Naujausias žalgirietis M.Pocius: „Žalgiris“ yra kiekvieno lietuvio širdyje“ 0

Penktadienio popietę ŪBIG valdomas Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas oficialiai sudarė kontraktą su talentingu lietuviu krepšininku Martynu Pociumi. Sutartis su 23 metų 196 cm gynėju galios 3 metus, pagal formulę 2+1.

Pirmąjį profesionalųjį karjeros kontraktą pasirašęs M.Pocius netvėrė savo kailyje ir apie šį sprendimą jau spėjo papasakoti vieno socialinio tinklo internetinėje svetainėje.

„Esu labai laimingas. Žaisiu „Žalgiryje“, tituluočiausioje ir kiekvienam lietuviui svarbioje komandoje, todėl labai džiaugiuosi, kad man buvo suteikta tokia galimybė“, – kiek vėliau oficialiai Kauno „Žalgirio“ internetinei svetainei tvirtino M.Pocius.

Lietuvos krepšinio gerbėjams kiek mažiau matytas perspektyvus krepšininkas šešetą metų praleido už Atlanto, kur sugebėjo suderinti studijas aukštojoje mokykloje ir sulaukti kvietimo rungtyniauti „Duke“ universitete, kuriam vadovauja JAV rinktinės vyriausiasis treneris Mike‘as Krzyzewski.

Net ilgą laiką žaisdamas užjūryje M.Pocius nebuvo dingęs iš Lietuvos krepšinio specialistų akiračio.

„Dar dirbant Lietuvos nacionalinėje vyrų rinktinėje buvome pasikvietę Martyną į pradinę pasiruošimo stovyklą. Ten jis paliko tikrai gerą įspūdį, nors ir sportavo turėdamas sveikatos problemų. Kitą sezoną jam teko ištverti operaciją ir šiek tiek gaila, kad „Duke“ universitete po traumos jam nebuvo suteikta šansų įsilieti į komandą ir gauti žaidybinės praktikos. Tačiau Martynas yra jaunas vyras, turintis daug galimybių. Jis tai įrodė šią vasarą grįžęs į Lietuvą – žaisdamas su studentų rinktine Universiadoje M.Pocius buvo vienas komandos lyderių“, – sakė „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas.

Prieš keletą savaičių iš Belgrado grįžusi Lietuvos studentų rinktinė Universiadoje užėmė penktąją vietą. M.Pocius čempionate pelnydavo po 13,5 taško ir atkovodavo po 5,8 atšokusio kamuolio.

„Kokį vaidmenį jam numatome „Žalgiryje“? Aiškiau viskas susidėlios per treniruočių stovyklą ir visiškai pabaigus komandos komplektaciją. Tačiau akivaizdu, kad Martynas yra pajėgus žaisti tiek atakuojančio gynėjo, tiek lengvojo krašto pozicijoje. Būdamas fiziškai tvirtas ir galingas jis galės dalyvauti šių pozicijų žaidėju rotacijoje“, – atviravo G.Krapikas.

Šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose paskutinius reikalus prieš sezono pradžią besitvarkantį M.Pocių pavyko pakalbinti oficialiai Kauno „Žalgirio“ internetinei svetainei:

– Suraitei parašą po pirmuoju profesionalo kontraktu. Kokios emocijos užplūdo tai padarius?
– Esu labai laimingas. Žaisiu „Žalgiryje“, tituluočiausioje ir kiekvienam lietuviui svarbioje komandoje, todėl labai džiaugiuosi, kad man buvo suteikta tokia galimybė.

– Kokios priežastys padėjo apsispręsti karjerą tęsti Lietuvoje?
– Iš tikrųjų, buvo pora svarbių priežasčių, padėjusių greitai apsispręsti. Pirmiausia, man itin imponavo, kad „Žalgirio“ vyriausiuoju treneriu liko Gintaras Krapikas. Prieš pasirašant kontraktą turėjau keletą progų pasikalbėti su juo, gerbiu šį trenerį ir nekantrauju žaisti jo vadovaujamoje komandoje. Jis mane prisimena iš rinktinės laikų, kai prieš porą metų kartu su Mantu Kalniečiu dalyvavome rinktinės stovykloje.

