Pradėti nuo pradžių 0

Kauno “Žalgiris” jau šią savaitę pradės pasiruošimą ateinančiam sezonui, kuris kauniečius pasitiks su naujais iššūkiais. Žalgiriečiams keliami tikslai yra aiškūs – susigrąžinti LKL ir BBL čempionų titulus, laimėti Lietuvos krepšinio federacijos taurės turnyrą, o Eurolyoje prasibrauti pro TOP 16 barjerą – kaupti reitingo taškus ateinančiam trejų metų Eurolygos ciklui ir kuo labiau nutolti nuo pagrindinių savo varžovų.

Taigi per šį pasiruošimo etapą “Žalgirio” strategui A.Bagatskiui reikės sustyguoti visiškai naują komandą, taip, kad ji taptų tvirtu lydiniu ir, kuris būtų sunkiai įkandamas bet kuriam varžovui.

Viską reikės pradėti nuo pradžių. Bet gal ir gerai. Pradėti iš naujo yra lengviau nei taisyti kažkieno paliktas klaidas.

“Visi žaidėjai, išskyrus tuos, kurie dalyvauja pasaulio pirmenybėse ir Europos čempionato atrankinėse varžybose,turi susirinkti šios savaitės pabaigoje. Bus patikrinta krepšininkų fizinė būklė ir pagal tai parengtas treniruočių procesas. Pirmi du treniruočių ciklai vyks Lietuvoje, o kai prie ekipos prisijungs M.Kalnietis, M.Machado ir P.Jankūnas, komanda išvyks į draugiškus turnyrus. Prieš tai šiems žaidėjams taip pat bus atliktas fizinis ir psichologinis patikrinimas. Pirmoji žalgiriečių išvyka – į Prancūziją, čia sužaisime du mačus su šalies aukščiausios lygos klubais. Šio turnyro metu prie komandos turėtų prisijungti M.Popovičius ir H.Mottola. Vėliau kelsimės į Ispaniją, kur taip pat mūsų laukia kelios draugiškos rungtynės su ACB lygoje žaidžiančiomis ekipomis. Turime dar keletą pasiūlymų, kuriuos svarstome. Dėl jų apsispręsime, atsižvelgę į krepšininkų pasiruošimą. Net ir pasirengimo metu, dar neprasidėjus sezonui, turime taupyti žaidėjų energiją, neeikvoti jos nepamatuotai ir bergdžiai” – sakė “Žalgirio”vyriausiasis treneris A.Bagatskis.

“Naujoji “Žalgirio” komanda – patyrusių, talentingų ir jaunų bei ambicingų žaidėjų mišinys. Daugelis iš jų – nacionalinuių rinktinių nariai, vadinasi, tikrai labai geri žaidėjai. Dabar svarbiausia iš atskirų asmenybių padaryti vientisą komandą, darnų ansamblį. Tai nebus lengvas darbas, prireiks nemažai laiko.“ – pažymėjo strategas.

Kauno “Žalgirio” gretose matysime du naujus iš dukterinės ekipos atėjusius žaidėjus – V.Jasikevičių ir serbą V.Štimacą. “ Vytenio žaidimą stebėjau, kai jis rungtyniavo antroje “Žalgirio” komandoje ir jis man labai patiko. Gynėjas yra pasitikintis savimi, nebijo imtis iniciatyvos, gali užvesti komandos draugus, yra šaltakraujiškas. V.Štimacas taip pat labai agresyvus, ambicingas krepšininkas, įžūlus gerąja to žodžio prasme ir esu tikras, kad mums tiek šis aukštaūgis, tiek V.Jasikevičius bus labai naudingas, ypač tuomet, kai aikštėje žaidimas pasidarys per daug ramus” – dėstė A.Bagatskis.

“Žalgirio” tikslai? “Tik laimėti. Tačiau yra dar 20-25 pajėgios komandos, kurių tikslai yra tie patys. Kol kas ties šiuo klausimu palikime daugtaškį, šioje stadijoje svarbiausia yra sulipdyti visiškai naują komandą.”

Kauno arena – politikų žaidimų aikštelė

“Sporto rūmus pastatysime po rinkimų” – taip viešai yra pareiškę keli Kauno politikai, taip atvirai deklaravę abejingumą “Žalgiriui, reprezentacinei miesto komandai.

Tik politikų delsimas ir painūs jų žaidimai gerokai apsunkino Prancūzijos kompanijos “Bouygues Batiment International” darbą bei iniciavo žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, apie tai, jog arenos statyba, neva, virsta tik prancūzų pažadais. Tačiau didžiausia kliūtis naujajai arenai – biurokratai.

