Laikas keistis 0

Kauno „Žalgiris“ naująją savaitę pasitinka be vyriausiojo trenerio Ainaro Bagatskio. Strategas pasitraukė iš pareigų po pralaimėjimo šeštadienį Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandai. „Rezultatas toks, koks yra, ir daugiau nematau galimybių dirbti „Žalgirio“ treneriu, todėl turiu pasitraukti. Neieškau jokių priežasčių, tiesiog visą atsakomybę prisiimu sau. Dabar turiu perduoti turimą informaciją kitam treneriui. Aš nesugebėjau suburti komandos iš tų žmonių, kuriuos pakviečiau. Trenerio keitimas – vienintelis logiškas žingsnis. Naujas žmogus atneš naujų vėjų. Gal tai padės komandai.“

Sunku pasakyti, ko A.Bagatskiui trūko labiausiai – ar patirties, ar autoriteto krepšininkų akyse, tačiau aišku viena, entuziazmo, pergalių troškimo, meilės „Žalgiriui“ buvo daug. To neužteko.

Ainaras Bagatskis kartu su „Žalgiriu“ iškovojo 10 pergalių BBL čempionate, LKL pirmenybėse patyrė vienintelį pralaimėjimą, tačiau principiniam varžovui Vilniaus „Lietuvos rytui“, o Eurolygoje iškovojo vienintelę pergalę („Eldo Basket“) per šešerias sužaistas rungtynes. Jei trumpai prisiminus paskutiniąją Eurolygos dvikovą, mače su Salonikų „Aris TT Bank“ kauniečius parklupdė ne tik skylėta gynyba, bet ir klaidos. „Žalgiris“ suklydo 20 kartų, kai tuo tarpu varžovai leido sau tai padaryti tik 9 sykius. Tai buvo jau ketvirtoji žalgiriečių nesėkmė iš eilės ir penktoji iš viso. C grupėje „Žalgiris“ dėl geresnio įmestų/praleistų taškų santykio lenkia tik Neapolio „Eldo Basket“ krepšininkus ir yra septintas.

Artimiausiu metu, be abejo, sužinosime, kad taps naujuoju „Žalgirio“ treneriu, kuris pabandys sugrąžinti kauniečius į pergalių kelią. Šiuo metu yra numatyti keli kandidatai, tarp kurių – ir užsieniečiai, ir specialistai iš Lietuvos.

O kol kas, laikinai, ekipai vadovaus Rimantas Grigas. Dar viena gana svarbi žinia iš „Žalgirio“ stovyklos mus pasiekė dar penktadienį.

Kauno "Žalgiris" pratęsė sutartį su 26 metų krepšininku iš Naujosios Zelandijos Kirk Penney. Atakuojantis gynėjas šį sezoną sužaidė 6 Eurolygos mačus ir vidutiniškai per 22 minutes surinkdavo 8,7 taško, atkovodavo 2,7 kamuolio bei atlikdavo 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

Kai nesiseka vieniems, tai gerai nors tiek, kad sekasi kitiems. Tačiau netgi jiems sekasi tik iš dalies. Ir tuoj paaiškinsiu kodėl. „Žalgirio“ jaunimas praėjusią savaitę sužaidė dvejas Nacionalinės krepšinio lygos varžybas ir vieną kartą nugalėjo varžovus, tačiau antrąjį – apmaudžiai pralaimėjo.

Ketvirtadienį kauniečiai, vedami Artūro Milaknio (18 taškų, 6/10 tritaškiai)ir Donato Motiejūno(18 taškų, 14 kamuolių) išvykoje šventė pergalę prieš Pakruojo „Merestos“ komandą. Tačiau namuose po pratęsimo paleido pergalę iš rankų mače su Klaipėdos „Nafta – Uni – Lavitė“ krepšininkais. P šios pergalės uostamiesčio klubas tapo vienvaldis NKL čempionato lyderis.

Po šeštojo turo Eurolygos rungtynių, absoliučių turnyro lyderiu liko Atėnų „Panathinaikos“. Svečiuose žaidę graikai Belgrado „Partizan“ krepšininkus palaužė paskutiniame ketvirtyje ir iškovojo šeštąją pergalę iš eilės. „Panathinaikos“ į priekį vedė puikią sportinę formą demonstruojantis amerikietis Machaelis Batiste, kuris savo ekipai pelnė 15 taškų ir atkovojo 11 kamuolių. Atėnų klube žaidžiančių lietuvių indėlis vėl buvo nepastebimas. Dėl traumos rungtyniauti negali Ramūnas Šiškauskas, o Robertas Javtokas aikštėje pralaido tik kiek daugiau nei dvi minutes, per kurias spėjo pelnyti du taškus.