Antra, norėjosi grįžti namo į Lietuvą, bet tuo pačiu ir žaisti pajėgaus lygio varžybose. Pasirinkęs „Žalgirį“ žinau, kad tai komanda kelianti sau aukščiausius tikslus tiek Lietuvos, tiek Baltijos lygos varžybose bei svarbiausia – rungtyniausianti Eurolygoje. Kai būdamas pakankamai jaunas, gauni šansą atsiskleisti tokiame elitiniame čempionate kaip Eurolyga, nelabai ką daugiau gali ir pridurti – tiesiog lauki artėjančio sezono.

– Papasakok apie savo karjerą už Atlanto. Kaip ten atsidūrei ir kaip patekai į vieną prestižiškiausių Duke universitetą?
– Atvykęs į JAV mokykloje pradėjau eiti į vienuoliktą klasę. Tuo metu nesulaukiau daug dėmesio, tačiau vasarą grįžus į Lietuvą pavyko neblogai pasirodyti jaunių rinktinėje Europos čempionate (vid. 18 tšk. ir 3 atk. kam. per rungtynes – aut. past.). Tada manimi pradėjo domėtis treneriai iš didesnių JAV universitetų, o pagrindinis dalykas, lėmęs mano tolimesnį kelią, buvo NBA legendos Jerry Westo, kuris atvaizdas yra naudojamas stipriausios pasaulio lygos logotipe, man skirtas dėmesys. Mano žaidimas jam paliko įspūdį ir jis, būdamas geru draugu su „Coach K“ (Mike‘u Krzyzewski), rekomendavo mane šiam treneriui.

Man pačiam tai buvo puiki galimybė, nes „Duke“ universitetas yra vienas geriausių ne tik krepšinio, bet ir mokslo srityje. Galėjau įgyti diplomą ir kartu mokytis krepšinio paslapčių iš vieno geriausių pasaulio trenerių.

– Ar esi patenkintas, kaip klostėsi reikalai universitete? Visi girdėjome apie tave užklupusias traumas. Kas buvo nutikę?
– Skaičiau, kad žmonės diskutuoja apie mano traumas, kiek laiko nežaidžiau… Kas buvo, tas buvo, tačiau žodžiais sunku nupasakoti ir kiek naudos gavau vien dirbdamas su treneriu, kuriam yra suteikta garbė treniruoti JAV rinktinę. Praėjau tiek krepšinio, tiek gyvenimo pamokas. Tikrai nesigailiu, kad išvykau už Atlanto, nes manau, kad sugebėjau tapti geresniu krepšininku. Jei kas nors atsuktų laiką atgal, nemanau, kad norėčiau keisti savo sprendimus.

– Kai kuriuos „Žalgirio“ sirgalius neramina tavo pastarųjų sezonų statistikos rodikliai…
– Nemanau, kad tai turėtų juos gąsdinti. Dabar turėsiu progą savo šalies krepšinio gerbėjams parodyti, ko esu vertas, tad manau bėgant laikui skeptikų tik mažės. Tikrai turiu pakankamai pasitikėjimo savimi ir manau, kad galiu prisidėti prie komandos rezultatų. Laikas viską parodys, bet į ateitį žvelgiu su optimizmu.

– Ką tau kaip buvusiam vilniečiui reiškia „Žalgiris“?
– Mano tėtis kažkada žaidė už „Statybą“, o dabar aš žaisiu „Žalgiryje“. Nors ir esu Vilniuje gimęs ir augęs bei turiu sentimentų savo gimtajam miestui, bet esu patenkintas, kad galėsiu ginti „Žalgirio“ garbę. Žinau, kad atiduosiu visą save naujajam klubui ir tai man bus ne tik darbas, bet ir malonumas, nes „Žalgiris“ yra kiekvieno lietuvio širdyje.

Komentarai