„Žalgirio“ kodeksas 0

Naujam „Žalgirio“ sezonui pristatome pirmą kartą užrašytą Kauno klubo kodeksą.

Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo kodeksas (rimtas, neoficialus dokumentas). Kauno „Žalgiris“ patvirtina komandos kodeksą, kuris įsigalioja nuo 2006 metų rugpjūčio 7 dienos.

I SKYRIUS

1. Komanda

Pastaba: komanda suvokiama ne tik kaip krepšininkai, treneriai, o komanda apskritai ir iš esmės – pradedant nuo apsaugos darbuotojo, baigiant komandos vadovu.

1.1 Šis kodeksas reglamentuoja komandos santykius ir taiko šiuos pagrindinius principus:

a) Pagarba, sau ir kiekvienam komandos draugui atskirai.Pagarba – pats svarbiausias šio kodekso principas, turintis dominuoti, kalbant ne tik apie komandą, bet ir apie rungtynes bei komandos gerbėjus. Komandos neįmanoma suburti, jei tarp žmonių joje nėra pagarbos. Pagarba yra tas svertas, kuris pavienių žmonių būrį paverčia komanda.

b) Istorijos tęstinumas. Kauno „Žalgirio“ komanda verčia daugiau nei 60 metų kauptos istorijos puslapius. Šios istorijos tęstinumas, kurį garantuoja komanda, yra privalomas ir neginčijamas.

c) Komandos vardo populiarinimas ir įvaizdžio kūrimas. Tiek komanda, tiek kiekvienas komandos narys atskirai turi būti vientisas kūnas, formuojantis tą vaizdą, kurį kasdien mato komandai ar sporto šakai neabejingi žmonės. „Žalgirio“ vardas įpareigoja komandą ir kiekvieną komandos narį atskirai stengtis daryti viską, jog šis skambėtų nenutildamas, jog jis išliktų toks, koks buvo kuriamas per visus ankstesnius komandos gyvavimo metus. Komanda privalo užtikrinti, kad „Žalgirio“ vardas nebūtų purvinamas.

d) Vienybė, savitarpio supratimas, pakantumas ir draugystė – komanda, tarsi vienas kumštis.Komandą sudaro pavienių žmonių būrys, todėl be jau minėtos tarpusavio pagarbos, jam reikalinga vienybė – todėl kad vienas laike ne karys, todėl kad dvi galvos yra geriau nei viena, o keturios rankos padaro daugiau nei dvi. Svarbiu turi būti pripažintas ir savitarpio supratimas bei pakantumas. Komanda bus produktyvi tik tuomet, kai jos nariai ras bendrą kalbą, nekreipiant dėmesio į tautybę, rasę ar išvaizdą. Draugystė – pats gražiausias ir tobuliausias komandos principas. Šį principą įgyvendinti absoliučiai yra labai sunku, tačiau tai turi tapti komandos siekiamybe.

II SKYRIUS

2. Rungtynės

2.2 Šis kodeksas reglamentuoja rungtynes, jų įgyvendinimą ir jų gyvybiškumo, kuris yra būtinas, pagrindinius principus

a) Kova dėl pergalės. Kova dėl pergalės yra pagrindinis rungtynių gyvybiškumo ir kokybiškumo principas. Tik kova šį renginį padaro išskirtiniu ir nepakartojamu. Komanda privalo kovoti dėl pergalės iki paskutinės sekundės, iki paskutinio prakaito lašo. Kova padarys rungtynes neužmirštamomis. Tai – didžiausias komandos laimėjimas.

b) Pripažinti varžovo pergales. Dažnai klaidingai sakoma, kad reikia išmokti pralaimėti. Komanda turi mokytis laimėti, tai yra pagrindinis sėkmės raktas. Tačiau ji turi gebėti pripažinti varžovo pergales, kad ir kokios skaudžios jos būtų. Tačiau tik tuo atveju, jei pergalė iškovota sąžiningai ir garbingai. Kitu atveju komanda negali pasiduoti, turi stengtis ir daryti viską, jog būtų išaiškintas tikrasis, pelnytas nugalėtojas.