Aboliučiais Eurolygos lyderiais „Panathinaikos“ tapo ir dėl to, jog iki tol dar nei karto nesuklupusi Barselonos „Winterthur FCB“ komanda buvo praėjusią savaitę buvo priversta pripažinti namuose žaidusių Maskvos CSKA krepšininkų pranašumą. Ispanai šeimininkams turėjo kontrargumentų iki paskutinio ketvirčio, tačiau per likusį laiką maskviečiai uždusino katalonus gynybos gniaužtuose ir šventė dar vieną pergalę. CSKA padarė tai, ko dar ne vienai komandai nepavyko padaryti – pristabdė Barselonos klubo „La Bomba“ J.C.Navarro. Snaiperis pelnė 12 taškų ir buvo antras pagal rezultatyvumą komandoje po italo Gianluca Basile (14). Už gerą gynybą prieš J.C. Navarro savo krepšininkus gyrė ir pats CSKA vyriausiasis treneris Etore Messina.

Bolonijos „Climamio“ komanda pakilo iš Eurolygos dugno – italai išvykoje dviem taškais nugalėjo Stambulo „Efes Pilsen“ komandą, nors po trečiojo kėlinuko atsilikinėjo vienuolika taškų, ir pagaliau iškovojo pirmąją pergalę.

Po sėkmingos dvikovos tėvynėje Italijos klubo vyriausiasis treneris Erginas Atamanas sakė, jog tai ypatingai vertinga pergalė ir vargu ar jis suklydo. Ekipa, sugebėjusi atsitiesti po penkių pralaimėjimų iš eilės, parodė tvirtą charakterį ir, veikiausiai, atidarė vartus į tolimesnę sėkmę.

Vitorijos „Tau Ceramica“ išvykoje turėjo vargo su Sopoto „Prokom Trefl“ komanda. Lietuvio Donato Slaninos (17 taškų, 5 atk.kam.) vedamas lenkų klubas trečiajame ketvirtyje atsilikėjo dviženkle taškų persvara (52:62), tačiau per paskutines dešimt minučių sugebėjo sugrąžinti mačo intrigą. Baskai išsigelbėjo argentiniečio Luiso Scola (10 atk.kam.) ir turko Serkano Erdogano pastangomis. Jie ir buvo rezultatyviausi „Tau Ceramicos“ gretose, pelnę atitinkamai po 15 ir 17 taškų.

Eurolygos debiutantų dvikovoje tarp šeimininkų Kelno „Rhein Energy“ ir Le Mano „Sarthe“ krepšininkų, triumfavo svečiuose rungtyniavę prancūzai. Pastarieji dar iki didžiosios pertraukos perėmė iniciatyvą į savo rankas ir ją išlaikė iki pat finalinė sirenos.

Vienas pagrindinių „Sarthe“ komandos pergalių kalvių buvo po traumos sugrįžęs ekipos lyderis Nebojsa Bogavacas. Nors jis nebuvo rezultatyviausias komandoje (14 taškų), tačiau serbo indėlis sėkmingai baigčiai neabejotinas. Jau vien dėlto, kad prancūzų puolimas tapo įvairiapusiškesnis ir pavojingesnis.

ULEB taurės čempionai Pirėjo mieste trylikos taškų skirtumu pralaimėjo vietiniams herojams „Olympiacos“ krepšininkams. Mums ši pergalė buvo labai reikalinga – po dvikovos sakė Pinhi Gershonas. Komandai reikėjo atsitiesti po dviejų pralaimėjimų iš eilės – Eurolygoje prieš Stambulo „Efes Pilsen“ ir Graikijos lygoje – Salonikų „Aris TT Bank“. Esame jauna ekipa ir dar turime ką įrodyti – pripažino „Dynamo“ strategas Dušanas Ivkovičius, kuris nebuvo labai nusiminęs po nesėkmės. Banguotai žaidžiantys maksvieičia užima trečiąją poziciją A grupėje, todėl per daug nerimauti Ivkovičiui dar nėra ir reikalo.

Antrąjį pralaimėjimą patyrė Zagrebo „Cibona“ krepšininkai, kurie dešimties taškų skirtumu nusileido Badalonos „Joventut“ komandai. Pastarieji dabar užima penktąją poziciją B grupėje, tokioje pat vietoje katalonai rikiuojasi ir ACB čempionate. „Mes žaidžiame gerame lygyje, tačiau dar netokiame, kokiame norėčiau matyti savo komandą“ – po pergalės sakė „Joventut“ klubo vyriausiasis treneris Aito Reneses.

Kauno „Žalgirio“ kaimynų C grupės turnyrinėje pozicijoje dvikovoje tarp Neapolio „Eldo Basket“ ir Stambulo „Fenerbahce – Ulker“ stipresni buvo turkai. Tačiau savo pranašumą svečiai įrodė tik per pridėtą laiką, nes po keturiasdešimties minučių mačo rezultatas buvo lygus – 67:67.

