A.Bagatskis: „Trūko savitarpio supratimo“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ, "Kauno diena"

Pirmąsias Eurolygos rungtynes Kauno komanda išvykoje pralaimėjo Trevizo “Benetton” ekipai

Trūko savitarpio supratimo

– Kodėl komandai nepasisekė Trevize? – “Kauno diena” pasiteiravo “Žalgirio” stratego Ainaro Bagatskio.

– Didžiausia problema, kurią visi matė – nepateisinamos klaidos lygioje vietoje. Dabar bandome aiškintis, kodėl metėme kamuolį į užribį ir atiduodavome jį varžovams į rankas be kovos. Juk žaidė visi patyrę krepšininkai.

Pralaimėjimą lėmė ir daug smulkių priežasčių. Pirmosios rungtynės, dar žaidžiamos išvykoje, sukelia papildomą psichologinę įtampą. Todėl prieš mačą akcentavau, kad reikia žaisti kuo paprasčiau, kad nebūtų kvailų klaidų. Išėjo priešingai.

– Šlubavo ir komandos gynyba, ypač pirmoje mačo pusėje.

– Tikrai negalėčiau pasakyti, kad gynyba buvo gera. Bet tam tikrais momentais gynėmės labai gerai ir varžovai atakuodavo paskutinėmis sekundėmis, tik tuo metu vėl kurioje nors vietoje mūsų gynyba “nesuveikdavo”. “Benetton” padarė 21 klaidą ir jos dažniausiai pasitaikė puolant. Todėl kai kada mūsų gynyba buvo pakankamai
agresyvi, bet kai kada – žemiau bet kokios kritikos. Šįkart trūko ir savitarpio supratimo tarp pirmosios ir antrosios linijos žaidėjų.

Neapsigynė vienas prieš vieną

– Prieš sezoną džiaugėtės, kad žaidėjai gerai ginasi vienas prieš vieną. Tačiau šįkart tuo pasigirti taip pat negalite?

– Taip, neapsigynėme vienas prieš vieną. Kodėl, dar tik bandau išsiaiškinti.

– Ar ne pernelyg ilgai gynėtės aikšte? Juk varžovai puikiai atakavo iš toli.

– Jokiu būdu ne per ilgai. Iš pradžių “Benetton” žaidėjai draskė mūsų asmeninę gynybą. Kai antrojo ketvirčio pradžioje pradėjome gintis aikšte, žaidimas pasikeitė, mes pradėjome vytis varžovus ir jie nieko negalėjo padaryti. Tik vėliau pataikė iš toli paskutinėmis atakos sekundėmis, kai mūsų gynyba nesuveikė iki galo. Tai vienas žaidėjas neapsigynė iki pabaigos, kitą kartą – kitas ir taip varžovai uždirbo mažiausiai 10 taškų. Tai buvo šiurkščios mūsų gynybos klaidos, gynybos sistema čia niekuo dėta.

– Ar “Benetton” puolėjo Spenserio Nelsono žaidimas nebuvo netikėtas?

– Iki šiol jis tiek daug nežaisdavo prie tritaškio linijos. Bet pataikęs kelis metimus per rankas, jis pajuto pasitikėjimą savimi ir sužaidė labai gerai. Kiek esu matęs šio amerikiečio rungtynių, jis taip gerai dar nebuvo žaidęs. Bet žiūriu, kad “Žalgirio” tradicija tęsiasi – leidžiame “iššauti” tam, iš kurio to nelauki. O aš visą laiką akcentuoju – lyderiai, kad ir kaip dengiami, vis tiek savo darbą padarys. Svarbiausia neleisti blykstelėti kitiems. Krepšinis yra daugmaž prognozuojamas sportas. Bet blogai, kai leidžiame žaidimą pajusti neplanuotiems mačo veikėjams. Nelsonas visada būdavo agresyvus po krepšiu, bet pelnydavo po 10-12 taškų ir surinkdavo po penkias pražangas. Šįkart puldamas jis sužaidė puikiai.

Rungtynės specialistų akimis

Mindaugas ARLAUSKAS, buvęs ilgametis “Žalgirio” gynėjas:

– Įspūdis po pirmųjų rungtynių susidarė toks – “Žalgirio” krepšininkai yra gabūs, galintys žaisti, bet jiems trūksta susižaidimo, galbūt tuo iš dalies būtų galima paaiškinti tokią bejėgišką gynybą, kuri ir nulėmė pralaimėjimą. Nebuvo nei komandinės gynybos, nei vienas prieš vieną.

Be to, 25 klaidos – nenormalu Eurolygos komandai. Gerai, kad Popovičius ir Penis pataikė tritaškius, tačiau puolimo norėtųsi įvairiapusiškesnio ir agresyvesnio.

Nedemonstravo savo žaidimo Tanoka Berdas. Hanas Motola iš pradžių gerai įsitraukė į žaidimą, bet vėliau sustojo. Toks jausmas, kad komanda paprasčiausiai neįsibėgėjusi.

Nuo pirmųjų rungtynių nemažai priklauso, bet šiuo atveju dar anksti daryti išvadas. Svarbiausia, kad komandos klaidos yra visiškai aiškios, todėl treniruotėse jas ir reikia akcentuoti. Tai – gynybos problemos ir klaidų skaičius. Gali būti, kad žalgiriečiai nespėjo persiorientuoti nuo LKL ar BBL varžybų į Eurolygą, nes iki šiol sunkių kovų dar nebuvo turėję.

Vaidas JURGILAS, buvęs “Žalgirio” ir “Atleto” krepšininkas:

– Dėl pirmojo “Žalgirio” pralaimėjimo nereikėtų pulti į pesimizmą, nes viskas dar pataisoma. Apskritai komandos puolimas buvo geras, o momentais – netgi gražus, tik pavedė gynyba, nors būtent gynyba turėjo būti stiprioji kauniečių pusė. Akivaizdu, kad žaidėjams, kurių dalis kartu žaidžia pirmąjį sezoną, trūko savitarpio supratimo, todėl jie neapsigynė vienas prieš vieną, kartais be reikalo ėjo padėti komandos draugui. Nepadėjo ir aikštės gynyba.

Dabar svarbiausia “Žalgiriui” pataisyti gynybą ir vengti apmaudžių klaidų, kurios kišo koją Trevize.

Atrodo, kad Kauno komanda šį sezoną gerai pasirinko legionierius, nors H.Motola ir neprilygsta Darjušui Lavrinovičiui, kurio vakar labai trūko. Manau, kitą savaitę Sporto halėje matysime visai kitą “Žalgirio” žaidimą, jeigu tik komanda geriau ginsis.

Komentarai