Sunkiasvoris internacionalas 0

Kauno „Žalgirio“ komandos komplektavimo darbai jau eina į pabaigą. Visi krepšinio mėgėjų būgštavimai dėl naujojo sezono dingo tarsi nukritusi žvaigždė – dabar prasidėjo naujų lūkesčių metas. „Žalgiris“ dar galvoja apie vieno ar dviejų krepšininkų pirkimą, netrukus bus paskelbtas naujasis fizinio parengimo treneris, pakeisiantis A.Kosauską, tačiau ekipos branduolys jau ryškus.

„Žalgirio“ internacionalas

Neseniai Kauno klubo pirkinių sąrašą papildė dar viena pavardė. Naujajame „Žalgirio“ sezone matysime Suomijos krepšinio talentą Hanno Mottolą – mano Skandinaviją.   29 metų 211 cm ūgio žaidėjas, pasižymintis suomišku šaltakraujiškumu, yra įvairiapusis kovotojas, turi daug patirties ir galės tinkamai pakeisti žalgirečius palikusį D.Lavrinovičių. Suomis prisijungs prie „Žalgirio“ aukštaūgių linijos –  T.Beardo ir P.Jankūno ir, anot A.Bagatskio, gerokai sustiprins šią poziciją.

Apie H.Mottolą daug kalbėti ir nereikia, viską pasako krepšininko vardas, o ir patys suomiai  įpratę kalbėti tiksliai ir dalykiškai. Beje, jam atvykus, būtinai paprašysiu garsaus suomiško žuvies patiekalo „kalekuko“  recepto. Tai bus puiki dingstis pradėti pažintį su vienu geriausių Suomijos krepšininkų.

Ir pagalvoju, kodėl H.Mottola turėčiau laikyti legionieriumi? Suomija kaip ir Latvija bei Estija yra prie Baltijos jūros, estai save laiko labiau skandinavais nei pabaltijo gyventojais ir apskritai, šių šalių santykiai yra labai glaudūs. Suomija – Europos Sąjungos narė kaip ir  Lietuva bei kaimyninė Latvija bei Estija. Suomių kalba yra ugrofinų kalbų šeimos narė ; vienai šios šeimos atšakai priklauso ir  estų kalba. Reikėtų dar kartą pasiaiškinti, LKL čempionato nuostatų (ne)logiką dėl legionierių. 

H.Mottola prisijungė prie dviejų „Žalgirio“ naujokų – brazilo Marcelo Machado ir kroato Marko Popovičiaus.  Prie suomiško užsisipyrimo ir meilės darbui pridėkime brazilišką sambos garsais pripildytą ekspresiją bei  kroatišką betarpiškumą – gal tai bus „naujojo Žalgirio“ sėkmės formulė?

Laikas parodys. „Žalgirio“ naujokai į Kauną atvyks rugsėjo pabaigoje, M.Machado dalyvaus planetos pirmenybėse Japonijoje, o M.Popovičius ir H.Mottola Europos kvalifikacinėse varžybose. Tačiau kauniečiai ateinančiam sezonui pradės ruoštis jau rugpjūčio mėnesį.

Trys „Žalgirio“ komandos

Atrodo, kad naujam krepšinio sezonui „Žalgiris“ turės suburti tris skirtingas komandas. Kodėl? Pasižiūrėkime, kokiuose turnyruose kauniečiai dalyvaus.

*Pirmoji komanda. Prioritetas – Eurolygai, kuriame legionierių skaičius nėra ribojamas. Niekas turbūt neabejos, kad Kauno klubas pirmiausia formuojamas prestižiškiausio Europos turnyro kovoms, taip, kad galėtų konkuruoti su pačiais galingaisiais.