„Fenerbahce – Ulker“ komandą į pergalę vedė latvis Kasparas Kambala ir veteranas Ibrahimas Kutluay, pelnę attinkamai 29 ir 21 tašką.

Ispanijos čempionai Malagos “Unicaja” krepšininkai išvykoje nugalėjo Romos “Lottomatica” krepšininkus. Ir vis svarbesnį vaidmenį andalūzams vaidina, galima sakyti, iš NBA susigrąžintas aukštaūgis Danielis Santiago. Jeigu penktojo turo rungtynėse puertorikietį (19 taškų) sunkiai sekėsi stabdyti “Panathinaikos” centrams, tai Romos klubo puolėjams Santiago taip pat buvo didelė problema. Pastarasis pelnė 14 taškų, atkovojo devynis kamuolius ir buvo antras pagal rezultatyvumą bei naudingumą krepšininkas „Unicaja“ ekipoje.

Trigubas kroato Nikola Vujčičiaus dublis ( 27 taškai, 10 atk.kam., 10 rez.perd.) rungtynėse su Liublijanos „Olimpija“ padėjo Tel Avivo „Maccabi“ triumfuoti daugiau nei dešimties tūkstančių savų žiūrovų akivaizdoje. Izraelio komanda sutriuškino finansinių sunkumų kamuojamą Slovėnijos komandą 23 taškų skirtumu ir per keturiasdešimt minučių įmetė net 110 taškų. Lietuvis Simas Jasaitis prie pergalės pridėjo 12 taškų, o Saulius Kuzminskas negali padėti „Olimpijai“ dėl galvos traumos.

Antrą trigubą dublį per karjerą Eurolygoje atlikęs Tel Avivo „Maccabi“ vidurio puolėjas Nikola Vujčičius tapo naudingiausiu šeštosios Eurolygos savaitės žaidėju.

Trevizo „Benetton“ krepšininkai išvykoje įtikinamai (13 taškų skirtumu) nugalėjo Po Ortezo „Elan Bernais“ komandą iš Prancūzijos. Daugiausiai prie italų pergalės prisidėjo Marco Mordente, pelnęs 21 tašką ir atkovojęs penkis kamuolius. Tačiau Trevizo klubo treneris Davidas Blattas sakė, jog labiausiai didžiuojasi Marcusu Goree, kuris tame mače rungtyniavo su fizinėmis problemomis. „Tai yra puikus komandinės dvasios pavyzdys“, – pridūrė strategas.

Na, ir pabaigai informacija besidominties krepšiniu, kuris žaidžiamas iš už Atlanto. O nesidomėti tikrai negalime, nes ten dalyvauja ir krepšininkai iš Lietuvos. Tačiau šįkart apie juos nekalbėsim.

Pasibaigus lapkričio mėnesiui Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) buvo išrinkti geriausiai paskutinį rudens mėnesį pasirodę žaidėjai, žaidėjai-naujokai bei strategai. Tradiciškai atskirai buvo renkami kiekvienos konferencijos (Rytų bei Vakarų) geriausi krepšininkai ir strategai.

Geriausiais mėnesio žaidėjais pripažinti:

Rytai: Dwightas Howardas (Orlando "Magic"): 17,1 taško (57,6 procentų pataikymas), 13,6 atkovotų kamuolių. Aukštaūgis per mėnesį atliko 11 "dvigubų dublių".

Vakarai: Yao Mingas (Hiustono "Rockets"): 25,7 taško (54,4 procentų pataikymas), 10,1 atkovotų kamuolių. Jau 11 iš eilės rungtynėse aukštaūgis iš Kinijos pelno virš 20 taškų per rungtynes.

Geriausiais mėnesio naujokais pripažinti:

Rytai: Adamas Morrisonas (Šarlotės "Bobcats"): 15,3 taško per rungtynes – geriausias rezultatas tarp naujokų. 37,5 proc. pataikymas iš žaidimo – antras rezultatas tarp naujokų. Krepšininkas šešis iš eilės kartus rinkdavo 20 ir daugiau taškų, du kartus – 27.

Vakarai: Rudy Gay (Memfio "Grizzlies"): 8,7 taško – geriausias rezultatas tarp savo konferencijos naujokų. 4,7 atkovoto kamuolio – trečia vieta konferencijoje. Krepšininkas per rungtynes su Dalaso klubu surinko rekordinius sau 23 taškus.

Geriausi mėnesio strategai:

Rytai: Brianas Hillas (Orlando "Magic"). Paskutinėse 10 rungtynėse klubas šventė 9 pergales.

Vakarai: Jerry Sloanas (Jutos "Jazz"). Komandos startas nustebino daugelį specialistų.

Komentarai