Iš pradžių net 3-4 mėnesius buvo delsiama pasirašyti po “Bouygues Batiment International parengta projektavimo darbų sutartimi, tačiau tie, kurie šį procesą vilkino, akiplėšiškai sakė, jog patys prancūzai nieko nenuveikė. Vėliau prancūzams buvo “kišamas” architekto A.Miliūno paruoštas projektas. Kauno miesto taryba buvo nusprendusi, jog po projektavimo darbų sutartimi turi būti mero A.Garbaravičiaus parašas,vėliau tie patys politikai grąsino interpeliacija miesto vadovui, jei šio parašas atsiras ant tokio dokumento. Teisininkams radus logišką ir teisingą sprendimą, jog po projektavimo darbų sutartimi gali pasiraštyti savivaldybės administracijos vadovai – jis taip pat neįtiko – buvo įvelta ir prokuratūra.

Buvo skubama surengti viešą spaudos konferenciją, kuri ir turėjo baigtis fiasko – kartu su demonstratyviu architektų išėjimu iš salės, taip norint dar labiau sukompromituoti, sumenkinti Prancūzijos bendrovę ir jos darbą. Kad apie ją būtų neigiamai atsiliepta ir Lietuvos žiniasklaidoje, taip formuojant klaidingą visuomenės nuomonę.

Ir pagaliau tik liepos mėnesį Kauno savivaldybė, pasirašiusi sutartį su “Bouygues Batiment International”, įgalino šią bendrovę imtis realių darbų. Ir kol visi rėkte rėkia, jog naujosios Kauno arenos vizija taip ir liks tiks vizija, kai kurie politikai džiaugiasi tokia suirute ir trina rankas laukdami naujų rinkimų.

“Jamato” – kalnų kelias

Lietuvos rinktinė žengia dar kalnuotu keliu. Tai parodė ir pirmosios draugiškos rungtynės Seule. Mūsiškiai tik dviem taškais palaužė šeimininkę Pietų Korėjos rinktinę. Tačiau šis rezultatas suprantamas – ilga kelionė, aklimatizacija buvo pagrindiniai vangaus lietuvių žaidmo veiksniai. Su tokiu tikslu Lietuvos komanda ir vyko į Seulą, mat visos pasaulio čempionate dalyvaujančios ekipos Japonijoje yra laukiamos tik likus dviem dienoms iki turnyro pradžios. O susigyventi su visiškai skirtingu klimatu, laiku – būtina.

Gal dėl šios priežasties ir dvikova su Jungtinių Amerikos Valstijų krepšininkais klostėsi ne taip, kaip to norėjo anksti rytą atsikėlusi ir televizorių įsijungusi Lietuva. Amerikiečiai dominavo aikštėje ir suspėdavo užgesinti net mažiausią ugnelę, kuri kartas nuo karto įsižiebdavo mūsiškių žaidime. Tik susikrovę 30 taškų pranašumą “Svajonių komandos” vardą bandantys susigrąžinti varžovai atsipalaidavo. Lietuviai suskubo tuo pasinaudoti ir išvengė pralaimėjimo nepadoriu skirtumu. Tačiau stebint Lietuvos rinktinės žaidimą išryškėjo tai, jog mūsų treneriai bandys pasinaudoti tuo žaidimo braižu, kuris buvo sėkmingas Atėnų Olimpinėse žaidynėse. Zoninė gynyba – leisti atakuoti iš toli ir sutelkti visą dėmesį po krepšiu. Amerikiečiams šįkart sekėsi pataikyti iš toli, tačiau neaišku ar nedrebės jiems ranka čempionato metu. Tai bus slaptasis mūsiškių ginklas, kurio A.Sireika dar iki galo neatskleidė.

Per paskutinias dienas iki pasaulio čempionato pradžios dar reikia suspėti suderinti nesutvirtintas žaidimo stygas – daugiau savitarpio supratimo, drąsos aikštėje, o noro laimėti visada yra ir bus. Trečiadienį Lietuvos rinktinė jau bus Japonijoje, o šeštadienį dėl pasaulio taurės pečius surems su pirmuoju grupės varžovu – Turkijos ekipa.

Itališki makaronai

“Ryšininkai” – taip galima pavadinti žaidėjų agentus, su kuriais yra priversti bendauti visi klubai, ypač krepšinio turgaus metu. Pastarieji siekia rasti kuo geresnę darbo vietą krepšininkams, taip sau atseikėdami “kuklius” procentus nuo milijoninės žaidėjų kontrakto sumos. Kartais tokios jų pastangos gali virsti ne produktyviu tarpininkavimu tarp klubo ir žaidėjo, o tik atsainiu dialogu, prieštaraujančiu bet kokioms verslo etiketo taisyklėms.

