Kokybiško krepšinio klausimai 0

Praėjusi savaitė nebuvo sėkminga žalgiriečiams. Susumavus pagrindinės ir jaunimo komandų žaistas rungtynes ir jų rezultatus (3 pralaimėjimai ir 1 pergalė), matyti, jog varžovai labiau skriaudė Kauno klubo krepšininkus nei jie varžovus.

 Pirmiausiai pakalbėkime apie pagrindinę „Žalgirio“ ekipą. Ketvirtadienį kauniečiai Italijoje sužaidė pirmąsias šio sezono Eurolygos rungtynes su Trevizo „Benetton“ klubu.

Daugiausiai kritikos po šio, pralaimėjimu pasibaigusio mačo, susilaukė žalgiriečių gynyba, kuri buvo pastebimai skylėta. „Žalgirio“ treneris Ainaras Bagatskis taip pat pažymėjo, jog krepšininkai darė nepateisinamas klaidas lygioje vietoje – kamuolį metė į užribį ar atiduodavo jį varžovams į rankas. Iš viso svečiai padarė  25 klaidas, nors šioje statistinėje kategorijoje neblizgėjo ir italai, suklydo 21 kartą. Vis dėlto, šeimininkų klaidų pergalei pasiekti nebuvo per daug.

Strategas dar pažymėjo, jog žaidėjai neapsigynė vienas prieš vieną ir dėl šios priežasties italai užsidirbo daug taškų.

Žalgiriečiai tame mače sumetė 82 taškus, vadinasi, su puolimu lyg ir viskas yra gerai.

Krepšininkams, matyt, dar trūksta savitarpio supratimo, gal todėl ir Kauno klubo gynyba šlubavo. Ne taip jau retai buvo galima pastebėti, jog  per rungtynes su Trevizo ekipa,  „Žalgirio“ krepšininkai dažnai skubėdavo pagelbėti vienas kitam gynyboje ir taip palikdavo „Benetton“ žaidėją laisvą.  Štai tokiu būdu Palaverde arenoje visą puolimo arsenalą galėjo pademonstruoti Spenceris Nelsonas. Amerikietis pataikė net šešis tolimus metumus iš septynių, atkovojo šešis kamuolius ir atliko tris rezultatyvius perdavimus, o oš viso pelnė 26 taškus ir pateko į naudingiausių Eurolygos pirmojo turo žaidėjų penketą.

Iš Italijos „Žalgirio“ krepšininkai vyko tiesiai į Estiją, kur šeštadienį sužaidė BBL čempionato rungtynes su šalies čempionais Talino „Kalev“ krepšininkais. Nors vietinius herojus žalgiriečiai nugalėjo 12 taškų skirtumu, tačiau atrodė, jog tų negražių Eurolygos rungtynių šešėlis Kauno klubo krepšininkus persekiojo ir Estijoje. Slogų žaidimą svečiai demonstravo pirmąsias dvidešimt minučių, po kurių jie atsilikinėjo 12 taškų skirtumu, tačiau per šešias trečiojo ketvirčio minutes spurtavę 17:2,  žalgiriečiai susikaupė ir pamiršę kelionių nuovargį, nugalėjo varžovus.  Nors žalgiriečius į pergalę vedė sėkmingas dviejų aukštaūgių T.Beardo ir H.Mottolos žaidimas, pastarieji buvo rezultatyviausi, pelnę po 19 taškų, tačiau kauniečiai pralaimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių (30 – 34) ir prasčiau metė tritaškius, tačiau kauniečiai buvo taiklesni, mesdami dvitaškius, darė mažiau klaidų, perėmė net 12 kamuolių, keturis iš jų – Jonas Mačiulis.

Beje, sekmadienį grįžę į Kauną „Žalgirio“ krepšininkai dar turėjo ir treniruotę.

Pergalės visuomet duoda gerą tonusą komandai, todėl manau, jog Kauno klubo treneriai išspręs visus klausimus ir ateinančioje Eurolygos dvikovoje su Neapolio „Eldo Basket“ krepšininkais, matysime kokybiškesnį krepšinį.  

“Žalgirio” jaunimas praėjusią savaitę taip pat nedžiugino savo žaidimu. Po 8 paeiliui šiame NKL sezone iškovotų pergalių kauniečiams ketvirtadienį koją pakišo namie žaidę Prienų „Rūdupio“ krepšininkai. Lemiamą persvarą „Rūdupis“ įgijo trečiajame kėlinyje. Abi komandos demonstravo gero lygio krepšinį, tačiau kauniečiams sunkiai sekėsi gintis nuo aikštės šeimininkų atakų, dažnos pražangos ir kaip bausmė už klaidas – taiklūs „Rūdupio“ baudos metimai (iš 36 mestų baudų tikslą pasiekė 31). Tuo tarpu svečiai metė tik 18 baudų ir pataikė 13.