c) Noras tobulėti – kasdienis darbas. Tai yra su kokybe susijęs principas, kurio laikytis yra privalu. Tobulybę pasiekti yra neįmanoma, tačiau siekti jos yra būtina. Kasdienis nuoširdus darbas garantuos tobulėjimą.

d) Pagalba komandos draugui – svarbus ne vienas, svarbūs yra visi.Rungtynės neįvyks, jei kiekvienas komandos narys stengsis tik dėl savęs. Komandoje labai svarbus kiekvienas jos narys, tačiau svarbiausia yra jų visuma. Visuma, kuri gali vienas kitam padėti, patarti ir užstoti. Visuma, dėl kurios ji ir yra vadinama komanda.

III SKYRIUS

3. Komandos gerbėjai, „ fanai“.

Pastaba: turiu omeny ne tuos „vienadienius drugelius“, kurie miršta po pirmojo komandos pralaimėjimo.

3.3 Šis kodeksas reglamentuoja santykius tarp komandos ir jos fanų bei pagrindinius jų principus:

a) Bendradarbiavimas. Komanda fanams – fanai – komandai. Komanda negali gyvuoti be fanų, kaip ir fanas negali egzistuoti be komandos. Dėl šios priežasties yra būtinas šių abiejų pusių bendradarbiavimas ir bendravimas. Komanda turi mylėti savo gerbėją tiek pat, kiek jis myli savo komandą.

b) Ištikimybė komandai. Fanai turi būti ištikimi savo komandai, kitaip jie netenka savo statuso. Meilė komandai negali priklausyti vien tik nuo jos rezultatų, nes tuomet būtų pasirenkami vien tik nugalėtojai. Rezultatai yra laikini, tačiau amžinos vertybės, kurias ta komanda o kartu ir jos fanai puoselėja, amžinas yra komandos vardas, amžina yra istorija, į kurią komandos vardas yra įrašytas.

c) Stiprybė ir galia – šeštas žaidėjas aikštėje. Fanai kiek įmanoma turi būti kartu su komanda. Gerbėjai yra ta jėga, kuri padeda kovoti dėl pergalės.

d) Sugebėjimas džiaugtis. Komandos fanai turi mokėti džiaugtis pergalėmis, nesvarbu kiek išvargta ar kokia lengva ji būtų. Tik išlepę gerbėjai laipsniuoja pergales ir neįvertina tikrosios jos vertės.

e) Konstruktyvi ir pagarbi kritika. Komanda ir jos gerbėjai turi išmokti kritikuoti. Komanda save kritikuoja peržiūrinėdama rungtynių vaizdo įrašus. Fanai turi išmokti pagarbai kritikuoti savo komandą. Lengva pasakyti, kad vienas žaidė blogai, o kitas dar blogiau. Vienas yra toks, o kitas – anoks. Sunkiau – rasti priežastis ir sprendimus, kad tai daugiau nepasikartotų.

„Žalgirio“ kodekso šaltinis yra sveikas protas, visuotinai priimtos vertybės ir meilė šiai komandai.

Atostogų laikas baigiasi

Naujojo sezono Kauno „Žalgirio“ ekipa į pirmąją treniruočių stovyklą planuoja susirinkti jau rugpjūčio 18-19 dieną. Visų pirma žalgiriečiams bus atlikti sveikatos patikrinimai, o atsižvelgiant į jų rezultatus, kiekvienam krepšininkui individualiai bus parenkami fiziniai krūviai. Kiek vėliau prie komandos prisijungs Paulius Jankūnas ir Mantas Kalnietis, dalyvausiantys pasaulio čempionate Japonijoje. Dėl šios priežasties vėluos Brazilijos rinktinės žaidėjas Marcelo Machado bei Europos čempionato atrankinėse varžybose dalyvausiantys suomis Hanno Mottola ir kroatas Marko Popovičius.

