Komentaras: Nenugalimas noras kovoti 0

Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ koresp.

Marcusas Brownas turi tiek priežasčių nesistengti, kad būtų beveik suprantama, jei imtų jomis naudotis.

Amerikiečiui – jau 36 metai. Tai daugiau nei bet kuriam kitam komandos žaidėjui.

Jis yra patyręs sudėtingą dubens operaciją, po kurios karjera apskritai buvo pakibusi ant plauko.

Jis yra Turkijos, Prancūzijos, Rusijos, Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygų čempionas.

Jis jau turi kontraktą kitam sezonui.

Ar galima dar kažko norėti, ar verta dar dėl kažko stengtis? Juk tai taip įprasta – viską pasiekę, pelningą kontraktą sudarę veteranai dažnai tiesiog rūpinasi, kaip išsaugoti savo kūną kuo ilgesniam laikui.

Stebint, kaip M.Brownas vaikšto, atrodytų, kad ir jam reiktų tausotis. Gynėjas kartais vos pajuda, kojas stato nenatūraliai plačiai, jo eisena gremėzdiška – operacijos padariniai akivaizdūs. Bet kai reikia, jis veržiasi į baudos aikštelę, palieka už nugarų jaunesnius varžovus, provokuoja kontaktą su aukštaūgiais.

Prasiveržimai baigiasi taškais, pražanga arba tiesiog kritimu ant parketo. Jei švilpukas tyli, M.Brownas prarėks gerklę, bet teisėjui bandys įrodyti, kad jis buvo sustabdytas neleistinai.

Kitą kartą jis vėl veršis į baudos aikštelę, vėl ieškos kontakto ir, greičiausiai, išprovokuos pražangą.

„Tiesiog noriu, kad būtų teisybė. Negaliu pakeisti švilpukų, bet kartais noriu pasakyti, ką apie tai galvoju“, – apie savo nesibaigiančias diskusijas su teisėjais po BBL finalo pasakojo M.Brownas.

Kalbėdami apie 2010 metų BBL finalą, visi prisimins, kaip Brownas trečio kėlinio pradžioje inicijavo „Žalgirio“ spurtą 17:2. Po jo kauniečiai panaikino 14 taškų deficitą ir perėmė dvikovos kontrolę į savo rankas.

Tačiau bene išraiškingiausias amerikiečio žaidimo momentas įvyko anksčiau. Antrojo kėlinio viduryje po antros netaiklios Dainiaus Šalengos baudos teisėjas užfiksavo, kad Mantas Kalnietis per anksti peržengė tritaškio liniją, todėl kamuolys turi atitekti „Lietuvos rytui“.

M.Brownas tuoj pat pripuolė prie teisėjo ir pradėjo įrodinėti, kad taisyklę pažeidė ir Donatas Zavackas. Pasitarę arbitrai nusprendė, kad žalgirietis išties yra teisus ir leido Šalengai pakartoti baudos metimą. Pastarasis skrodė tinklelį.

Vienas taškas gal ir nereiškė daug švieslentėje, bet jis parodė nenumaldomą Browno norą stengtis dėl visko net beviltiškose situacijose.

Nė vienas kitas krepšininkas šeštadienį neprilygo M.Brownui noru laimėti. Nė vienas kitas nedarė tokios įtakos viskam aikštėje – nuo trenerių iki teisėjų.

Jis pelnė 22 taškus ir buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto krepšininku.

„Norisi visą energiją palikti aikštėje. Kartais kažko pritrūksta, o kartais pastangos vainikuojamos pergale. Šiandien jaučiausi, kad turiu būti emocinis lyderis ir parodyti vaikinams teisingą kelią. Didžiuojuosi komandos draugais ir treneriais, nes šiandien tikrai sunkiai dirbome. Tai didelis žingsnis tinkama linkme“, – dėstė M.Brownas.

„Žalgirio“ veteranas kaip niekas kitas įvaldęs ir iškalbos meną. Jis žurnalistams kalbės tai, ką reikia kalbėti ir pasakys teisingus dalykus, kad gerai atrodytų.

Bet BBL finale jo kalbos virto pavyzdžiu kitiems. Pavyzdžiu, kad net viską pasiekęs ir garantuotą kontraktą kitam sezonui turintis žaidėjas nenuleis rankų, jeigu tik turi čempiono širdį.

Komentarai