Dar didesnį antausį jaunieji žalgiriečiai gavo namuose nuo Anykščių „Puntuko – Jarimpekso“ krepšininkų, kurie sutriuškino šeimininkus rezultatu 66:90. Pasakymas, jog namie ir “savos sienos padeda”, tose rungtynėse negaliojo – Kauno klubui tiesiog fatališkai nekrito ir atsilaikę pirmąsias dvidešimt minučių, žalgiriečiai per likusį laiką nebesustabdė svečių šturmo.  Patyrę dvi nesėkmes iš eilės, kauniečiai prarado NKL lyderių poziciją.

„Susidarė toks įspūdis, jog po traumos sugrįžus Povilui Butkevičiui, visi kiti krepšininkai pagalvojo, jog jiem nebereiks aikštėje nieko daryt. Jis susirinks visus kamuolius, pelnys visus taškus. Donatas Motiejūnas pasitraukė į šešėlį ir neberodo iniciatyvos, kokią jis demonstravo ankstesnėse rungtynėse. Abiejuose paskutiniuose mačuose neatsirado žaidėjų, kurie galėtų pagelbėti lyderiams, kuriems nesisekė. Tarkim, paskutinėje dvikovoje  nesisekė pataikyti, tačiau apsiginti žalgiriečiai privalėjo, gynybai blogos dienos negali būti. Tokias pastabas išsakiau saviškiams. Dabar svarbiausia, kad krepšininkai padarytų išvadas ir nekartotų tų pačių klaidų. Sezonas ilgas, todėl šie pralaimėjimai dar ne tragedija. „ – optimistiškai kalbėjo Kauno klubo vyriausiasis treneris Rimvydas Samulėnas.

 Dar  norisi išsamiau pašnekėti apie taip ilgi lauktą Eurolygą, kuri prasidėjo rungtynėmis Badalonoje antradienį ir nuo šiol džiugins mus kiekvieną savaitės trečiadienį ir ketvirtadienį.

Eurolyga startavo ne tik intriguojančiomis dvikovomis, bet ir naujove – ja tapo naujo dizaino žalvarinė “V” formos taurė, kuri pakeis ankstesnį  trofėjų, liksiantį Maskvos CSKA muziejuje.

Kad iškovoti naująją taurę niekam nebus taip lengva, parodė jau  minėtas pirmasis mačas. 75-ąsias klubo įkūrimo metines švenčiantis Badalonos „Joventut“ namie tik po atkaklios turėjo pripažinti Atėnų „Panathinaikos“, kuri yra laikoma pagrindine favorite laimėti Eurolygą, pranašumą.

Antro kėlinio pabaigoje „Panathinaikos“ turėjo 24 taškų deficitą, tačiau griežtas ir reiklus graikų komandos vyriausiojo trenerio Želko Obradovičiaus žodis bei du tritaškiai prieš pat ilgąją pertrauką  kardinaliai pakeitė dvikovos eigą ir antroje dvikovos dalyje Atėnų komanda palaužė savo varžovus.

Naujajame Eurolygos sezone jau užfiksuota ir pirmoji staigmena – Prancūzijos Le Man Sarthe klubas, praėjusią savaitę sužaidęs debiutines rungtynes prestižiškiausiame Senojo žemyno turnyre pasiekė 11 taškų pergalę prieš Eurolygos senbuvę Bolonijos „Climamio“ komandą.

Norą kovoti tik dėl aukščiausių apdovanojimų puikiai parodė Pirėjo „Olympiacios“ komanda, kuri 19 taškų skirtumu sutraiškė praėjusio sezono finalininkę, traumų nukamuotą Vitorijos „Tau Ceramica“ ekipą.

Lietuviškasis Sopoto „Prokom Trefl“ klubas nemažai nervų sugadino be dviejų pagrindinių žaidėjų Antonio Granger ir Nikola Prkačin turėjusiems rungtyniauti Stambulo „Efes Pilsen“ krepšininkams. Vis dėlto namuose žaidę turkai keturiais taškais palaužė Lenkijos klubą, šiemet puoselėjantį dideles ambicijas.

Eurolygoje debiutuojantys ULEB taurės laimėtojai Maskvos „Dynamo“ tik per  40 minučių trukusios lygios kovos, sunkiau nei buvo galima prognozuoti, įveikė kitus Eurolygos naujokus iš Vokietijos – Kiolno „Rhein Energie“ krepšininkus. Po mačo vokiečių komandos treneris serbas  Saša Obradovičius sakė, jog jam buvo garbė žaisti su Dušano Ivkovičiaus, kurį Obradovičius vadina savo mokytoju, vadovaujama komanda.

.Romos „Lottomatica“ namie po trejų metų pertraukos savo sugrįžimą į Eurolygą pažymėjo pergale prieš Belgrado „Partizan“ ekipą, tačiau italams ji nebuvo lengva. Dejano Bodirogos vedamos komandos sėkmės raktas buvo gera gynyba.

