„Žalgirio“ statistės sulaukė Eurolygos įvertinimo 0

Statistikos protokolas – neatimama krepšinio detalė. Jis ne tik leidžia objektyviai įvertinti krepšininkų pasirodymą atskirose rungtynėse, bet ir sekti jų tobulėjimą, stabilumą ar kitus komponentus. Tačiau užpildyti protokolą – ne taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Nepaisant to, Kauno „Žalgiris“ gali pasigirti šioje sferoje turįs tikras savo srities profesionales. Keturios statistiką fiksuojančios merginos darbuosis ir Eurolygos finalinio ketverto metu.

Nors Eurolygoje dalyvauja gausus klubų būrys, o protokolus pildo dar gausesnės žmonių pajėgos, išskirtinio pasitikėjimo sulaukė būtent Kauno „Žalgirio“ statisčių ketvertukas: Giedrė Garčinskaitė, Renata Mikalskienė, Rasa Kizikaitė ir Auksė Zakrienė. Jos ne tik pildys statistikos protokolus per visas didžiojo Eurolygos finalo ketverto rungtynes, bet darbuosis ir jaunių Eurolygos finalinio mačo metu.

Apie darbo ypatumus, įdomius nutikimus ir per daugelį metų sukauptą patirtį papasakojo per „Žalgirio“ rungtynes vyriausiosios sekretorės pareigas atliekanti Auksė Zakrienė.

– Kokia Jūsų darbo specifika? Papasakokite apie viską plačiau, – Žalgiris.lt pasiteiravo A.Zakrienės.
– Pagal oficialias FIBA krepšinio taisykles rungtynes aptarnaujantį sekretoriatą sudaro: informatorius, pagrindinio protokolo sekretorius ir jo padėjėjas, laikininkas, 24 sekundžių laikininkas ir statistai. Kadangi Eurolyga į Paryžių pakvietė dirbti tik „Žalgirio“ sekretoriato statistes (kitose pozicijose dirbs vietinis prancūzų sekretoriatas), plačiau pakalbėsiu apie jų darbo specifiką.

Jų darbas labai specifinis ir atsakingas. Statistai, naudodami specialią statistikos kompiuterinę programą, rungtynių eigoje fiksuoja abiejų komandų krepšininkų veiksmus: žaistą laiką, pataikytus ir nepataikytus metimus, atkovotus kamuolius, pražangas ir kt. Kiekvieno kėlinio pabaigoje komandoms pateikiamas statistikos protokolas, kuriame atsispindi visi žaidėjų rodikliai ir jų naudingumo koeficientas. Statistika žaidėjui yra kaip vizitinė kortelė, kurią atidžiai seka krepšinio agentai, kitos komandos. Todėl kai kurie žaidėjai jautriai reaguoja į neteisingai užpildytą jų asmeninę statistiką. Didelis pliusas, jeigu patys statistai yra žaidę krepšinį, tuomet jie „kitaip“ (aiškiau) mato kai kurias situacijas aikštelėje.

Dar vienas niuansas, jeigu krepšinio sirgaliams nėra galimybių stebėti rungtynių per televiziją (kaip pavyzdys, ne visi Lietuvos gyventojai mato tiesiogines Eurolygos transliacijas), statistų fiksuojami žaidėjų veiksmai online pagalba perduodami į atitinkamų lygų oficialias interneto svetaines. Krepšinio sirgaliai gali tiesiogiai sekti rungtynių eigą.

– Koka Jūsų komandos sudėtis?
Paprastai Lietuvoje vykstančiose profesionalaus krepšinio varžybose statistiką fiksuoja 3 žmonės, nors Eurolygos kitų užsienio komandų praktikoje dirba ir 4 ar net 5 žmonės. Todėl į Eurolygos finalo ketverto varžybas išvyksta mūsų 4 merginos: Giedrė Garčinskaitė, Renata Mikalskienė, Rasa Kizikaitė ir Auksė Zakrienė. Tai, manau, optimali sudėtis užtikrinti sklandų statistų darbą.

– Ar sudėtis dažnai keičiasi?
– Statistų brigadų sudėtis suformuojama kiekvieno krepšinio sezono pradžioje ir stengiamasi, kad ji nesikeistų sezono eigoje. Tačiau Kaune yra nemažai komandų žaidžiančių tiek NKL, tiek LKL, BBL čempionatuose ir būna taip, kad tuo pačiu metu žaidžia keletas komandų. Tuomet sudėtis ir gali keistis. „Žalgirio“ sekretoriato darbuotojai yra labai universalūs, beveik visi jų gali dirbti bet kokioje pozicijoje: rašyti pagrindinį protokolą, fiksuoti rungtynių laiką ar 24 sekundžių laiką, taip pat dirbti statistais. Noriu pasidžiaugti, kad kiekvienais metais mes įtraukiame po vieną, du naujus žmones į „Žalgirio“ sekretoriatą ir tuo pačiu ruošiame juos darbui kitų Kauno komandų sekretoriatuose.