Toks buvo Lietuvos rinktinės kapitono Mindaugo Žukausko agentas Maurizio Balducci, kurio arogancija bendraujant su Kauno “Žalgiriu” dar praėjusių metų gruodžio mėnesį sužlugdė derybas dėl lietuvio. Tik jo pastangomis Kauno klubo gretose nematysime pastaruosius penkerius metus Sienos “Montepaschi” garbę gynusio puolėjo.

Italas derybų metu užsiprašė logiškai nepaaiškinamos kontrakto sumos, su tokiu antkainiu, kuris, pasirodo, taikomas išskirtinai tik lietuviškiems klubams.

Neseniai M.Žukauskas vienam iš Lietuvos dienraščių duotame interviu patvirtino, jog atsisakė “tik pažadais jį maitinusio” agento paslaugų. O oficialiame Italijos krepšinio lygos internetinėje svetainėje pasirodė pranešimas, jog “Minda” lieka Italijoje, tačiau kitą sezoną rungtyniaus ne Sienos „Montepaschi“ ekipoje, o Pezaro „Scavolini“ gretose. Su šia komanda lietuvos pasirašė dvejų metų sutartį. „Scavolini“ klubas praėjusį sezoną runtyniavo trečioje Italijos lygoje ir tapo čempionu, todėl ateinantį sezoną žais antrojoje pagal pajėgumą lygoje.

Kūrybos procesai Europoje 6

Trevizo „Benetton“ komanda pasirašė sutartį su puolėju Nicku George, kuris pastaruosius keturis sezonus žaidė NCAA pirmenybėse.Anglijoje gimęs krepšininkas į Europą grįžta iš Virginijos „Commonwealth“ universiteto..

Dar vieną naują veidą matysime kitą sezoną ULEB Eurolygoje debiutuosiančiame italų Neapolio „Carpisa“ klube. Komandą papildys vienerių metų kontraktą pasirašęs įžaidėjas Tierre Brownas. Amerikietis pirmąjį kartą atvyksta rungtyniauti į Europą. Paskutinius penkerius metus krepšininkas priklausė NBA ekipoms, tačiau didžiąją laiko dalį praleido dukterinėje lygoje.

ULEB taurės laimėtojas Maskvos „Dinamo“ klubas ir toliau ruošiasi debiutiniam Eurolygos sezonui. Rusai savo gretose išsaugojo puolėją Dmitrijų Domani. Kitas sezonas šiam krepšininkui „Dinamo“ gretose bus jau penktasis. Naujasis žaidėjo ir klubo kontraktas galios dar du metus. Nuo 1993-ųjų rusas keturis metus praleido rungtyniaudamas NCCA, o nuo 1998-ųjų iki 2002-ųjų gynė Maskvos CSKA garbę.

Zagrebo „Cibona“ ekipa rado pamainą praėjusį sezoną pagrindinio įžaidėjo pozicijoje žaidusiam Sconnie Pennui, kuris išvyko į Pirėjo „Olympiacos“ klubą. Naujuoju „Cibona“ komandos įžaidėju tapo amerikietis gynėjas Jamalas McCulloughas. Jamalas „Jerry“ McCulloughas į Kroatiją atvyksta iš Sankt Peterburgo „Dinamo“ komandos.Praėjusį sezoną žaidėjas tapo FIBA Europos taurės turnyro nugalėtoju. Krepšininkas jau ne pirmus metus rungtyniauja Europoje. Prieš Rusiją, jis tris sezonus praleido Italijoje, rungtyniaudamas Milano, Varezės ir Kantu klubuose. Dar anksčiau žaidėjas žaidė Prancūzijoje bei Turkijoje.

Karinis konfliktas Artmuosiuose Rytuose neigiamai veikia krepšinio komandas. Izraelyje – legionerių badas. Daugelis krepšininkų dėl karo su Libanu atsisako vykti žaisti į šią šalį. Ne vienas krepšininio agentas sako, kad ši vasara yra viena sunkiausių per paskutiniuosius 20 metų.Tačiau dar prastesnė situacija silpnesnėse komandose, kurios nežaidžia Eurolygoje. Tokiu atveju, pasak klubų atstovų, krepšininkai reikalauja nežmoniškų pinigų.Per pastaruosius du mėnesius čempionas Tel Avivo „Maccabi“ pasirašė sutartį tik su vienu užsieniečiu Simu Jasaičiu. Jeruzalės „Hapoel“ naujausiu pirkiniu prieš keletą dienų tapo buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Edas Cota. Žiniasklaidos teigimu, įžaidėjas yra pasirengęs pasirašyti dvejų metų 1 mln. JAV dolerių vertės kontraktą.

Ir kai atrodo, kad taikos negali būti be karo, mes viską pradedame iš pradžių – pradedame kurti, o ne griauti.

Komentarai