Antrosiose rungtynėse – taip pat skaudi nesėkmė 0


(www.krepsinis.net)

Lietuvos rinktinė antrosiose pasaulio čempionato rungtynėse po dar vienos dramatiškos kovos, šįkart po pratęsimo, rezultatu 76:81 nusileido Europos čempionams Graikijos krepšininkams ir patyrė antrąją nesėkmę iš eilės C grupės varžybose.

Rungtynes sėkmingiau pradėjo graikai, kurie išsiveržė į priekį 5:0. Negana to, Robertas Javtokas itin greit prasižengė 3 kartus ir buvo priverstas palikti aikštę. Graikija ir toliau nedideliu skirtumu pirmavo, tačiau po Lino Kleizos dvitaškio rezultatas tapo lygus – 18:18. Graikai po to pelnė 4 taškus be atsako ir pirmasis ketvirtis baigėsi jiems pirmaujant 22:18.

Antrajame kėlinuke itin puikiai žaidė Simas Jasaitis, po kurio antrojo tritaškio deficitas siekė tik 2 taškus – 26:28, o netrukus jis pats dvitaškiu ir persvėrė rezultatą mūsiškių naudai – 29:28. Kiek vėliau S.Jasaitis pataikė trečiąjį savo tolimą metimą ir suteikė lietuviams 6 taškų persvarą – 36:30. Sėkmingai į žaidimą įsijungęs Paulius Jankūnas įkrovė kamuolį iš viršaus ir rezultatas tapo 38:31. Nikos Zisis sumažino buvo sumažinęs skirtumą iki 3 taškų, bet Sofoklis Schortsanitis paskutinę ketvirčio sekundę prasiženkė, kas leido Darjušui Lavrinovičiui baudų metimais sugrąžinti didesnį pranašumą. Komandos ilsėtis išėjo Lietuvai pirmaujant 44:37.

Po didžiosios pertraukos mūsiškiams pavyko įgyti dviženklį pranašumą – 48:38. Vis dėlto čia pat Graikija surengė spurtą 10:0 ir rezultatas tapo lygus – 48:48. Robertas Javtokas, tik pasirodęs aikštėje, gavo penktąją pražangą ir jam mačas buvo baigtas nepelnius nei vieno taško. Lietuvius kamavo itin didelis klaidų skaičius, kas neleido bent kiek didesniu skirtumu pabėgti į priekį. Trečiasis ketvirtis baigėsi mūsiškiams dar turint minimalų pranašumą – 58:57.

Ketvirtajame ketvirtyje abi komandos kovojo apylygiai iki pat jo pabaigos. Likus mažiau nei 2 minutėm, lietuviai buvo nubausti technine pražanga, o Antonis Fotsis sumetė baudas, o po to dar ir pataikė iš toli, suteikdamas savo komandai 4 taškų pranašumą – 69:65. Likus apie 45 sekundėm Arvydas Macijauskas pataikė labai sunkų dvitaškį, išlyginusį rezultatą – 69:69. Paskutinėmis sekundėmis, rezultatui vis dar esant lygiam, Dimitris Diamantidis iš toli atakavo visiškai laisvas, bet jo metimas tikslo nepasiekė ir komandos buvo priverstos žaisti pratęsimą.

Papildomo laiko metu lietuviai nenustojo klysti, kas leido varžovams pirmauti 4 taškais – 76:72. Likus 1 minutei Darius Songaila pataikė dvitaškį, sumažunisį deficitą iki minimumo (76:77). Likus 25 s.ekundėms graikų ataka buvo nesėkminga, bet A.Macijauskas iš super sudėtingos situacijos prametė. Tuomet lietuviai puolė prasiženginėti. Vasilis Spanoulis likus 18 sekundžių sumetė baudas ir rezultatas tapo 79:76 graikų naudai. A.Macijauskas bandė pataikyti dar vieną sunkų metimą, tačiau kamuolys ir vėl skriejo pro šalį. Po to tas pats V.Spanoulis ramiai sumetė baudas. Pralaimėta 76:81.

Rezultatyviausiai mūsiškių gretose žaidė D.Songaila, surinkęs 18 taškų ir atkovojęs 9 kamuolius, L.Kleiza – 14 (5 atk. kam.), S.Jasaitis – 13 (6 atk. kam.), A.Macijauskas – 10 (4 rez. perd., 4 atk. kam.), D.Lavrinovičius – 6 (6 atk. kam.), M.Kalnietis – 5, G.Gustas – 4 (5 atk. kam., 4 rez. perd.), P.Jankūnas – 4 (4 atk. kam.).

