365 dienos ir tik vienas „Žalgiris“ – išsuks ir nepaleis 0

Žalgiriečiai nestokojo kovingumo bei ryžto, ypač ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai pasivijo 10 taškų skirtumu (64:54) pirmavusius “Eldo Basket” krepšininkus ir persvėrė rezultatą savo naudai – 70:68.

Iki mačo pabaigos likus dviem minutėms, “Žalgirio” kapitonas Tanoka Beardas baudų metimais sumažino skirtumą iki minimalaus – 83:84, o vėliau – iki 87:88. “Eldo Basket” komanda atsakė tuo pačiu ir įgijo 3 taškų persvarą – 90:87.

Deja, šiuo momentu abu Vido Ginevičiaus baudų metimai tikslo nepasiekė, o naujasis Neapolio ekipos legionierius Taironas Ellisas padėjo tašką – 92:87.

“Padarėme tai, ką galėjome geriausio, tačiau to buvo per mažai. Vylėmės, kad sėkmingiau sužais Marcelo Machado bei Kirkas Penney, tačiau paaiškėjo, jog labiausiai truko rezultatyviausio mūsų krepšininko Marko Popovičiaus. Marko turėtų sugrįžti į mūsų gretas sausio mėnesį.

Hanno Mottola kai kuriose situacijoje buvo lėtokas, tam turėjo įtakos neseniai patirta trauma.

Šis pralaimėjimas mums – skaudus smūgis, tačiau kol yra šansų, manome, kad galime patekti į kitą Eurolygos varžybų etapą”, – po rungtynių Neapolyje sakė “Žalgirio” treneris Rimantas Grigas.

“Pralaimėta kova dėl kamuolio – neabejotina mūsų pralaimėjimo priežastis, – teigė T. Beardas. – Varžovai gerai gynėsi, o mes per daug klydome. Su dvidešimčia klaidų sunku laimėti Eurolygoje. Belieka gailėtis, kad prastai atakavome”. “Žalgirio” kapitonas su 32 naudingumo balais pateko į naudingiausiųjų žaidėjų penketuką – 3-4 vietas pasidalino su “Elan Bernais” aukštaūgiu Michaeliu Wrightu.

Eurolygos turnyre sužaidus 9-ojo turo rungtynes, paaiškėjo dvi komandos, jau užsitikrinusios kelialapį į TOP-16 varžybas.

Tai – Atėnų “Panathinaikos” (Graikija) ekipa, kuriai atstovauja Ramūnas Šiškauskas ir Robertas Javtokas ir Eurolygos čempionės titulą ginanti Maskvos CSKA komanda.

(Ne)Populiariausi. Daugiausiai žiūrovų – 10500 – stebėjo “Maccabi Elite” ir “Partizan” dvikovą, mažiausiai – 2000 – “Lottomatica” ir “Union Olimpija” rungtynes. Į “Eldo Napoli” ir “Žalgirio” susitikimą atėjo 3158 sirgaliai.

Pažvelkime, kaip kitos komandos užbaigė 2006 metus Eurolygoje.

Ir pradėsiu nuo B grupės dvikovos tarp Badalonos „Joventut“ ir Malagos „Unicaja“ komandų – čia santykius aiškinosi dvi Ispanijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujančios ekipos. Sunku paaiškinti, kas toje dvikovoje nutiko ACB lygos čempionams andalūzams, kurie ne tik kad pralaimėjo Eurolygos debiutantams iš Badalonos, tačiau pralaimėjo net 53 taškų skirtumu (105:52). “Joventut” krepšininkai taip nuskriaudę savo oponentus, jau yra įrašyti į Eurolygos istoriją. 53 taškai – trečias didžiausias skirtumas, kokiu viena komanda yra nugalėjusi kitą. „Mes turime pabusti ir grįžti į tikrąjį pasaulį. Norėčiau atsiprašyti visų mūsų gerbėjų ir visų krepšinio gerbėjų apskritai už tokį pasirodymą“ – po nokdauno kalbėjo „Unicaja“ vyriausiasis treneris Sergio Scariolo. Po tokios įspūdingos pergalės „Joventut“ įsitvirtino trečioje B grupės vietoje.