– Kiek metų jau dirbate šį darbą?
Tikrai daug, net tiksliai nepasakysiu…

– Kaip viskas prasidėjo?
– Nuo krepšinio… Gimiau krepšininkų šeimoje. Antroje klasėje pati pradėjau žaisti krepšinį. Baigusi mokyklą, studijavau universitete ir žaidžiau profesionalų krepšinį. Po to pakvietė dirbti į Arvydo Sabonio krepšinio mokyklą, o dabar dirbu Kauno „Žalgiryje“. Todėl mano pagrindinis ir papildomas (sekretoriato) darbas, laisvalaikis ir net gi draugai yra „iš krepšinio pasaulio“.

Kiekvienos merginos, vykstančios į Eurolygos finalinio ketverto varžybas, pradžia ir dabartis yra panaši į mano. Visos jos „sukasi“ krepšinyje.

– Per karjerą, neabejojame, buvo ir kokių nors įdomesnių nutikimų. Pasidalinkite keliais labiausiai įstrigusiais atmintyje.
Labiausiai įsiminė „stresinė“ situacija, kurios metu išmokau rašyti žaidėjų statistiką (tuomet statistika dar buvo rašoma „rankomis“, be kompiuterio). Su geriausia drauge Živile atėjome į Kauno sporto halę pažiūrėti kaip Kauno „Žalgiris“ žaidžia „Profbasket“ lygos rungtynes su Maskvos CSKA. Sėdime ramiai sau tribūnoje, abi komandos baigia apšilinėti. Staiga pribėga prie mūsų susirūpinęs Aleksas Zakis (tuometinis Kauno „Žalgirio“ vadybininkas) ir „tempia“ mus abi rašyti statistiką, nes tikrieji statistai nepasirodė.

O siaube (net juokas ima), komandų startiniai penketai jau aikštelėje, statistikos protokolą matome pirmą kartą, jis netgi rusų kalba… A.Zakis net nespėja nieko paaiškinti, sako „dėkite brūkšnelius“ žaidėjams. Žaidėjų veiksmus aikštelėje matome, bet nerandame, kur juos įrašyti. Pirmo kėlinio pabaigoje jau pradėjome gaudytis, bet per didžiąją pertrauką tarp 1 ir 2 kėlinių (tuomet dar buvo žaidžiami du kėliniai po 20 minučių) prie mūsų prieina komandų atstovai ir prašo duoti pirmo kėlinio suvestinę. Kokią dar suvestinę?.. Tuomet norėjosi prasmegti iš gėdos. Bet CSKA komandos atstovas (amžinatilsis Aleksandras Gomelskis) kiek pamenu pats viską susiskaičiavo. Kitą dieną jau dirbome „idealiai“.

– Kaip sekasi sutarti su rungtynių komisarais?
– Statistai iš visų sekretoriato darbuotojų mažiausiai bendrauja su komisarais. Tik rungtynėms pasibaigus, komisaras teiraujasi ar jų fiksuota statistika sutampa su pagrindiniu sekretorės protokolu ir ar statistikos protokolas sėkmingai pasiekė atitinkamos lygos internetinį puslapį. Komisaras rungtynių metu labiausiai stebi pagrindinio protokolo sekretorės, laikininko ir 24 sekundžių laikininko, be abejo ir aikštės teisėjų darbą. Galiu pasakyti, kad „Žalgirio“ sekretoriatas dirba profesionaliai ir labai atsakingai, todėl komisarai tai vertina ir pasitiki mūsų darbu. Nesutarimų kaip ir nebūna.

– Galimybė dirbti Eurolygos finaliniame ketverte, be jokios abejonės – garbė. Dėl kokių priežasčių Eurolyga pasirinko būtent Jus? Ką Jums tai reiškia?
Eurolyga reguliaraus sezono metu stebėjo ir vertino visų komandų statistų darbą. Nuolatos bendravo su Giedre Garčinskaite, kuri „Žalgirio“ statisčių brigadoje dirba su anksčiau minėta statistikos kompiuterine programa (t.y. suvedinėja tai ką kitos merginos diktuoja/fiksuoja). „Žalgirio“ statistės darė (jeigu iš viso darė) mažiausiai klaidų, operatyviai reagavo į Eurolygos pastabas. Eurolygai patiko tai, kaip mes dirbome. Mums tai didelis įvertinimas ir, kaip sakėte, garbė.

– Kaip Jūsų darbotvarkė atrodys Paryžiuje?
– Į Paryžių atvykome ketvirtadienį. Penktadienį dirbsime dvejose pusfinalio rungtynėse. Šeštadienis – laisva diena, pažintis su Paryžiumi, kitos pramogos. Sekmadienį turėsime tris rungtynes – ne tik dvi vyrų Eurolygos kovas, bet ir jaunių Eurolygos finalą, kuriame tikimės išvysti jaunuosius žalgiriečius. Pirmadienį grįžtame namo. Prancūzijos sostinėje Paryžiuje lietuvės į darbus kibs jau pusfinalio rungtynėse penktadienį. Pirmame susitikime Barselonos „FC Regal Barcelona“ išmėgins jėgas su Maskvos CSKA, o kitame Belgrado „Partizan“ mes iššūkį Graikijos grandui „Olympiacos“. Rungtynių statistikos protokolą, kaip įprasta, bus galima sekti ir Eurolygos oficialiame interneto puslapyje adresu www.euroleague.net.

Komentarai