LKL legionerių klausimas – sveikas protas nugalėjo 0

Vakar Vilniuje įvyko Lietuvos krepšinio lygos valdybos posėdis, kuriame buvo patvirtintas čempionato tvarkaraštis ir sąmata bei dar sykį svarstytas užsieniečių limito ir statuso LKL pirmenybėse klausimas.

LKL valdyba, atsižvelgdama į SEB Baltijos krepšinio lygos sprendimą nuo 2006-07 m. neriboti SEB BBL čempionate užsieniečių skaičiaus, o taip įvertinusi elitinių Italijos, Ispanijos, Graikijos bei Prancūzijos krepšinio lygų patirtį bei galiojančius apribojimus, priėmė sprendimą pakeisti ankstesnę LKL nuostatų formuluotę dėl užsienio žaidėjų registravimo LKL klubuose – teigiama oficialioje LKL internetinėje svetainėje.

Pagal naują formuluotę, 2006-07 m. nacionalinėse pirmenybėse LKL klubai rungtynėms turės registruoti ne mažiau nei 7 žaidėjus – Lietuvos piliečius ir 5 užsieniečius. Pastariesiems nebus taikomi jokie apribojimai dėl pilietybės ar tautybės. Taigi tokiu sprendimu panaikinta bet kokia užsienio žaidėjų diskriminacija, anksčiau patvirtintas išskirtinis latvių ir estų „nelegionieriaus“ statusas, kuris buvo nesuprantamas ir teisiškai ydingas, yra panaikintas.

Šį sprendimą LKL valdybos nariai priėmė vienbalsiai.

Priminsime, jog birželio mėnesį už ankstesnį sprendimą balsavo „Lietuvos rytas“, „Šiauliai“, „Sakalai“, „Neptūnas“, „Panevėžys“, „Sūduva“, „FBC Alytus“, LKL prezidentas Š.Kliokys ir gen. direktorius L.Gilys. Tąkart tik „Žalgiris“ ir „Nevėžys“ griežtai pasisakė prieš užsieniečių diskriminaciją, o „Atletas“ susilaikė (http://www.zalgiris.lt/?id=3&nid=2434).

Vakar posėdyje taip pat dalyvavo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas bei SEB BBL vykdantysis direktorius Mindaugas Balčiūnas, kurie LKL valdybos narius supažindino su LKF taurės rengimo detalėmis ir SEB BBL vystymo vizija.


Pabrėždama Lietuvos indėlį vystant Baltijos regiono krepšinį bei LKL klubų sportinius rezultatus, LKL valdyba taip pat priėmė sprendimą rekomenduoti SEB BBL padidinti Lietuvos atstovų skaičių Baltijos lygos valdyboje iki penkių (šiuo metu Lietuva – 3, Latvija – 2, Estija – 2), o taip pat netaikyti pernelyg griežtų reikalavimų Lietuvos klubų arenoms, su sąlyga, kad LKL klubai ir toliau dės pastangas gerinti sporto bazes. Šiuo klausimu kol kas labai gerai dirba latvių ir estų klubai, kurie atnaujina sporto sales ir gerina savo infrastruktūrą. Reikia tikėtis, kad ir lietuviškų komandų pastangos gerinti sporto bazes nebus tik gražūs žodžiai.

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas pasiūlė dabartinio modelio LKL ir SEB BBL čempionatus rengti bent dvejus metus, o jų pakeitimus ir reorganizaciją svarstyti tik įvertinus šio ir ateinančio sezono rezultatus.

LKL klubams šiemet teks nemažas krūvis. Prie LKL ir SEB BBL rungtynių prisidės ir Lietuvos krepšinio federacijos taurės turnyras, kuriame rungtyniaus po 4 geriausias (pagal 2005-06 m. rezultatus) Regioninės ir Studentų lygų, NKL ir LKL komandas . Šis turnyras nuo spalio 3 d. vyks keliais etapais. LKL ekipos į kovą įsitrauks III-iame etape, lapkričio mėnesį. Keturios stipriausios turnyro komandos dėl LKF taurės susigrums 2007 m. vasario mėn., Klaipėdoje.

lkl.lt, zalgiris.lt

Komentarai