Apžvalga: žalgiriečių pasirodymas pirmajame Europos čempionato etape 0

Iš devynių Kauno „Žalgiryje“ rungtyniaujančių europiečių net penki dalyvauja Lietuvoje vykstančiame Senojo žemyno krepšinio čempionate. Vieni iš pajėgiausių Europos krepšininkų demonstruoja puikų žaidimą ir savo šalies rinktinėse.

Pagrindinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas – Mantas Kalnietis

Mantas Kalnietis išsikovojo trenerio Kęstučio Kemzūros pasitikėjimą. Net ir žaisdamas komandoje kartu su Šarūnu Jasikevičiumi, Mantas rungtynes pradeda startiniame penkete, o aikštelėje vidutiniškai praleidžia po 23 minutes. Žaidėjas nenublanksta savo pozicijoje žaidžiančios krepšinio žvaigždės šešėlyje. Per rungtynes krepšininkas pelno po 10,4 taško, atlieka po 4 rezultatyvius perdavimus ir prisideda 3 atkovotais kamuoliais. Naudingiausias rungtynes M.Kalnietis sužaidė prieš kaimyninės Lenkijos rinktinę. Pataikęs visus metimus iš žaidimo (2/2 tritaškiai, 6/6 dvitaškiai), pelnęs 19 taškų, atkovojęs 6 kamuolius ir atlikęs tiek pat rezultatyvių perdavimų žalgirietis rungtynes baigė turėdamas puikų 28 naudingumo koeficientą.

Lietuvos rinktinės gynėjas – Tomas Delininkaitis

Šarūną Jasikevičių ir Mantą Kalnietį rungtynių metu keičiantis Tomas Delininkaitis neturi daug progų pasireikšti šiame krepšinio čempionate. Praėjusių metų pasaulio krepšinio čempionato bronzos medalio laimėtojas, 3 metus iš eilės vasarą rinktinei aukojantis Tomas galbūt nerenka įspūdingos statistikos (vidutiniškai po 4,7 taško, 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir po 1 atkovotą kamuolį per rungtynes), tačiau puikiai atlieka trenerio Kęstučio Kemzūros paskirtas užduotis. Rungtynėse prieš Ispanijos ir Portugalijos rinktines pasirodęs T.Delininkaitis pademonstravo puikią gynybą prieš varžovų lyderius Ricky Rubio ir Antonio Tavaresą. Vos į aikštelę įžengęs krepšininkas dvikovoje prieš ispanus „įsūdė“ tritaškį ir pažadino tuo metu užmigusią Lietuvos rinktinę.

Lietuvos rinktinės sunkusis krašto puolėjas – Paulius Jankūnas

Dar vienas rinktinės juodadarbis, atliekantis svarbią rolę komandoje – gynyba prieš paslankiausius Europos čempionato puolėjus, užtvarų statymas komandos draugams, kova dėl atšokusių kamuolių. Per 5 rungtynes Europos krepšinio čempionate žaidėjas vidutiniškai pelnė po 5,8 taško ir atkovojo po 3,2 atšokusio kamuolio.

Taiklią ranką turintis puolėjas tai įrodinėja ir Lietuvoje vykstančiame krepšinio čempionate. Dar nė vienos baudos neprametęs Paulius Jankūnas (10/10 baudos metimų) pasižymi ir savo universalumu. Tris skirtingas pozicijas rinktinėje išbandęs krepšininkas savo naudingiausias rungtynes sužaidė prieš Turkijos nacionalinę komandą: pelnė 7 taškus ir prisidėjo 7 atkovotais kamuoliais. Puolėjas taip pat pasižymėjo rungtynėse prieš Europos čempionus – Ispanijos rinktinę. Varžybų pradžioje žalgirietis pelnė 5 pirmuosius rinktinės taškus ir taip užvedė savo komandą. Tačiau jau po kelių minučių rinktinės žaidimas subjuro, o Paulių pakeitęs Darius Songaila komandos žaidimo nebeatstatė.

