A.Trinchieri: apie pagarbą „Olympiacos“ ir sugrįžtančią Eurolygą 0

Dominykas Meškauskas, BasketNews.lt žurnalistas

Kauno „Žalgiris“ po trijų savaičių pertraukos grįžta į Eurolygos kovas, kur penktadienį namuose priims Pirėjo „Olympiacos“ krepšininkus. Andrea Trinchieri prieš mačą su Graikijos čempionais varžovus įvardijo šio sezono favoritais laimėti Eurolygą.

Šiuo metu Graikijos ekipa Eurolygoje yra iškovojusi tris pergales, o prieš rinktinių pertrauką triumfavo Graikijos taurėje. Su 15 pergalių per 26 mačus Georgio Bartzoko kariauna dalijasi 6–7 vietomis.

„Rytojaus rungtynės bus kol kas sudėtingiausios, kurias žaidėme. Kodėl? Žaidėme prieš nuostabias komandas, bet šioje sezono stadijoje aiškiai matau, kad „Olympiacos“ grįžta į savo formą ir nugalėtojų mentalitetą. Jie gali atvykti su 5 žaidėjais ir vis tiek žais savo žaidimą. Turiu didžiausią pagarbą jiems. Tik vienas sunkus metimas iš jų nubraukė svajonę tapti čempionais. Jie nuostabiai žaidžia abiejose aikštės pusėse.

Kita priežastis, dėl kurios šis mačas bus sudėtingiausias – pertrauka, kuri atėjo, kai buvome ant bangos, mes sustojome. Nežinau, kaip mes rytoj atrodysime, nes buvome ritme, laimėjome susitikimus prieš nuostabius varžovus. O dabar viskas iš naujo. Kol nepamatysiu to šviesaus vaizdo, kurį mačiau iki pertraukos, tol nežinosiu, kaip mes atrodysime.“

Prieš pat rinktinių pertrauką trumas patyrė „Žalgirio“ duetas Dovydas Giedraitis ir Laurynas Birutis. A.Trinchieri atskleidė jų situaciją.

„D.Giedraitis nežais, L.Birutis turėjo keletą treniruočių, pamatysime. Tikiuosi, kad jis galės padėti komandai“, – atskleidė strategas.

– Treneri, ar sportinės formos atžvilgiu jaučiate skirtumą tarp rinktinėje buvusių ir čia likusių žaidėjų? 
– Nekalbėčiau apie skirtumą, pateikčiau žaidybinį pavyzdį. Turėjome kelias treniruotes be rinktinėje buvusių krepšininkų, be traumuotų D.Giedraičio ir L.Biručio. Mums padėjo dublerių komanda, man pasisekė, kad ją turiu. Mums pavyko turėti keletą neblogų treniruočių, prasmingų treniruočių, vėl pajutome ritmą. Kai grįžo rinktinės žaidėjai, tą ritmą vėl praradome. Tai yra visiškai žmogiška, tai nėra kažkieno klaida. Kai kažką darai su vienais žaidėjais, o tuomet pakeiti, komanda sulėtėja.

– Abu Graikijos klubai savo žaidėjus po pirmo mačo rinktinėje išsikvietė atgal į klubą. Jums tokių minčių nebuvo? 
– Lietuvoje? Mane būtų iš čia išvarę. Negalvojome apie tai ir pritariu tam. Rinktinės yra labai svarbu, visos šalys stumia krepšinį į priekį per rinktines, o šioje šalyje krepšinis yra religija. Suprantu savo žaidėjus, kurie norėjo žaisti nacionalinėje komandoje. Jei nėra jokių raudonų vėliavų dėl sveikatos, nematau tikslo išsikviesti juos atgal. Manau, viskas yra paremta kalbėjimu, santykiais.

Šį langą turėjome daug Eurolygos žaidėjų, kas yra geriau – turėti juos vienam mačui ar nuliui? Yra tokių žaidėjų, kurie nežaidė išvis. Manau, kad toks kelias yra teisingiausias.

– „Olympiacos“ atvyks be Nigelio Williamso-Gosso, Nazo Mitrou-Longo, Giannoulio Larentzakio ir Nikola Milutinovo. Ar agresyvi gynyba prieš gynėjus bus vienas iš raktų į pergalę? 
– Nenoriu per daug kalbėti apie rungtynių planą, neatversiu Pandoros skrynios. Žinau vieną dalyką – jie gali žaisti 40 minučių su 5 žaidėjais ir būti efektyviais. Taip jie yra treniruojami, tokia yra jų sistema, mūsų sistema – kiek kitokia. Manau, kad energija ir fiziškumas bus svarbiau už strategiją.

– „Olympiacos“ yra viena geriausiai besiginančių komandų, kokios yra jų stiprybės prie savojo krepšio? 
– Galiu atsakyti, bet tai bus tik dalinis atsakymas. Kaip yra pasakęs Billas Belichikas (amerikietiško futbolo klubo generalinis vadybininkas): „Jei nori gerai gintis, pasirašyk gerai besiginančius žaidėjus“. Thomasas Walkupas, Isaiah Canaanas, Moustapha Fallas, kuris dominuoja po krepšiu, Kostas Papanikolaou… Jie turi žaidėjus, kurie supranta gynybines schemas ir gynybą vienas prieš vieną. Jie taip pat turi trenerį Georgios Bartzoką, kuris įveda labai efektyvias gynybos schemas. Labai, labai efektyvias, aš sakyčiau, kad geriausias.

– Kokį vaizdą palieka varžovų naujokas Mosesas Wrightas? 
– Energijos žaidėjas, rungtyniauja virš lanko. Tai yra dinamiškas penktas numeris, jie laukia Nikola Milutinovo, jiems reikėjo sustiprinti priekinę liniją ir jis jiems padėjo.

– Ar pasiilgote Eurolygos vakarų Kaune ir fanų? 
– Labai. Turėjome gerą savaitgalį taurėje, nepasidarėme gėdos, džiaugiuosi dėl to. Trofėjus yra knygose, bet aš laukiu tokių Eurolygos vakarų. Mums reikės neįtikėtinos atmosferos, nes kai sakau, kad be galo gerbiu „Olympiacos“, tai reiškia, jog jie yra labai geri. Jei lieptumėte įvardinti vieną komandą, kurią rinkčiausi, kad šiemet laimės Eurolygą, sakyčiau „Olympiacos“. Tikiu karma, kas įvyko pernai, jiems buvo labai skaudu.

– Ne Madrido „Real“? 
– Jie turi nuostabų sezoną, čia lengvas pasirinkimas. „Real“ yra puiki komanda, bet jie jau laimėjo, du titulai iš eilės būna labai retai. Jei klaustumėte, kas yra talentingiausia komanda, sakyčiau „Real“.

Komentarai