„Žalgirio“ kelias į pergales prasideda Ąžuolyne 0

Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“ Kauno Ąžuolynas šiomis dienomis dūzgia kaip bičių avilys – čia vyksta krepšininkų pasirengimas naujam sezonui. Vakar prie jų prisidėjo ir „Žalgirio“ komanda.

Prisiminė rugsėjo 1-ąją

Į pirmąją treniruotę atvyko 10 žaidėjų – Dainius Šalenga, Tadas Klimavičius, Artūras Milaknis, Žygimantas Janavičius, Šarūnas Vasiliauskas, Povilas Butkevičius, Martynas Pocius, Adas Juškevičius, Vaidas Čepukaitis, Vytenis Lipkevičius ir Vytenis Čižauskas.

Treniruotėms Ąžuolyne vadovavo „Žalgirio“ fizinio rengimo treneris Sigitas Kavaliauskas, tačiau kartu buvo ir visas trenerių štabas – Gintaras Krapikas, Darius Maskoliūnas ir naujasis jų kolega Gvidonas Markevičius.

Pasiteiravus, ar jau laukia sezono pradžios, D.Šalenga nusijuokė: „Kaip vaikai rugsėjo 1-osios.“ Labiausiai patyręs „Žalgirio“ žaidėjas neturėtų labai kankintis fizinio rengimo pratybose, nes atostogas baigė jau anksčiau: „Po truputį sportavau, kad visai neprarasčiau įgūdžių ir nebūtų labai sunku pradėjus pasirengimą naujam sezonui. Prieš tai spėjau ir visas traumeles išsigydyti. Nieko naujo, ne pirma vasara tokia.“

Apsisprendė akimirksniu

G.Markevičius į „Žalgirį“ grįžo po ilgos pertraukos. Buvęs įžaidėjas suskaičiavo, kad „Žalgirį“ paliko prieš 18 metų – 1991-aisiais.

„Su G.Krapiku esame kartu žaidę Vokietijoje, pabendraudavome. O vieną dieną sulaukiau jo skambučio ir pasiūlymo tapti asistentu „Žalgiryje“. Su žmona ir vaikais apsisprendėme per penkias minutes – pasiūlymą priėmiau“, – pasakojo G.Markevičius.

Jo šeima, kaip ir G.Krapiko, liko Vokietijoje. Šioje šalyje naujasis „Žalgirio“ treneris gyveno 11 metų.

G.Markevičius nuo krepšinio nebuvo atitrūkęs. Vokietijoje jis dirbo ir su jaunimu, ir su suaugusiaisiais. „Aišku, labai džiaugiuosi gavęs galimybę padirbėti „Žalgiryje“, – neslėpė jis.

Įžaidėjai priežiūros nestokos

– Treneri, kokie pirmieji įspūdžiai susirinkus po atostogų? – dienraštis pasiteiravo G.Krapiko.
– Pasirengimą pradėjo tie žaidėjai, kurie mums priklauso, taip pat pasikvietėme kartu padirbėti tuos, kurie gerai pasirodė jaunimo rinktinėje – A.Juškevičių, V.Čepukaitį, V.Lipkevičių. Visą pasirengimą jie bus su mumis ir pažiūrėsime, kaip jie atrodo kitame lygyje.

Džiaugiamės, kad su mumis treniruojasi Martynas Pocius, sveikas ir pailsėjęs sugrįžo D.Šalenga. A.Milaknis ir P.Butkevičius jau dirbo pagal individualius planus. Manto Kalniečio sulauksime, manau, tik po Europos čempionato, tikiuosi, grįš ir Paulius Jankūnas.

Iš pradžių vyks treniruotės, kad žaidėjai parengtų plaučius, raiščius sunkiam darbui. Pirmą savaitę treniruosimės lauke ir treniruoklių salėje, o nuo rugpjūčio 17-osios jau pradėsime derinti fizinio pasirengimo treniruotes su krepšinio pratybomis. Dar po savaitės persikelsime į pajūrį, kur tęsime pasirengimą sezonui.

– Kada atvyks legionieriai?
– Travisas Watsonas turėtų atvykti savaitės pabaigoje, Marcusas Brownas – rugsėjo pradžioje. Jis – profesionalas ir tikrai neguli lovoje valgydamas mėsainius. 35 metų žaidėjui pradėti pasirengimą dabar su jaunimu nereikalinga. Kai Marcusas atvyks, S.Kavaliauskas parengs jam individualų pasirengimo planą ir jis tikrai spės pasirengti sezonui.

– Kokie motyvai lėmė, kad asistentu pasirinkote G.Markevičių?
– Kaip ir kiekviename kolektyve, norint, kad darbas vyktų sklandžiai, reikia turėti vienminčių arba žmonių, su kuriais esi praleidęs daug laiko ir jais pasitiki. Bet tikrai nėra taip, kad pasikviečiau draugą ir už jį dirbsiu. Gvidonas pats žaidė aukšto lygio krepšinį ir „Žalgiryje“, ir Lietuvos rinktinėje, aš juo pasitikiu, žinau jo, kaip buvusio įžaidėjo, krepšinio supratimą. Turime jaunų įžaidėjų, darysime kiekvienų rungtynių analizes ir kompetentingi treneriai G.Markevičius ir D.Maskoliūnas jiems galės viską išaiškinti bei individualiai su jais dirbti.

Mūsų interneto svetainės Foto Galerijos skiltyje galite pamatyti nuotraukas iš pirmosios „Žalgirio“ treniruotės.

Komentarai