M.Kuzminskas: „Mano šansai padidėję, bet NBA biržos laukiu ramiai“ 0

Gediminas Inčiūra, Alfa.lt

Septynių NBA klubų dėmesį jaučiantis Kauno „Žalgirio“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas žino, kad šiąnakt gali būti pašauktas į stipriausiąją pasaulio krepšinio lygą, tačiau, net jeigu to neįvyks, žada nenusiminti.

Jau šiąnakt, 2 val. 30 min. Lietuvos laiku, Naujajame Džersyje vyksiančiame renginyje M.Kuzminskas, anot lygos ekspertų, gali būti pasirinktas antrojo rato pabaigoje – 40–60 šaukimu.

Apie savo galimybes, viltis ir nuotaikas belaukiant NBA naujokų biržos kuklusis 21 metų žalgirietis sutiko pasidalyti su portalu Alfa.lt.

– Kokiomis mintimis lauki šiąnakt vyksiančios NBA naujokų biržos?
– Įdomiomis mintimis. Iš tikrųjų sezono metu dažniausiai gaudavau nedaug žaisti, tad skautai, kai atvažiuodavo, nedaug ką pamatydavo, ir mano nuotaikos buvo nekokios. Tačiau sezono pabaigoje situacija pagerėjo. O tada tikrai neblogai pasirodžiau „Adidas EuroCamp“ stovykloje Trevize, kur patekau į simbolinį geriausiųjų žaidėjų sąrašą. Manau, kad dabar mano šansai vėl padidėjo.

– Galbūt stovykloje sulaukei kokių nors konkrečių klubų dėmesio?
– Na, manimi rimčiau domėjosi ir klausinėjo septyni klubai, kurie turi šaukimus antrojo rato pabaigoje.

– Ar kelsiesi naktį ir žiūrėsi NBA naujokų biržą?
Lauksiu ramiai, nežinau, ar kelsiuosi ir žiūrėsiu tiesioginę transliaciją. Kažkaip nesureikšminu to. Iš tikro būsiu kaime, tai nebent per mobilųjį internetą paseksiu įvykius arba lauksiu draugų skambučių. Jei pakvies, bus gerai, jei ne – gal net dar geriau.

– O pats norėtum patekti į NBA lygą?
Pasakysiu taip: apskritai žmogus nori pasiekti aukščiausią lygį, kokį tik gali. Jei jis dirba firmoje, nori tapti direktoriumi, o jei yra krepšininkas – žaisti NBA lygoje. Taip ir aš. Tačiau kartu aš suprantu ir tai, kad šiuo metu dar nesu pasirengęs jai ir neaišku, ar iš viso kada nors būsiu.

– Ar kalbėjai apie artėjančią biržą su artimaisiais ir žalgiriečiais?
Su broliu pajuokaujame, o tėveliai mąsto taip pat, kaip ir aš. Su žalgiriečiais apie tai nelabai kalbėjausi. Tik su Mantu Kalniečiu. Jis papasakojo man, kaip kėlėsi žiūrėti NBA naujokų biržos 2008 metais, kai pats turėjo šansą, bet nepateko. Sakė, kad ir man taip gali būti.

– Kaip vertini kitų dviejų lietuvių – Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno – šansus šioje NBA naujokų biržoje? Kokios tavo prognozės dėl jų?
Jų šansai – milžiniški. Manau, ši naujokų birža visiems laikams įeis į Lietuvos krepšinio istoriją. Tačiau vėlgi – tai savotiška loterija. Martyną Andriuškevičių 2005 metais irgi vertino labai aukštai, bet jis buvo pasirinktas tik 44 numeriu.

Kad ir kaip ten būtų, linkiu J. Valančiūnui ir D. Motiejūnui būti pašauktiems kuo anksčiau ir aukščiau – gal net pirmajame dešimtuke.

– Su „Žalgiriu“ turi dar dvejus metus galiojantį kontraktą. Taigi, jei sulauktum šaukimo NBA naujokų biržoje, tikriausiai negalėtum jau kitais metais persikelti už Atlanto?
Mano likęs kontraktas yra 1+1. Be to, net jei būčiau pašauktas, tai nereikš, kad NBA klubas norės pasirašyti su manimi sutartį ir iškart pasikviesti pas save. Todėl manau, kad dar bent metus „Žalgiryje“ tikrai liksiu.

– Kauno „Žalgiris“ pratęsė sutartį su graikų strategu Iliasu Zourosu. O pats norėjai, kad jis liktų?
Tiesą sakant, tikrai norėjau, kad jis liktų. Prie Aco Petrovičiaus negaudavai žaisti, atėjus Rimantui Grigui viskas pasitaisė, prie I.Zouroso iš pradžių vėl mano laikas sumažėjo, bet vėliau pasikalbėjome su treneriu, jis paaiškino, ko iš manęs nori, ir mes radome bendrą kalbą. I.Zouros ėmė manimi pasitikėti ir paskutinėse trejose LKL finalų rungtynėse aš net žaidžiau startiniame penkete. Tikiuosi, kad taip bus ir šį sezoną.

– Esi įtrauktas į Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą? Ar džiaugiesi ir ko tikiesi?
Yra sakoma, kad blogas tas kareivis, kuris nenori tapti generolu. Žaisti rinktinėje yra mano svajonė, o būti įtrauktam į kandidatų sąrašą – vienas laiptelis arčiau tos svajonės. Tačiau su treneriu Kęstučiu Kemzūra apie rinktinę kol kas neteko kalbėtis.

Kaip leidi atostogas, jei tokias turi?
Iškart po sezono turėjau nosies pertvaros operaciją, vėliau buvo labai sunki stovykla Trevize, kur per kelias dienas turėjome net penkias treniruotes ir penkis mačus. Dabar būnu Vilniuje, bet važinėju į Kauną, kur tvarkausi nebaigtus mokslų reikalus. O netrukus jau reikės pradėti pasiruošimą ir rinktinės stovyklai.

* * *

Primename, kad M.Kuzminskas NBA naujokų biržoje gali būti pašauktas dėl to, kad jam jau 21 metai – tai amžius, kai krepšininkas automatiškai tampa kandidatu.

Beje, žaidėjo pašaukimo į NBA numeris ne visada atspindi jo laukiančią karjerą. Štai 1999 metais argentinietis Manu Ginobili buvo pakviestas vos 57-tas, bet ilgainiui tapo tikra lygos žvaigžde ir vienu iš San Antonijaus „Spurs“ lyderių.

Komentarai