A.Trinchieri po pergalės prieš ALBA: „Rungtynes laimėjome kaip komanda“ 4

BasketNews.lt inf.

Andrea Trinchieri pergalingai prisistatė Kauno „Žalgirio“ aistruoliams. Lietuvos čempionai namuose 77:71 įveikė Berlyno ALBA ekipą. Italas po rungtynių pripažino, jog komandos žaidimas nebuvo geras, tačiau pabrėžė pergalės svarbą.

„Pergalė yra pergalė, turime tuo džiaugtis. Didžiąją dalį neatrodėme gerai, bet sugebėjome laimėti mačą, kuris pabaigoje buvo labai komplikuotas, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Trinchieri. – Žinote, protingesnis už mane žmogus yra pasakęs: „Patirtis yra vardas, kurį duodame savo klaidoms“. Buvome labai patyrę įtemptuose susitikimuose, pabaigoje jautėme didžiulę įtampą. Esu labai laimingas, kad laimėjome rungtynes be kažkokio herojiško vieno žaidėjo pasirodymo, laimėjome kaip komanda. Tai yra tik pradžia, aišku, su pergale pradėti yra geriau.

Tikiu, kad dienos pabaigoje mes šio rezultato nusipelnėme. Darėme daug klaidų, bet priėmėme ir teisingų sprendimų. Tikrai maniau, kad pergalę atneš Tomo Dimšos metimas iš kampo, tai buvo puikiai įgyvendintas derinys. Bet radome kitų būdų laimėti. Man taip nutinka pirmą kartą, komandoje pabuvau 26 valandas ir iškart ėjau į rungtynes.“

Naujasis „Žalgirio“ vairininkas nukėlė kepurę prieš auklėtinius. Specialistas pergalės laurus atidavė žaidėjams.

„Žaidėjai buvo nuostabūs, jie man labai padėjo, jie buvo geresni už mane, – dėstė strategas. – Visi labai mėgino įsiklausyti. Mūsų žaidimo paveikslu buvo Lukas Lekavičius. Komandos prašiau vieno dalyko, sakiau, jog suprantu, kad negaliu prašyti tobulų rungtynių, nes esame labai toli nuo mūsų akimirkos, tačiau galiu prašyti tobulų pastangų. Tikiu, kad Luko pastangos buvo tobulos. 6 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai… Jis buvo mūsų žaidimo atviruku.“

A.Trinchieri spaudos konferencijoje taip pat atskleidė šmaikščią istoriją.

„Žinau, kad jums patinka istorijos, tad papasakosiu vieną. Kad laimėsime supratau antrame kėlinyje, – pasakojo treneris. – Prieš atvykstant į Lietuvą, paskutinę dieną Italijoje bendravau su krepšinio draugais, sukirtome lažybų, kad sėkmingas „Žalgiryje“ būsiu tik tokiu atveju jei arenoje bus įjungta „Italo disco“ daina. Ją išgirdęs supratau, kad šiandien pralaimėti negalime.“

– Treneri, ar mėgavotės atmosfera? 
– Aš čia dėl šios priežasties ir esu. Kai treniravau „Partizan“, vedžiau statistiką, kokią įtaką daro tokios publikos kaip „Partizan“ ir „Žalgirio“ rungtynėse. Kai žaidėjai jaučiasi gerai, ne taip kaip šiandien, gali žaisti su 30 proc. daugiau energijos, atkovoti daugiau kamuolių, blokuoti daugiau metimų, laimėti daugiau 50 prieš 50 kamuolių. Sau už nugaros turėti kažką, kas tave nuolatos stumia į priekį… Tai yra neįkainojama. Atmosfera yra pagrindinė mano motyvacija.

– Lekavičius žaidė rekordines minutes šį sezoną (24 min.). Ar tai lėmė parankūs varžovai, ar turite naujų rotacijos planų? 
– Lukas yra specifinis žaidėjas. Kai darai žaidėjo skautingą, gali matyti, kad jam trūksta ūgio arba gali matyti, ką jis turi. Aš fokusuojuosi į tai, ką jis turi. Jis žaidžiau ne pagal savo ūgį, jis nieko nebijo, žaidžia lyg 2 metrų ūgio gynėjas, meta floaterius, yra greitas, daro klaidas, bet tiesiog žaidžia toliau. Tikiu, kad Lukas, kaip ir Tomas Dimša, žaidė įspūdingas rungtynes. Jie buvo labai susifokusavę į rungtynes. Manau, kad tai yra žaidėjai, kurie šiuo metu mums gali kažką duoti. Kol visi išsiaiškinsime, kaip norime žaisti. Dabar jaučiuosi šiek tiek kaltas, paprašiau komandos žaisti agresyviai gynyboje ir 3 minutes padarėme 7 pražangas. Taip nutiko dėl to, nes iki tol buvome neagresyvūs.

