Naujoji lyga „Žalgiriui“ – reikalinga 0

Romas Poderys, „Kauno diena“

Antrojo pagal dydį Rusijos banko „VnešTorgBank“ (VTB) remiamos Vieningosios krepšinio lygos (VKL) vadovai tvirtina, kad šiuo metu nėra jokių problemų, galinčių sutrukdyti surengti kito sezono varžybas.

Stipriausieji pritaria

Šiandien spaudos konferencijoje VKL tarybos pirmininkas, Rusijos krepšinio federacijos (RKF) prezidentas Sergejus Černovas teigė, kad naujos tarptautinės lygos projektas pasiteisino.

„Beveik visi klubai, dalyvavę pirmajame oficialiame turnyre, pageidauja jame rungtyniauti ir kitą sezoną. Be to, mes jau gavome prašymų iš naujų komandų, norinčių įsilieti į VKL gretas. Į Kauną stebėti finalo ketverto varžybų atvyko Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) Europos padalinio bei Eurolygos atstovai. Tai irgi ženklas, kad sukūrėme rimtą struktūrą“, – kalbėjo S.Černovas.

Tai, kad VKL reikalinga, RKF prezidentui pritarė ir finalo ketverto dalyvių vadovai – Kauno „Žalgirio“ šeimininkas Vladimiras Romanovas, Maskvos CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas, Kazanės „Uniks“ klubo direktorius Rinadas Zagidulinas ir Maskvos srities „Chimki“ klubo generalinis direktorius Viktoras Byčkovas.

„Ši lyga mums – kaip oras. Lietuvos čempionatas ir Baltijos lyga, kur turime tik vieną rimtą varžovą, yra ne Marcuso Browno meistriškumo lygio, o labiausiai tinka grūdinti ir brandinti jaunimą. Stipriausiems „Žalgirio“ žaidėjams – Eurolyga ir VKL“, – sakė V.Romanovas.

Klubai gali uždirbti

Nei S.Černovas, nei VKL generalinis direktorius Andrejus Širokovas neatskleidė, kokia bus kito sezono lygos sudėtis.

„Be aštuonių klubų, kurie jau rungtyniavo, yra penkios naujos paraiškos. Dauguma jų – iš Baltijos šalių, taip pat Lenkijos. Vyksta konsultacijos su Baltarusijos, Izraelio krepšinio atstovais. Konkretesni kito sezono kontūrai paaiškės po finalo ketverto turnyro, kai įvyks VKL tarybos posėdis“, – teigė A.Širokovas.

Į dienraščio klausimą, kokios priežastys galėtų sutrukdyti VKL plėtrai, S.Černovas atsakė: „Šiuo metu tokių priežasčių nėra, padėtis stabili, nors niekas nėra apdraustas nuo problemų, pavyzdžiui, finansinių. Mes – ne konkurentai Eurolygai. Buvome susitikę ir su Baltijos lygos vadovais, tarėmės, ką daryti, kad nesikirstų interesai. Bet kokiu atveju, klubai turi teisę pasirinkti varžybas, kuriose nori dalyvauti.“

„VKL turnyras – vienas iš dviejų, kuriame rungtyniaudami šiek tiek papildome savo biudžetą, o ne vien išlaidaujame“, – pridūrė A.Vatutinas.

VTB lygos sezono biudžetas – 28 milijonai rublių (beveik pustrečio milijono litų). Vienerių rungtynių prizų fondas – 1 mln. rublių (apie 86 tūkst. litų), ekipai nugalėtojai tenka 60 proc., pralaimėjusiai – 40 proc.

Rikiuojasi naujokų eilė

Neoficialių šaltinių duomenimis, VKL turnyre norėtų dalyvauti dar po vieną Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekipą, Minsko „Minsk-2006“ (Baltarusija) komanda, taip pat Tomo Pačėso treniruojama Gdynės „Asseco Prokom“ (Lenkija), galbūt Tel Avivo „Maccabi“ arba „Hapoel“ (abu – Izraelis) klubai.

„Taip, aktyviai deramės su VTB lyga, kuri, atrodo, nusiteikusi mus priimti“, – neseniai patvirtino „Minsk-2006“ klubo generalinis direktorius Konstantinas Šereverija.

S.Černovas yra pareiškęs, kad VKL varžybose norėtų matyti ne tik „Žalgirį“, bet ir Vilniaus „Lietuvos rytą“.

Mūsų šalies krepšinio užkulisiuose kalbama, kad jei „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ dėl didelių krūvių atsisakytų žaisti Baltijos lygoje, jai tai būtų didelis išlikimo išbandymas.

Kita vertus, kai kurie stiprūs Rusijos klubai pageidauja, kad Latvijai, Estijai ir Ukrainai atstovautų stipresnės komandos. Esą Ukrainoje tikrai yra pajėgesnių ekipų už „Doneck“ ar Mariupolio „Azovmaš“, o Rygos VEF ir Talino „Kalev-Cramo“ irgi turėtų gerokai pasitempti.

Šiandien „Doneck“ baigė savo egzistavimą – apie Ukrainos vicečempionų  išformavimą, pasitraukus pagrindiniam rėmėjui Sergejui Diadečkai, paskelbė klubo generalinis direktorius Valerijus Plechanovas.

Dienraščio žiniomis, nedaug tikėtina, kad „Maccabi“ nuspręs tapti VKL nariu, nes šio Izraelio klubo prioritetas – Eurolyga, kuri be didelio entuziazmo stebi VTB lygos organizatorių užmojus.

Komentarai