Kitų rungtynių baigtis ir rezultatas buvo labiau tikėtas ir prognozuotas. Romos „Lottomatica“ namuose dešimties taškų skirtumu nugalėjo Slovėnijos čempionę Liublijanos „Olimpija“ komandą. Italijos klubui ši pergalė, trečioji iš viso, buvo labai svarbi kovojant dėl kelialapio į TOP 16 etapą. Romos komanda dabar užima šeštąją poziciją B grupėje.Saulius Kuzminskas pralaimėjusiems pelnė penkis taškus ir atkovojo tris kamuolius. „Lottomaticos“ pergalę matė tik 2000 šios komandos gerbėjų.

A grupės rungtynėse jokių staigmenų nebuvo užfiksuota. Pergalės iškovojo visi dvikovų favoritai.

Lyderiai Vitorijos „Tau Ceramica“ krepšininkai išvykoje palaužė ULEB taurės čempionus Maskvos „Dynamo“. Baskus į priekį vedė komandos kapitonas argentinietis Luisas Scola, kuris buvo rezultatyviausias ekipoje, pelnęs 24 taškus ir atkovojęs septynis kamuolius. Jam puikiai talkino ir Serkanas Erdoganas, pridėjęs dar 20 taškų ir atkovojęs tris kamuolius. Maskvos klubo gretose nežaidė praėjusio turo naudingiausias žaidėjas aukštaūgis graikas Lazaros Papadopoulos. „Dymano“ strategas Dušanas Ivkovičius po pralaimėjimo sakė, kad šis krepšininkas veržėsi į aikštę ir norėjo padėti komandos draugams, tačiau jis norėjęs patausoti vieną savo lyderių kitoms svarbioms kovoms. Pasak trenerio, jis dar nėra visiškai pasveikęs po traumos.

Antroje A grupės vietoje esantis Pirėjo „Olympiacos“ namuose 27 taškais sutriuškino Bolonijos „Climamio“ krepšininkus. Nuo pat mačo pradžios graikai kontroliavo rungtynių eigą, o italus galėjo išgebėti nebent stebuklas, kurį dar nelabai neseniai tritaškiais metimais padarė „Efes Pilsen“. Bet, kaip sakė Pirėjo komandos vyriausiasis treneris Pinhi Gershonas, toks stebuklas gali įvykti tik vieną kartą per metus arba per keletą metų. „Climamio“ neišgelbėjo ir kol kas geriausias savo rungtynes sužaidęs Marco Belinelli, pelnęs 21 tašką. „Olympiacos“ klube vėl išsiskyrė amerikietis Alexas Ackeris, įmetęs 18 taškų ir atkovojęs penkis kamuolius.

Trečioje A grupės vietoje liko Stambulo „Efes Pilsen“ krepšininkai, kurie, 15 taškų skirtumu, namuose šventė pergalę prieš Kelno „RheinEnergie“. Turkų komandoje nesustabdomas buvo amerikietis Marcusas Haislipas, pelnęs net 33 taškus ir po krepšiais sugriebęs dešimt kamuolių. Būtent šis krepšininkas ir tapo naudingiausiu devintosios savaitės žaidėju su 41 naudingumo balu.

„Pademonstravome gerą puolimą prieš vieną geriausia besiginančių komandų, tačiau patys turėjome daug problemų gynyboje“ – po pralaimėjimo pripažino Kelno ekipos įžaidėjas Demondas Malletas, kuris buvo antras pagal rezultatyvumą Vokietijos klube, pelnęs 21 tašką. „RheinEnergie“ užima paskutinę A grupės vietą.

Sopoto „Prokom Trefl“ komanda, devintajame Eurolygos ture nugalėjusi Prancūzijos Le Mano „Sarthe“ krepšininkus, įsitvirtino penktoje A grupės pozicijoje ir turi visus šansus patekti į atkrintamąsias varžybas. Išvykoje lenkai varžovus įveikė vienuolikos taškų skirtumu, o labiausiai prie to prisidėjo Huseyinas Besokas, pelnęs laimėtojams 18 taškų ir atkovojęs šešis kamuolius. Lietuvių indėlis Sopoto ekipoje buvo šįkart gana kuklus. Donatas Slanina įmetė devynis taškus, Tomas Masiulis 3 taškus, abu jie atkovojo po du kamuolius.