Nugalėtojams V.Spanoulis surinko 15, A.Fotsis – 11, M.Kakiouzis – 10, T.Papaloukas ir L.Papadopoulos – po 8 taškus.

Mūsiškiai kovą po krepšiais laimėjo net 49:29, bet suklydo net 25 kartus, graikai – 18. Tritaškių taiklumas: Lietuva – 6/31 (1 proc.), Graikija – 4/17 (24 proc.).

Po Lietuvos ir Graikijos rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje nugalėtojų treneris Panagiotis Yannakis sunkiai slėpė savo džiaugsmą, o Lietuvos ekipos treneris Antanas Sireika sutiko, kad jo komanda pralaimėjo labai svarbias rungtynes.

„Pralaimėjome labai svarbias rungtynes. Sutinku su kolega (P.Yannakiu), kuris teigė, kad šios rungtynės turėjo nemažai įtakos turnyrinei situacijai ir patekimui į kitą etapą. Manau, kad vyrai stengėsi. Kiek spėjome išstudijavome varžovus, nepapuolėme į jų spąstus kaip Kataras. Rodos išsprendėme problemas, bet nesusitvarkėme su savo nervais. Kuo labiau rungtynės artėjo į pabaigą, tuo daugiau klaidų darėme. Dar sugebėjome išlyginti, bet pratęsime buvo daugiau azarto nei šalto proto“, – kalbėjo A.Sireika.

Simas Jasaitis sutiko su trenerio pasakymu bei priminė, kad komanda labai prastai mėtė tritaškius. „Bet neverta nuleisti rankų, dar žaisime trejas rungtynes ir turime jas laimėti, – sakė puolėjas.

Po spaudos konferencijos A.Sireika išsamiau atsakė į žurnalistų klausimus.

– Pralaimėjome, bet ne tais pačiais žaidėjais. Vakar norėjau leisti Simą, kažkiek užlaikiau ant suolo Kalnietį, nors su tokia patirtimi jis atrodė solidžiai. Giedrius nedrąsiai žaidė. Galiu pasakyti, kuo skiriasi praėjusių metų rinktinė nuo šių. Žaidžiant sunkias rungtynes atsirasdavo žmogus, kuris imdavosi iniciatyvos. Negaliu pasakyti, kad neturime tokio žmogaus dabar. Tikėjomės, kad viską padarys Macijauskas, o ką jis padarė jūs matėte. Man tai yra sunkiai paaiškinami dalykai. Reikėjo varytis, atiduoti perdavimą į kraštą, o jam nežinau kas atsitiko.

– Ar kalbėjotės su juo?

– Kalbėjausi, bet kas iš to. Sako, kad padarė kvailystę. Su Argentina draugiškose rungtynėse buvo šešios klaidos, dabar septynios. Pernai su kroatais ir turkai atrodo, kad laimėjome nesunkiai. Bet nepamirškite, kad ten pataikydavo Šiškauskas. Čia dabar reikėjo pataikyti. Buvo Macijauskas laisvas per pratęsimą, bet nepataikė. Nenoriu jo kaltinti, tiesiog sakau, kad yra tokia situacija. Gal jūs galite pasakyti, kuris žaidėjas gali mesti? Buvau labai nusivylęs, kai pasakė, kad nedalyvaus Šiškauskas, nes žinau, ką jis reiškia. Akivaizdu, kad Macijauskas ištroškęs žaisti, jis yra aštrus kaip esame įpratę. Dabar jis tarsi praradęs jausmą, kur reikia varytis, ką daryti.

Robertas? Ką aš jį pagirt galiu? Išėjo, iš eilės pirma antra pražanga. Atrodo, kad jis pirmąkart pamatė Papadopuolą. Kodėl Songailą atstovėjo visas rungtynes? Paulius neblogai išėjo. Bet tie žmonės negali paimti kamuolio ir vadovauti komandai. Galima nepataikyti, bet negalima taip klysti.

C grupės turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai):

1. Turkija 2:0
2. Graikija 2:0
2. Australija 1:1
4. Brazilija 1:1
5. Lietuva 0:2
6. Kataras 0:2.

Komentarai