VTB Vieningoji lyga: Finalo ketverto duris „Žalgiriui“ užvėrė „Azovmash“ 0

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams nepavyko prasibrauti į VTB Vieningosios lygos finalo ketvertą. Lemiamoje kovoje žalgiriečiai ketvirtadienį Kauno sporto halėje po atkaklios ir permainingos kovos nusileido Rolando Jaručio vadovaujamai Mariupolio „Azovmash“ ekipai – 75:86. Nesėkmę lėmė itin nesėkmingas žaidimas paskutinėmis susitikimo minutėmis.

Jau nuo pirmųjų mačo minučių šeimininkai ėmė diktuoti žaidimo taisykles. Po Artūro Milaknio tritaškio šie pirmavo 3:0, o Marcusui Brownui surengus tikrą šou ir per trumpą laiką surinkus septynis taškus, švieslentėje degė skaičiai 10:3. Tačiau ukrainiečiai lengvai pasiduoti neketino, „Azovmash“ surengė nedidelį spurtą ir atstatė pusiausvyrą (10:10). Nors tuojau pat Tadas Klimavičius išnaudojo puikų DeJuano Collinso perdavimą (12:10), nesnaudė ir varžovai (12:15). Ketvirčio pabaigoje šeimininkams trūko tikslumo, o svečiai už klaidas privertė mokėti – 26:19. Kiek sėkmingiau žalgiriečiai užbaigė kėlinuką – paskutinę atakos laiko sekundę tritaškį realizavo Paulius Jankūnas (22:26).

Komandos kapitono tritaškis akivaizdžiai padėjo iš miego nubusti ir kitiems krepšininkams, kurie po dviejų minučių pertraukėlės ėmė darbuotis kur kas agresyviau ir tiksliau: M.Kalnietis prasiveržė po krepšiu ir pataikė su visa varžovo pražanga, Travisas Watsonas pridėjo du galingus dėjimus, o po P.Jankūno baudų skirtumas ištirpo iki minimumo – 31:32. Savotiškos „gaudynės“ vyko ir toliau – „Azovmash“ krepšininkai tai padidindavo pranašumą iki penkių-šešių taškų ribos, tai po minutės šis atsilikimas tebuvo minimalus. Taip po A.Milaknio šūvio iš toli rezultatas buvo 41:39, o po D.Collinso reido – 41:42. Iki didžiosios pertraukos likus pusantros minutės T.Watsonas po krepšiu gražiai įveikė savo varžovą, išlygindamas rezultatą (45:45). Nors apsiginti nepavyko, kitame aikštelės gale savo greičio savybes puikiai išnaudojo M.Pocius. Nepaisant to, prieš antrąją dvikovos dalį pirmavo varžovai – 47:49.

Trečiojo ketvirčio pirmoje pusėje „Žalgirį“ į priekį tempė legionieriai – Trentas Plaistedas gerai susiorentavo situacijoje po krepšiu, D.Collinsas ir M.Brownas smeigė po tritaškį, o šeimininkai buvo priekyje 55:53. Demetriusas Alexanderis netruko taip pat atsakyti taikliu metimu iš trijų taškų zonos, tačiau rezultatą neilgai trukus persverė puolėjas T.Klimavičius, kuris pataikė nelengvą dvitaškį (57:56). Netrukus taškų rinkimo estafetę iš aukštesnių žaidėjų perėmė „Žalgirio“ gynėjai – M.Kalniečio ir Tomo Delininkaičio reidai leido komandai vėl sušvelninti atsilikimą praktiškai iki minimumo (63:65). Tik, skirtingai nei epizoduose prieš tai, šį kartą šeimininkai sugebėjo ne tik priartėti, bet ir persverti rezultatą. Tai jie padarė tų pačių M.Kalniečio ir T.Delininkaičio tolimų metimų dėka – 69:64. Prieš paskutines dešimt minučių švieslenėje degė skaičiai 69:67.

Kaip ir buvo galima tikėtis, paskutinis kėlinukas prasidėjo intriguojančia, bekompromise kova, kurioje dominavo ne rezultatyvumas, o įtampa ir emocijos. Puikiai jautėsi, jog kiekvienas taškas dabar – itin svarbus, o kiekviena klaida – lyg dūris į nugarą. Nepaisant to, po A.Milaknio ir M.Pociaus reidų geresnė buvo „Žalgirio“ situacija – 75:72. Matydamas tai, R.Jarutis sušaukė minutės pasitarimą, po kurio jo auklėtiniai pelnė keturis taškus iš eilės bei išsiveržė į priekį – 76:75. Po tokio įvykių posūkio pertraukėlės paprašė jau šeimininkai. Deja, norimo efekto ji nedavė ir ukrainiečiai padidino pranašumą – 79:75. Dar vienas pasitarimas situacijos taip pat nepakeitė, o situacija darėsi vis nepalankesnė – 75:82. Kad ir kaip stengėsi „Žalgirio“ krepšininkai, šį kartą išsisukti nepavyko – aidint finalinei sirenai džiaugėsi „Azovmash“ – 86:75.

„Žalgiris“: T.Watsonas 12, M.Brownas 10, A.Milaknis 10, M.Kalnietis 9 (5 atk. kam.), D.Collinsas 7 (5 rez. perd.), P.Jankūnas 7 (6 atk. kam.), M.Pocius 7, T.Delininkaitis 5, T.Plaistedas 4, T.Klimavičius 4.

„Azovmash“: F.House‘as 21 (7 atk. kam.), D.Alexanderis 17 (5 praž.), C.Owensas 12 (8 atk. kam.).

Komentarai