BBL: „Žalgiris“ įveikė Latvijos čempionus ir užsitikrino vietą finale (FOTO) 0

Kauno „Žalgirio“ komanda penktadienį Vilniuje Baltijos krepšinio lygos (BBL) pusfinalio rungtynėse įveikė Latvijos čempionus „Ventspils“ krepšininkus (86:74) ir užsitikrino vietą didžiajame BBL finale. Dėl čempionų vardo „Žalgiris“ šeštadienį kovos su Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipa, kuri kitame pusfinalyje po dramatiškos kovos įveikė „Šiaulius“.

Susitikimo akimirkos – Žalgiris.lt foto galerijoje.

Rungtynes aktyviau pradėjo žalgiriečiai, kurie pirmavo po Tado Klimavičiaus ir Dainiaus Šalengos metimų (2:0, 4:2). Latviai sugebėjo atstatyti pusiausvyrą (4:4), tačiau pristabdyti sėkmingai žaidusio T.Klimavičiaus – ne. „Žalgirio“ puolėjas pelnė šešis taškus iš eilės, o kauniečiai įgijo penkių taškų pranašumą (11:6). Netrukus dvi atakas iš eilės rezultatyviai užbaigė ir Marcusas Brownas (15:6), priversdamas varžovų trenerį prašyti minutės pasitarimo. Po jo latviai surengė tikslų išpuolį, pasibaigusį Dairio Bertano dvitaškiu iš vidutinio nuotolio. Vis tik skolingi neliko ir lietuviai – kitame aikštelės gale triuškinančiu dėjimu atsakė ir „Ventspils“ krepšį sudrebino Travisas Watsonas (17:8). Pirmajam ketvirčiui artėjant prie pabaigos Latvijos čempionai sugebėjo atsitiesti, atkarpą laimėjo rezultatu 9:2 ir priartėjo beveik iki minimumo (17:19). Nepaisant to, labiau įsibėgėti varžovams žalgiriečiai neleido – Aleksandras Čapinas smeigė tritaškį, padėdamas tašką pirmajai dvikovos atkarpai – 22:17.

Situacija nesikeitė ir po dvi minutes trukusios pertraukėlės. Iš pradžių keturis taškus iš eilės pelnė Mirza Begičius, tris pridėjo M.Pocius, o „Žalgiris“ nutolo iki 29:20. Tačiau išlaikyti tokio žaidimo tempo kauniečiams nepavyko – gynėjas Armandas Škele tris „Ventspils“ ekipos atakas iš eilės užbaigė tiksliais metimais, leisdamas savo komandai vėl priartėti (26:29). Įpusėjus ketvirčiui „Žalgirio“ vairininkas Darius Maskoliūnas į aikštelę pirmą kartą išleido ir jaunuosius Adą Juškevičių ir Siim-Sander Vene. Ant parketo žengė ir Mario Delašas, kuris netrukus pelnė du taškus su pražanga, kiek padidindamas skirtumą (32:26). Tačiau ir šį kartą labiau atitrūkti kauniečiams varžovai neleido – kurį laiką „Žalgiriui“, išskyrus M.Browno metimą, nepavyko pelnyti taškų, o tuo pasinaudoję latviai persvėrė rezultatą (37:34). Ir toliau „Žalgiriui“ taškus rinko M.Brownas, tačiau vien to kauniečiams neužteko. Maža to, su lyg finaline antrojo ketvirčio sirena iš beveik vidurio aikštės pataikė Janis Strelniekas, leisdamas „Ventspiliui“ pirmauti rezultatu 45:38.

Per didžiąją pertrauką Kauno ekipos treneris D.Maskoliūnas akivaizdžiai sugebėjo atrasti reikiamus žodžius ir tinkamai nuteikti savo auklėtinius. Po T.Klimavičiaus tritaškio, M.Browno keturių taškų, T.Watsono metimo iš po krepšio bei rezultatyvaus Manto Kalniečio reido, „Žalgiris“ kelių minučių atkarpą laimėjo 10:3 ir įpusėjus kėliniui persvėrė rezultatą savo naudai (49:48). Netrukus galingu dėjimu pasižymėjo T.Watsonas, nežymiai padidindamas pranašumą (51:48). Ir toliau latviai nesusitvarkė su T.Watsonu, kuris išprovokavo dar dvi pražangas, sumetė visas keturias baudas, taip dar labiau įtvirtindamas persvarą (55:48). Trečiojo ketvirčio pabaiga artėjo, o „Žalgiris“ ir toliau tęsė pradėtą darbą: M.Brownas ir D.Šalenga neklydo nuo baudų metimų linijos, M.Delašas išsiskyrė įspūdingu dėjimu su pražanga, A.Čapinas pridėjo metimą iš tolimos distancijos, tuo tarpu „Žalgiris“ įgijo rekordinį pranašumą – 65:52. Ketvirtį sudėtingu, tačiau, svarbiausia, tiksliu reidu užbaigė M.Pocius, taip prieš lemiamas dešimt minučių padėdamas „Žalgiriui“ turėti solidų pamatą pergalei – 67:53.

Vos prasidėjus ketvirtajam kėliniui pirmuosius taškus į savo sąskaitą įsirašė S.Vene, kuris neklydo iš po krepšio (69:53). Panašus skirtumas komandas skyrė ir po trečiojo tikslaus A.Čapino tolimo šūvio (72:57). „Ventspils“ krepšininkai mėgino gelbėtis, tačiau žalgiriečiai gynyboje didesnių klaidų nedarė ir įpusėjus ketvirčiui ekipas vis dar skyrė dviženklis taškų skaičius – 76:65. Latvijos klubas, bet kokia kaina siekdamas atgaivinti intrigą, dažnai žaidė neapgalvotai, klydo. Aikštelėje vyravo pakankamai chaotiškas krepšinis. Iki pagrindinio laiko pabaigos likus kiek daugiau nei dviems minutėms švieslentėje degė skaičiai 78:68. Netrukus iš po krepšio neklydo T.Watsonas, „Žalgirio” pranašumą padidindamas iki 12 taškų (80:68). Po akimirkos tritaškį pridėjo krašte paliktas laisvas M.Pocius, o skirtumas dar išaugo (84:70). Per likusį laiką taškais žalgiriečių gretose nuo baudų metimų linijos pasižymėjo D.Šalenga, padėdamas tašką pusfinaliui. Galutinis rungtynių rezultatas – 86:74.

„Žalgiris“: M.Brownas 17 (3 atk. kam.), T.Klimavičius 16 (7 atk. kam.), T.Watsonas 14 (3 atk. kam.), A.Čapinas 9, M.Pocius 8, D.Šalenga 8, M.Delašas 6, M.Begičius 4 (6 atk. kam.), S.Vene 2, M.Kalnietis 2 (3 atk. kam., 6 rez. perd.).

„Ventspils“: J.Strelniekas 16, M.Jurevičus 12, D.Bertans 9.

Komentarai