LKL ir teisėsauga skirtingai mato konfliktą tarp sirgalių 0

Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ koresp.

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes nutraukę sirgaliai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn už viešosios tvarkos pažeidimą. Bauda gresia ir Kauno „Žalgirio“ komandai – ją paauklėti ketina LKL vadovai.

Baus tik „Žalgirį“

Lygiai prieš savaitę, gruodžio 30 d., per „Žalgirio“ ir Vilniaus „Sakalų“ rungtynes Kaune kilo dar neregėtas kuriozas. Vilniaus ekipos gerbėjai nutraukė mačą vos jam prasidėjus, kai vykstant rungtynėms leido sau peržygiuoti tiesiai per aikštę.

Skersai perėję per visą „Žalgirio“ treniruočių centro aikštę, vilniečiai puolė kumščiais aiškintis santykius su vietiniais žiūrovais.

LKL vadovų nuomone, už tokį „Sakalų“ gerbėjų elgesį turi atsakyti Kauno klubas.

„Sprendimas dar nepriimtas, bet „Žalgirio“ klubas turės būti nubaustas. Jei žiūrovai laksto po aikštę, akivaizdu, kad trūko apsaugos, o to būti negali“, – trečiadienį tinklalapiui „BasketNews.lt“ aiškino LKL generalinis direktorius Linas Gilys.

Su teisėsaugininkais nesikonsultavo

Nors LKL vadovui viskas akivaizdu, bet per savaitę lyga taip ir nesugebėjo išsiaiškinti konflikto detalių. Nebuvo apklausti nei „Žalgirio“ klubo vadovai, nei policijos ar apsaugos įmonės atstovai.

„Yra komisaro ataskaita, matėme vaizdo įrašą, – įrodymus, kuriais vadovaujasi, dėstė L.Gilys. – Oficialiai su komandomis nekalbėjome, tačiau buvo neoficialūs pokalbiai. Situacija nesudėtinga ir viskas čia aišku“.

Visiškai kitaip situaciją vertina policija. Ji ketina bausti būtent „Sakalų“ gerbėjus.

Visi Vilniaus komandos fanai dėl nutrauktų rungtynių dar antrajame kėlinyje buvo išprašyti iš arenos.

31 asmuo buvo nuvežtas į Panemunės policijos komisariatą ir pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Iki šiol apsaugininkų pakakdavo

„Vyksta tyrimas, todėl negaliu komentuoti detalių, – kalbėjo Panemunės policijos komisariato viršininkas Egidijus Kuckailis. – Tačiau akivaizdus faktas, kad buvo nutrauktos rungtynės, išbėgta į aikštę, sukeltas kitų žiūrovų nepasitenkinimas. Buvo sutrikdyta viešoji tvarka. Mes viską vertiname įstatymiškai“.

Tvarką rungtynėse prižiūrėję apsaugininkai taip pat patyrė „Sakalų“ sirgalių smurtą. Konfliktą bandęs gesinti „G4S“ apsaugininkas buvo pargriautas ant parketo. Vos keturiems rungtynėse budėjusiems apsaugininkams nesisekė sutramdyti kelis kartus didesnės sirgalių minios.

Rungtynes „Žalgirio“ treniruočių centre visada prižiūri 4 privačios bendrovės apsaugininkai ir 2 klubo darbuotojai. Dėl to niekada anksčiau nebuvo kilę problemų.

Bandoma iškreipti įvykius?

„G4S Lietuva“ Kauno regiono fizinės apsaugos skyriaus vadovo Gintaro Jankausko nuomone, keisčiausia tai, kad viešojoje erdvėje bandoma nupiešti visai kitokį konflikto scenarijų.

„Kai kurie straipsniai iškreipia to įvykio faktus, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė G.Jankauskas. – Fanų veiksmai kai kur buvo pavaizduoti iš gražiosios pusės, bet manau, kad ikiteisminis tyrimas sudėlios visus taškus“.

Tai jau ne pirmas kartas šį sezoną, kai sirgaliams svarbiau už rungtynes tampa santykių aiškinimasis. Vilniuje po „Lietuvos ryto“ ir Utenos „Juventus“ rungtynių akmenimis buvo apmėtytas uteniškių sirgalių autobusas, Panevėžyje per „Techaso“ ir „Lietuvos ryto“ mačą liejosi kraujas tribūnose, kai kumščiais ėmėsi švaistytis šių ekipų gerbėjai.

Klubai prieš fanus bejėgiai?

Pasak LKL direktoriaus L.Gilio, toks fanų elgesys garbės nedaro, bet lyga mažai ką gali pakeisti.

„Šnekamės su klubais, kad jie valdytų sirgalius. Bet to, kas vyksta po rungtynių, negali suvaldyti net klubai. Tai nėra gerai, mes tokių dalykų netoleruojame ir negalima to praleisti pro akis“, – kalbėjo L.Gilys.

Bet už išsišokimais garsėjančius „Sakalų“ sirgalius turės atsakyti „Žalgirio“ klubas. Prieš keletą metų dėl sostinės klubo sirgalių uždegtų fejerverkų buvo nutraukos LKL mažojo finalo rungtynės tarp „Sakalų“ ir „Šiaulių“. Tuomet vilniečiams buvo skirta bauda, o komanda kelias rungtynes žaidė be sirgalių.

Nuobaudą dėl konflikto LKL žada paskelbti ketvirtadienį arba penktadienį.
Sakalu fanai
Nuotr.: Evaldo Butkevičiaus, „Kauno diena“

Komentarai