A.Trinchieri prieš mūšį su Milano ekipa: „Noriu, kad visi arenoje duotų maksimalią energiją“ 0

Dominykas Meškauskas, BasketNews.lt žurnalistas

Andrea Trinchieri prieš artėjančias Eurolygos rungtynes su Milano „EA7 Emporio Armani“ atskleidė, jog ketvirtadienį kauniečiams vis dar nepadės Rolandas Šmitas bei apžvelgė varžovų komandą ir įvertino įkrintamųjų formatą.

Dvi pergales Eurolygoje praeitą savaitę pasiekę žalgiriečiai viltis patekti į įkrintamąsias išsaugojo gyvas. Ketvirtadienį A.Trinchieri kariauną testuos Milano klubas, kuris praeitą savaitę taip pat iškovojo dvi pergales – 98:80 prieš „AS Monaco“ ir 77:76 prieš „Fenerbahce“.

„Tikiu, kad visi, o kai sakau visi, turiu omenyje žaidėjus, trenerius, visą organizaciją, fanus, žino, kokias rungtynes mes rytoj turime sužaisti, – spaudos konferenciją pradėjo A.Trinchieri. – Žaisime prieš komandą, kuri yra geriausioje savo formoje šiame sezone, ką tik laimėjo puikų mačą išvykoje prieš „AS Monaco“ bei sunkų, bet gerą susitikimą prieš „Fenerbahce“ namuose.

Staiga visi jų geriausi žaidėjai pradėjo gerai žaisti kartu – Nikola Mirotičius, Shavonas Shieldsas, Nicolo Melli. Tai yra labai aukštas kalnas į kurį lipsime, bet toks yra tvarkaraštis, kuris mus suburs „Žalgirio“ arenoje. Turime koncentruotis tik į tai, ką galime padaryti geriausio iš savo pusės.“

Nors Milanas yra gimtasis A.Trinchieri miestas, „Žalgirio“ vairininkas patikino, jog tai jam nieko nereiškia.

„Jau virš 10 metų esu išvykęs iš Italijos, prieš Milano klubą žaidžiu jau aštuonerius metus. Tad „EA7 Emporio Armani“, „Golden State Warriors“ ar Bostono „Celtics“, nesvarbu, – sakė italas. – Rungtynės nuspręs, ką mes turime padaryti, o ne tai iš kur aš esu. Po tiek metų… Tai tiesiog žaidimas. Taip sutapo, kad komanda, kuri yra iš mano miesto, atvažiuoja čia. Liko trejos rungtynės, šansai yra labai maži, bet tai yra šansai.“

– Milano komanda yra viena geriausių gynyboje visoje Eurolygoje. Ar pagrindinis to dalykas yra jų switch-all gynyba? 
– „EA7 Emporio Armani“ yra labai, labai gera komanda, kuri turėjo problemų su traumomis. Jos gali labai pakeisti sezoną, komandos tobulėjimą, nes jos viską labai pristabdo. Nemanau, kad dabar galime kalbėti apie puolimą, gynybą ar detales. Dabar jie yra sveiki. Mums trūks labai svarbaus žaidėjo – Rolando (Šmito).

– Vienas didžiausių vasaros perėjimų buvo Nikola Mirotičius iš Barselonos į Milaną. Ar matote skirtumų tarp jo vaidmens „Barcoje“ ir „EA7 Emporio Armani“? 
– Klausimo formuluotė yra geri spąstai, bet aš į juos nepakliūsiu. Visi žaidėjai, kurie daug metų žaidžia vienoje komandoje ir tuomet pereina į kitą, jų žaidime atsiranda kažkas naujo. Visi treneriai, kurie daug metų yra vienoje komandoje ir tuomet pereina į kitą, nedaro visko identiškai. Yra skirtingas personalas, aplinka, atmosfera. Žinau tik tiek, kad Mirotičius yra užbaigtas produktas, vienas didžiausių talentų ketvirtoje pozicijoje visoje Eurolygoje. Jis taškus renka įvairiais būdais, skaito žaidimą. Nematau pokyčių jo žaidime. Jis tiesiog ilgai buvo traumuotas, bet dabar vėl žaidžia pagal savo potencialą.

– Kaip žvelgiate į Alexą Poythressą, galbūt jis turi panašumų į Kevarriusą Hayesą?  
– Visuomet jį mėgau, tai energingas aukštaūgis, dinamiškas, duoda daug naudos. Vėlgi, jis buvo iškritęs iš rikiuotės, bet dabar yra sugrįžęs ir žaidžia gerai.

