„Žalgiris“ kyla naujam skrydžiui 0

Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“

Pakilti ir pamiršti pernykštes nesėkmes. Toks galėtų būti naujasis „Žalgirio“ šūkis. Pirmasis žingsnis jau žengtas – iškovota BBL taurė, finale palaužus pagrindinius priešininkus.

Sąskaitos dar nesuvestos

Visomis prasmėmis nesėkmingą praėjusį sezoną „Žalgiris“ pasistengė užbraukti naujojo sezono išvakarėse laimėdamas Baltijos lygos (BBL) taurę. Šis turnyras – ne oficialus, bet laimėti vis tiek malonu, juolab kad finale nugalėtas Vilniaus „Lietuvos rytas“. Su šiuo klubu žalgiriečių dar laukia daug nesuvestų sąskaitų.

Tačiau kol ateis atsiskaitymo valanda su „Lietuvos rytu“, „Žalgiriui“ dar teks daug nuveikti Eurolygoje ir Vieningosios lygos varžybose (UBL). Svarbiausia bus susigrąžinti autoritetą prestižiškiausiame Europos krepšinio turnyre Eurolygoje.

Ar „Žalgiris“ bus pajėgus tai padaryti? Tikėtina. Tam prielaidų yra pakankamai. Pirmoji – finansiškai stabilus klubo gyvenimas. Antroji – į komandą sugrįžęs rezultatyviausias visų laikų Eurolygos žaidėjas Marcusas Brownas, galintis imtis iniciatyvos lemiamu momentu. Trečioji – naujasis komandos kapitonas ir moralinis lyderis Dainius Šalenga. Ketvirtoji – Travisas Watsonas. Jo jėga po krepšiu kartais gniaužia kvapą. Penktoji – alkanas ir talentingas jaunimas.

Jeigu visi šie komponentai derės tarpusavyje, „Žalgiris“ gali būti pavojingas bet kuriai komandai.

Susigrąžino gerą vardą

„Žalgirio“ vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas prie komandos vairo stojo prieš metus, kai klubą užklupo didelės finansinės problemos. Šiemet jis darbą su komanda pradėjo visiškai kitomis sąlygomis ir bent kol kas gali mėgautis tuo.

„Praėjusio sezono komanda, sakyčiau, pasikeitė iš pagrindų ne tik dėl žaidėjų. Pasikeitė klubo ekonominė situacija. Atėjus naujajam investuotojui, mūsų klubas susigrąžino solidumą. Tai buvo juntama ir per Arvydo Sabonio bei Vladimiro Romanovo susitikimą su Eurolygos vadovais Barselonoje, – kalbėjo G.Krapikas. – „Žalgiris“ – vienas Eurolygos signatarų, todėl Eurolygos vadovai buvo sunerimę dėl mūsų likimo. Dabar į „Žalgirį“ vėl žiūrima kitaip, o ir mes, treneriai, pagaliau galime užsiimti savo tiesioginiu darbu – treniruoti komandą. Taip pat ir žaidėjai dabar be jokių pašalinių minčių gali sąžiningai atlikti savo pareigas.“

„Žalgiris“ po praėjusio sezono neišsaugojo dviejų pagrindinių savo žaidėjų – Pauliaus Jankūno ir Jono Mačiulio. Tačiau G.Krapikas mano, kad komanda nesusilpnėjo.

Kol kas puikiai „Žalgiryje“ jaučiasi P.Jankūną pakeitęs Travisas Watsonas, o į J.Mačiulio vietą stojęs „skraidantis lietuvis“ Martynas Pocius taip pat jau spėjo užkariauti publikos simpatijas akiai patraukliu ir rezultatyviu žaidimu.

Lietuviško krepšinio vertybė

Didžiausias „Žalgirio“ koziris turi būti komandinis žaidimas. G.Krapikas įsitikinęs, kad ši lietuviško krepšinio vertybė yra ir tinkamiausias stilius jo komandai, todėl dviračio išradinėti neverta. Komandinis žaidimas padėjo prieš savaitę laimėti BBL taurę.

