Nauji keliai – tie patys siekiai 0

Praėjusį ketvirtadienį baigėsi 2005/06 m. reguliarusis Eurolygos sezonas, kurio metu 24 stipriausi Europos klubai sužaidė 14 rungtynių. Nebuvo nei vienos ekipos, kuri nebūtų patyrusi pralaimėjo kartėlio ir pergalės džiaugsmo. Daugiausiai mačų sėkmingai pabaigė Atėnų Panathinaikos ir Malagos „Unicaja“ (12), daugiausiai pralaimėjimų patyrė Belgrado „Partizan“ (12).Daugiausiai taškų per kiekvienas rungtynes į varžovų krepšį įmetė čempionų titulą ginanti Tel Avivo „Maccabi“ ekipa (87.1), taikliausiai dvitaškius (57.9%) ir tritaškius (43.3%) metė Atėnų „Panathinaikos“, baudas – Malagos „Unicaja“ (78.2%). Daugiausiai kamuolių puolime atkovojo Belgrado „Partizan“ (11.5), gynyboje – Tel Avivo “Maccabi” (26.1), tačiau geriausi kovotojai dėl kamuolių – Kauno „Žalgirio“ krepšininkai (35.3). Daugiausiai rezultatyvių perdavimų per kiekvienas rungtynes atliko Tel Avivo „Maccabi“ (16.2), daugiausiai kamuolių „pavogė“ Bolonijos „Climamio“ (12.8), mažiausiai klaidų darė Trevizo „Benetton“ (10.7), blokų karaliumi buvo – Kauno “Žalgiris“ – (4).

Tad pažvelkime, kaip reguliarusis Eurolygos sezonas klostėsi Kauno „Žalgirio“ krepšininkams.

Pirmasis mūšis – su Liublianos „Olimpija“, ekipa, kuri tarsi prakeiksmas lydėjo žalgiriečius Eurolygoje. Iki to mačo „Žalgirio“ pergalių skaičius Eurolygoje prieš Slovėnijos čempionus bus sausas – 0:8. Toks rezultatas verkiant reikalavo revanšo, todėl žalgiriečiai į Liublianą išvyko su degančiu noru laimėti. Ir tądien „Olimpija“ pagaliau parklupo – „Rungtynės nebuvo gražios, nes tai yra sezono pradžia. Komandos daug klydo, prarado daug kamuolių. Manau, jog ekipos neparodė ko yra vertos. Turiu prisipažinti, kad esu laimingas dėl to, jog pagaliau įveikėme „Olimpiją“.“ – spaudos konferencijoje po dvikovos Tivoli arenoje sakė „Žalgirio“ vyriausiasis treneris A.Sireika.
”Mūsų žaidėjai įveikė startinį jaudulį – laimėjo ne pavieniai krepšininkai, pergalę iškovojom kaip komanda.” – A.Sireikai antrino jo asistentas G.Krapikas. Gera pradžia – pusė darbo – taip sako lietuvių tautos išmintis.

Antrosios rungtynės – namie su tituluotąja Vitorijos „Tau Ceramica“. Baskų ekipa, viena Ispanijos čempionato favoričių, praėjusio Eurolygos sezono finalininkė, vedama ekipos senbuvio, lyderio ir kapitono L.Scola buvo išlydėta su pralaimėjimu, nors prieš dvikovą daugelis pašnibždomis pranašavo Lietuvos čempionų nesėkmę. „Žalgiris“ buvo be amerikiečio T.Beardo, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, dėl kojos traumos „buvo išjungtas“ penkioms savaitėms. „Žaidėjai sunkiu metu parodė tvirtą charakterį, tai būdinga savybė laimėtojams.” – sakė buvęs žalgirietis M.Arlauskas. Kauno klubas buvo stiprus noru laimėti: gera gynyba ir puolimas, pavykę deriniai, puikus žaidimas po krepšiais, kovingumas. – pritarė buvęs “Žalgirio” žaidėjas V.Jankauskas.

Trečiasis Eurolygos mačas taip pat buvo įsimintinas – tačiau ne taip kaip norėtųsi. „Žalgiris“ Atėnuose turėjo pripažinti „AEK“ krepšininkų pranašumą. Nors graikai nestulbino Europos gražiu ir pajėgiu žaidimu, tačiau savoje žemėje juos lydėjo fortūna. Tai buvo viena iš vos trijų „AEK“ pergalių. „Susidarė toks įspūdis, kad kauniečiai neįvertino savo varžovų ir galvojo, kad pergalę iškovojo dar prieš prasidedant rungtynėms” – sakė V.Jankauskas.

Tačiau nuleisti rankų nebuvo kada – namuose žalgiriečių laukė daug rimtesnis varžovas – Trevizo “Benetton” klubas, kuris iki mačo Kauno sporto halėje dar nebuvo paragavęs pralaimėjimo kartėlio. Tačiau lietuvis nebūtų lietuvis, jei nebūtų vaišingas. Pajuto italai nesėkmės skonį, pajuto su karčiausiu prieskoniu. Po šių rungtynių “Benetton” vyriausiasis treneris D.Blattas labiausiai gyrė tąkart geriausias savo rungtynes “Žalgirio” gretose sužaidusį amerikietį E.Cota. „Mes žaidėme taip, kaip mums leido varžovai“ – pripažino Lietuvos čempionų strategas A.Sireika.

