Rimantas Grigas: „Žalgirio“ lyderiai liks komandoje 0

Marius Bagondas, „Kauno diena“

Čempioniškai sezoną užbaigę Kauno „Žalgirio“ krepšininkai išėjo ilsėtis. Aistroms nurimus, klubo sporto direktorius Rimantas Grigas pasidalijo mintimis apie praėjusius metus, iškovotas pergales ir ateinančio sezono gaires.

– „Žalgiris“ po trejų metų vėl sugrįžo į viršūnę. Šiemet komanda iškovojo tris titulus ir pagrindinį savo konkurentą Vilniaus „Lietuvos rytą“ paliko tuščiomis. Kaip galėtumėte įvertinti praėjusius metus ir kokį pažymį parašytumėte komandai? – paklausėme R.Grigo.
– Sezonas tikrai buvo neblogas. Jei reikėtų vertinti konkrečiu balu, rašyčiau 8 arba 8,5. Geriau viską apsvarstyti ir įvertinti galima tik sezonui pasibaigus. Dabar jau matome, kas pavyko, o kas ne. Svarbiausią sezono tikslą pasiekėme. Savoje šalyje dominavome visuose turnyruose, kuriuose žaidėme. Pergalės Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurės finale, Baltijos lygos varžybose ir Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) nuteikia optimistiškai. Akivaizdu, kad pasiekėme nemažai, tačiau norėjome šiek tiek geriau pasirodyti Eurolygos turnyre.

– Kuri šį sezoną iškovota pergalė komandai buvo svarbiausia?
– Be jokios abejonės, LKL. Laimėti šalies čempionatą buvo svarbiausias mūsų uždavinys. Norėjome, čempionų žiedus sugrąžinti į Kauną. Konkurencija LKL čempionate vis didėja, tačiau džiaugiamės, kad aiškiai dominavome per visą sezoną ir pelnytai laimėjome.

– Ko pritrūko, kad sėkmingiau pasirodytumėte Eurolygoje ir VTB Vieningosios lygos turnyre?
– Sunku vienareikšmiškai vertinti. Priežasčių greičiausiai yra ne viena. Galbūt šiek tiek per vėlai prie komandos prisijungė treneris Ilias Zouros. Trenerių rokiruotę galėjome padaryti šiek tiek anksčiau. Kiekvienam specialistui reikia priprasti prie komandos, o žaidėjams prie trenerio. Tokių dalykų per savaitę ar dvi nepakeisi. Viskas užtrunka gerokai ilgiau. Kai krepšininkai pagaliau perprato I.Zouroso taktinius sumanymus, viskas stojo į vietas. Džiaugiamės, kad trenerio darbas su kiekvienomis rungtynėmis vis gerėjo. Gerėjo ir komandos rezultatai.

– Kaip klubo sporto direktorius vertina I.Zouroso darbą? Ar tinkamai jis pakeitė Aco Petrovičių? Pasiteisino šis sprendimas?
– Graiko darbo metodus ir patį darbą vertinu gerai. Tai parodo ir rezultatai. Manau, kad I.Zouros tinkamai pakeitė A.Petrovičių, nors su šiuo treneriui sezono pradžioje „Žalgiris“ irgi žaidė pergalingai.

– Komandos vadovybė norėtų, kad treneris liktų komandoje ir ateinantį sezoną?
– Atidėkime šį klausimą dar kokiai savaitei. Kol kas nieko konkretaus pasakyti negaliu. Dėl I.Zouroso ateities artimiausiomis dienomis spręs klubo savininkai ir vadovai. Manau, kad vienoks ar kitoks sprendimas gali paaiškėti jau kitos savaitės pabaigoje.

