„Žalgirio“ jaunimą ugdys krepšinio autoritetai 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

22-ejus metus Kauno „Žalgiriui“ atidavęs fizinio rengimo treneris Aleksandras Kosauskas po pertraukos sugrįžo į tituluočiausią Lietuvos krepšinio klubą.

Dalysis patirtimi

Pastaruosius penkerius metus Lenkijoje dirbęs 70-metis specialistas neslepia, kad į gimtąjį Kauną jį parginė tėvynės ilgesys ir noras būti arčiau artimųjų ir draugų.

A.Kosauskas konsultuos „Žalgirio“ dublerių komandą ir dalysis patirtimi su jos fizinio rengimo treneriu Justinu Grainiu.

Iš Kauno A.Kosauskas išvyko 2006-ųjų spalį ir buvo Tomo Pačėso treniruojamos Sopoto ekipos, po to – Gdynės „Asseco Prokom“ fizinio rengimo treneriu.

Kauno „Žalgirio-Sabonio krepšinio centro“ komandos vyriausiuoju treneriu tapo Saulius Štombergas. Eurolygos ir Europos čempionas klube dirba nuo praėjusio sezono. Pernai jis buvo šios komandos stratego Priito Vene asistentas.

Ekipoje – ne vien lietuviai

„Prieš kelias dienas pradėjome rengtis naujam sezonui. Šiuo metu mūsų gretose – 20 krepšininkų.

Į peržiūrą yra atvykusių jaunų žaidėjų iš Estijos, Rusijos, Gruzijos. Kol kas treniruosimės Kaune, planuojame surengti stovyklą ir Trakuose. Sezonas prasidės tik spalį, tad turime dar šiek tiek laiko priprasti vieni prie kitų, geriau susipažinti“, – sakė S.Štombergas.

„Žalgirio“ dublerių sudėtis, palyginti su praėjusiu sezonu, pasikeitė nedaug. Kas atstovaus komandai, paaiškės po konsultacijų su „Žalgirio“ klubo sporto direktoriumi Vitoldu Masalskiu ir „Kauno“ ekipos treneriais.

„Susėsime ir nuspręsime, kurie vaikinai jau pasiruošę žaisti aukštesnio lygio krepšinį, o kuriems dar reikia patobulėti pas mus“, – dienraščiui pasakojo S.Štombergas.

Mėgėjų krepšinio turnyruose dar ir dabar parungtyniaujantis žalgirietis tvirtino, kad trenerio darbas jį visuomet domino.

„Apsispręsti nebuvo sunku. Džiaugiuosi, kad „Žalgirio“ vadovai patikėjo man jaunimo komandos vairą. Dirbti su jaunais krepšininkais įdomu“, – teigė Italijoje, Ispanijoje, Turkijoje, Rusijoje ir Kinijoje legionieriaus duonos ragavęs S.Štombergas.

Dirbs nuo rugsėjo

„Nenorėčiau, kad mane jau pradėtumėt pristatinėti, kaip „Žalgirio“ dublerių ekipos trenerį, nes oficialiai darbuotis klube pradėsiu tik nuo rugsėjo 15-osios“, – kalbėdamas „Kauno dienai“ pastebėjo A.Kosauskas. Specialisto teigimu, iki to laiko jis daugiau atliks konsultacinį darbą, stebės treniruočių procesą, stengsis pažinti kolektyvo narius.

– Koks jausmas po penkerių metų sugrįžti dirbti į tėvynę?, – paklausėme A.Kosausko.
-Ne iš kalėjimo sugrįžau (juokiasi). Į Lietuvą parvažiuodavau gana dažnai, todėl namų tikrai neužmiršau. Bet sutinku, kad dirbti tėvynėje yra žymiai maloniau. Kaune aš gimiau ir užaugau – tai mano miestas.

– Kokios aplinkybės lėmė, kad vėl sugrįžote ten, kur pradėjote savo trenerio karjerą?
– Visada sakiau, kad artimiausiu metu ketinu baigti savo kaip trenerio karjerą.  Savo pareigas Kaune suvokiu daugiau ne kaip darbą, o kaip konsultacijas. Mano uždavinys „Žalgirio“ klube bus parodyti kaip reikia dirbti ir pasidalinti sukaupta patirtimi.

– Ar sugrįžimui į „Žalgirį“ turėjo įtakos tai, kad dublerių komandos treneriu šiemet tapo S.Štombergas? Galbūt jis jus ir pasikvietė į komandą?
– Džiaugiuosi, kad teks dirbti su Sauliumi, kurį pats ilgus metus kankinau (šypsosi). Dabar mes kolegos, tad stengsiuosi padėti kuo geriau paruošti komandą. Smagu, jog jis pasirinko trenerio darbą, jam puikiai sekasi. S.Štombergas – ne tik geras krepšininkas, bet ir puikus žmogus, tad tikiu, jog bus ne ką prastesnis ir treneris.

– Kokį įspūdį paliko jaunieji „Žalgirio“ krepšininkai?
– Vaikinai stengiasi ir dirba noriai. Daugiau juos pažinti reikia šiek tiek daugiau laiko.

– Kokie prisiminimai iš Lenkijoje praleisto laikotarpio?
– Kuo geriausi. Su „Asseco Prokom“ dar visiškai neišsiskyrėme. Važiuosiu dar jiems padėti. Labai dėkoju Tomui Pačėsui, kuris Gdynėje sudarė ne tik puikias darbo sąlygas, tačiau mane globojo, rūpinosi sveikata. Netrukus „Asseco Prokom“ surengs po dvi savaites truksiančias stovyklas Lenkijoje ir Palangoje. Per jas padėsiu Tomui pasiruošti naujam sezonui, o po to atsidėsiu konsultaciniam darbui Kaune. Esu brandaus amžiaus ir norisi ramybės. Garbės jau man tikrai nereikia.

Komentarai