 *Antroji komanda – Lietuvos ir Baltijos krepšinio pimenybėms. Čia galioja keturių legionierių limitas, atsižvelgiant į tai, kad latviai ir estai turi nelegionierių statusą

*Trečioji komanda – Lietuvos krepšinio federacijos vyrų taurės varžyboms. Planuojama, kad kitą sezoną prasidėsiančiose varžybose dalyvaus 20 komandų: 8 iš Lietuvos krepšinio lygos, po 4 iš Nacionalinės, Lietuvos studentų bei Lietuvos regionų lygų. Legionierių limitas čia vėl gi kitoks. LKF nusprendė, kad jos rengiamame turnyre komandoms galės atstovauti tik po 2 legionierius.

Geradariai NBA samariečiai

Birželio 30 dieną   prasidėjo  „NBA be sienų „ stovykla, kuri pirmą kartą yra surengta Lietuvoje ir tęsis iki liepos 3 d. Renginį vainikuos stovyklos „Visų žvaigždžių“ rungtynės, kurios vyks Kauno sporto halėje.

Stovykloje dalyvauja pusšimtis Europos jaunųjų krepšinio talentų, kurių amžius nuo 16 iki 18 metų. Tarp jų yra ir keli jaunieji žalgiriečiai – Donatas Motiejūnas, Vaidas Čepukaitis ir Žygimantas Janavičius. Tokioje stovykloje  jau yra tekę dalyvauti Martynui Andriuškevičiui ir Vilmantui Diliui.

Renginyje buvęs A.Bagatskis sakė, jog būtent lietuviai, kurių iš viso buvo aštuoni, susilaukė didžiausio dėmesio ir komplimentų. Juose NBA specialistai matė didžiausią potencialą ir talentą. Taip pat buvo iškirti krepšininkai iš Prancūzijos, Ispanijos ir Gruzijos. Į „NBA be sienų“ stovyklą suvažiavo žaidėjai iš 27 šalių,  kuriuos atrinko FIBA ir NBA, pagal įvairių valstybių krepšinio federacijų rekomendacijas ir pasiūlymus.NBA žaidėjai ir treneriai  jauniesiems Europos krepšinio talentams  padėjo atskleisti gabumus krepšinio aikštelėje, buvo surengtos pratybos krepšinio pagrindų lavinimui (perdavimai, metimas, kamuolio varymasis, žaidimas vienas prieš vieną), taip pat skatino juos ir Lietuvos jaunimą rinktis sveiką gyvenimo būdą, perspėjo apie AIDS/ŽIV keliamus pavojus. Per keletą metų “Krepšinio be sienų” stovyklos bene svarbiausiu tokio tipo renginiu Europoje, – teigė FIBA Vystymo skyriaus vadybininkas Zoranas Radovičius. – Džiaugiamės, kad šiais metais stovykla pirmą kartą atvyksta į Lietuvą, kur mes vėl matysime ne tik perspektyviausius Europos žaidėjus, bet ir tęsime labdaringą bei visuomeninę veiklą, reklamuodami sveiką gyvenimo būdą ir įspėdami apie ŽIV/AIDS keliamą pavojų”. 

