„Žalgirio“ Kalėdos 0

Kalėdos – tai žiemos tamsybių nugalėjimas, tarytum naujųjų metų pradžia. Tai – visų šventė, kuri veikiau panešėja į pasaką.

Per Kalėdas įprasta teikti dovanas, tai ir yra šventės išraiška. Didelė magiška jėga buvo priskiriama kalėdiniams sveikinimams bei linkėjimams. Jų žodžiams teikiama ypatinga galia. Kalėdų senis vaizduojamas atvažiuojantis iš tolimos šalies per aukštus kalnus, per žemus klonius žirgais ar elniais, nauja karieta, auksiniais ratais, diržų ar šilko botagais. Kaip švenčiamos Kalėdos Brazilijoje, o Naujojoje Zelandijoje ar Jungtinėse Amerikos Valstijose? Ar skiriasi Kalėdų senelis šiuose trijuose skirtinguose žemynuose? Kokią įsimintiniausią dovaną gavo žalgirietis Tanoka Beardas ir Marcelo Machado? Kiekvienam Kalėdos yra kažkuo skirtingos ir kažkuo panašios.

„Man Kalėdos – ypatingas, gražus, dvasingas metas, kuomet galiu pabūti su mylimiausiais žmonėmis, su vaikais, kurių labai pasiilgstu.

Kalėdos – prisiminimų metas – tiek gerų, tiek blogų, metas kažkam atleisti ar gauti kito atleidimą, parodyti meilę artimam.“ – kalbėjo „Žalgirio“ komandos kapitonas Tanoka Beardas.

Kalėdinė tradicija

„Tą dieną, tą akimirką viskas būna tobula – papuošta eglutė, stalas, nukrautas saldumynais, šokoladu, žaidžiantys vaikai, su didelėmis šypsenomis veiduose. Stebiu juos laimingus, žaidžiu su jais. Vaikai dainuoja Kalėdines giesmes. Susėdame visi drauge prie didelio stalo, meldžiamės, laiminame tą laiką, kurį praleidžiame kartu.“ – pasakojo aukštaūgis.

„Jutoje (JAV) Kalėdos būna baltos – su daug daug sniego. Paskutinė Kalėdų dovana kurią gavau buvo labai praktiška – iPodas, mat aš labai mėgstu muziką. O pati geriausia dovana, kurią gavau – vyriausioji dukra, ji gimė, likus dviems savaitėms iki Kalėdų.“ – pripažino Tanoka.

„Kad Kalėdų senelis nėra jau toks stebuklingas, sužinojau būdamas šešerių, kuomet atsikėlęs naktį pamačiau, kaip mano tėvai po eglute deda dovanas. Ei, o kur Kalėdų senelis? – sušukau ir buvau labai nusiminęs bei išvadinau tėvus melagiais“ – nusišypsojo žalgirietis.

„Kaip Jutoje atrodo Kalėdų senelis? Turbūt panašus į jūsiškį – baltas, storas vyrukas su ilga balta barzda, raudonu kostiumu ir kuris bando į kiekvienus namus įlįsti pro kaminą.

Tai dar viena priežastis dėl kurios sunku patikėti, jog jis kada nors galėjo būti mano namuose“ – nusikvatojo aukštaūgis.

Linkėjimai

„Noriu tiek sau, tiek komandos draugams palinkėti, jog mes sugebėtume grįžti į sėkmės ir pergalių kelią, susigrąžinti geras dienas ir pamiršti sunkius, blogus laikus. Kad augtume ir stiprėtume kartu, tikėtume vienas kitu – tai būtų pati geriausia dovana mums visiems.

Komandos gerbėjams stengsimės dovanoti pergalės ir gal pradėsime tai daryti jau nuo Kalėdų, linkiu jiems likti ištikimais sau ir „Žalgiriui“. Žalgiriečiui iš Brazilijos Marcelo Machado, šios Kalėdos bus pirmos, kuomet jis yra toli nuo šeimos.

„Kalėdos – tokia šventė būna tik kartą per metus ir jos negalima sulyginti nei su jokia kita švente. Ji daug sakrališkesnė, ji labai graži.

Gruodžio 24 dienos vakaras būna labai šeimyniškas ir intymus – tik tėvai ir vaikai. Vidurnaktį apžiūrime dovanas, o jei šeimoje yra mažų vaikas, kas nors iš vyresnių persirengia Kalėdų seneliu ir įteikia dovanas bei bendrauja su vaikais. Jei Kalėdų senelio nėra, tuomet kai vaikai nueina prašutis į vonią, tėvai greitai sudeda dovanas po eglute.

