi tiek amerikiečiu, tiek vokiečiu“.

Analogišką atsakymą I.Hartensteinas pateikia kalbėdamas apie didžiausią įtaką jam padariusią krepšinio mokyklą: „Esu atletiškas, bet galiu žaisti ir po krepšiu, ir prie trijų taškų zonos. Aišku, dabar krepšinis ir aukštaūgio vaidmuo ten keičiasi, bet Amerikoje mano ūgio jaunuoliai žaidžia baudos aikštelėje“.

Nenuostabu, kad iš toli pataikantis 210 cm ūgio vyrukas, kuriam prognozuojama labai šviesi ateitis, Vokietijoje sulaukė palyginimų su Dirku Nowitzkiu. Kaip turbūt kiekvienas labai perspektyvus tokio ūgio europietis, galintis gniuždyti priešininkus taikliais metimais ir iš arti, ir iš toli.

Pačiam žaidėjui tokie palyginimai kelią šypseną. Ji sako dar nieko nepasiekęs, kad galėtų būti vadinamas kitu Nowitzkiu. „Aš noriu būti Hartensteinas“, – pabrėžia Isaiah. Beje, besižavintis 20-mečio NBA debiutanto Kristapo Porzingio žaidimu.

Planavo žaisti NCAA

Vokietijoje I.Hartensteinas baigė realinę 10 klasių mokyklą, kurioje teikiamas bendrasis išplėstinis ugdymas ir mokykla ruošia mokinius aukštos kokybės profesinėms studijoms arba universitetui.

Amerikietiškas kraujas davė savo. Paauglystėje I.Hartensteinas trampliną į profesionalų krepšinį matė ne Europoje, o NCAA. Būtent ten Isaiah būtų pratęsęs ir savo mokslus.

„Kiekvienas jaunas amerikietis iš pradžių nori žaisti NCAA. Buvau įsitikinęs, kad žaisiu JAV studentų lygoje“, – 24sek teigė I.Hartensteinas.

Bet sykį iš Amerikos į Europą persikėlęs krepšininkas ilgesniam laikui į gimtinę nebegrįžo. Pasidomėjęs situacija Europoje, jis pamatė, kad NBA klubai graibsto talentus ir Senajame žemyne, ne tik JAV.

„Tada supratau, kad čia vyrų krepšiniui NBA pasiruošiu geriau nei NCAA“, – pasakojo I.Hartensteinas.

Į aikštę neskuba

Hartensteino pėdsaką jaunuolis bandys palikti čia, Kaune. Žalgirietis šiek tiek pasiilgo šeimos, bet yra įpratęs keliauti, todėl tai jo koncentracijos siekti tikslo neslopina.

I.Hartensteinas suvokia, kad tapo profesionalu ir su juo siejami didžiuliai lūkesčiai. Dar būdamas paauglys, žaidėjas į būsimas kliūtis žvelgia vyriškai.

„Taip, čia šiek tiek šaltoka, bet toks oras man nėra naujiena. Kaune man viskas patinka. Visi čia labai malonūs, o aplinkui yra viskas, ko reikia. Tiesiog puiku, – pirmuoju mėnesiu Kaune pasidžiaugė I.Hartensteinas. – Kartais pasiilgstu šeimos, bet puikiai suprantu, kad toks mano darbas ir tai yra didelis žingsnis mano tikslo link. O tas tikslas – NBA“.

Penktadienį I.Hartensteinas buvo įregistruotas „Žalgirio“ sudėtyje LKL čempionate. Tiesa, aikštelėje puolėjas artimiausiu metu dar nepasirodys. Vos atvykęs į Kauną jis pradėjo jausti kojos skausmus ir dabar stiprina savo kūno raumenis pagal specialią programą.

„Niekur neskubu. Klubas manęs neskubina taip pat. Norime būti tikri, jog aš esu sveikas ir visiškai pasiruošęs padėti komandai, kuriai atstovausiu. Pastaruoju metu priaugau raumenų masės, todėl svarbu tolygiai sutvirtinti ir visą kūną. Sportuosiu su jaunimo komanda, tačiau jai padėti, matyt, negalėsiu, nes nesužaidžiau reikiamo skaičiaus rungtynių iki atkrintamųjų varžybų“, – baigdamas pokalbį sakė I.Hartensteinas.

Komentarai