Pagrindinis Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas – Robertas Javtokas

Ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas ir komandos kapitonas yra tvirčiausias ramstis gynyboje. Aikštėje tramdydamas tokius krepšinio meistrus kaip Omeras Asikas ar Pau Gasolis jis per rungtynes vidutiniškai pelno po 4 taškus ir atkovoja tiek pat kamuolių po krepšiu. Juodą darbą gynyboje atliekantis vidurio puolėjas traukė Lietuvos rinktinę iš beviltiškos padėties dvikovoje prieš ispanus.  Visus 3 dvitaškius iš žaidimo pataikęs „centras“ pelnė 7 taškus, atkovojo 3 kamuolius ir surinko 10 naudingumo balų.

Kroatijos rinktinės lyderis – Marko Popovičius

Po pertraukos į Kauno „Žalgirį“ grįšiantis krepšininkas yra tikras savo rinktinės lyderis. Beveik po 25 minutes aikštėje praleidžiantis krepšininkas pelno po 12,4 taško, atlieka po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja beveik po 2 kamuolius. Rungtynes krepšininkas baigia su kiek didesniu nei 8 naudingumo koeficientu. Tikru Kauno krepšinio sirgalių numylėtiniu tapęs krepšininkas Alytaus arenoje dažnai buvo pasitinkamas teigiamais šūksniais ir fanų skanduote: „Visi Kauno „Žalgirio“ fanai“. Didelę širdį ir visada šiltas emocijas krepšinio sostinei demonstruojantis krepšininkas kiekvienose rungtynėse atiduoda visas jėgas. Rezultatyviausią mačą M.Popovičius sužaidė prieš Juodkalnijos rinktinę, kuriame pataikė net 7 tritaškius iš 11, taip pelnydamas 23 taškus ir įsirašydamas į savo sąskaitą 4 rezultatyvius perdavimus. Visgi nepaisant naudingo Marko žaidimo Kroatijos rinktinei nepavyko prasimušti į antrąjį Europos krepšinio čempionato etapą.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas – Martynas Pocius

Kauno „Žalgirio“ komandoje atsiskleidęs krepšininkas žaidžia vos antrajame vyrų krepšinio čempionate. Vienu iš Lietuvos rinktinės lyderiu spėjusiu tapti Martyno Pociaus žaidimo kreivė vis kyla aukštyn. Per 5 Panevėžyje sužaistas rungtynes žaidėjas vidutiniškai pelnydavo po 10 taškų, rezultatyviai perduodavo  po 2,8 kamuolio ir atkovodavo po 2,6 kamuolio po netaiklių metimų. Po ganėtinai sudėtingų rungtynių prieš Didžiąją Britaniją sekė puikus M.Pociaus pasirodymas su Lenkijos nacionaline komanda. Aštriais prasiveržimais garsėjantis krepšininkas pelnė 10 taškų ir surinko 16 naudingumo balų. Apsukų nemažinantis žaidėjas dviženklį taškų skaičių pelnė ir mačuose su Ispanijos ir Portugalijos rinktinėmis.

Lietuvos rinktinė savo pasirodymą Panevėžyje baigė antrojoje A grupės pozicijoje su 4 pergalėmis ir vos 1 pralaimėjimu. Į kitą etapą patekę lietuviai į naująją grupę įsirašė po 1 įskaitinę pergalę ir pralaimėjimą. Vilniuje mūsų rinktinės  varžovai bus Vokietijos, Serbijos ir Prancūzijos nacionalinės komandos.  Tikimės, kad ir toliau taip puikiai rungtyniaujančius žalgiriečius lydės sėkmė, o krepšinio sirgaliai toliau karštai sirgs ir palaikys Lietuvos rinktinę antrajame Europos krepšinio čempionato etape!

Komentarai