– Ettore Messina yra ilgalaikis „EA7 Emporio Armani“ treneris. Ką galėtumėte pasakyti apie jį? 
– Vienas geriausių trenerių Europos istorijoje. Tai yra kažkas, ką visi gali matyti. Negalite vertinti, tiksliau galite, taip dažniausiai ir nutinka, bet aš nevertinu trenerių pagal pergales ar pralaimėjimus. Aš vertinu pagal tai, ką jie atneša organizacijai. Jis – vienas geriausių, neabejotinai.

– Šiuo metu Eurolygoje yra trys treneriai iš Italijos (Trinchieri, Messina ir Luca Banchi), taip pat buvo Sergio Scariolo, Gianmarco Pozzecco. Ar tai yra sutapimas, ar matote, ką Italija daro gerai?
– Jų nėra pakankamai. Italijos krepšinio trenerių mokykla yra aukšto lygio, norėčiau, kad jų būtų daugiau.

– Nikola Mirotičius renka po 17,1 taško, Shavonas Shieldsas – po 16,2, o trečias rezultatyviausias (Devonas Hallas) – po 8,3. Ar galima sakyti, kad pagrindinis dėmesys gynyboje bus skiriamas Mirotičiui ir Shieldsui? 
– Ne. Jie turi dar bent 6-7 žaidėjus, kurie gali pelnyti 20 taškų. Pasakysiu labai paprastą pavyzdį, Melli finalo ketverte pelnė 27 ar 28 taškus ir jis netapo MVP tik dėl to, nes komanda pralaimėjo su sirena. Jei jis gali rinkti virš 20 taškų finalo ketverte, reiškia jis tai gali daryti visose rungtynėse. Tai žaidėjas, kuris sujungia komandą. Jei visus savo kareivius ir visus gynybos planus skirsime Mirotičiui ir Shieldsui, kažkas kitas iššaus. Napieras, Hallas, Melli gali rinkti taškus. Voigtmannas gali įmesti keturis tritaškius per keturias atakas. Poythressas gali tave nužudyti po krepšiu, jei išsiųsi per daug žmonių į perimetrą ginti Shieldso. Jie turi nuostabius žaidėjus. Jie turėjo sunkų sezoną, bet tam yra aiškios priežastys.

– Paminėjote, jog „EA7 Emporio Armani“ pasiekė geriausią savo formą. Ar manote, jog tai susiję tik su traumomis, ar galbūt jie kažką pakeitė? 
– Pokyčių buvo, bet visos komandos sezono eigoje keičiasi. Vienas žaidėjas gali būti geroje formoje, tad bandai jį išnaudoti, pritaikyti puolimo sistemą ar sumažini savo reikalavimus, kad būtų geresnis ritmas. Vienas aiškus dalykas – jie yra savo pike. Jiems liko trys mačai, jie jaučia, kad po labai sunkaus sezono jie gali atsigauti. Jie turi gerus šansus, jei būtumėte jų to paklausę prieš mėnesį, jie būtų sakė, kad reikia palaiminimo.

Noriu, kad net fanai su mumis griūtu ant kiekvieno kamuolio. Noriu pačio energingiausio mačo iš visų – iš mūsų medikų, biuro žmonių, sirgalių. Noriu kamuolio pamušimų, atkovotų kamuolių, pasiaukojimų. Tikiuosi, kad arena būtų užkrečiama. Nemėgstu tai daryti, bet žinau, kad tai yra rungtynės, kuriose mums reikės visos įmanomos pagalbos.

– Kokia yra jūsų nuomonė apie įkrintamąsias? 
– Manau, kad tai – nuostabu. Pagalvokite, kas dedasi nuo 9 iki 15–16 vietų. Per pertraukėles bus Kankūnas, o ne tik „Let‘s go“. Komandos yra gyvos. Pažiūrėkite į mus, kai atvykau, mes buvome iškritę iš visur. Išsaugojome viltį gyvą tik dėl įkrintamųjų. Nėra ką galvoti, tai puiku. Taip, daugiau rungtynių, daugiau streso, bet varžyboms reikia mažų pokyčių. Eurolyga gyvuoja daug metų, bet šie maži pokyčiai gali stumti lygą į priekį.

Komentarai