Atgimimo sezone – grėsmingų varžovų barjerai 0

Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“

Galima sakyti, kad šiemet Eurolygos burtai „Žalgiriui“ nebuvo tokie negailestingi kaip ankstesniais metais. Tačiau vis tiek komandos laukia sunki kova dėl vietos šešioliktuke.

Kautis žada su visais

„Žalgirio“ strategas Gintaras Krapikas nesiginčija, kad grupės favoritai yra aiškūs – „Barcelona“ ir „Montepaschi“. Kitos keturios grupės komandos turėtų dalytis likusius du kelialapius į antrąjį Eurolygos etapą.

„Tačiau tai – tik teorija. Į popierių pažiūrėjus sudėlioti galima daug ką, – prognozėms pasiduoti nenorėjo Krapikas. – Juk niekas neatsisakys galimybės laimėti, pavyzdžiui, Sienoje ar Barselonoje, kaip ir niekas negali būti tikras, kad namie įveiks visus varžovus. Mūsų pagrindinis tikslas – patekti į Eurolygos šešioliktuką, o pirmoji užduotis – įveikti ASVEL starto rungtynėse. Vėliau kausimės su visais.“

Kokios tikrosios „Žalgirio“ galimybės, kol kas sunku spręsti. Aišku tik tai, kad daugelis A grupės komandų į kauniečius žiūrės kaip į tikrai įveikiamą varžovą, o tai reiškia, kad su „Žalgiriu“ kovos pasitikėdami savo jėgomis. Tai apsunkins komandos gyvenimą. Tačiau ir žalgiriečiai jau pamiršo pernykštį košmarą, vadinasi, ir jie į aikštę eis tik dėl pergalės.

Pirmąsias rungtynes „Žalgiris“ su prancūzų klubu žais spalio 21 d. Kauno sporto halėje. Bilietus į Eurolygos sezono atidarymo rungtynes galima įsigyti Kauno sporto halės ir visose bilietai.lt kasose.

Favoritai atrodo įspūdingai

„Barcelona“ šią vasarą įsigijo geidžiamiausią krepšinio pasaulio jaunuolį Ricky Rubio, iš CSKA į katalonų klubą perėjo vienas naudingiausių Europos čempionato žaidėjų slovėnas Erazemas Lorbekas ir Terence‘as Morrisas. Iš Vitorijos į Barseloną persikėlė ir universalusis puolėjas Pete‘as Mickealis.
Prie šio būrio pridėjus „Barcelona“ senbuvius Juaną Carlosą Navarro, Jaką Lakovičių, Gianlucą Basilę, Franą Vazquezą, galima neabejoti, kad katalonų klubas bus vienas pretendentų laimėti Eurolygą, kurios taurę paskutinį kartą kėlė tik 2003 m. – kai savo gretose turėjo Šarūną Jasikevičių.

„Montepaschi“ vasarą prarastam Rimantui Kaukėnui rado gerą pamainą – graiką Niką Zisį. O šiaip italų klubas išsaugojo visą pagrindinį penketą ir šeštąjį žaidėją – Kšyštofą Lavrinovičių, tad „Montepaschi“ tikslai ir toliau liks patys aukščiausi.

Su „Montepaschi“ Kauno komanda vienoje grupėje žais trečią sezoną iš eilės, o iš viso – jau šeštąjį nuo 2002 m.

Turkų klubas sustiprėjo

Krapikas mano, kad, sprendžiant iš žaidėjų sąrašo, pagal pajėgumą trečioji grupėje yra „Fenerbahce-Ulker“ ekipa. „Tačiau ji nepakankamai įvertinta“, – tvirtino „Žalgirio“ treneris.

Vienas svarbiausių turkų klubo kozirių – treneris Bogdanas Tanjevičius. Savo komandoje jis turi 9 žaidėjus, kurie prieš dvejus metus pateko į Eurolygos ketvirtfinalį.

Tarp naujokų – gerai žinomas gynėjas Lynnas Greeras, praėjusius du sezonus atstovavęs „Olympiakos“ ekipai. Su kitu amerikiečiu snaiperiu Willie Solomonu jie sudarys galingą gynėjų porą.
Pavojingas varžovams bus ir jaunų turkų aukštaūgių trio – Semihas Erdenas, Oguzas Savas ir Omeras Asikas, o šalia jų pridėjus kovos dėl kamuolio karalių Mirsadą Turkčaną, patyrusius puolėjus kroatą Gordaną Giričeką ir amerikietį Tarence‘ą Kinsey, „Fenerbahce-Ulker“ šį sezoną gali būti sunkiai įveikiamas.

Įsigijo lietuvį ir estą

Zagrebo „Cibona“, kalbama, susiduria su finansinėmis problemomis. Tačiau G.Krapikas nelinkęs klausytis tokių kalbų: „Eurolygoje kaunasi visi, nežiūrėdami nieko. Be to, sezono pradžioje, tik prasidėjus nacionaliniams čempionatams, įvertinti tikrąjį komandų pajėgumą yra sunku“.

Tarpsezoniu „Cibona“ įsigijo du jaunus gynėjus – amerikiečius Antonio Gravesą ir Jamontą Gordoną bei vidurio puolėją Daliborą Bagaričių.

Prancūzijos čempionų klubas „Asvel“ į Eurolygą grįžo po ketverių metų pertraukos. Komandoje yra gerai žinomų žaidėjų. Tai – Laurentas Foirestas, Aymericas Jeanneau, Benas Dewaras, Ali Traore, Ericas Campbellas. Tarp naujokų geriausiai pažįstamas bus Lietuvos rinktinės žaidėjas Mindaugas Lukauskis, buvęs ilgametis „Lietuvos ryto“ gynėjas.

„Asvel“ į savo gretas pasikvietė dar vieną Baltijos šalių atstovą – estą Kristijaną Kangurą. Buvęs Talino „Kalev“ puolėjas debiutuos Eurolygoje.

Komentarai