 „Dream team“ estiškai

Tartu „Rock“ klubas sudarė keturias sutartis ir tokiu būdu pradėjo kito sezono komplektaciją.  12  Baltijos krepšinio lygos vietoje likusi Estijos ekipa į komandą prisiviliojo vieną geriausių šalies žaidėjų 31 metų 207 cm ūgio vidurio puolėją Martiną Muurseppą.
1996 metais M.Muurseppas 25 naujokų biržos šaukimu buvo pakviestas Jutos „Jazz“ klubo iš NBA. Už Atlanto estas rungtyniavo beveik tris sezonus ir grįžo į Europą. Senajame žemyne M.Muurseppas žaidė Graikijos ir Rusijos ekipose.
Praėjusį sezoną krepšininkas atstovavo Kazanės „Unics“ klubui. Jis sužaidė 40 Rusijos pirmenybių rungtynių ir vidutiniškai per 21 minutę surinkdavo 8,9 taško.
Taip pat prie komandos prisijungė „Eiffel Towers“ klube rungtyniavęs 35 metų 196 cm ūgio gynėjas Gertas Kullamae, Slupsko „Energa Czrani“ klubo 29 metų 197 cm ūgio puolėjas Tarmo Kikerpillas.
Su Estijos klubu sutartį pratęsė ir praėjusio sezono lyderis 28 metų 193 cm ūgio gynėjas Tanelis Teinas, kuris per vienerias BBL rungtynes pelnydavo 13,2 taško atkovodavo 4,5 kamuolio bei atlikdavo 4,3 rezultatyvaus perdavimo.
2006 – 2007 metų sezoną „Rock“ klubas rungtyniaus ne tik Estijos ir BBL pirmenybėse, tačiau ir išbandys jėgas FIBA-Europos iššūkio taurės turnyre.
Tartu komandos vadovai iškėlė komandai uždavinį pasiekti finalinio ketverto varžybas Baltijos lygos ir FIBA-Europos iššūkio taurės čempionatuose bei laimėti Estijos pirmenybes ir taurės turnyrą.

Kūrybos procesai Europoje

Krepšinio agentūra ProTalent, atstovaujanti atakuojančiam gynėjui Donatui Slaninai, oficialiai pranešė, jog lietuvis pasirašė 2 metų kontraktą su Eurolygoje dalyvausiančia Sopoto „Prokom Trefl“. „Prokom Trefl“ komandoje kitą sezoną žais greičiausiai 3 lietuviai:  Donatas Slanina, Tomas Pačėsas ir Tomas Masiulis. Lenkijos čempionas taip pat pasirašė kontraktą su turku 212 cm ūgio Huseyinu Besoku. 31 metų krepšininkas praėjusį sezoną su Le Mano „Sarthe Basket“ iškovojo Prancūzijos čempiono titulą, o komanda taip pat gavo teisę 3 metus žaisti Eurolygoje.

Ramūnas Šiškauskas jau pasirašė dėl kontraktą su Atėnų „Panathinaikos“. Lietuvis per metus uždirbs virš 1 mln. eurų ir taps brangiausiu „Panathinaikos“ krepšininku.

Iš Tel Avivo „Maccabi“ pasitraukusį vyriausiąjį trenerį Pini Gershoną netruko prisivilioti neseniai su lietuviu Jonu Kazlausku išsiskyręs Pirėjo „Olympiacos“ klubas. Nuo kito sezono Graikijos uostamiesčio ekipai vadovaus dukart Eurolygos čempionas.
P.Gershonas šiuo metu yra vienas tituluočiausių Europos trenerių. Su Tel Avivo komanda jis tapo ULEB Eurolygos čempionu 2004-aisiais ir 2005-aisiais, o 2001 metais laimėjo Suprolygą.
„Esu patenkintas“, – sakė P.Gershonas, pasirašęs su Graikijos klubu vienerių metų kontraktą.
„Olympiacos“ yra galingas klubas ir manęs laukia didelis iššūkis. Po susitikimo su klubo prezidentu įsitikinau, kad komandai yra keliami dideli tikslai. Mūsų nuomonės sutapo. „Olympiacos“ turi laimėti kiekvienas rungtynes. Galiu prižadėti, kad tiek žaidėjai, tiek aš padarysime viską, jog laimėtume. Mūsų kito sezono tikslai: laimėti Graikijos čempionatą bei taurę, patekti į Atėnuose vyksiantį Eurolygos finalo ketvertą. Per šešerius metus su „Maccabi“ laimėjau viską, dabar noriu tai padaryti su Pirėjo komanda“, – ryžtingai dėstė P.Gershonas.

