Legendinis žalgirietis švenčia garbingą jubiliejų 0

Prieš Eurolygos „Top 16“ etapo ketvirtojo turo rungtynes su Malagos „Unicaja“ ant Kauno sporto halės parketo žengs bei bus iškilmingai pagerbtas vasario 22 dieną garbingą septyniasdešimties metų jubiliejų minėjęs legendinis žalgirietis Henrikas Giedraitis. Jūsų dėmesiui pristatome išskirtinį straipsnį iš naujojo Eurolygos lankstinuko apie šią neeilinę asmenybę.

Kauno „Žalgirio“ rungtynėms su Malagos „Unicaja“ skirtą lankstinuką galite rasti ČIA.

H.Giedraitį drąsiai galima vadinti sportininku iš didžiosios raidės bei nusipelniusiu Lietuvos krepšiniui žmogumi. Visą gyvenimą su oranžiniu kamuoliu nesiskiriantis H.Giedraitis savo pirmuosius žingsnius profesionaliame krepšinyje žengė dar 1957 m., debiutuodamas Kauno „Žalgirio“ komandoje. Tikriausiai tuo metu ir jis pats nesuprato, kad tai – ilgo, spalvingo ir nenuspėjamo kelio pradžia.

„Žalgiriui“ kaip žaidėjas H.Giedraitis atstovavo net 15 sezonų, per kuriuos sužaidė daugiau nei 1000 oficialių rungtynių. Būdamas komandos kapitonu jis 1972 m. padėjo ekipai iškovoti TSRS pirmenybių bronzą. Per ilgus metus „Žalgiryje“ H.Giedraitis ne kartą tapo Lietuvos čempionu, iškovojo kitų apdovanojimų bei buvo pripažintas geriausiu Lietuvos krepšinio pirmenybių gynėju.

Būtent gynybą treneris labiausiai akcentuoja perduodamas krepšinio paslaptis jaunajai kartai. Krepšinio patriotas jau ketvirtą dešimtmetį treniruoja bei į pergales veda KTU universiteto krepšininkus, su kuriais taip pat iškovojo ne vieną pripažinimą. „Darbas su jaunimu įkvepia. Pats jautiesi jaunesnis, o daug laiko praleisdamas treniruotėse dar ir pajudi. Taip gyventi geriau nei užsidarius tarp keturių sienų“, – pripažįsta jubiliejų prieš kelias dienas paminėjęs treneris.

Buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės kapitonas, pabaigęs žaidėjo karjerą, nuo krepšinio nenutolo ir iškart žengė trenerio keliu. H.Giedraitis, asistuodamas Vladui Garastui, su žalgiriečiais dirbo ilgus metus ir per šį laiką Lietuvos krepšinio istorijoje paliko ryškų pėdsaką. 1984 m. buvo iškovoti TSRS pirmenybių sidabro medaliai, o po to sekė trys auksiniai metai, kuriuos prisimena visa Lietuva. „Žalgiris“ tris metus iš eilės triumfavo TSRS čempionate, finale palauždamas Maskvos CSKA pasipriešinimą. Be šių pasiekimų „žaliai-balti“ Argentinoje iškovojo Tarpkontinentinę V.Džonso taurę, apie „Žalgirį“ priversdami kalbėti ir kitame pasaulio krašte.

„Apie tai būtų galima pasakoti labai, labai ilgai“, – nedaugžodžiauja H.Giedraitis. Tačiau tai – toli gražu ne vienintelės Jo pergalės diriguojant komandos žaidimui. Po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo H.Giedraitis du metus vadovavo Kauno „Žalgiriui“ jau kaip vyriausiasis treneris. 1996 m., kai Europos jaunimo čempionate aukso medalius iškovojo Lietuvos jaunimo rinktinė, jos vairininkas buvo būtent H.Giedraitis. 1995 m. Europos čempionate Graikijoje sidabro medaliais pasidabinusios Lietuvos vyrų rinktinės štabe taip pat buvo H.Giedraitis.

„Krepšinis yra įaugęs į mano kraują. Tai gyvenimui duoda papildomą atspalvį bei priverčia judėti į priekį. Kartu su kitais tų metų bendražygiais šiuo metu dažniausiai susitinkame Kauno sporto halėje. „Žalgiris“ parūpina abonementus, tad savo akimis galime matyti, kaip viskas keičiasi. Pačiam į aikštę išbėgti trukdo protezuotas klubo sąnarys, tačiau vaikščioti bei šokti galiu“, – pašmaikštauti nevengia gyvybingumu trykštantis H.Giedraitis.

Kauno „Žalgirio“ ekipos administracija, treneriai bei žaidėjai sveikina legendinį žalgirietį sulaukus garbingo jubiliejaus, dėkoja už visus metus praleistus kartu su „Žalgiriu“ ir nuoširdžiai linki daug sveikatos bei įsimintinų, šviesių akimirkų.

Komentarai