– Žinome, kad žaidėjams nežaidus ilgą laiką reikia įeiti į formą. Kaip tai veikia su treneriais, kaip jautėtės vėl stovėdamas už šoninės linijos? 
– Nežaidžiu dėl publikos, man nerūpi, ką apie mane pagalvos kiti. Turiu filosofiją ir ja vadovaujuosi. Man šiek tiek reikėjo atkurti save, kol netreniravau, dariau daug skirtingų dalykų. Žmonės nesupranta, kad vienu metu gali daryti skirtingus dalykus ir būti laimingu. Žinau, jog treniravimas yra mano pagrindinė veikla ir man ji labai patinka. Aš tiesiog laukiau tinkamos akimirkos. Buvo keista, vakar atskridau, turėjau trumpą treniruotę, pasikalbėjau su žaidėjais. Buvo smagu su atsakomybės jausmu. Dariau dalykus susijusius su krepšiniu, nebuvau visiškai atsitraukęs. Man labai padėjo komentavimas, žiūrėjau į dalykus šalta galva. Gyvenime gali matyti problemas arba sprendimus, aš stengiuosi matyti sprendimus.

– Pirmajame kėlinyje panaudojote 11 žaidėjų. Ar norėjot pamatyti kuo daugiau žaidėjų?
– Krepšinis yra labai priklausomas nuo situacijų, kas veikė šiandien, rytoj, galbūt, nebebus teisingas sprendimas. Norėjau suprasti komandą, žaidėjus, turėjau ilgesnę rotaciją. Manau, kad Eurolyga yra labai žiauri ir reikalaujanti ir tiesiog negali žaisti su 5 žaidėjais. Tikiu, kad šioje komandoje visi žaidėjai gali kažką duoti. Jei atvirai, pykstu, jog neišleidau Danieliaus Lavrinovičiaus.

– Kad geriau suprastume jūsų filosofiją, kurie skaičiai protokole šiandien labiausiai džiugina ir nuvilia?
– Pikta žiūrėti į atkovotų kamuolių grafą (35 prieš 38), varžovai atkovojo 16 kamuolių puolime. 17 rezultatyvių perdavimų yra neblogas rezultatas. Bet tai tik lapas popieriaus, man svarbiausia, jog laimėjome.

– Tomas Dimša šiandien švenčia savo gimtadienį ir turėjo labai svarbų vaidmenį rungtynėse. Kiek džiaugiatės dėl jo? 
– Girdėjau, kad ketvirtadienį jis švęs dar vieną gimtadienį (šypsosi). Žinau, kad jūs turite kažką parašyti, bet nenoriu kalbėti apie individualius pasirodymus. Esame komanda, apie individualius pasirodymus jau pasisakiau. Džiaugiuosi dėl Keenano Evanso, nes gal jis šiandien ir neblizgėjo, bet pabaigoje patraukė komandą. Todėl jis yra mūsų lyderis. Kažką gero pasakyti galiu pasakyti apie visus žaidėjus, bet nenoriu į tai fokusuotis.

– Pirmajame rate „Žalgiris“ smarkiai priklausė nuo Evanso žaidimo. Kokių matytumėte būdų nuimti nuo jo tą naštą?
– Dimša, Austinas Hollinsas. Gal kai turėsiu bent vieną tikrą treniruotę, pabandysiu kažką pakeisti puolime. Dabar esame nuspėjami. Žinau, kaip būti kritišku, tikrai neblizgėjome. Gerai judinome kamuolį, bet nesusikūrėme pranašumo, kas yra normalu. Vienas dalykas bus kitokia puolimo sistema, taip pat kuo daugiau žaidėjų bandysiu laikyti svarbiame rate, kad būtume agresyvūs ir energingi.

– Kalbant apie Edgara Ulanovą, kiek svarbus jūsų komandoje yra kapitonas? 
– Jei atvirai, tikiu, kad Ule gali žaisti daug geriau. Jis patyrė daug spaudimo, yra labai jautrus žmogus, nors ir labai stiprus. Pabaigoje jo akyse mačiau, jog jam neišeina būti laimingu, jis tiesiog jautė palengvėjimą dėl pergalės. Vienas iš mano darbų bus nuo jo nuimti įtampą.

– Austinas Hollinsas turi kontraktą su bandomuoju laikotarpiu. Kokį pirmąjį įspūdį paliko jis?
– Jis nedaro klaidų gynyboje, yra geras metikas. Manau, kad jis buvo atpratęs nuo tokių minučių, tad antroje pusėje nebuvo šviežias. Bet tikiu, jog jis padarė savo darbą. Kai pravesiu daugiau treniruočių, gal jam turėsime daugiau dalykų.

– Turint tokį tvarkaraštį ir žaidžiant kas kelias dienas, kiek dabar yra svarbu emocijos ir energija, o ne taktiniai dalykai?
– Energija ir emocijos yra labai susiję dalykai. Kai turi geras emocijas, bet jas kontroliuoji su aistra ir atsidavimu, gauni energijos. Kai turi blogas emocijas, energijos būna mažiau. Mano darbas yra palaikyti balansą. Jau spėjau pamatyti, kad turime neįtikėtiną organizaciją, kas liečia rūpinamasi žaidėjų fizine sveikata.

– Per pristatymą publika jus pasitiko gausiomis ovacijomis. Kaip jautėtės? 
– Žinote, pasakiau: „F***“, turiu laimėti dėl šių žmonių.

Komentarai

  1. ...

    Pagaliau grįžo įdomios konferencijos, tokių neturėjom nuo Šaro laikų. Ko netrūksta treneriui tai charizmos.

  2. KOCMOC

    ane

  3. petras

    matosi kazkoki akenoti treneriuka rado

  4. petras

    tegul kudinasi