P.Motiejūnas: „Neabejojame, kad M.Begičius turi pelningą pasiūlymą iš kito klubo“ 0

Rokas Buračas, „BasketNews.lt“ korespondentas

Kauno „Žalgirio“ klubo generalinis direktorius Paulius Motiejūnas įsitikinęs, kad Mirzos Begičiaus agentai savo klientui vidury sezono surado kur kas pelningesnį pasiūlymą ir dėl to siekia nutraukti dar pusantrų metų su Kauno komanda turinčią galioti sutartį.

Formali sutarties nutraukimo priežastis – „Žalgirio“ ekipos vėlavimas krepšininko agentams sumokėti komisinius mokesčius nuo M.Begičiaus kontrakto. Krepšinyje įprasta, kad jie siekia apie 10 proc. sutarties sumos.

P.Motiejūnas tinklalapiui „BasketNews.lt“ tvirtino, kad šis M.Begičiaus agentų žingsnis buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Mat „Žalgirio“ vadovas dar prieš mėnesį Belgrade buvo susitikęs su krepšininko agentais ir pažadėjo, kad skola bus sumokėta iki Kalėdų.

Vis dėlto sulaukę pinigų M.Begičiaus agentai „Žalgiriui“ atsiuntė raštą, kad jų klientas nutraukia sutartį su klubu. Konfliktą gali išspręsti tik Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA), tačiau ši iki sausio 11 dienos atostogauja.

„M.Begičius išjungė telefoną ir su mumis nebendrauja. Kalbėtis su agentais nėra prasmės, nes jie galvoja, jog viską padarė teisingai, o FIBA atostogauja“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ tvirtino P.Motiejūnas.

– Pauliau, ar toks M.Begičiaus agentų žingsnis nustebino? – „BasketNews.lt“ žurnalistas paklausė P.Motiejūno.
– Tai labai neapgalvotas agentų sprendimas. Praktikoje nėra buvę tokių dalykų, kad agentai neįspėję klubo patys nutrauktų žaidėjo kontraktą. Teko kalbėtis su keliais FIBA darbuotojais ir tokių teisinių bylų neprisimena net jie. Jeigu agentai būna kuo nors nepatenkinti, jie klubą bent kelis kartus perspėja ir skelbia ultimatumus – jeigu skola nebus apmokėta iki konkrečios datos, kontraktas bus nutrauktas. O dabar nieko. Iš M.Begičiaus agentų nesame gavę nė vieno rašto.

Ankstesniais sezonais turėjome krūvas skolų ir su panašiais atvejais esame ne kartą susidūrę, tačiau taip, kaip jie pasielgė niekas nedaro. Neabejojame, kad M.Begičiaus agentai turi kur kas pelningesnį pasiūlymą iš kito klubo ir bando mus pergudrauti. Kitos priežasties nerandame. Į vietas viską gali sugrąžinti FIBA arbitražas.

– Ar M.Begičiui vėluodavo atlyginimas?
– Nuo tos dienos, kai Mirza yra mūsų klube, atlyginimas jam nevėlavo nė karto. Todėl labai keista, kad jie taip pasielgė.

– Ar esate įsitikinę savo teisumu?
– Yra daugybė niuansų, į kuriuos nenorėčiau gilintis, tačiau mes teisiškai esame visiškai teisūs. Neoficialiai kalbėjomės su FIBA darbuotojais ir išgirdę tai, ką papasakojome, jie juokėsi iš tokio agentų poelgio. M.Begičiui atstovauja nedidelė agentūra, ji neturi daug klientų, todėl jie dėl savo įvaizdžio nesibaimina.

– Galbūt šį sezoną buvote sulaukę pasiūlymo parduoti M.Begičių?
– Ne, neturėjome nė vieno pasiūlymo. Su M.Begičiaus agentais buvau susitikęs dar Belgrade, kai žaidėme su „Partizan“ (lapkričio 25 dieną), kalbėjomės ir aptarėme skolų mokėjimo grafikus. Buvau pažadėjęs, kad iki Kalėdų jie gaus agentinius mokesčius, tačiau sulaukę, kai jiems įkrito pinigai, jie nutraukė kontraktą. Tai tipinis apgavystės atvejis. Jie bandė pasinaudoti tuo, kad mes vėlavome ir nutraukti sutartį atgaline data.

– Kiek laiko vėlavote sumokėti mokesčius?
– Pasirašę kontraktą su krepšininku privalome jo agentui sumokėti agentinį mokestį – tam tikrą dalį pinigų nuo visos sutarties sumos. Agentai kontraktus su krepšininkais sudaro taip, kad vos pasirašę kontraktą, savo pinigų dalį gautų iš karto už visą sutarties laikotarpį. Tai yra nesąmonė, nes mes nežinome ar tas žaidėjas liks mūsų komandoje iki sezono pabaigos, ar išvyks jau po kelių mėnesių, todėl bandome šią praktiką keisti. Su visais krepšininkų agentais esame susitarę ir mokėjimus jiems išdėliojame per visą sezoną. Tokiu principu atsiskaitome su visų žaidėjų agentais ir nė vienas dėl to nedaro problemos, o mes jaučiamės saugūs. Anksčiau, kai agentams sumokėdavome iš karto už visą sezoną, turėjome problemų bendraudami su jais. Gavę pinigus už visus metus į priekį jie vengdavo su mumis bendrauti ir nenorėdavo padėti. Juk normalu, kad už paslaugą sumokama tada, kai už ją atidirbama.

– Kas Begičiui gresia, jeigu kreipsitės į FIBA arbitražo teismą?
– Visų pirma mes jam tikrai neišduosime paleidžiamojo rašto, todėl konfliktą spręs Sporto Arbitražo teismas, FIBA ir krepšinio federacija. O M.Begičiui gresia diskvalifikacija.

– Tikitės, kad slovėnas grįš į Kauną ar nededate didelių vilčių?
– Bent paskambintų ir pasakytų kokia situacija. Dabar jis elgiasi tikrai neprofesionaliai, ypač po to, ką dėl jo padarėme vasarą. Kvailai jaučiamės, tačiau durų į „Žalgirį“ jam dar tikrai neuždarėme.

– Ar jau pradėjote dairytis naujų aukštaūgių?
– Taip, tačiau laisvų žaidėjų rinkoje labai nedaug. Surasti lygiavertę pamainą M.Begičiui bus labai sunku, nes pastiprinimo ieško ir kitos į „Top 16“ etapą išėjusios komandos.

Komentarai