 Praėjusio sezono Eurolygos finalininkė „Maccabi“ savų žiūrovų akivaizdoje tik pro pratęsimo nugalėjo Malagos „Unicaja“ krepšininkus.  Šio mačo žvaigždėmis tapo Tel Avivo klubo naujokas amerikietis Wilie Bynumas, pelnęs 29 taškus ir ekipos senbuvis Nikola Vujčičius, pridėjęs dvigubą dublį – 14 taškų ir 10 atkovotų kamuolių.

Būsimų „Žalgirio“ varžovų Neapolio „Eldo Basket“ ir Maskvos „CSKA“ dvikovoje pranašesni buvo rusai. Atrodo, kad raudonarmiečiai, išlaikę beveik nepakitusią komandos sudėtį ir turėdami krepšinio profesoriumi pravardžiuojamą trenerį Etore Mesiną, pasiruošę pakartoti praėjusių metų šlovės kelią.  

Kitų „Žalgirio“ varžovų Salonikų „Aris TT Bank“ ir „Fenerbahce“ akistata baigėsi pirmųjų naudai. Buvęs žalgirietis Simonas Serapinas žaidė tik tris minutes ir „Aris“ komandai  pelnė keturis taškus. Pasak „Fenerbahce“  lyderio Ibrahimo Kutluay, turkų ekipą paskandino klaidos.

 Barselonos klubui pirmosios Eurolygos rungtynės taip pat klostėsi sunkiai. Katalonai tik po atkaklios kovos palaužė Pau Ortezo „Elan Bernais“ krepšininkus. Po trisdešimties minučių, prancūzai dar pirmavo trim taškais, tačiau Ispanijos klubas staigmenos sukurti neleido. Tačiau vargu ar tokia pergale yra patenkintas „Barcos“ treneris Duško Ivanovičius.

Zagrebo „Cibona“ namuose nepagailėjo Liublijanos „Olimpija“ klubo. Slovėnai laikėsi tik dvidešimt minučių. Liubliajnos „Olimpija“ klubo vyriausiasis treneris Tomo Mahoričius paskelbė apie savo atsistatydinimą. Nors spaudoje pasirodė žinių, jog strategas paliko klubą dėl prastų rezultatų, tačiau pagrindine pasitraukimo priežastimi T.Mahoričius nurodė finansines klubo problemas. Treneriui bei komandos žaidėjams jau kuris laikas nemokami atlyginimai. Liublijanos klube žaidžiantis S.Kuzminskas sakė, kad yra viskuo patenkintas.

Apžvalgos pabaigoje dar nusikelkime į Ispaniją ir Italiją ir pažvelkime, kaip šalių čempionatuose sekasi Neapolio “Eldo Basket” ir Barselonos “Barcelona” komandoms, būtent su jomis “Žalgiris” sužais artimiausias dvejas Eurolygos rungtynes.

Ir toliau ACB lygoje nė karto nesuklupę žengia Madrido “Real” krepšininkai, jie po 6 turų savo sąskaitoje turi visas šešias pergales. 6 pergales turi iškovojusi ir „Tau Ceramica“, bet dėl prastesnio įmestų ir praleistų taškų santykio, ji lygoje antra. Tuo tarpu iki šeštojo turo lyderiais buvusi Žeronos „Akasvayu“ komanda su Dainiumi Šalenga nukrito į trečiąją vietą, patyrusi pirmąjį pralaimėjimą šiais metais, išvykoje 94-67 ji pripažino  vis labiau įsibėgėjančių Barselonos krepšininkų pranašumą. Žalgirio varžovai Eurolygoje, Ispanijoje kol kas lygoje užima 6 vietą turėdami tris pergales ir tris pralaimėjimus. Rezultatyviausiai Barselonos komandoje po šeštojo turo ir toliau rungtyniauja klubo lyderis J. C. Navaro, surenkantis po 13,6 taško ir atliekantis po 3 rezultatyvius perdavimus. Klubo senbuviui puikiai talkina ir naujausias šio sezono Barselonos pirkinys

Jaka Lakovičius vidutiniškai įmetantis šiek tiek daugiau nei po12 taškų ir atliekantis po 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

Na o šios savaitės Žalgirio varžovai iš Apeninų pusiasalio Neapolio „Eldo Basket“ komandą prieš ketvirtadienio rungtynes iškovojo 3 pergalę Seria A varžybose prieš lygos autsaiderius  „Air Avellino“ ekipą (87-80).Po penkių turų Neapoliečiai su trimis pergalėmis ir dviem pralaimėjimais užima 6 vietą. Rezultatyviausiai jų gretose rungtyniauja Tierre Brown. 1,88 centimetrų įžaidėjas vidutiniškai per rungtynes pelno po beveik septyniolika taškų ir dar atlieka po kiek daugiau nei tris rezultatyvius perdavimus, prie amerikiečio ne ką mažiau prisideda ir  prancūzas Michel Morandais pelnantis po 13,6 taško ir atkovojantis po 5 kamuolius.

Italijos čempionate pirmauja Bolonijos “Virtus”, iškovojusi visas penkias pergales. 

 

 

 

Komentarai