Pirėjo „Olympiacos“ ekipa kitam sezonui jau turi du aukštaūgius. Komanda pasirašė sutartį su geriausiu praėjusio sezono vidurio puolėju tituluojamu 22 metų 210 cm ūgio Giannu Bourousiu bei 31 metų 212 cm ūgio puolėju Ryanu Stacku.Giannis Bourousis su Pirėjo komanda pasirašė keturių sezonų kontraktą pagal schemą 3+1. Jis į Pirėjų atvyksta iš Atėnų AEK komandos.
Sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje žaidžiantis Ryanas Stackas praėjusį sezoną rungtyniavo Salonikų „Aris“ ekipoje.

Graikų čempionas „Panathinaikos“ pranešė, jog pratęsė sutartį su komandos senbuviu Dimitrijumi Papanikolaou. Tai D.Papanikolaou bus jau ketvirtieji metai „Panathinaikos“ gretose.
Graikijos aukščiausioje lygoje D.Papanikolaou debiutavo būdamas vos 15 metų, o šiuo metu yra sužaidęs čempionate jau 14 sezonų. Per visą savo karjerą krepšininkui nėra tekę ragauti legionieriaus duonos.
1997 metais su „Olympiacos“ puolėjui pavyko laimėti Eurolygos turnyrą. Tuo tarpu Graikijos čempionato nugalėtoju D.Papanikolaou su „Olympiacos“ bei „Panathinaikos“ buvo penkis kartus.

Kaip praneša Ispanijos laikraštis „Sport“, Barselonos „Winterthur F.C.B“ klubas reiškia susidomėjimą dviem šalies čempiono Malagos „Unicaja“ klubo krepšininkais Pepe Sanchezu ir Walteriu Herrmannu. 29 metų 192 cm ūgio gynėjo P.Sanchezo kontraktas su „Unicaja“ ekipa baigėsi, o norint pratęsti sutartį Malagos komandai tektų mokėti apie 750 eurų už sezoną, o ši suma Ispanijos čempionams yra per didelė.“Barcelona“ klubas savo gretose taip pat norėtų matyti argentinietį Walterį Herrmanną. „Unicaja“ komanda norėtų išlaikyti 27 metų 202 cm ūgio puolėją, tačiau, pasak krepšininko agento, Malagos klubas siūlo ne itin patrauklų kontraktą ir žaidėjas bandys ieškoti pelningesnės sutarties iš kitos Ispanijos ekipos.

Vitorijos „Tau Ceramica“ ekipa paskelbė, jog netrukus pasirašys 3 metų sutartį su 21 metų 204 cm ūgio sunkiuoju krašto puolėju Mirza Teletovičium.Teigiama, kad tai įvyks, kuomet ispanų komanda sumokės belgų Ostendės „Telindus“  klubui, kuriame krepšininkas žaidė praėjusį sezoną, išpirką.

Maskvos CSKA klubas pasirašė sutartį su 20 metų 200 cm ūgio įžaidėju Antonu Ponkrashovu, kuris, kaip teigia Rusijos krepšinio specialistai, yra vienas talentingiausių šalies jaunuolių.
Praėjusį sezoną krepšininkas rungtyniavo Sankt Peterburgo „Spartak“ klube ir sužaidęs 32 Rusijos pirmenybių mačus vidutiniškai pelnydavo 9,9 taško bei atlikdavo 4,8 rezultatyvaus perdavimo.
„CSKA – tai naujas laiptelis mano karjeroje, – po sutarties pasirašymo sakė A.Ponkrashovas. – Tikiuosi, jog galėsiu padėti geriausiam Europos ir Rusijos klubui.“

Prancūzijos klubas „Pau Orthez“ pasirašė vienerių metų kontraktą su perspektyviu 19 metų 206 cm ūgio Prancūzijos klubas „Pau Orthez“ pasirašė vienerių metų kontraktą su perspektyviu 19 metų 206 cm ūgio vidurio puolėju Ianu Mahinmi.
Krepšininkas atvyksta iš „Le Havre“ klubo, kur vidutiniškai Prancūzijos čempionate pelnydavo 9,7 taško, atkovodavo 5,2 kamuolio ir blokuodavo po 1 metimą. Nepaisant savo amžiaus, jis jau atstovavo nacionalinei šalies rinktinei, o 2005 m. NBA naujokų biržoje pirmajame rate buvo pašauktas San Antonijaus „Spurs“ ekipos.I.Mahinmi 2004 m. Europos čempionate su jaunių (U-18) rinktine iškovojo bronzos medalį.