„Mes nesame komanda, turinti daugybę žvaigždžių, kurios gali savo individualiais sugebėjimais nulemti rungtynių baigtį. Mes surinkome žaidėjus pagal savo galimybes ir žiūrėdami, kad galėtume daugiausia nuveikti komandiniais veiksmais. Praėjusiais metais komandoje, nepaisant visų trukdžių, buvo labai gera atmosfera, tačiau to neužteko. Ir jeigu šiemet, nebelikus papildomų rūpesčių, mums vėl pavyks taip susiburti ir žaisti už „Žalgirį“ iš širdies, turime visus šansus įgyvendinti mums iškeltus tikslus“, – G.Krapikas tiki komandos galimybėmis.

Tie tikslai – vietiniame fronte, LKL ir BBL čempionatuose, LKF taurės turnyre, susigrąžinti pavasarį prarastus titulus, UBL turnyre patekti į stipriausiųjų ketvertą, o Eurolygoje – į šešioliktuką.

Kapitonas pareigų nusipelnė

G.Krapikas laimėjimu vadina tai, kad į „Žalgirį“ sugrįžo M.Brownas, buvo išsaugotas Mantas Kalnietis, D.Šalenga tapo komandos moraliniu lyderiu.

„Dainius yra atsidavęs „Žalgiriui“. Komanda jį išrinko kapitonu, vadinasi, jis yra autoritetas ir jauniems žaidėjams, ir vyresniems. Dainius yra ne tik tarpinė grandis tarp jų, bet ir tarp žaidėjų bei trenerių. Labai svarbus kapitono vaidmuo yra drabužinėje. Čia prieš treniruotes ar varžybas ir po jų vyksta labai įtemptas krepšininkų gyvenimas, pokalbiai, diskusijos, kuriuose treneriai nedalyvauja (to ir nereikia), ir kapitono vaidmuo, valdant šiuos procesus, taip pat labai svarbus. Jis gali pokalbius pakreipti į bet kurią pusę, – aiškino G.Krapikas. – Pavyzdžiui, po nesėkmių tokios diskusijos galėtų greitai pasėti komandoje paniką. Bet jeigu komanda turi tvirtą moralinį lyderį, jis neleis, kad taip nutiktų, o ramiai paaiškins, analizuos, ką daryti, kad būtų kitoks rezultatas.“

Treneris įsitikinęs, kad šiemet D.Šalengai valdyti šiuos procesus turėtų padėti ir M.Brownas su T.Watsonu, kurie jau daug metų žaidžia aukščiausio lygio krepšinį ir turi užsitarnavę gerą vardą. Ir visada turi ką pasakyti.

Iš tiesų D.Šalengai ramybės galima tik pavydėti. Jis visada būdavo vienas tų žaidėjų, kurie sakydavo klubo vadovams, kad gali palaukti vėluojančio atlyginimo. O jeigu jis dar jaučia trenerio pasitikėjimą, šis krepšininkas aikštėje paliks daugiau jėgų, nei jų turi. Dainiui gali nesisekti puolime, bet tada jis už du atidirbs gynyboje.

Jaunimas gaus šansą

Žygimantas Janavičius yra vienas tų jaunųjų Lietuvos krepšinio talentų, apie kurį jau kalbama ne vienus metus. Kalbos kalbomis, tačiau nė vienas jų iki šiol neįsiveržė į vyrų krepšinį taip, kaip, pavyzdžiui, jaunoji ispanų krepšinio žvaigždė Ricky Rubio.

Ar „Žalgiris“ suteiks Ž.Janavičiui, kaip ir įkandin jo sekančiam Šarūnui Vasiliauskui, galimybę greičiau tobulėti? Ar neatsitiks taip, kad jie tik papildys amžinai perspektyvių žaidėjų gretas?

G.Krapikas žada verstis per galvą, kad tik šie jaunuoliai galėtų tobulėti žaisdami: „Ne veltui klubo vadovų prašiau, kad jie paliktų 14 žaidėjų. Per mėnesį teks žaisti 12–13 rungtynių, vadinasi, kas dvi su puse dienos. Jeigu rungtyniautų tik pagrindiniai 7 krepšininkai, nuvarytume juos į kapus. Mano tikslas ir būtinybė – surasti laiko pasireikšti jaunimui, kai kurioms rungtynėms net neregistruojant lyderių. Tad šansą jie gaus.“

Ir čia pat G.Krapikas pridūrė: „Kad tik nebūtų daugiau tokių rungtynių, kaip su „Šiauliais“. Antradienį Šiauliuose pagrindiniai žaidėjai įsigudrino pralaimėti pirmąjį kėlinį 16:34, tad per likusias 30 min. jiems patiems ir teko srėbti tą košę.

Komentarai