A.Trinchieri apie pergalę prieš „Fenerbahce“, pagarbą Šarui ir pianistą L.Birutį 0

Dominykas Meškauskas, BasketNews.lt žurnalistas

Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Andrea Trinchieri po pergalės prieš Stambulo „Fenerbahče“ nusilenkė prieš Šarūną Jasikevičių ir pagarsino laimėjimo priežastis.

Žalgiriečiai penktadienį pirmavo visas rungtynes ir 98:75 patiesė svečius iš Turkijos. Tai buvo didžiausia kauniečių pergalė Eurolygoje šiame sezone.

„Tikiu, kad jei pasakysiu, jog tai buvo geros rungtynės, jūs visi sutiksite, – spaudos konferenciją pradėjo italas. – Bet man tai yra labai svarbu, nes treneriai niekada neturi tikrų šansų pasidžiaugti. Esu labai laimingas dėl žaidėjų, turėjome pirmą progą pasitreniruoti, turėjome tris treniruotes, jie buvo labai susikoncentravę bandant suprasti, ką aš siūlau šiam mačui. Rezultatą pamatėme.

Jie atėjo su maksimalia koncentracija ir sužaidėme nuostabias rungtynes. Žaidėme su neįtikėtina energija, komandiškai tiek gynyboje, tiek puolime. Sužaidėme tokį mačą, kur visos klaidos buvo iš didelės energijos ir noro. Kartais padarydavome pražangą likus 1 sek., nes tiesiog labai norėjome, kovojome dėl kiekvieno kamuolio. Nusipelnėme pergalės, nes gerai judinome kamuolį, atlikome 25 rezultatyvius perdavimus. Visi žaidėjai išėję ant parketo padarė po 3 gerus epizodus. Kai turi tokią susikaupusią komandą, rezultatas yra toks.“

„Žalgiris“ sugebėjo įkasti varžovui, kuris, prie vairo stojus Jasikevičiui, laimėjo 7 iš 8 pastarųjų rungtynių Eurolygoje bei rikiuojasi turnyrinės lentelės penketuke. Italas po susitikimo atidavė pagarbą Šarui ir pasidžiaugė atmosfera.

„Visi žino, kad turiu puikų ryšį su Šaru, gerbiu jį, mėgstu jį. Suprantu, kad ši arena visuomet bus jo ir aš su tuo visiškai sutinku, – dėstė Trinchieri. – Kai jis pasirodė ant parketo, aš plojau. Esu romantikas, man patinka pasakos, Šaro laikas čia buvo pasakiškas. Visa pagarba, kurią ši arena jam rodo, yra visiškai nusipelnyta. Atmosfera buvo nuostabi, žaidėjai žaidė dėl fanų ir su fanais. Buvo smagu treniruoti tokią komandą.“

– Turėjote naują žmogų rotacijoje Eurolygoje – Arną Butkevičių. Koks jausmas sulaukti jo sugrįžimo? 
– Šiandien galiu ramiai grįžti namo ir užmigti. Jis yra pavyzdys elitinio komandos žaidėjo. Tikiuosi, kad man pavyks iš jo išsireikalauti būti šiek tiek agresyvesniu puolime. Ne viskas yra tik komandai. Jis turi neįtikėtiną kietumą, žaidimo pojūtį, jis yra mūsų vokaliausias žaidėjas. Jis yra genijus gynyboje. Tai mūsų komandos veidas.

– Laurynas Birutis pagerino naudingumo balų rekordą Eurolygoje, kurį buvo užfiksavęs prieš tą pačią „Fenerbahče“. Kas yra tokio ypatingo su Biručio ir „Fenerbahče“? 
– Viskas yra čia (rodo į galvą). Jis yra labai protingas žaidėjas, jį treniruoti – vienas malonumas. Tiesiog turiu jį įtikinti, kad jis yra geras. Prašau iš jo dalykų, prašau būti užbaigėju, nes jis turi pianisto rankas. Nesu matęs 215 cm ūgio pianisto, mes turime 215 cm ūgio pianistą. Jo floateris yra jo išskirtinumas. Bandome jį išnaudoti daugiausiai, kiek įmanoma.

– Edmondas Sumneris pelnė tik 4 taškus, bet ar galime sakyti, jog šis mačas jam buvo dar vienas žingsnis į priekį iš gerų sprendimų priėmimo pusės? 
– Tokiose rungtynėse nežiūriu į taškus, man jie nėra svarbūs. Jis žaidė 18 minučių, tikiu, jog šis mačas buvo labai taktiškas, abu treneriai naudojo daug taktinių dalykų. Kai „Fenerbahče“ žaidė su keturiais gynėjais, aš žaidžiau su trimis aukštais žmonėmis. Kai žaidi pirmus metus Europoje, nėra lengva suprasti, kokio tipo rungtynės tai bus. Šis susitikimas turėjo temą ir 5 potemes, kurios buvo sukurtos trenerių, gynybų ir t.t. Edmondas turi energinių sprogimų, jis yra talentingas žaidėjas, sulig kiekvienomis rungtynėmis, kuriose jis žais, jis taps geresniu.

– Rolands Šmits antrą kartą šiame sezone Eurolygoje mačą pradėjo nuo suolo. Ar toks sprendimas buvo taktinis, ar dėl jo sveikatos? 
– Manau, kad Rolando išėjimas nuo suolo buvo labai efektyvus. Taip jis nesusirenka ankstyvų pražangų. Jis žaidžia su didžiuliu intensyvumu ir pasiekia, kaip aš vadinu, raudonąją fiziškumo zoną labai anksti. Kai sužaidžia tam tikrą kiekį minučių iš eilės, jo žaidimo kreivė šiek tiek smunka žemyn. Tokiu būdu visada jį išlaikau šviežią.

– Kalbant apie Brady Maneką, šiandien jis sužaidė ženkliai daugiausiai minučių Eurolygoje – 32. Ar galima sakyti, jog jis tampa vienu iš raktinių žaidėjų?
– Komandoje turiu daug raktinių žaidėjų, kiekviename mače tau gali prireikti naujo raktinio žaidėjo.

– Italijos dailiojo čiuožimo pora praeitą savaitę čia iškovojo aukso medalius. Ar galime tai pavadinti Italijos savaite? 
– Taip, žinau tai (šypsosi). Tikėkimės, jog bus daugiau Italijos savaičių, noriu jų daugiau.

Komentarai