C grupės lyderiais išliko Maskvos CSKA komanda, tačiau nedaug trūko, kad Eurolygos čempionai Graikijoje būtų prisivirę košės. Raudonarmiečiai Salonikų „Aris TT Bank“ komandą nugalėjo vos trim taškais (62:65). O CSKA vyriausiasis treneris Etore Messina po mačo gyrė savo aukštaūgį Aleksejų Savrasenko, kuris buvo vienas pagrindinių žaidėjų toje dvikovoje. Beje, pastarasis buvo rezultatyviausias ir naudingiausias žaidėjas Maskvos komandos gretose, atlikęs dvigubą dublį – 14 taškų ir 10 atkovotų kamuolių. Antras žmogus, kurį gyrė CSKA strategas buvo graikas Theodoros Papaloukas. Nors pastarasis gynėjas pelnė tik šešis taškus, tačiau atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų ir kaip sakė E.Messina, perėmė paskutinėmis minutėmis patį svarbiausią kamuolį, kuris lėmė sėkmingą rusams mačo baigtį. „Aris TT Bank“ vyriausiasis treneris Andrea Mazzonas džiaugėsi savais krepšininkais, parodžiusiais gero lygio krepšinį bei pažėrė komplimentų komandos gerbėjams, sukūrusiems puikią atmosferą arenoje.

Dar viena C grupės komandų dvikova įvyko Prancūzijoje, kur vietos Po Ortezo „Elan Bernais“ krepšininkais priėmė Stambulo „Fenerbahce – Ulker“ krepšininkus. Tačiau šeimininkai tikrai nebuvo labai svetingi atvykėliams. „Elan Bernais“ klubas nugalėjo varžovus, veikiau sutriuškino juos, 22 taškų skirtumu ir su penkiomis pergalėmis įsitvirtino ketvirtoje turnyrinės lentelės vietoje. Nesulaikomi nugalėtojų gretose buvo du aukštaūgiai amerikiečiai krepšininkai – Michaelis Wrightas (19 taškai, 11 atk.kam.) ir Brittonas Johnsenas (22taškai, 3 atk.kam.). Todėl nenuostabu, jog Po Ortezo komanda iš viso laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 38:22. “Esu patenkintas, jog šiuos metus baigėme su teigiamu balansu (5-4)” – po mačo sakė „Elan Bernais“ strategas Gordonas Herbertas.

Praėjusią savaitę vos nesugriuvo Želko Obradivičiaus vadovaujama “Panathinaikos” armija. Tokį akibrokštą ir dovanėlę prieš žiemos šventes graikams labai norėjo įteikti Zagrebo “Cibona” krepšininkai. Kroatai namuose vos trim taškais nusileido galingiesiems varžovams, todėl net ir po pralaimėjimo “Cibona” gerbėjai gali jaustis apdovanoti gražios ir atkaklios krepšinio kovos. “Panathinaikos” geriausias vėl buvo Mike Batiste, surinkęs 18 taškų ir atkovojęs aštuonis kamuolius. Šamūnas Šiškauskas taškų nepelnė, o Robertas Javtokas nebuvo registruotas rungtynėms.

Belgrado „Partizan“ krepšininkams taip pat nedaug trūko, kad jie būtų galėję padovanot išties solidžią dovaną savo sirgaliams – pergalę prieš Tel Avivo „Maccabi“. Serbai išvykoje nusileido žydams vos dviejų taškų skirtumu. Likus žaisti 11 sekundžių, du taškus baudų metimais pelnė serbas Urošas Tripkovičius ir “Partizan” sušvelnino skirtumą iki minimumo – 83:84. Gindamiesi Belgrado krepšininkai pažeidė taisykles, tačiau “Maccabi Elite” legionierius Simas Jasaitis pataikė tik vieną baudą – 85:83. Paskutinė “Partizan” ataka baigėsi netiksliu Vonteego Camingso metimu – 85:83 laimėjo Tel Avivo ekipa. S.Jasaitis surinko 11 taškų ir atkovojo 1 kamuolį. Derico Sharpo sąskaitoje – 22 taškai. Belgrado klubui 23 taškus pelnė Predragas Drobnjakas.

Barselonos klubas Italijoje patyrė antrąją nesėkmę. Paskutiniąją “Benetton” ir “Winterthur FCB” mačo minutę rezultatas buvo lygus – 67:67. Vieną tašką baudos metimu pelnė Italijos komandos žaidėjas Marco Mordente – 68:67, tačiau kamuolį atkovojęs katalonų atstovas Francisco Vazquesas, galėjęs dar kažką pkeisti toje dvikovoje, jį netrukus prarado. Nugalėtojams Nikolaos Zisis pelnė 21 tašką, o Barselonos krepšininkų gretose išsiskyrė Gianluca Basile, surinkęs 19 taškų.

Tai tiek krepšinio šiais metais. O susitiksime jau skaičiuodami 2007 –ųjų pirmąsias dienas. Iki. Iki pergalių.

Komentarai