A.Trinchieri: apie išvyką į Monaką, M.Jameso spindesį ir R.Šmito situaciją 2

Dominykas Meškauskas, BasketNews.lt žurnalistas

Andrea Trinchieri prieš žūtbūtinį susitikimą Eurolygoje su „AS Monaco“ ekipa džiaugėsi, jog komanda vis dar turi dėl ko kautis, kalbėjo apie Mike‘ą Jamesą geriausių visų laikų žaidėjų diskusijoje ir atnaujino Rolando Šmito situaciją.

Kauno „Žalgirio“ ir „AS Monaco“ rungtynės prasidės ketvirtadienį 20.00 val. Lietuvos laiku.

„Liko dvejos rungtynės. Vėl žvelgiame į labai aukštą kalną – „AS Monaco“, jie yra labai atletiški, talentingi, finalo ketverto komanda, turinti daug galios. Visuomet noriu įžvelgti gerus dalykus, žvelgiant kelis mėnesius atgal ir pagalvojant, kad vis dar esame gyvi, pastarąsias savaites po kiekvieno mačo išlaikome viltis, tai yra nuostabus dalykas.

Tikiu, kad turėtume eiti į šį susitikimą kaip jūreiviai su vėju už nugaros. Žinome, koks sunkus mačas laukia, žinome, kad turime sužaisti geriausias įmanomas rungtynes puolimo, gynybos, koncentracijos, fiziškumo, emocinio balanso, šaltų galvų atžvilgiu. Bet visi dalykai, kurie nutiko per pastaruosius 2-3 mėnesius turėtų mus pastūmėti į priekį“, – sakė A.Trinchieri.

Nepaisant vis dar menkų „Žalgirio“ šansų prasibrauti į dešimtuką, specialistas džiaugėsi gyva viltimi ir tikino nesigilinantis į tikimybių teoriją: „Nežinau nė vieno scenarijaus ir man visiškai nerūpi. 1 proc. ar 0,1 proc., tai vis tiek yra geriau nei nieko. Mano komanda parodė, kad yra pasiruošusi kautis, žaisti geriausią įmanomą krepšinį. Vien tai, jog vis dar esame gyvi ir žaidžiame dėl kažko yra nuostabu. Tai nėra dalykas, kurį tu mėgsti ar nemėgsti, tai yra klausimas: „Ar aš galiu pakeisti skaičius?“. Vienintelis dalykas, kurį galiu padaryti yra sužaisti dar vieną nuostabų mačą. Skaičiai nėra mano kontroliuojamas dalykas, nenoriu jiems eikvoti energijos.“

Pirmąsias komandų tarpusavio rungtynes Kaune gruodžio pradžioje, dar vadovaujant Kaziui Maksvyčiui, „Žalgiris“ pralaimėjo 79:83.

– Jaronas Blossomgame‘as tapo vienu svarbiausių „AS Monaco“ krepšininkų. Kokį matote jo patobulėjimą? 
– Jis žaidė Vokietijoje, tad puikiai jį žinau, tuomet bandėme jį pasikviesti (šypsosi). Jis yra modernus puolėjas, žaidžia per dvi pozicijas, yra atletiškas, gali mesti, užsibaigti, tiesiog turi visas dalis, kad taptu svarbiu Eurolygos žaidėju.

– Mike‘as Jamesas tapo rezultatyviausiu visų laikų Eurolygos krepšininku. Ar jūsų nuomone jam užtektų titulo, kad jis būtų laikomas geriausiu visų laikų žaidėju?  
– Kalbate apie mano nuomonę, kas yra geriausias žaidėjas. Paketą, kurį jis atsineša į aikštę, jis yra geriausias, sakiau tai jau prieš kelis metus, ne dėl to, nes šiemet jis tapo rezultatyviausiu. Tai yra pasiekimas, kuris pabrėžia jo karjeros nuostabumą, bet man jis nieko neturi įrodyti, aš žinau, koks jis geras.

Pasiekimai yra dalis verslo, tai yra gerai, bet tai nekeičia, kaip jis žaidžia. Yra daug NBA „Šlovės muziejaus“ narių, kurie neturi titulo. Ar galime sakyti, kad nėra tokie geri, kokie iš tikrųjų yra tik dėl to, nes neturi titulo? Trofėjai yra ne žaidėjams, o komandoms, organizacijoms. Tikiu, kad M.Jamesas yra vienas geriausių. Pirmas, antras ar trečias, tai yra labai subjektyvu. Jo paketas yra geriausias, jis gali daryti viską.

