A.Trinchieri: apie sugrįžimą į Miuncheną, žibantį S.Ibaką ir iškritusį K.Lukošiūną 0

Jonas Lekšas, BasketNews žurnalistas

Kauno „Žalgiris“ išsiruošė į priešpaskutinę Eurolygos išvyką reguliariajame sezone, kuri yra ypatinga treneriui Andrea Trinchieri.

Lietuvos čempionai vyksta į Miuncheną, kuriame 2020–2023 metų laikotarpiu A.Trinchieri treniravo vietos „Bayern“.

Prieš laukiantį skrydį „Žalgirio“ vyr. treneris komentavo laukiantį varžovą bei dalijosi prisiminimais iš laikų Bavarijos sostinėje.

„Didelis džiaugsmas man sugrįžti į Miuncheną, – šiais žodžiais spaudos konferenciją pradėjo A.Trinchieri. – Tikrai tai nebus eilinės rungtynės, nes praleidau ten trejus metus, pasiekėme dukart Eurolygos atkrintamąsias, buvome per ataką nuo finalo ketverto. Bus smagu pamatyti žmones, kuriuos pažįstu, daug gerų prisiminimų. Bet tai neturi mūsų išblaškyti.

Laukia sunki užduotis – laimėti prieš labai gerą komandą, žaidžiančia su didžiuliu pasitikėjimu namie. Serge‘as Ibaka atrodo lyg filmuotųsi Kankuno baseine. Vienas naudingiausių aukštaūgių visoje Eurolygoje. Su Devinu Bookeriu jie turi labai stiprią priekinę liniją, mano mylimas Vladimiras Lučičius sugrįžo po traumų ir jis yra žaidėjas, kuris gali žaisti visose komandose ir pridėti daug skirtingų dalykų. Milžiniška krepšinio asmenybė.

Mums reikia pergalės, bet nenoriu galvoti apie rungtynes akcentuodamas jų svarbą. Tai yra aišku, matote turnyrinę lentelę. Mums reikia gerų pastangų. Prieš „Olympiacos“ – blogas mačas, bet su „Maccabi“ žaidėme labai gerai. Šią trijų rungtynių atkarpą turime užbaigti aukšta nata ir susikurti galimybę, didesnę ar mažesnę, laimėti rungtynes.“

– Treneri, treji metai „Bayern“. Kuris prisiminimas yra šilčiausias iš jūsų laikų Miunchene?
– Kai nori išryškinti iš daug puikių prisiminimų vieną, darai nuodėmę. Negalima išryškinti vieno epizodo iš tiek prisiminimų. Buvo puikių momentų, sunkių momentų, bet taip yra komandoms, kurios žaidžia Eurolygoje. Tai – žiaurus turnyras.

Visgi jei vieną epizodą turiu pasirinkti, tai užmestas kamuolys Pauliui Zipseriui ketvirtajame atkrintamųjų serijos mače su Milano komanda. Tai buvo pikas, bet tai tik vienas epizodas ir negaliu visko į jį sudėti. Bet jei reiktų kambaryje pasikabinti plakatą, tai būtų tas epizodas. Aš vis dar nesusitaikau, kas nutiko Pauliui. Man vis ateina į galvą – kas jei?

– Į Europą sugrįžęs S.Ibaka yra vienas naudingiausių Eurolygos žaidėjų. Ar jus tai kiek nors stebina ir kuriose vietose jis daro didžiausią įtaką?
– Nestebina. Pirmiausia, jis – labai stiprus. Niekas negali jo pastumti. Kitas dalykas, Eurolyga yra sena lyga. Daug žaidėjų, kurie nėra savo pike, dominuoja lygoje. Kodėl? Nes tai turnyras yra žiaurus ir reikia žaidėjų su milžiniška patirtimi. Eurolyga yra fizinė ir psichologinė lyga, o tau reikia vyrų, kurie yra tam pasiruošę. Serge‘as yra tiesiog vau.

– Nepaisant Serge‘o Ibakos, Carseno Edwardso, Leandro Bolmaro, Sylvaino Francisco ir Devino Bookerio prisijungimų, septynis dabartinius „Bayern“ žaidėjus treniravote pernai. Ar tai gali padėti ruošiantis rungtynėms?
– Ne. Nebent tai gali būti abipusis pranašumas, nes kitoje pusėje yra žmonės, kurie žino, ką aš darau. Jie turės papildomos motyvacijos, tad aš netikiu tokiais pranašumais.

– Kokia K.Lukošiūno ir K.Hayeso situacija?
– Karolis yra iškritęs ilgam. Prireiks mėnesių. Kevarriusas vakar treniravosi mažiau nei puse jėgos, bet jis yra labai nuoširdus vyrukas ir daro tai, ko reikia komandai. Kiek procentų jis galės padėti komandai, aš nežinau.
– „Bayern“ yra daugiausiai kamuolių puolime nuimanti komanda. Ar tai yra tik apie jų dydį?
– Dydis, jėga, žaidimo stilius. Kai aukštaūgiai yra baudos aikštelėje, tu turi šansų nusiimti kamuolį.

– Apskritai, Vokietijoje pradėjote dirbti, kai dar Dirkas Nowitzki buvo pagrindinė ir vienintelė rinktinės žvaigždė. Dabar jie – pasaulio čempionai. Jūsų nuomone, kas labiausiai Vokietijoje pasikeitė jaunų žaidėjų ugdyme?
– Aš tikiu ciklais. Vokietija yra jauna jėga krepšinyje. Jie turėjo stiprią atkarpą su Dirku Nowitzki, o tada sekė sunkesni metai, kaip būna visoms šalims. Dabar jie turi nuostabius kūnus. Bonga, (Danielis) Theisas, broliai Wagneriai, Schroderis. Jie taip pat turi nuostabų metiką Andreasą Obstą, jis buvo antroje Bambergo komandoje, kai ten dirbau. Jo pasiaukojimas, aistra, darbo etika leido jam tapti pasaulio čempionų starto penketo žaidėju. Pasikartosiu sau, jis buvo kertinis žmogus, kodėl Vokietija laimėjo auksą. Vyrukas iš Rytų Vokietijos. Jie taip pat turi gerą mokytoją-trenerį, kuris viską sustato į teisingas vietas. Jiems šiuo metu viskas sukrito, bet viskas prasidėjo nuo kūnų ir gero vedlio.

Komentarai