Kauno „Žalgirio“ sudėtis:

Gynėjai – Marko Popovičius, Vidas Ginevičius, Mantas Kalnietis, Vytenis Jasikevičius

Puolėjai – Marcelo Machado, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Vaidotas Pečiukas

Centrai – Tanoka Beard, Hanno Mottola, Darius Šilinskis, Vladimiras Štimacas.

Vilmantas Dilys ir Andrius Aleksandrovas bus paskolinti kitoms ekipoms. Žaidėjams ieškomi klubai ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Paskutinis rinktinės mostas

Praėjusią savaitę Lietuvos rinktinė atsisveikino su savo gerbėjais. Vilniuje vykusiame „Federacijų Supertaurės“ draugiškame turnyre mūsiškius matėme paskutinį kartą – paskutinį kartą prieš pasaulio čempionatą. Lietuvos rinktinė kaip ir dera šeimininkams neleido išsivežti “Federacijų Supertaurės“, į kurią pretendavo Rusijos, Izraelio ir Senegalo komandos. Mūsiškiai laimėjo visas trejas turnyro rungtynes, antroje vietoje, gana netikėtai, palikę Izraelio rinktinę, sugebėjusią įveikti rusus, pastarieji liko treti. Paskutinėje vietoje liko senegaliečiai, taip ir nepatyrę pergalės džiaugsmo. Kaip ir dera šeimininkams, lietuviai leido truputį pasidžiaugti ir atvykėliams. Tritaškių konkurso finale A.Macijauską pranoko Rusijos rinktinės žaidėjas Jegoras Vialcevas, finale surinkęs 18 taškų jis aštuoniais aplenkė lietuvį. Po pergalės prieš Rusijos rinktinę treneris Antanas Sireika iš atsisakė prieš paskutiniojo krepšininko. Juo tapo Artūras Jomantas.
Pasibaigus „Federacijų Supertaurės“ turnyrui , Lietuvos nacionalinė komanda dar sudalyvavo draugiškame turnyre Ispanijoje. Madrido mieste lietuviai varžėsi kartu su Argentinos, Ispanijos ir Lenkijos ekipomis. Pirmajame mače vos vienu tašku nusileidę olimpiniams čempionams argentiniečiams, mūsiškiai sutriuškino lenkus ir užėmė trečiąją vietą.

Dvikovoje su Argentina, rezultatyviausiai lietuvių gretose žaidė A.Macijauskas, pelnęs 19 taškų, tačiau suklydęs net 7 kartus.
Mače su Lenkija, mūsiškiai puikiai atakavo iš toli, pataikydami 11 tritaškių iš 21 (52,3 proc.).Rezultatyviausiai mūsiškių gretose žaidė L.Kleiza, surinkęs 20 taškų ir atkovojęs 7 kamuolius. Šio turnyro nugalėtoja tapo Ispanija, kuri dvylikos taškų skirtumu įveikė Argentiną.

Sugrįžęs iš Ispanijos, Antanas Sireika įvardijo paskutinį krepšininką, kuris į Japoniją nevyks. Vieta rinktinėje nebuvo suteikta gynėjui Mindaugui Lukauskiui. Būtent tarp gynėjų pastaruoju metu komandoje vyko didžiausia konkurencija.

Lietuvai pasaulio čempionate atstovaus šis dvyliktukas:

Gynėjai:
Giedrius Gustas
Mantas Kalnietis
Tomas Delininkaitis
Arvydas Macijauskas

Puolėjai:
Linas Kleiza
Paulius Jankūnas
Simas Jasaitis
Darius Songaila
Darjušas Lavrinovičius
Mindaugas Žukauskas

Vidurio puolėjai:
Robertas Javtokas
Kšyštofas Lavrinovičius

Rugpjūčio 10-16 dienomis Lietuvos rinktinės surengs treniruočių stovyklą Pietų Korėjoje, kur sužais kelias draugiškas rungtynes su šios šalies bei Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) rinktinėmis.

Pasaulio čempionate C grupėje kartu su Lietuva rungtyniausiančios Brazilijos ir Australijos rinktinės vienos pirmųjų paskelbė dvyliktukus vyksiančius į planetos pirmenybes. Be aukščiau minėtų trijų komandų C grupėje taip pat kovos Graikija, Turkija ir Kataras.