Kitas „Žalgirio“ varžovas – „GHP Bamberg“, Vokietijos čempionai, nors vokišką pavardę turinčių žaidėjų ten nedaug, vadovaujami vokiečių krepšinio specialisto Dirko Bauermanno, sugebėjo patampyti kauniečių nervus. „Žalgiris“ laimėjo, tačiau išlukštenti pergalę iš pedantiškai tvarkingo vokiško žaidimo buvo labai sunku.

Toliau – juodasis „Strasbourg“ arkliukas. Prancūzų fenomeną lietuviai jau galėjo pamatyti 2005 metų Europos čempionate. Atletiška komanda, kurios branduolį sudarė legionieriai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, komanda, kuri buvo nepažįstama ir galėjo pateikti staigmenų. Tačiau žalgiriečiai pratęsė namų pergalių tradiciją ir išsklaidė prancūzų krepšinio šmėklas.Tam P.Jankūnas paaukojo net savo dantį. Šios rungtynės buvo vienos geriausių „Žalgirio“ legionieriui, puertorikiečiui L.Ayuso.

Paskutinės pirmojo rato varžybos – „Žalgirio“ kely – Bolonijos „Climamio“. Italijos čempionai, komanda, visuomet priskiriama prie Eurolygos favoričių, ekipa, pavadinimus keičianti tarsi chameleonas spalvas. Bolonijos klubas žalgiriečius sugebėjo palaužti tik ketvirtajame kėlinyje – arba atvirkščiai – „Žalgiriui“ pergalė iš rankų išsprūdo tik paskutinėmis mačo akimirkomis. „Reikėjo daugiau taiklių metimų“ – po pralaimėjimo sakė A.Sireika.

Daugiau taiklių metimų už savo varžovus Kauno „Žalgirio“ krepšininkai atliko antroje tarpusavio dvikovoje su Liublianos „Olimpija“, o tiksliau – daugiau vienu, tačiau viską lemiančiu. Savoje arenoje kauniečiai nesugadino kalėdinės nuotaikos susirinkusiems žiūrovams ir padovanojo jiems pergalę ir tuo pačiu galutinai išsklaidė nenugalimosios „Olimpijos“ prakeiksmą. Tačiau ta pergalė nebuvo tokia saldi – ji buvo labai sunkiai iškovota ir palydėta triukšmingais komentarais „Žalgirio“ rūbinėje. „Tai buvo vieno metimo klausimas“ – po mačo sakė Liublianos klubo strategas Zmago Sagadinas.

Devintame Eurolygos ture peilius jau galando „Tau Ceramica“ Ispanai buvo gerokai įpykę ir troško revanšo. Ką tarė – tą padarė. Atsirevanšavo ir su kaupu.

“Neturėjome galimybių iškovoti pergalės, nes padarėme per daug klaidų – net 23. Žaidžiant su tokia komanda kaip „Tau Ceramica“ – tai savižudybė.” – po dvikovos pripažino A.Sireika. “Prastesnių rungtynių sužaisti jau nebeįmanoma” – sakė buvęs žalgirietis M.Arlauskas.

„Žalgiris“ taip prastai daugiau ir nežaidė. Anaiptol, atsakomąsias rungtynes su „AEK“ Lietuvos čempionai sužaidė gerai. Gal neidealiai, bet užtikrintai.

Po mačo A.Sireika pasidžiaugė, jog komanda įvykdė jai keltą uždavinį – atsirevanšuoti graikams didesniu skirtumu. Tačiau jau kitą dieną nuskambėjo ne tokia maloni žinia – iš komandos už nederamą elgesį buvo atleistas įžaidėjas E.Cota. Tai buvo antrasis „Žalgirio“ legionierius, kuris dar nesibaigus sezonui paliko komandą. Po košmaro Vitorijoje, „Žalgirio“ gretose žaisti nebenorėjo L.Ayuso. Jis pats pasiprašė atleidžiamas iš komandos ir grįžo į Puerto Riką.

Tokios rokiruotės galėjo ir įtakojo „Žalgirio“ tolesnį pasirodymą Eurolygoje. Palaverde arenoje kauniečių laukė Trevizo „Benetton“ spąstai. Šis krepšinio trileris sėkmingiau susiklostė italams, tačiau „Žalgiriui“ taip pat nebuvo dėl ko labai liūdėti. Iš Trevizo į Kauną žalgiriečiai grįžo su bilietu į TOP 16 varžybas. Netrukus Lietuvos krepšinio pasaulį sudrebino naujiena – atvyksta NBA žvaigždė, vienas geriausių kada nors Lietuvoje ir Europoje rungtyniavusių legionierių. K.Andersonas, keturiolika sezonų praleidęs stipriausioje pasaulio lygoje, savo karjerą nusprendė tęsti stipriausioje Lietuvos ekipoje. Šiam kamuolio valdymo virtuozui dar teks priprasti prie Europos, prie naujųjų komandos draugų, tačiau ateityje jo indėlis turėtų būti labai svarbus.

