Neįvykdę plano A žalgiriečiai pasitenkino planu B 0

Martynas Pupininkas, „BasketNews.lt“ korespondentas

Antrąją nesėkmę 2010–2011 metų Eurolygos sezone patyrusi Kauno „Žalgirio“ komanda penktadienio popietę į Lietuvą sugrįžo be vyriausiojo trenerio Aco Petrovičiaus.

„Atsirado galimybė grįžti užsakomuoju reisu, todėl treneris pasiliko, kad ryte dar galėtų pabūti su šeima. Tačiau jis jau grįžo kartu su klubo savininku“, – paaiškino „Žalgirio“ klubo generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

Tuo tarpu Belgrado „Partizan“ komandos pranašumą pripažinę žalgiriečiai Vilniaus oro uoste iš lėktuvo išlipo liūdnais veidais, liudijančiais, jog krepšininkai nori kuo greičiau užmiršti nemalonų vizitą Serbijoje.

Iš dviejų blogybių viena buvo geroji

Pirmojo turo rungtynėse Kauno komanda namuose 73:62 įveikė Belgrado ekipą ir nors ketvirtadienio vakarą „Žalgiris“ Serbijoje nusileido šešiais taškais, išsaugojo palankų dviejų susitikimų rezultatą.

„Iš dviejų blogybių viena buvo geroji. Gerai, kad sugebėjome pralaimėti rungtynes mažesniu nei vienuolikos taškų skirtumu. Nors važiavome kovoti tik dėl pergalės, bet iš dalies mus tenkina ir toks rezultatas“, – aiškino Tomas Delininkaitis.

Klaipėdietis pabrėžė, jog galima liūdėti dėl nesėkmės, tačiau iš kitos pusės džiugu, kad komanda surado jėgų ir sumažino atsilikimą iki reikiamo skirtumo.

„Iki pačios rungtynių pabaigos tikėjomės, kad mums pavyks perlaužti susitikimo eigą – persverti rezultatą savo naudai. Dėl šios priežasties treneris mums tiesiogiai nenurodė, kad reikia kovoti dėl palankesnio skirtumo“, – pasakojo T.Delininkaitis.

Vis dėlto šį sezoną „Žalgiryje“ debiutavęs krepšininkas pripažino, kad paskutinę susitikimo minutę žalgiriečiai kovėsi ne dėl pergalės, o dėl palankaus tarpusavio taškų balanso.

„Viskas yra įmanoma, bet per dvi minutes laimėti rungtynes Belgrade yra tikrai sunku“, – teigė žaidėjas.

Kovoti dėl pergalės pritrūko laiko

Komandos kapitono Pauliaus Jankūno teigimu, „Žalgirio“ krepšininkams koją pakišo prasta rungtynių pradžia: „Varžovai susikrovė nemažą persvarą, todėl vėliau buvo sunku juos prisivyti. O mačą blogai pradėjome dėl to, kad daugiau rungtyniavome individualiai, kiekvienas bandėme įmesti, patraukti ekipą į priekį, tačiau, kai žaidi po vieną, taip ir gaunasi.“

Ilgametis žalgirietis pažymėjo, kad Serbijos čempionai stengėsi rengti greitas atakas, kurios padėjo pelnyti nemažai lengvų taškų, tad „Žalgiriui“ sustabdyti nutolusią „Partizan“ komandą buvo pernelyg sunku.

Paskutinę rungtynių minutę kauniečiai prie šeimininkų priartėjo iki šešių taškų. Paklaustas, ar būtų buvę galima kovoti dėl pergalės, jei švieslentėje būtų degusios dar bent kelios minutės, įžaidėjas Mantas Kalnietis dvejojo.

„Atrodė, kad netrukus išlyginsime rezultatą, bet laiko pritrūko ir jie
laimėjo. Sunku pasakyti kas būtų, jeigu būtų“, – kalbėjo krepšininkas.

