I.Zouros: „Staigmenų dar bus“ 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

Kauno „Žalgirį“ į Lietuvos krepšinio lygos viršūnę atvedęs graikas Ilias Zouros dabar pergalių su savo šalies nacionaline rinktine siekia 37-ojo Europos čempionato finalo turnyre.

Graikų nacionalinei komandai vadovaujantis 45-erių specialistas neslepia, kad nemažas privalumas, jog Europos pirmenybės vyksta puikiai pažįstamoje šalyje.

„Vasaros atostogų šiemet beveik neturėjau, tačiau dirbti su Graikijos rinktine yra didžiulė garbė, todėl visiškai nesigailiu, kad esu čia“, – sakė I.Zouros.

Graikai, kaip ir kitos C grupės ekipos, įsikūrė Druskininkuose, o žaisti pirmo etapo rungtynių vyko daugiau nei pusšimtį kilometrų į Dzūkijos sostinę Alytų.

– Ar nevargino krepšininkų kasdienės kelionės iš Druskininkų į Alytų? – paklausėme I.Zouroso.
– Neketiname skųstis. Tokiomis sąlygomis gyveno visos mūsų grupės komandos, tad kokio nors nepasitenkinimo tikrai nejautėme. Jei varžovai gyventų Alytuje ar kur kitur, galbūt kiek nors ir jaustume kartėlį. Dabar – jokių problemų. Be to, Druskininkai – labai gražus kurortinis miestelis.

– Sutinkate su specialistų teiginiais, kad šis Europos čempionatas Lietuvoje – stipriausias per visą istoriją?
– Pirmenybių dalyvių šiemet daug. Visos pajėgiausios rinktinės yra čia. Be to, šiemet dėl Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) lokauto į čempionatą atvyko daugybė žvaigždžių. Dauguma komandų sustiprėjo. Konkurencija – didžiulė. Staigmenų jau buvo, neabejoju, kad jų bus dar daugiau. Kelios pajėgios komandos kovą baigs jau po pirmo etapo. Vilniuje bus dar įdomiau. Krepšinio aistruoliams toks besikeičiantis įvykių kaleidoskopas turėtų patikti. Kiekvieną dieną vyksta labai atkaklios kovos. Favoritai kol kas žingsniuoja pergalingai, tačiau kiekvienose rungtynėse turi paplušėti iš peties. Neutraliam sirgaliui tokios varžybos – malonumas.

– Ką vadinate šio turnyro favoritais?
– Pavyzdžiui, Ispaniją. Sergio Scariolo auklėtiniai pirmame etape įrodė, kad pelnytai laikomi favoritais. Jie žaidžia labai užtikrintai, pasitikėdami savo jėgomis. Savų sirgalių palaikoma Lietuvos rinktinė taip pat daugumai ekipų yra labai sunkiai įkandamas riešutas. Lietuviai savo aikštėje visuomet būna labai stiprūs.

– Jūsų vadovaujama komanda kiek netikėtai nusileido Makedonijos rinktinei. Ar daug priekaištų turėjote savo auklėtiniams po šios nesėkmės?
– Nereikėtų sureikšminti šio kluptelėjimo. Tai buvo tik vienos iš daugelio rungtynių. Tiesiog nesusikaupėme. Kita vertus, norėčiau pabrėžti, kad į Lietuvą atvežėme gana jauną kolektyvą. Dėl vienokių ar kitokių priežasčių neturime septynių pajėgių krepšininkų. Daugeliui mūsų žaidėjų dar trūksta tokio lygio varžybų patirties, kai kurie jų Europos čempionate dalyvauja pirmą kartą. Visa tai lemia, kad čempionate kol kas nesistengiame galvoti apie apdovanojimus ar titulus. Svarbiausia – kaupti patirtį.

– Ar jus džiugina krepšininkų darbas per treniruotes?
– Labai. Visi kol kas dirba iš širdies. Sunkiai treniruojasi ir veržiasi į aikštę. Malonu vadovauti tokiai komandai. Sunkus darbas lemia ir rezultatą. Kol kas žaidžiame neblogai, mažiausiai iš visų ekipų praleidžiame taškų į savo krepšį, atkovojame daugiausiai kamuolių. Vadinasi, einame teisingu keliu, puikiai ginamės. Ši Graikijos rinktinė – ateities komanda.

– Alytaus arenoje per pirmo etapo kovas buvo nedaug sirgalių. Ar jus tai nuvylė?
– Visuomet smagiau žaisti pilnoje arenoje, tačiau ką padarysi. Turbūt yra įvairių priežasčių. Tikėkimės, kad vaizdas pagerės kituose čempionato etapuose. Žinau, kad Panevėžyje, Šiauliuose ar Klaipėdoje žiūrovų buvo daug daugiau. Tikiuosi, kad Vilniaus ir Kauno arenos bus pilnutėlės.

– Gal jau mintimis esate ir su Kauno „Žalgiriu“, su kuriuo dirbsite ateinantį sezoną?
– Kol kas mintis apie „Žalgirį“ stengiuosi palikti nuošalyje. Dabar didžiausią dalį dėmesio skiriu Graikijos rinktinei. Po Europos čempionato visas jėgas skirsiu „Žalgiriui“.

– Ar teko šnektelėti su Kroatijos rinktinės gynėju Marku Popovičiumi, kuris vėl žais „Žalgiryje“?
– Taip, viešbutyje buvome susitikę, persimetėme keliais žodžiais. Daug nesikalbėjome ir ateities planų dar neaptarinėjome. Tam bus pakankamai laiko, laukia naujas ilgas sezonas.

– Jūsų žmona su sūnumi šiuo metu taip pat svečiuojasi Lietuvoje?
– Ji atvyks šiandien (su treneriu kalbėjomės pirmadienį – aut. past.). Šeima – labai svarbi mano gyvenime. Džiaugiuosi, kad man artimi žmonės bus su manimi.

Komentarai