M.Ugianskis: „Žalgiris“ sezonui pasiruošęs 0

Rokas BURAČAS, „Respublika“

Gegužės mėnesį „Žalgirio“ valdymą perėmus ŪBIG ir klubo savininku tapus verslininkui Vladimirui Romanovui, klubo vadyba pakilo į naują lygmenį. Naujieji Kauno komandos vadovai sumažino bene 30 milijonų litų siekusias „Žalgirio“ skolas ir didžiąją dalį jų padengė.

Vasarą milžinišką darbą atlikę naujieji klubo vadovai sukomplektavo konkurencingą, dėl vietos Eurolygos „Top-16“ etape kovosiančią komandą. Kauno „Žalgirio“ klubo valdybos narys Martynas Ugianskis džiaugiasi, kad ekipoje kitą sezoną rungtyniaus tie krepšininkai, kuriems „Žalgirio“ vardas reiškia daugiau, nei vien komandos pavadinimą ir kontrakto atlyginimo grafoje įrašytus skaičius.

– Baigėte komandos komplektaciją. Ar pavyko į „Žalgirį“ pasikviesti tuos žaidėjus, kuriuos norėjote matyti? – „Respublika“ paklausė M.UGIANSKIO.
– Norėjome, kad žaidėjai degtų noru žaisti „Žalgiryje“ ir manome, kad tie krepšininkai, kuriuos pasikvietėme, tikrai nori vilkėti „Žalgirio“ marškinėlius. Ketvirtadienį prie ekipos prisijungė Marcusas Brownas ir mes turime galutinai sukomplektuotą komandą.

– Ar praėjusio sezono įvykiai neapsunkino derybų su potencialiais komandos žaidėjais?
– Taip, šiek tiek apsunkino. Praėjusiais metais klubo finansinė situacija nebuvo stabili, komandą paliko kai kurie žaidėjai, todėl teko daug dirbti, kad juos susigrąžintume. Visi krepšininkai norėjo garantijų, kad klubas yra stabilus ir mokus. Įrodėme, kad šiandien „Žalgiris“ finansiškai yra stabilus bei užsitikrinęs pagrindą.

– Teko girdėti, kad krepšininkus už kiekvieną pergalę skatinsite premijomis.
– Tai nauja praktika krepšinyje. Žaidėjai ir treneriai už kiekvienas laimėtas rungtynes bus skatinami piniginėmis premijomis. Kita naujovė – baudos už klubo vidinių taisyklių pažeidimus. Jos bus skiriamos už vėlavimą į treniruotes, technines pražangas ir pan. Anksčiau tai buvo praktikuojama tik futbole. Tikimės, kad naujoji tvarka komandai pridės disciplinos, o tai padės pasiekti ir geresnių rezultatų. Beje, stimulą siekti aukštesnių rezultatų turės ne tik žaidėjai, bet ir klubas. Sutartyse su rėmėjais yra numatyta, kad komandai pasiekus atitinkamus rezultatus jie klubui skirs didesnę pinigų sumą.

– Ar premijų sistema padėjo į „Žalgirį“ prisivilioti žaidėjus?
– Tie krepšininkai, kurie rungtyniauja „Žalgiryje“ į ekipą atėjo ne dėl naujosios sistemos ir pinigų. Jie „Žalgirį“ pasirinko dėl klubo vardo ir galimybės komandą vėl sugrąžinti į šlovę. Premijų sistema buvo papildomas veiksnys, pagerinęs sąlygas žaidėjams ir treneriams.

– Komplektuodami komandą didelį dėmesį kreipėte ir į jaunus žaidėjus.
– Formuodami „Žalgirį“ norėjome, kad jame rungtyniautų tik Lietuvos krepšininkai, tačiau kai kurie praėjusio sezono žaidėjai nutarė pradėti legionierių karjerą. Nusprendėme į ekipą pritraukti jaunimo. Manome, kad kai kurie žaidėjai jau dabar gali ją sustiprinti, o ateityje iš jų išaugs nauja žalgiriečių karta. Su visais jaunaisiais krepšininkais esame sudarę ilgalaikius kontraktus. Norime, kad geriausi Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos absolventai jau dabar pajustų komandos dvasią, o ateityje taptų „Žalgirio“ veidu. Tai darome jau dabar – kartu su pagrindine „Žalgirio“ komanda treniruočių stovykloje pajūryje sportavo ir jaunieji ekipos žaidėjai, kurie šį sezoną dar nerungtyniaus „Žalgiryje“. Norime, kad tai būtų jų tikslas.

– Kaip sekasi dirbti naujai komandos valdybai? Ar jau aišku, kokį biudžetą pavyks surinkti šį sezoną?
– Šiuo metu jau baigiame rengti sutartis su rėmėjais. Tikimės, kad rugsėjo pabaigoje turėsime galutinį rėmėjų sąrašą. Pagrindinis „Žalgirio“ rėmėjas bus „Ūkio Bankas“. Tarp kitų stambiųjų rėmėjų taip pat yra Kauno miesto savivaldybė, „Kalnapilis“, „Akropolis“, „Champion“ bei kitos įmonės. Per kitą sezoną apie milijoną litų „Žalgiriui“ ketina skirti ir verslininkų asociacija „Žalgirio fondas“. Aišku, pasaulinės ekonominės krizės metu taupo visi ir daug pinigų reklamai neskiria, tačiau esame susidėlioję savo rėmėjų sąrašą ir numatę preliminarų biudžetą. Planuojame, kad jis sieks 18 milijonų litų. Šiemet „Žalgiris“ tikrai bus finansiškai stabilus klubas.

– Kokia kito sezono „Žalgirio" biudžeto dalis bus skirta skolų grąžinimui?
– „Žalgirio“ valdymą perėmus ŪBIG praktiškai visos praėjusio sezono skolos yra grąžintos. Iš ankstesnių metų esame skolingi keliems žaidėjams, kurie yra kreipęsi į teismą. Taip pat esame skolingi bankams, tačiau paskolas mokame laiku. Šiuo metu esame atsiskaitę su didžiausią grėsmę kėlusiais kreditoriais, nebevėluojame atsiskaityti su paslaugas mums teikiančiomis įmonėmis. Jau galime normaliai dirbti (šypsosi.).

– Vadinasi, žaidėjai gali būti ramūs, kad atlyginimą gaus laiku?
– Taip, siekiame, kad mūsų klube jie jaustųsi patogiai ir atlyginimų mokėjimo dieną negalvotų, gaus jį ar ne. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo rėmėjų, tačiau pinigus stengsimės paskirstyti taip, kad krepšininkams to nepajustų.

– Kokie tikslai „Žalgiriui“ keliami kitą sezoną?
– Komanda turi patekti tarp 16 stipriausių Eurolygos komandų, o vietiniame fronte nugalėti visuose turnyruose, kuriuose dalyvaus.

Parengta pagal dienraštį „Respublika“

Komentarai