Šių metų Kroatijos čempionas, Zagrebo „Cibona“ klubas, pradėjo komandos komplektaciją kitam sezonui. Komandos vadovai nusprendė pratęsti sutartis su vyriausiuoju treneriu Draženu Anzulovičiumi, įžaidėju Davoru Kusu bei lengvuoju krašto puolėju amerikiečiu Chrisu Warrenu.
Vyriausiajam „Cibona“ komandos strategui D.Anzulovičiui ateinantis sezonas kroatų ekipoje bus jau ketvirtas. Jis padėjo komandai iškovoti du Kroatijos čempionato nugalėtojų titulus 2004-aisiais bei 2006-aisiais metais.

Vyrai – vokiečius, jaunimas – kroatus

Vokietijoje, Veisenfelso mieste viešinti Lietuvos antroji vyrų krepšinio rinktinė, sudaryta daugiausia iš jaunų žaidėjų, sužaidė dvejas rungtynes su Vokietijos antrąja rinktine. Pirmajame lietuviai didesnių problemų neturėjo ir įveikė varžovus septyniolikos taškų skirtumu. Pagrindinis pergalės kalvis šiame mače buvo žalgirietis Jonas Mačiulis, pelnęs 22 taškus. Tačiau antras kartas buvo gerokai sunkesnis. Nugalėtojui išaiškinti prireikė pratęsimo. Lietuviai pasiekė pergalę rezultatu 112:104  Rezultatyviausias tarp lietuvių  ir vėl buvo, 25 taškus įmetęs, žalgirietis Jonas Mačiulis.Rungtynių atkaklumą ir vokiečių norą laimėti geriausiai atspindi faktas, jog net šeši Lietuvos komandos žaidėjai buvo priversti palikti aikštę dėl surinktų penkių asmeninių pražangų.

Pasirengimą Europos jaunimo (iki 20 metų) vaikinų čempionatui tęsianti Lietuvos rinktinė Klaipėdoje sužaidė trejas draugiškas rungtynes su bendraamžiais iš Kroatijos. Rimo Kurtinaičio treniruojami lietuviai svečius iš Kroatijos nugalėjo visus tris kartus. Pirmąjį mačą Lietuvos rinktinė laimėjo 94:74 (Martynas Pocius 17, žalgirietis Vilmantas Dilys 11), antrajame susitikime lietuviai šventė pergalę 101:77 (žalgiriečiai Andrius Aleksandrovas 21, ir  Povilas Butkevičius 18), o per trečiąjį susitikimą įrodė pranašumą 75:68 (Giedrius Kurtinaitis 18, Martynas Pocius 11).

Preliminarioje Lietuvos jaunimo rinktinės sudėtyje – iš viso net aštuoni buvę arba esami žalgiriečiai. Tai gynėjai Žydrūnas Kelys (2 metams paskolintas „Sakalams“), Mantas Kalnietis, puolėjai Andrius Aleksandrovas, Tautvydas Barštys, Vilmantas Dilys, Povilas Butkevičius, Artūras Milaknis ir Paulius Abramavičius (dabar „Panevėžyje“).

Liepos 14-23 dienomis Turkijoje vyksiančiame Europos jaunimo čempionate Lietuvos rinktinė varžysis D grupėje kartu su Ispanijos, Graikijos ir Bulgarijos rinktinėmis.

O apžvalgą pabaigsiu taip kaip ją ir pradėjau  – su suomišku akcentu, tiksliau, suomiška patarle – „Nauja diena parodys naują kelią“.

Komentarai