Ž.Janavičius profesionalu galėjo tapti 14 metų 0

Martynas Pupininkas, „BasketNews.lt“ koresp.

Kauno „Žalgirio“ gynėjas Žygimantas Janavičius prieš šešerius metus galėjo tapti jauniausiu Lietuvos krepšininku, rungtyniaujančiu stipriausioje šalies lygoje. Tik paskutinę akimirką persigalvojęs Alytaus „Alitos“ vyriausiasis treneris Sigitas Krukis nusprendė neįrašyti Janavičiaus pavardės registruojant komandos sudėtį į Lietuvos krepšinio lygą (LKL).

Alytus tais metais turėjo savo komandą Regionų krepšinio lygoje (RKL), tad Ž.Janavičius atsidūrė šioje ekipoje.

Dabar žvelgdamas į praeitį, S.Krukis sako nesigailįs pakeisto sprendimo, nes žaisdamas silpnesnėje komandoje ir ne tokio aukšto pajėgumo lygoje Ž.Janavičius tobulėjo greičiau.

„Vos paėmęs kamuolį į rankas, Žygis buvo ryškiausias tarp visų. Mano jaunių komandoje nuo pat pradžių jis buvo lyderis ir dėl to sulaukė progos sportuoti su dvejais metais vyresniais jaunuoliais. Žygimantui sekėsi puikiai, nes vyresnių komandoje jis rungtyniavo startiniame penkete ir jam labai greitai pavyko įsitvirtinti, – pasakojo S.Krukis. – 2006 metais Ž.Janavičius rungtyniavo Europos jaunių čempionate su vyresniais vaikinais ir tapo ne tik Europos vicečempionu, bet ir buvo išrinktas į simbolinį geriausių žaidėjų penketuką“.

S.Krukis atskleidė, jog sulaukęs 17 metų Ž.Janavičius jau turėjo pasiūlymų iš tokių Europos grandų kaip „Barcelona“, Madrido „Real“ bei Žeronos „Akasvayu“.

„Didžiausią susidomėjimą parodė „Žalgirio“ klubas, taip ir nuklydo Ž.Janavičiaus kelias į Kauną“, – tvirtino S.Krukis.

Pasirašęs sutartį su „Žalgiriu“ Ž.Janavičius ne iš karto apsivilko legendinės komandos marškinėlius. 2007-2008 metų sezoną gynėjas padėjo „Žalgirio“ dublerių komandai tapti Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionais ir tik retkarčiais buvo registruojamas į pagrindinę Kauno klubo sudėtį Eurolygos bei Baltijos krepšinio lygos (BBL) kovoms.

Po sėkmingų metų dublerių komandoje Ž.Janavičius sulaukė savo tikrojo šanso apsivilkti garsiausios šalies komandos marškinėlius.

Paradoksalu, tačiau gynėjas LKL lygoje debiutavo prieš trenerį, kuris pirmasis Ž.Janavičių pradėjo mokyti krepšinio abėcėlės. 2008 metų spalio 9 dieną sugrįžęs į Alytaus sporto rūmus, kur žengė pirmuosius krepšinio žingsnius ir vilkėdamas „Žalgirio“ marškinėlius, Ž.Janavičius į aikštelę įbėgo kartu su startinio penketo krepšininkais.

Devyniolikmečio debiutas stipriausioje šalies lygoje buvo vainikuotas sudėtinga „Žalgirio“ pergale (104:97) prie kurios jauniausias komandos krepšininkas per 23 minutes prisidėjo 7 taškais (2/4 dvitaškių, 1/4 tritaškių), atkovojo bei perėmė po 2 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

S.Krukis teigė, jog neužmiršta savo buvusio auklėtinio ir stebi „Žalgirio“ žaidimą: „Visuomet stebiu Žygimanto žaidimą ir man norėtųsi, jog jis daugiau žaistų Kauno „Žalgirio“ komandoje. Ž.Janavičius aikštelėje atrodo neblogai, tik jam reikėtų suteikti didesnį minučių skaičių. Žinoma, aš nesakau, kad „Žalgiris“ nėra ta komanda, kurioje jis negalėtų atsiskleisti, galvoju priešingai, nes Ž.Janavičius aikštelėje vaizdo tikrai negadina“.

Nors S.Krukiui nepavyko užregistruoti LKL varžyboms nei vieno keturiolikmečio, treneris iš Alytaus praėjusį sezoną „Alytaus“ klube leido debiutuoti tuo metu 15 metų ir 347 dienų sulaukusiam Ignui Sinkevičiui.

Komentarai