A.Trinchieri prieš rungtynes su „Virtus“: apie atsakomybes, futbolą ir 1999-ųjų finalą 0

Jonas Lekšas, BasketNews žurnalistas

Kauno „Žalgiris“ pasitinka paskutinę Eurolygos reguliariojo sezono dvigubą savaitę. Abejas rungtynes Lietuvos čempionai žais „Žalgirio“ arenoje, o pirmasis varžovas antradienį – Bolonijos „Virtus“.

Kauniečiai su Italijos klubu išvykoje žaidė dar pirmajame ture ir tuomet šventė pergalę, bet po to karto komandų situacija ryškiai pasikeitė.

Pagarbą varžovams prieš rungtynes atidavė ir „Žalgirio“ vyr. treneris Andrea Trinchieri, bet pirmiausia jis kalbėjo apie atsakomybes savo komandai.

„Pakalbėkime apie atsakomybes, – spaudos konferenciją pradėjo italas. – Būti „Žalgirio“ treneriu ar žaidėju suteikia tau daug gerų emocijų. Taip. Bet nežinau darbo be atsakomybių. Rytoj rungtynėse mūsų darbas bus pasirūpinti mūsų atsakomybėmis. Esame sunkiame laikotarpyje su traumuotais žaidėjais, stringame dėl objektyvių priežasčių, apie kurias būtų dabar labai nuobodu šnekėti. Turime sužaisti geriausias įmanomas rungtynes, kad fanai didžiuotųsi mūsų pastangomis.“

„Žaidžiame su komanda, kuri turi neįtikėtiną sezoną, – apie „Virtus“ išsiplėtė A.Trinchieri. – Ilgoje atkarpoje jie buvo ketverto komanda turnyrinėje lentelėje, dabar jie banguoja, bet išlieka labai realūs pretendentai užbaigti pirmame aštuonete. Tam yra labai aiški priežastis, kodėl taip nutiko.

Hackettas, Pajola, Cordinier – vieni geriausių gynėjų, spaudžiančių kamuolį. Tai panašu, kai mano futbolo komanda „Milan“ turėjo Maldini ir Nesta gynyboje. Tada nereikia kitų žaidėjų pagalbos, nes jie susitvarko patys. Jie – labai agresyvūs perdavimų linijose. Bus didelis iššūkis mūsų puolimui, reikės atrasti ritmą prieš tokią gynybą. O puolime yra Šengelija-Belinelli ir Belinelli-Šengelija. Jie yra itin patyrę, turi nuostabų sezoną ir žaidžia aukšto lygio krepšinį. Turėsime padaryti labai daug, kad sirgaliai galėtų mumis didžiuotis.“

Vėliau treneris perklaustas, kurį Milano futbolo klubą palaiko, užtvirtino savo meilę „Milan“.

– „Virtus“ sezoną pradėjo nuostabiai, bet per pastarąsias 10 rungtynių laimėjo tik 3 sykius. Su kokiomis problemomis jie susiduria antroje sezono pusėje?
– Jie žaidžia žiauriausiame pasaulio turnyre – Eurolygoje. Niekas nesitikėjo jų šiame lygyje. Atsimenu pirmus metus Miunchene, kai laikėmės penkti. Labai sunku išsilaikyti tokiame lygyje. Jie pradėjo sezoną super gerai, pagavo pasitikėjimą, žaidė labai daug lygių rungtynių. Yra dvi pusės. Jei pralaimi daug lygių rungtynių, atsiranda kompleksas, o jei atvirkščiai – laimi neįtikėtiną pasitikėjimą. Visi kalba apie pasitikėjimą ir panašiai. Aš niekada nemačiau parduotuvių lentynose pasitikėjimo. „Virtus“ jį pagavo.

– Matėte Marco Belinelli žaidžiantį dar tada, kai Milane dirbote asistentu. Nemažai laiko praėjo, o Belinelli vis dar yra vedantis žaidėjas Eurolygos komandoje. Kas padaro jį tokiu ypatingu?
– Galva ir žaidžiamas krepšinis, kuris išnyko su dinozaurais. Žaidimo be kamuolio praktiškai Eurolygoje nebeliko, o jis yra čia fantastiškas. Ir jis žaidžia komandoje, kuri yra orientuota į jo judėjimą be kamuolio ir žino, kaip jį surasti.

– Rolands Šmits skambėtų kaip puikus oponentas Tornikei Šengelijai. Kiek latvio netektis keičia rungtynių planą?
– Visiškai. Mes turime čia problemą.

– Tai bus ypatingos rungtynės, pagerbiant „Žalgirio“ 1999 m. triumfą Eurolygoje. Kaip prisimenate tą finalą tarp „Žalgirio“ ir „Kinder“?
– Puikios rungtynės. Iš mūsų italų pusės, tai nebuvo geriausios rungtynės, bet „Žalgiris“ to nusipelnė. Edney, Bowie buvo nesustabdomi skirtingais būdais. Mačiau Bowie žaidžiantį Milane, tai – neįtikėtinas profesionalas. Jis niekada nieko nebijojo, pataikė sunkiausius metimus. Tą sezoną „Žalgiris“ buvo likimo komanda. Tas finalas buvo nuostabus.

– Pirmas mačas „Žalgiryje“ prieš Italijos klubą. Ką, kaip milanietis, jaučiate Bolonijos komandai?
– Jūs pamiršote, kad nesu Italijoje daugiau nei dešimtmetį. Esu laimingas matydamas trenerį Luca Banchį turintį nuostabų momentą, nes jis yra labai daug dirbantis žmogus. Jis paruošia savo komandas labai gerai, o dabar susitiksiu ir su vienu savo mėgstamiausių žaidėjų Hackettu. Jis daug keičia. Belinelli su Šengelija yra visada šviesoje, bet yra žmonių, kurie dirba tamsoje. O ten viską tvarko Hackettas.

– Praeitą savaitę užsiminėte apie senų žaidėjų lygą, dabar irgi susitinkate su veteranų komanda. Ar tai yra šių dienų krepšinio dalykas ar tik Europos?
– Tik Eurolygos. Rizika pasiimti naujoką į Eurolygą kiekvienais metais tik auga. Komandos eina su žaidėjais, kurie pažįsta lygą. Tai daro įtaką ir „Žalgirio“ sudėčiai. Yra 35-40 žaidėjų, ant kurių gali užklijuoti stabilaus Eurolygos žaidėjo etiketę. Visi likę – vienos geros rungtynės, tada strigimas su fiziškumu ir viskuo kitu. Jokia kita lyga pasaulyje to neturi.

Komentarai