– Kartą ALBA prieš M.Jamesą gynėsi „box and one“ gynyba. Kaip ji atrodė jums ir galbūt prisimenate daugiau triukų prieš jį? 
– Kadangi jis (M.Jamesas) mėgsta reikšti savo nuomonę ir yra socialus, sakė, kad nebuvo smagu, o ALBA nelaimėjo rungtynių. Kai sakau paketas, turiu omenyje, jog jis gali atlikti perdavimus, rinkti taškus, užsibaigti, mesti tritaškius. Nemanau, kad yra viena gynyba, kuri gali jį sustabdyti. Jis gali turėti gerą dieną, blogą dieną, bet nemanau, kad tai yra esminis dalykas. Vis tiek žaisi prieš komandą, kurioje yra Elie Okobo, Jordanas Loydas, Johnas Brownas, J.Blossomgame‘as, Donatas Motiejūnas, Alpha Diallo. Tai yra finalo ketverto komanda. Aišku, Mike‘as yra jų lyderis, rezultatyviausias žaidėjas, bet fokusuotis į jį būtų nuodėmė prieš krepšinį, nes yra kitų nuostabių žaidėjų. „AS Monaco“ planas yra aiškus, jie sujungia didžiulį kiekį talento, aišku, Mike‘as yra deimantas, bet E.Okobo gali pelnyti daugiau nei 20 taškų, J.Loydas gali rinkti 25–30 taškų. Nemanau, kad yra teisinga prieš klubą, organizaciją išskirti M.Jamesą. Esu jo fanas, bet šiame versle du dešimtmečius, puikiai žinau, ką reiškia žaisti prieš tokią komandą.

– Ar yra naujienų dėl Rolando Šmito? 
– Jis labai smarkiai pasisuko čiurną, bet jis bando perlipti skausmą. Nežinau, pamatysime, sprendimas bus priimtas prieš rungtynes. Jis vis dar yra be ritmo.

– Po pergalės Panevėžyje kalbėjote apie prastą auklėtinių mentalitetą. Ar esate patenkintas komandos parodyta reakcija? 
– Turėjome vieną treniruotę. Ar tikrai manote, kad galėtume būti 7-1 namuose jei turėtume prastas treniruotes? Turiu atsakingą komandą, mano darbas yra stumti juos virš jų limito. Nebuvau patenkintas mentalitetu Panevėžyje, bet buvau patenkintas pergale. 95 proc. kartų Eurolygos komanda tokias rungtynes prieš „7bet-Lietkabelį“ pralaimi. 95 proc.

Madrido „Real“ pralaimėjo prieš Manresos BAXI, Bolonijos „Virtus“ pralaimėjo prieš Pistojos „Basket“ namuose, ketvirtą kėlinį pralaimėdama 10:32. Tai reiškia, jog jie gerokai pirmavo. Tokia žiauri yra Eurolyga. Nesužaidėme gero mačo mentaliteto, koncentracijos, kietumo atžvilgiu, bet laimėjome. Turime atsakingą komandą, treniruotė buvo pakankamai gera.

– Paminėjote „AS Monaco“ talentą ir kiek žaidėjų gali pelnyti virš 20 taškų. Kaip iš jūsų pusės atrodo pasiruošimas tokioms rungtynėms? 
– Nueinu į bažnyčią ir uždegu žvakutę, tai yra pagrindinis pasiruošimas prieš tokius žaidėjus. Tiesiog bandai savo geriausią, žinodamas, kad kiekvienas sprendimas turi savo pasekmes, kainą. Jei pergrupuosi savo karius, armiją, kad sustabdytum vieną žaidėją, atsivers kitos grėsmės. Turi turėti labai subalansuotą rungtynių planą.

Komentarai

  1. :)

    Paskutinė šio Eurolygos sezono išvyka. Žinant, kaip prastai Žalgiris žaidžia išvykose, šansai minimalūs. Bet norėtųsi kovos.

  2. q

    kam tas latvis uz tokia kaina? grizo ir komanda tiesiog suluzo, gal laikas apsivalyt nuo kazio palikimo