Taigi, atvyko „GHP Bamberg“. Atvyko ir išvyko, tačiau su dovanomis – triuškinančiu pralaimėjimu, trupučiu pavydo D.Bauermano akyse, stebint kiek Lietuvoje užauginama naujųjų krepšinio žvaigždžių.

Prancūzijoje žalgiriečius pasitiko palūžęs, bet dar nesulaužytas „Strasbourg“. Jie galėjo tikėtis stebuklo, tačiau „Žalgiris“ grąžino prancūzus į realybę. Nors Strasbūro ekipos krepšininkai nedaug nuo kauniečių atsiliko pagal atkovotų kamuolių skaičių, tačiau pergalėmis lygintis tikrai negalėjo.

Tą vakarą šeimininkai nagais kabinosi į kauniečiams į atlapus, tačiau „Žalgiris“ įrodė, kad sėkmės yra vertesnis.

Paskutiniosios reguliariojo sezono rungtynės – namuose su Bolonijos „Climamio“. Atrodo, nieko nelemiančios. Pergalės ar pralaimėjimo kaina – antra arba trečia vieta A grupėje. O antra arba trečia vieta grupėje gali arba negali lemti palankesnius varžovus atkrintamosiose varžybose. Daug klaustukų, mažai atsakymų. Tačiau dar prieš dvikovą „Climamio“ strategas Jasminas Repeša prasitarė, kad antra vieta grupėje yra prestižo reikalas. Jiems vieninteliams pavyko užimti „Žalgirio“ Bastiliją – Lietuvos čempionus palaužti Kauno sporto halėje.

LKL/BBL čempionate kaip ir dera stipriausiai Lietuvos ir Baltijos šalių komandai Kauno „Žalgiris“ yra absoliutūs lyderiai. Kauniečių sąskaitoje 10-imt pergalių LKL pirmenybėse ir 25-ios BBL turnyre. Turbūt svarbiausioji pergalė – po pirmojo rato Eurolygos mačo Bolonijoje grįžę žalgiriečiai, dar nespėję išsipakuoti kelioninių krepšių, įtikinamai ir savu stiliumi įveikė Vilniaus „Lietuvos rytą“, komandą, kuri iki tos dvikovos deklaravo, kad nėra varžovų, kurie gali juos nugalėti. Šis pralaimėjimas buvo tyliai „nurašytas“ ir greitai pamirštas.

Reziumuojant galima pabrėžti, kad šį sezoną „Žalgiris“ Eurolygoje turi tiek pergalių, kiek dar niekad neturėjo. Žalgiriečiai pateko į antrąjį pagal pajėgumą burtų krepšelį, kartu su tokiomis komandomis kaip Maskvos „CSKA“, Bolonijos „Climamio“ ir Stambulo „Efes Pilsen“. „Žalgirio“ varžybas Eurolygoje, kurias transliuoja TV3 televizija, vidutiniškai stebėjo beveik pusė milijono žiūrovų. “Žalgiris” yra populiariausia Lietuvos ekipa ir šiuo atžvilgiu. Per šešerias iš septynerių Eurolygos rungtynių,kurias “Žalgiris” žaidė Kauno sporto halėje, čia neliko nei vienos laisvos vietos. Per kiekvienas reguliaraus sezono Eurolygos rungtynes Kauno sporto halėje žalgiriečių pasirodymą vidutiniškai stebėjo 4943 žiūrovų, kai tuo tarpu praėjusiame sezone – 4114. Žiūrovų skaičius galėtų būti ir dar didesnis, tačiau tam reikalinga talpesnė arena, kurios statybą visokiais būdais bandoma nutolinti. Galbūt todėl, kad po 2009ųjų metų „Žalgirį būtų galima išstumti iš Eurolygos.

LKL/BBL čempionate kiekvienas Kauno „Žalgirio“ rungtynes stebi apie 3000 žiūrovų, gal todėl iš vieno Lietuvos dienraščio dingo šio turnyro rungtynių lankomumo statistika ir toliau dirbtinai didinamas kitos komandos oficialus žiūrovų skaičius. Ką mes norime apgauti? Matyt, patys save.

Kauno „Žalgiris“ iš šiame sezone tęsia gražią tradiciją – Lietuvos čempionai suteikia galimybę stebėti LKL/BBL čempionato rungtynes įvairių Lietuvos miestelių ir rajonų vaikų globos namų auklėtiniams (Žalgirio“ rungtynėse jau apsilankė likimo nuskriausti vaikai iš Kauno, Jonavos, Raseinių, Kaišiadorių, Elektrėnų ir Jurbarko), rengiamos įvairios akcijos moksleiviams, tokios kaip „Krepšinio dievai tavo mokykloje“ arba „Gimtadienis su „Žalgiriu“.

Krepšinio sezonas pamažu artėja link savo apogėjaus.

Jau laukia nauji iššūkiai, kitas kelias, kurį dar teks nueiti Kauno „Žalgirio“ krepšininkams.

Komentarai