– Šią savaitę sutartį su klubu pratęsė DeJuanas Collinsas, o Aleksandrui Čapinui teks ieškotis naujos darbo vietos. Ar tikėtina, kad kuris nors dar šį sezoną komandos marškinėlius vilkėjęs legionierius sugrįš į Kauną?
– Norėčiau, kad neskubėtume ir apibendrinimų dar nedarytume. Į daugelį šių klausimų bus atsakyta po klubo vadovų susirinkimo. Svarstysime, žiūrėsime, derėsimės. Dėl D.Collinso buvome apsisprendę gerokai anksčiau. Jo patirtis mūsų komandai yra neįkainojama, žaidėjas turi parako ir mums gali padėti ypač svarbiuose susitikimuose. Iš šio žaidėjo gali pasimokyti tiek Mantas Kalnietis, tiek jauni komandos žaidėjai. Fizinė žaidėjo forma labai gera, o ir krūvis, kuris teks krepšininkui ateinantį sezoną, bus mažesnis. Planuojame, kad pirmuoju įžaidėju bus M.Kalnietis, o D.Collinsas jį keis. Trečio įžaidėjo A.Čapino nusprendėme atsisakyti, nes vietoj jo į komandą norime pasikviesti jauną lietuvį.

– Gal jau aišku, kuris tai bus krepšininkas?
– Kol kas ne. Vis dar sprendžiame. Į komandos stovyklą rengtis naujam sezonui kviesime daugiau klubui priklausančių žaidėjų. Suteiksime šansą jaunimui. Žiūrėsime, kuris krepšininkas geriausiai pritaps prie komandos, kuris geriausiai užsirekomenduos, ras bendrą kalbą su komandos treneriu.

– Vis dažniau iš Rusijos atskrieja pranešimų, kad puikiai šį sezoną sužaidusį Paulių Jankūną savo gretose norėtų matyti Maskvos srities „Khimki“ vadovaujantis Rimas Kurtinaitis. Pavyks „Žalgiriui“ išlaikyti savo kapitoną?

– Esu įsitikinęs, kad šia tema yra per daug spekuliuojama. Kai kam yra naudinga paleisti tokią antį, o kiek yra teisybės – pasakyti sunku. Kita vertus, esu įsitikinęs, kad P.Jankūnui „Žalgiryje“ yra sudarytos visos geriausios sąlygos. „Žalgiryje“ jis yra kapitonas, komandos siela. Mūsų komandoje jam puikiai sekasi ir netikiu, kad jis šiuo metu galėtų ieškotis naujo klubo.

– Kito komandos lyderio Martyno Pociaus kontraktas su klubu yra „+1“. Tai reiškia, kad šią vasarą klubo vadovai spręs, ar žaidėją pasilikti dar vienam sezonui. Kokį sprendimą galvojate priimti?
– Martynas svarbus mūsų komandos žaidėjas, tad akivaizdu, kad norėtume jį pasilikti ir dar vienam sezonui. Komandai jis reikalingas. M.Pocius daug prisidėjo prie šio sezono pergalių. Vienareikšmiškai – šis žaidėjas turi būti ateinančių metų „Žalgiryje“.

– Kokia bus ši „Žalgirio“ vasara?
– Atostogų laikotarpis bus tikrai įdomus. Organizuosime jaunimo komandos treniruočių stovyklą, kaip įprasta su krepšininkais dirbs ir fizinio parengimo treneris Sigitas Kavaliauskas. Maždaug po mėnesio į Kauną sugrįš Omaras Samhanas. Jis nori pasirengti Afrikos čempionatui, kuriame gins Egipto garbę. Dauguma mūsų komandos lietuvių atostogų turės nedaug. Laukia Lietuvos rinktinės stovykla, o daugumos – ir rudenį vyksiantis Europos krepšinio čempionatas. Su likusiaisiais taip pat dirbsime jau vasarą, kad sezoną pasitiktume kuo geriau pasirengę fiziškai.

– Kada bus galima matyti ateinančio sezono komandos kontūrus?
– Dabar dar sunku pasakyti, yra daug visokių niuansų. Labai svarbu, kokia situacija bus Šiaurės Amerikos Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA). Jei bus lokautas, laukia iš tiesų įdomus tarpsezonis. Žaidėjų pasiūla tokiu atveju bus gerokai didesnė. Akylai stebėsime situaciją.

Komentarai