S.Štombergas: „Norime į Lietuvą parvežti pergalę“ 0

Rokas Buračas, „BasketNews.lt“ spec. korespondentas Barselonoje (Ispanija)

Kauno „Žalgirio“ jaunimo komandai vertingais patarimais padedantis Saulius Štombergas rytoj gali iškovoti pirmąjį savo trenerio karjeros trofėjų.

Jo ir Arūno Visocko auklėtiniai šeštadienį 77:50 nugalėjo „Regal Barcelona“ bendraamžius ir laimėję visas trejas Eurolygos jaunimo turnyro A grupės rungtynes užtikrintai žengė į finalą.

Sekmadienį vyksiantį mačą dėl čempionų taurės su „KK Zagreb“ klubu jaunieji žalgiriečiai žais ne Palau Sant Jordi treniruočių aikštelėje, o pagrindinėje 17 tūkst. žiūrovų talpinančioje sporto rūmų aikštėje. Toje pačioje, kur praėjus kelioms valandoms po jų rungtynių į kovą dėl prestižiškiausio Senojo žemyno klubų trofėjaus stos Eurolygos grandai – Atėnų „Panathinaikos“ ir Tel Avivo „Maccabi“ klubai.

„Negaliu sakyti, kad finale būsime favoritais, – paklaustas apie krepšinio ekspertų komandai lipdomą etiketę teigė S.Štombergas. – Aišku, mes demonstruojame gerą krepšinį, tačiau finale bus tik vienos rungtynės. Manau, kad jose viskas priklausys nuo gynybos.“

Neseniai krepšinio batelius ant vinies pakabinęs 2003 metų Europos čempionas prisipažino, kad jam pačiam maga išbėgti į aikštelę, tačiau čia pat tarstelėjo, kad profesionalo karjeros etapas jau baigtas.

– Sauliau, ar rungtynės su turnyro šeimininkais „Regal Barcelona“ krepšininkais buvo lengviausios iš iki šiol žaistų? – „BasketNews.lt“ žurnalistas paklausė S.Štombergo.
– Pagal rezultatą, mačas su kinais taip pat buvo lengvas. Atrodė, kad su ispanais irgi bus lengva, tačiau rungtynėms gerai pasiruošėme. Jau pačioje susitikimo pradžioje juos nokautavome ir varžovams vėliau buvo sunku atsigauti. Mačui baigiantis žaidėjai šiek tiek atsipalaidavo, o mes pasinaudojome proga ir prieš finalo rungtynes leidome pažaisti visiems krepšininkams. Matyt tai lėmė, kad rezultatas ne didėjo, o išliko toks pat.

– Komandos žaidimu likote patenkinti?
– Auklėtiniai išpildė didžiąją dalį užduočių, kurias buvome numatę. Tačiau žaidėjai nemažai klydo, o finale prarasti tiek kamuolių nederėtų. Tiesa, nemaža dalis jų radosi dėl didelio rezultato.

– Ar jau teko matyti kroatų žaidimą?
– Šiek tiek juos matėme atvažiavę čia, bet dabar turime visą likusią dieną. Galėsime išanalizuoti jų žaidimą, stipriąsias puses ir lyderius. Rasime sprendimą, kaip žaisti prieš kroatus, atrasime ko jie nemėgsta ir mėginsime įstumti juos į nepatogią padėtį.

– Mūsų jaunimas kartu nėra daug žaidę, tačiau ginasi puikiai.
– Jie vienas kitą kaip tik pažįsta. Ši komanda sudaryta Arūno Visocko treniruojamos „Žalgirio Sabonio mokyklos“ ekipos pagrindu ir pastiprinta keliais aukštaūgiais. Jie puikiai kovoja dėl kamuolių ir gali pasistumdyti. Turime pranašumą prieš kitas komandas. Vyrai vienas kitą supranta, o mes treneriai galime verstis visais dvylika žaidėjų. Dažnai atliekame keitimus, tačiau žaidimo ritmas nesikeičia ir nesusipratimų neįvyksta.

– Ar ši komanda turi lyderį?
– Nebandome remtis vienu žaidėju, kuris žaistų keturiasdešimt minučių ir rodytų išskirtinius statistinius rodiklius. Visiems stengiamės suteikti po 20 minučių, kad galėtume išlaikyti aukštą tempą, paspausti varžovus ir greitai bėgti. Nieko nustebinti negalime – propaguojame komandinį krepšinį.

– Ar jaunimui nesusuka galvų tiek daug NBA skautų bei agentų?
– Kol kas to nejaučiame. Žinoma, jie skaito, ką jūs rašote ir juos tai veikia. Tikiuosi, kad daug neprirašysite ir jų tie rašiniai nepaveiks (šypsosi, – Red.). Finalo rungtynes žaisti pagrindinėje salėje yra kiekvieno jauno žaidėjo svajonė. Aš ir pats noriu tai pamatyti bei pajusti. Norėtųsi išbėgti į aikštę, tačiau dabar turiu kitas pareigas. Norime į Lietuvą parvežti pergalę.

– Finale jausitės favoritais?
– Negaliu taip pasakyti. Viską parodys rungtynės. Aišku, mes demonstruojame gerą krepšinį, tačiau finalas yra finalas, tuo labiau, kad tai tik vienos rungtynės. Manau, kad viskas priklausys nuo gynybos. Šiandien gindamiesi vyrai sužaidė pasiaukojamai ir taip užspaudė varžovus, kad nepaliko jiems jokių šansų. Net patys ispanų sirgaliai plojo, kai mūsiškiai pelnydavo taškus.

Jaunieji žalgiriečiai Eurolygos jaunimo komandų turnyrą yra laimėję du kartus, o finale žais jau penktąjį sykį.

2003 metais taip pat Barselonoje „Žalgirio“ jaunimo ekipa finale 87:80 nugalėjo Tel Avivo „Maccabi“ bendraamžius, o naudingiausiu turnyro žaidėju buvo pripažintas Rolandas Alijevas.

2007 metais jaunieji žalgiriečiai nugalėtojų taurę į viršų kėlė Atėnuose. Tuomet finale „Žalgirio“ ekipa 78:74 nugalėjo Belgrado FMP krepšininkus, o naudingiausiu turnyro žaidėju buvo pripažintas Donatas Motiejūnas.

2005 ir 2006 metais žalgiriečiai taip pat žaidė finale, tačiau abukart 64:97 ir 55:59 nusileido Maskvos CSKA jauniams.

Komentarai