Dar vienas paskutinis šokis: „Žalgirio“ absolventų karta leidžiasi į tarptautines išleistuves 0

Mindaugas Augustis, Krepsinis.lt

Aštuoni krepšininkai ir keturi komandos personalo nariai su vyriausiuoju treneriu priešakyje – į Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionatą išvykusi Lietuvos rinktinė bus tarsi Kauno „Žalgirio“ dublerių tąsa. Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) nugalėtojai tarptautinių apdovanojimų savo kolekcijoje dar neturi, tad turnyras Graikijoje jiems bus paskutinė proga pasižymėti jaunimo krepšinyje.

Vytauto Pliaugos auklėtiniai varžybas Heraklione pradės šeštadienį akistata su Kroatija. Per kitas dvi dienas reikės sužaisti ir su likusiomis C grupės ekipomis: pirmenybių šeimininkais bei lenkais.

Pasirodymą aštuntfinalyje tęs visos 16 komandų, tad pirmas etapas tik sudėlios startines pozicijas prieš atkrintamąsias varžybas.

Čempionatui lietuviai rengėsi mėnesį – stovyklavo Birštone ir Kaune, dalyvavo kontroliniame turnyre Malagoje (Ispanija).

Komanda iš viso sužaidė septynerias draugiškas rungtynes: įveikė bendraamžius iš Ukrainos, Izraelio ir dukart – Latvijos, nusileido prancūzams, ispanams bei suaugusiųjų pasaulio čempionate dalyvausiančiai Jordanijos rinktinei.

Traumos lietuvių pernelyg nekankino, nors visiškai išvengti jų ir nepavyko – Mintautas Mockus buvo pasitempęs čiurną, Modestas Babraitis – susimušęs pirštą. Galiausiai jie abu į čempionatui registruotą ekipos dvyliktuką nepateko.

Vis dėlto didžiausias nuostolis – iki šiol vienu šios kartos lyderių buvusio Pauliaus Murausko netektis.

Birželio viduryje paskelbta, kad kitą sezoną JAV studentų krepšinio lygoje (NCAA) debiutuosiantis 19-metis 204 cm ūgio puolėjas dėl asmeninių priežasčių atsisakė padėti rinktinei.

Į tą patį Arizonos universitetą keliasi ir kitas rinktinės ramstis Motiejus Krivas, bet jis Europos čempionate žais.

„Daug diskutavome su pačiu P. Murausku, atvirai ir nuoširdžiai pasikalbėjome. Situaciją žinojome iš anksto ir galėjome jai pasiruošti. Aišku, Paulius mums būtų svarbus žaidėjas, be jo žaidimo gairės šiek tiek keičiasi. Bet yra kitų, pasiruošusių kautis ir aikštėje įrodyti, ko yra verti“, – Delfi sakė V.Pliauga.

Pagrindinis klausimas, ar verti jie tarptautinių jaunimo pirmenybių medalių.

Nors ir vedama ryškių talentų, iki šiol 2003-2004 metų gimimo karta jų užsikabinti nesugebėjo. 2019-aisiais Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionate lietuviai liko devinti, o pernai 18-mečių pirmenybėse užėmė septintą vietą.

Tad liko vienas bandymas užsiropšti ant prizininkų pakylos.

Neseniai bendraudamas su Žalgiris.lt, Liutauras Lelevičius „Žalgiris-2“ komandos pergalę antrajame šalies divizione palygino su Michaelo Jordano „Paskutiniu šokiu“. Mat dalis auksinės komandos atstovų išaugo dublerių marškinėlius ir ateityje veikiausiai kartu nebežais.

Dabar tam pačiam L.Lelevičiui ir kitiems rinktinės branduolį sudarantiems „Žalgirio“ sistemos auklėtiniams atėjo metas sušokti su trispalve ant krūtinės.

Vis dėlto prieš kelionę į Kretą V.Pliauga skambiais pareiškimais nesimėtė.

„Pasiruošimas buvo sklandus, manau, viskas bus gerai. Bet žinau viena – jei važiuoji į čempionatą laimėti medalių, iš karto užsikrauni sau papildomos naštos. Aš mėgstu toli nežiūrėti, rūpintis tik artimiausiomis rungtynėmis ir kantriai, tyliai, po truputį siekti maksimumo“, – teigė 38-erių specialistas.

Favoritų etiketę jis mieliau kabina konkurentams – pirmiausia, draugiškose rungtynėse praėjusį mėnesį jau sutiktiems prancūzams ir ispanams, taip pat turkams.

Jei lietuviai turi Eurolygoje kol kas tik simboliškai debiutavusius L.Lelevičių, M.Krivą ir Kajų Kublicką, ispanai gali pasigirti epizodinį vaidmenį Šarūno Jasikevičiaus treniruotoje „Barcelona“ komandoje atlikdavusiu Michaelu Caicedo, pernai jau tapusiu Europos čempionu šioje amžiaus grupėje, graikai viltis deda į Atėnų „Panathinaikos“ talentą Lefterį Mantzouką.

O, pavyzdžiui, Izraelio komanda atsiveža jau ir suaugusiųjų rinktinėje sėkmingai debiutuoti spėjusį Noamą Yaacovą, belgai kliausis į nacionalinių pirmenybių simbolinį penketą šiemet patekusiu Thijsu De Ridderiu.

Primename, kad pernai Lietuvos 20-mečiai, kurių gretose pirmais smuikais griežė Mantas Rubštavičius ir Augustas Marčiulionis, nužygiavo iki Europos pirmenybių finalo, pralaimėto Ispanijai.

Lietuvos jaunimo rinktinės sudėtis

Gynėjai

Titas Sargiūnas (Kėdainių „Nevėžis“)
Kajus Kublickas (Kauno „Žalgiris-2“)
Liutauras Lelevičius (Kauno „Žalgiris-2“)
Dominykas Butka (Kauno „Žalgiris-2“)

Puolėjai

Dovydas Butka (Kauno „Žalgiris-2“)
Domantas Šarauskas (Kauno „Žalgiris-2“)
Tautvydas Baltrušaitis (Kauno r. „Atletas“)
Augustinas Kiudulas (Vilniaus „Rytas-2“)
Emilis Bartininkas (Kauno „Žalgiris-2“)

Vidurio puolėjai

Rokas Jocius (La Salio universitetas, NCAA)
Motiejus Krivas (Arizonos universitetas, NCAA)
Matas Vokietaitis (Kauno „Žalgiris-2“)

Komentarai