Lietuviškas pavydas veda prie suskilusios geldos 0

Alvydas Staniulis, „Kauno diena“

Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo ir „Sabonio krepšinio centro“ vadovai atremia kitų miesto privačių krepšinio mokyklų atstovų pretenzijas dėl neva nepelnytos didelės Kauno savivaldybės paramos „saboniukų“ kalvei.

Remia krepšinio piramidę

Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimas skirti 1 mln. litų „Sabonio krepšinio centrui“ sukėlė kitų miesto privačių krepšinio mokyklų vadovų nepasitenkinimą.

Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse jie pareiškė, kad jaunieji Kauno krepšininkai ugdomi ne tik A.Sabonio centre, bet ir kitose mokyklose, kurios nesulaukia jokios valdžios paramos.

Tačiau kažkodėl nebuvo išgirsta „Žalgirio“ krepšinio klubo ir „Sabonio krepšinio centro“ vadovų nuomonė. „Žalgirio“ krepšinio klubo generalinio direktoriaus Pauliaus Motiejūno įsitikinimu, suveikė lietuviškas pavydas: jei ne man, tai geriau niekam.

„Pagal kolegų teiginius galima suprasti maždaug taip: mes atėjome į tarybos posėdį, pasakėme: duokit pinigų ir beveik visi politikai balsavo „už“. Tačiau taip nebuvo. Šia kryptimi dirbame daugelį metų, ypač šios kadencijos tarybos nariai gerai žino „Sabonio krepšinio centro“ problemas ir ateities gaires. Jos nubrėžtos daugybėje pateiktų projektų. Krepšinio centras nėra valstybės įstaiga, jam nenumatytos dotacijos, todėl paramos buvo galima tikėtis tik pateikus racionalius projektus. Palankus tarybos sprendimas parodė, kad einame teisinga linkme. Tačiau labai nemalonu, kad iš karto atsirado lietuviškas pavydas ir kalbos, neva toks sprendimas yra neteisingas, kad jis proteguoja tik vieną krepšinio mokyklą“, – teigė P.Motiejūnas.

Pasak jo, „Žalgirio“ klubas deda labai daug pastangų, kad „Sabonio krepšinio centras“ gyvuotų, nes jame auga ne tik legendinės komandos, bet ir Lietuvos vyrų rinktinės pamaina. Čia subrendo pasaulio čempionato bronzos medalių laimėtojai Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas, Jonas Mačiulis, kiti dabartiniai ir buvę žalgiriečiai. Šis krepšinio centras yra labai svarbi „Žalgirio“ klubo strategijos piramidės dalis.

Savivaldybės parama leis lengviau atsikvėpti klubui ir padės sparčiau kilti visai jo piramidei. Be to, nereikia pamiršti, kad Lietuvos krepšinio lygoje žaidžia ir „Kaunas“, kurį išlaikyti yra ne tas pats, kas vaikų komandas. Taip pat yra ir „Žalgirio“ dublerių komanda „Žalgiris-Sabonio mokykla“, kuriai rungtyniauti Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) irgi reikia stabilaus finansinio pagrindo.

Argumentas – darbo rezultatai

„Sabonio krepšinio centras“ yra pasiekęs daug geresnių rezultatų negu kitos miesto privačios krepšinio mokyklos.

Pagal reitingą šis krepšinio centras dvejus metus iš eilės užėmė pirmą vietą tarp visų Lietuvos krepšinio mokyklų. Ne už vaikų skaičių skirtas tas milijonas litų, o už darbo rezultatus, – tikino P.Motiejūnas. – „Žalgiris“ pasirašęs sutartį su „Sabonio krepšinio centru“, tačiau neignoruojame nė vienos miesto krepšinio mokyklos. Norime su visomis bendradarbiauti ir prašome, kad jos mūsų klubui ugdytų talentingus žaidėjus. „Žalgiris“ atviras visiems pasiūlymams, todėl nereikia eskaluoti, kad tas gavo paramą, o kiti negavo, nes galiausiai visi liksime be paramos ir sėdėsime prie suskilusios geldos.“

„Žalgirio“ klubo generalinio direktoriaus įsitikinimu, Kaunas turi išlikti sportiškiausias Lietuvos miestas. Reikia remti įvairias sporto šakas. Turi būti sukurta sistema, kad ir kitos privačios krepšinio mokyklos, ir kitų sporto šakų komandos gautų paramą.