Brazilijos nacionalinės komandos sudėtis:
Leandro Barbosa (Fynikso „Suns“)
Alexas Garcia (Preto „Ribeirao“)
Welingtonas dos Santosas (Preto „Ribeirao“)
Rafa Huertas (Badalonos „Joventut“)
Andersonas Varejao (Klyvlendo „Cavaliers“)
Guilherme Giovannoni (Bolonijos „VidiVici“)
Marcelo Machado (Kauno „Žalgiris“)
Andre Bambu (Kastelono „Pamesa“)
Murilo Beckeris (Sao Paulo „Franca“)
Tiago Splitteris (Vitorijos „Tau Ceramica“)
Caio Torresas (Madrido „Estudiantes“)
Estevamas Ferreira (Uberlandijos „Unitri“)
Treneris Lula Ferreira

Australijos nacionalinės komandos sudėtis:
Danielis Kickertas („St.Mary“, JAV)
Samas Mackinnonas (Brisbano „Bullets“)
Brutonas Brisbano (Brisbano „Bullets“)
Markas Worthingtonas (Sidnėjaus „Kings“)
Jasonas Smithas (Sidnėjaus „Kings“)
Bradas Newley (Taunsvilio „Crocodiles“)
Davidas Barlowas (Sidnėjaus „Kings“)
Luke Kendallas (Sidnėjaus „Kings“)
Aaronas Bruces („Baylor“, JAV)
Andrew Bogutas (Milvokio „Bucks“)
Wade Helliwellas (Romos „Lottomotica“)
Russellas Hinderis (Sidnėjaus „Kings“)
Treneris Brianas Goorjianas

Ispanų komandos sudėtis:
Juanas Carlosas Navarro (Barselonos „Winterthur FCB“)
Carlosas Cabezas (Malagos „Unicaja“)
Bernardo Rodriguezas (Malagos „Unicaja“)
Jose Manuelis Calderonas (Toronto „Raptors“)
Sergio Rodriguezas (Portlando „Trail Blazers“)
Rudy Fernandezas (Badalonos „Joventut“)
Pau Gasolis (Memfio „Grizzlies“)
Carlosas Jimenezas (Malagos „Unicaja“)
Alexas Mumbru (Badalonos „Joventut“)
Jorge Garbajosa (Toronto „Raptors“)
Felipe Reyesas (Madrido „Real“)
Marcas Gasolis (Žeronos „Akasvayu“)

Kūrybos procesai Europoje 5

Turkija

Stambulo „Efes Pilsen“ komandoje, pagrindinį ekipos įžaidėją, į “Žalgirį” persikėlusį Marko Popovičių, bandys pakeisti amerikietis gynėjas Horace`us Jenkinsas..Turkijos pirmenybių vicečempionas pasirašė su šiuo žaidėju vienerių metų sutartį.
Praėjusį sezona H.Jenkinsas atstovavo Jeruzalės „Hapoel“ komandai ir buvo vienas iš Izraelio klubo lyderių. 19-metis Enginas Bayavu – antrasis krepšininkas, kuris papildė Stambulo „Efes Pilsen“ komandą špraėjusią savaitę. pasipildė jau antru krepšininku.
Praėjusį sezoną jaunasis krepšininkas žaidė Belgrado „Red Star“ jaunimo komandoje, kurioje rungtyniavo pastaruosius trejus metus.

Stambulo „Fenerbahce Ulker“ komanda paskelbė, jog pratęsė sutartis su 5 žaidėjais. Klube lieka Ibrahimas Kutluay, puolėjas Mirsadas Turkčanas ir gynėjas Omeras Onanas. Šie trys krepšininkai praėjusį sezoną žaidė „Ulker“ ekipoje. Rasimas Basakas ir Zeki Gulay, praėjusį sezoną žaidę „Fenerbahce“, taip pat nusprendė likti atsinaujinusiame „Fenerbahce Ulker“ klube.

