Lietuviai po atkaklios kovos nusileido Turkijai 0

(www.krepsinis.net) Pirmosiose pasaulio čempionato rungtynėse Lietuvos krepšininkai po atkaklios kovos rezultatu 74:76 nusileido Turkijos rinktinei.

Susitikimą sėkmingiau pradėjo mūsiškiai, kurie po galingo Roberto Javtoko dėjimo pirmavo 5:0, o po Kšyštofo Lavrinovičiaus jau buvo priekyje 7:1. Vis dėlto turkai netrukus atrado savąjį žaidimą ir po kurio laiko persvėrė rezultatą savo naudai – 10:9. Pirmasis ketvirtis baigėsi jiems pirmaujant 19:17. Antrajame kėlinuke nei viena, nei kita komanda nesugebėjo perimti iniciatyvos, o po itin sėkmingai rungtyniavusio Keremo Gonlumo dvitaškio rezultatas tapo lygis – 28:28. Tas pats K.Gonlumas netrukus įkrovė kamuolį į krepšį su D.Lavrinovičiaus pražanga ir, pataikęs baudos metimą, suteikė savo komandai 4 taškų pranašumą – 36:32. Lietuviams jau iki didžiosios pertraukos rezultato išlyginti nepavyko, o paskutinėmis sekundėmis Ersanas Ilyasova dar pataikė tritaškį ir komandos ilsėtis išėjo varžovams esant priekyje 44:40.

Po didžiosios pertraukos turkai dar labiau padidino skirtumą – 50:42, tačiau dėka dviejų iš eilės lietuvių tritaškių (Arvydo Macijausko ir D.Lavrinovičiaus), mūsiškiai sušvelnino deficitą iki 2 taškų, o kiek vėliau Darius Songaila išlygino rezultatą – 52:52. Dar vienas A.Macijausko tritaškis Lietuvos rinktinei suteikė minimalią persvarą – 55:54. Gražus R.Javtoko dėjimas užbaigė trečiąjį kėlinuką, o mūsiškiai po jo buvo priekyje 59:56.

Lemiamoje rungtynių vyko dramatiška kova. Turkai nesiliovė mūsiškių terorizuoti tritaškiais metimais. Po jaunojo E.Ilyasovos tolimo metimo Lietuvos pranašumas ištirpo iki minimalais, o Ibrahimas Kutluay taip pat tritaškiu suteikė savo komandai 4 taškų pranašumą – 67:63. Negana to, E.Kurtoglu padidino atotrūkį iki 6 taškų – 69:63. Tiesa, čia pat lietuviai atsigavo, kadangi D.Songaila ir A.Macijauskas sumetė baudas o po to sekė dar ir pastarojo tritaškis, persveriantis rezultatą – 70:69. Likus daugiau nei minutei rezultatas buvo lygus – 72:72. K.Gonlumas sumetė baudas, o D.Lavrinovičius atsakė dvitaškiu. Likus vos 17 sekundžių, A.Macijauskas padarė esminę klaidą ir buvo priverstas neleistinai stabdyti Enderį Arslaną, kurio ranka nuo baudų metimo linijos nesudrebėjo ir rezultatas tapo 76:74. Mūsiškiams dar buvo laiko surengti paskutinei atakai, tačiau A.Macijauskas buvo visiškai uždengtas, o Giedrius Gustas, gavęs kamuolį iš jo, nesugebėjo pataikyti lemiamo metimo. Turkija šventė pergalę rezultatu 76:74.

Mūsiškių gretose rezultatyviausiai žaidė A.Macijauskas, pelnęs 24 taškus, D.Songaila pridėjo 14 (9 atk. kam.), D.Lavrinovičius – 10 (6 atk. kam.), R.Javtokas – 8, L.Kleiza – 6 (4 atk. kam.), S.Jasaitis – 5, M.Kalnietis – 4 K.Lavrinovičius – 2 (7 atk. kam.), M.Žukauskas – 1.

Nugalėtojams I.Kutluay surinko 16 taškų, K.Gonlumas – 15 (4 atk. kam.), E.Ilyasova – 11, S.Erdoganas – 10, E.Arslanas (4 atk. kam., 4 rez. perd.) ir K.Pekeris – po 9, E.Kurtoglu – 6 (4 atk. kam.).

Po Lietuvos ir Turkijos rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje mūsų ekipos treneris Antanas Sireika dėl pralaimėjimo kaltino save, o turkai džiaugiasi, pagaliau iškovoję pergalę prieš Lietuvą oficialiose varžybose.

„Prisiimu atsakomybę dėl to, kad žaidėjai, kuriais pasitikėjau, nepateisino mano lūkesčių“, – kalbėjo A.Sireika.

Vėliau treneris pasakojo, kad pagal numatytą planą Giedrius Gustas paskutinės atakos metu turėjo perduoti kamuolį po krepšiu, nes komandai reikėjo dvitaškio. „Macijauskui liepiau perduoti kamuolį, tik jei bus visiškai laisvas“, – sakė strategas.

Nepaisant to, treneris liko patenkintas tiek G.Gusto, tiek kito įžaidėjo Manto Kalniečio žaidimu.

Pabaigai A.Sireika pakartojo, kad komanda žaidžia labai energingai, tačiau kartais pritrūksta protingo žaidimo.

Komentarai