O kitą dieną, gruodžio 25tąją ruošiame labai didelius pietūs ir kviečiame gausią giminę, dažniausiai susirenka apie dvidešimt žmonių. Taip susirenkame kartą per metus, todėl kalbame apie kiekvieno jų gyvenimus, tarsi dvasiškai atsinaujiname prieš ateinančius metus.

Brazilijoje Kalėdos yra visiškai skirtingos nei Europoje, nes jos būna išties karštos. Gruodžio – sausio mėnesiai yra patys karčiausi Brazilijoje. Mums Kalėdos yra saulė, paplūdimiai. Aišku, žinau, kokios pas jus yra tradicinės Kalėdos – jos turi būti su sniegu.“ – sakė Marcelo. „Rio De Ženeiras prieš Kalėdas visuomet puošiasi – tviska nuo įvairiausių žaisliukų, lempučių ir blizgučių. Šiemet mano gimtajame mieste įžiebta didžiausia pasaulyje Kalėdų eglė ant vandens, kuri susikviečia milijonus žmonių.

Niekad nepamiršiu Kalėdų, kuomet gavau pirmąjį savo dviratį. Ilgai prašiau Kalėdų senelio dviračio, tai buvo mano mažo svajonė, tačiau tėtis vis atsakydavo, kad tai labai brangi dovana ir jis neturi tiek pinigų. Tačiau vieną kartą, kai man buvo gal dešimt metų, po eglute pamačiau didelėje dėžėje supakuotą dovaną, o išvyniojęs ją radau ten dviratį. Iki šiol viską prisimenu, lyg tai būtų buvę vakar. „ – šypsenos negalėjo paslėpti brazilas. „Kalėdų senelis Brazilijoje toks pat – su raudonu kostiumu, stambus ir barzdotas. Nepamenu, kada nustojau juo tikėti, tačiau net ir vaikystėje Kalėdų senelis man atrodė labai jau stebuklingas ir nerealus.“ – tikino žalgirietis.

Kalėdinė tradicija

„Slaptasis draugas“ – kartu su draugais susitariame vienas kitam pirkti dovanas, tačiau nežinodami kam tiksliai perkame. Ir tik vėliau, kuomet jau reikia įteikti dovanas, susirenkame visi, ištraukiame popieriaus lapus ant kurių parašyti draugų vardai ir taip juos pasveikiname. Gal taip reikės Kalėdas atšvęsti ir su žalgiriečiais?“

Linkėjimai

„Visiems žmonėms, kurie man artimi ir kuriuos myliu, linkiu sveikatos. Mūsų gerbėjams linkiu būti kantriems ir laukti pergalių, kurios ateis ir kurias švęsime kartu.“

Kirk Peney, aštuntus metus Kalėdas sutinka ne namie, o sveikinimus dažniausiai gauna elektroniniu paštu. „Idealios Kalėdos – su visa šeima. Tačiau maniškė išsibarsčiusi po visą pasaulį – tėtis Jungtinėse Amerikos Valstijose, mama – Naujojoje Zelandijoje, brolis ir sesuo Anglijoje. Būtent Anglijoje, jei tik bus galimybių, atšvęsiu Kalėdas su broliu ir sese. Nueisiu pažiūrėti regbio rungtynių (Kirko brolis profesionalus regbininkas). Geriausia dovana – jei viena diena susibėgtume visi kartu. „ – pripažino Kirkas.

„Kalėdos Naujojoje Zelandijoje saulėtos ir labai šiltos – miestai būna išpuošti, žmonės eina į paplūdimius, kepa barbekju. Žinau ir ką reiškia baltos Kalėdos, tokias švenčiau, kai buvau Jungtinėse Amerikos Valstijose.“ – prisiminė K.Penney.

„Kalėdų senelis Naujojoje Zelandijoje toks pats kaip ir visur – storas, su ilga barzda ir raudonu kostiumu. Paslaptį, kad Kalėdų senelis netikras, atskleidė man brolis ir sesuo, tačiau kiekvieną kartą rasdamas dovanų po eglute dėl to nesijaudinau.“ – kalbėjo žalgirietis.

Kalėdinė tradicija

„Kalėdų namie neįsivaizduoju be dovanų, kisieliaus ir naminio obuolių pyrago. Tai ypatinga šventė, kurios dvasią jauti ką tik pabudęs ir dar neišlipęs iš lovos.“ – neslėpė krepšininkas.

Linkėjimas

„Linkiu sau ir komandos draugam, kad grįžtume į pergalių kelią, žaistume tokį krepšinį kuris skambėtų Europoje, kurį būtų malonu žiūrėti. Ir džiaugtis vienas kitu.“

Taigi, ir didžiausias vargšas, ir turtuolis gali pajusti šventę arba jos net nepastebėti, jei nemokės dalintis tuo, ką turi – geru žodžiu, patarimu ar širdies šiluma.

„Žalgirio laikraštis“

Komentarai