Italija

Po pasikeitimų Bolonijos „Climamio“ klubo vadovybėje permainos pasiekė ir komandą. Praėjusį pirmadienį Italijos ekipa pasirašė sutartis su trimis naujais krepšininkais. „Climamio“ papildys prancūzas Vasco Evtimovas, ir du amerikiečiai – Prestonas Shumpertas bei Jamesas Thomasas. Netrukus ekipą papildė dar du žaidėjai.

„Climamio“ įžaidėjo poziciją sustiprins gynėjas vokietis Steffenas Hamannas. Bambergo GHP (Vokietija) klubui pastaruosius trejus metus atstovavęs krepšininkas su italų klubu pasirašė dviejų sezonų kontraktą su galimybe pratęsti jį dar metams.Krepšininkas pirmą kartą ragaus legionieriaus duonos.Su „Climamio“ kontraktą oficialiai pasirašė ir Latvijos rinktinės krepšininkas Kristapas Janičenokas.

Debiutui ULEB Eurolygoje besiruošianti Neapolio „Carpisa“ komanda stiprinasi. Klubas susigrąžino seniau jam atstovavusį amerikietį bei pratęsė sutartį su prancūzu.

Po metų pertraukos į italų komandą grįžta gynėjas Jeffas Trepagnieras. Amerikietis praėjusį sezoną rungtyniavo Stambulo „Ulker“ klube. J.Trepagnieras turi ir NBA patirties. Žaidėjui teko išbandyti savo jėgas Klyvlendo „Cavaliers“ ir Denverio „Nuggets“ klubuose.
Praėjusį sezoną Italijos taurę laimėjusi „Caprisa“ taip pat išsaugojo vieną savo lyderių. Komandoje lieka gynėjas Michaelas Morandaisas.

Graikija

Pirėjo „Olympiacos“ neapsiribojo keliais įspūdingais pirkiniais, tarp kurių buvo ir Lietuvos rinktinės gynėjas Arvydas Macijauskas, ir toliau stiprinasi. Graikijos vicečempionų klubas pasirašė vienerių metų kontraktą su NBA patirties turinčiu amerikiečiu Alexu Ackeriu.
Kurį laiką amerikietį privilioti mėgino Tel Avivo „Maccabi“ klubas, tačiau graikams pavyko jam pasiūlyti solidesnę sutartį. Skelbiama, jog Pirėjuje A.Ackeris uždirbs 1 milijoną eurų.

Salonikų „Aris“ klubas paskelbė, jog įsigijo 193 cm ūgio gynėją Alexą Scalesą. 28 metų krepšininkas atvyksta iš Madrido „Real“ ekipos. A.Scalesas taip pat turi ir NBA patirties. Jis yra atstovavęs San Antonijaus „Spurs“, Niudžersio „Nets“ bei Hiustono „Rockets“ komandoms.

Prancūzija

Prancūzijos čempionų ekipa Le Mano „Sarthe Basket“ paskelbė, jog susigrąžino puolėją Sandro Nicevičių. Trisdešimtmetis krepšininkas šiam klubui atstovavo 2002 ir 2003 m.

Praėjusį sezoną krepšininkas žaidė Malagos „Unicaja“ komandoje, tačiau dėl traumų jam metai susiklostė nesėkmingai. Žaidėjas taip pat yra rungtyniavęs Zagrebo „Cibona“, Liublianos „Olimpija“ bei Atėnų AEK ekipose.

Vokietija

Vokietijos čempionų klubas Kelno „Rhein Energie“, besirengdamas debiutuoti Eurolygoje, pasirašė kontraktą su amerikiečiu Marcusu Faisonu.

28 metų krepšininkas į Kelną atvyksta net 6 metus praleidęs Belgijoje, kur pastaruosiu 4 metus žaidė Šarlerua „Spirou“ komandoje. Tačiau beveik visą praėjusį sezoną krepšininkas praleido dėl traumos ir ULEB taurės varžybose spėjo sužaisti vos vienerias rungtynes. Dėl jo netekties ir pačiam klubui tai buvo vienas prasčiausių sezonų.

Komentarai