Išskyrė agresyvumą

Iš karto pasibaigus susitikimui Martynas Pocius pareiškė, jog rungtynėse pasijuto tarsi muštynėse bei išskyrė itin agresyvų serbų žaidimą. Negana to, vienas „Žalgirio“ lyderių pyko, jog „Pionir“ arenoje sirgaliai krepšininkus dusino cigarečių skleidžiamais dūmais.

5 taškus pelnęs gynėjas T.Delininkaitis pritarė M.Pociaus nuomonei: „Tokia jau ta serbų krepšinio mokykla. Tiek ir pasaulio čempionate, kai žaidėme su jų rinktine, tiek ir su „Partizan“ krepšininkais įsitikinome, kad jie demonstruoja tikrai kietą krepšinį.“

„Jie visada taip žaidžia ir man tai nebuvo staigmena. Belgrado ekipa yra daugiausiai pražangų susirenkanti komanda visoje Eurolygoje, o ypač namuose jie žaidžia tikrai labai agresyviai – ant pražangos ribos. Man tai nėra naujiena“, – T.Delininkaitį papildė M.Kalnietis.

„Negalėčiau teigti, kad „Partizan“ komanda yra agresyviausia Eurolygoje, nes visos komandos rungtyniauja kietai, agresyvūs esame ir mes“, – šypsojosi Serbijos krepšinio specialisto treniruojamas T.Delininkaitis.

Kalbėdamas apie šiurkštų varžovų žaidimą iš žalgiriečių tik P.Jankūnas buvo kiek santūresnis.

„Tiek jie, tiek mes žaidėme agresyviai, tačiau dar kartą patekome į didelę duobę, todėl ir pralaimėjome“, – pagrindinį nesėkmės priežastį įvardijo aukštaūgis.

Tritaškiai nekrito, bet sėkmingai žaidė du prieš du

Keturis rezultatyvius perdavimus atlikęs T.Delininkaitis ketvirtajame kėlinyje su vidurio puolėju Mirza Begičiumi surengė ne vieną aštrią ir varžovų gynybą išdraskiusią ataką.

T.Delininkaitis neslėpė, jog su 220 cm ūgio legionieriumi aikštėje vienas kitą supranta labai gerai.

„Tiesa sakant komandoje visi vieni kitus gerai jaučiame. Man patinka žaisti tiek su Pauliumi, tiek su Tadu Klimavičiumi. Negalėčiau išskirti su kuo geriausia ir su kuo blogiausia. Galbūt tik vakar pasitaikė tokia atkarpa, kurioje teko daugiau sužaisti su Mirza“, – aiškino ekipos snaiperis.

Vis dėlto vienam geriausių Eurolygos metikų vakar krepšys taip pat buvo užrištas. T.Delininkaitis pataikė vieną tolimą metimą iš trijų, o visa komanda vos du iš vienuolikos.

„Nepasakyčiau, kad mūsų tritaškiai buvo iš nepatogių padėčių, paprasčiausiai nepataikėme laisvi, – tikino 50 proc. taiklumu iš toli atakuojantis gynėjas. – Drįsčiau teigti, kad vakar buvo juoda diena.“

Gavo pylos, nes nesilaikė plano

Šį sezoną „Žalgirio“ krepšininkai per septyniolika rungtynių tik antrą kartą įpusėjus mačui turėjo solidų deficitą.

Penktą sezoną „Žalgirio“ garbę ginantis Kalnietis atskleidė, jog per pertrauką rūbinėje vyriausiasis treneris A.Petrovičius dalijo kitokius nurodymus nei paprastai.

„Treneris buvo piktas, kadangi nesilaikėme žaidimo plano ir leidome varžovams rengti greitas atakas, kurios yra bene didžiausias jų ginklas. Žinoma, antroje mačo pusėje susiėmėme ir  nors rungtynes pralaimėjome, tačiau svarbiausia, kad sumažinome skirtumą“ , – pasakojo 6 taškus įmetęs M.Kalnietis.

Komentarai