„Tačiau mūsų mieste negali būti 15 ar 20 ir daugiau prioritetinių sporto šakų. Krepšinis – pagrindinis prioritetas. Baigiama statyti nauja arena, kurioje žais ne vaikų komandos, o „Žalgiris“, Lietuvos nacionalinė krepšinio rinktinė. Kas įsivaizduoja, kad yra lengva išauginti aukščiausio lygio krepšininką, tegu pabando. Antrą dešimtmetį gyvuojančią A.Sabonio mokyklą išlaikė vienas Arvydas. Dabar jis sako, gal ir kiti gali prisidėti. Todėl nereikia pavydėti, kad jo žodžiai rado atgarsį. Mūsų pareiga, kad tos šaunios tradicijos gyvuotų ir dar sparčiau žengtume į priekį“, – kalbėjo P.Motiejūnas.

A.Sabonis nešykštėjo

Pasak „Sabonio krepšinio centro“ direktorės Dianos Komskienės, per 14 metų geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas A.Sabonis vaikų užimtumui po pamokų ir krepšinio talentų paieškai skyrė labai daug lėšų.

Per tuos metus buvo parašytas ne vienas projektas Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD), Kauno miesto savivaldybei, kuriuose prašyta skirti paramą, tačiau ji „saboniukų“ kalvei nebuvo visavertė.

„2009–2010 m. mokyklos biudžetas sudarė apie 2 mln. litų. Iš vaikų tėvų geriausiu atveju buvo surinkta tik maždaug trečdalis, šiek tiek prisidėjo rėmėjai, o likusi suma – iš Arvydo kišenės. Kiek vienas žmogus gali tempti tokią finansinę naštą? Krepšininkui užauginti reikia maždaug 12 metų, paskaičiuokime, kiek per tuos metus reikia investuoti. Juk lėšų reikia ir krepšinio bazei išlaikyti, ir inventoriui, ir sportinėms aprangoms, ir trenerių atlyginimams, ir kelionėms į varžybas. Taip pat rūpinamės ir socialiai remtinais vaikais, kurie atvyksta ir iš kitų Lietuvos vietovių. Juos reikia apgyvendinti, skirti maitinimą ir padengti kitas išlaidas. Pas mus treniruojasi 520 jaunų žaidėjų, turime 27 įvairaus amžiaus vaikų komandas. Savivaldybės parama padės „Sabonio krepšinio centrui“ siekti dar geresnių rezultatų“, – sakė D.Komskienė.

Kauno krepšinio (sporto) mokyklų, klubų, sporto centrų reitingai 2009–2010 m. sezoną
Vieta  Mokykla, klubas  Taškai
1. A.Sabonio krepšinio mokykla  380
3. Kauno krepšinio mokykla „Aisčiai“  295
14. VšĮ „Tornado“ krepšinio mokykla  50,5
15. Kauno krepšinio mokykla „Perkūnas“  48,5
23–25. Kauno krepšinio klubas ABC  12
51. Kauno rajono sporto mokykla  1

„Sabonio krepšinio centro“ auklėtiniai, žaidę Lietuvos krepšinio rinktinėse 2010 m.:
Lietuvos vyrų rinktinė: Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas.
Lietuvos jaunių vaikinų (iki 18 metų) rinktinė: Vytenis Čižauskas (gim. 1992 m.), Renaldas Simanavičius (gim. 1992 m.), Rolandas Jakštas (gim. 1992 m.).
Lietuvos jaunių vaikinų (iki 17 metų) jaunių rinktinė: Rokas Narkevičius (gim. 1993 m.), Simonas Kymantas (gim. 1993 m.).
Lietuvos jaunučių vaikinų (iki 16 metų) rinktinė: Marius Grigonis (gim. 1994 m.), Tomas Dimša (gim. 1994 m.), Simas Raupys (gim. 1994 m.), Lukas Lekavičius (gim. 1994 m.), Timotis Kuckailis (gim. 1994 m.).

Kitos Kauno krepšinio mokyklos:
Lietuvos jaunių vaikinų (iki 17 metų) rinktinė: Aurimas Urbonas („Tornado“).

Komentarai